Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 799 din 13-19 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

EXISTĂ ADMIRATORI AI EFORTULUI
DE A RECUNOAȘTE GĂLĂGIOS
O EPOCĂ AGLOMERATĂ

● Există restaurante unde mănînci pe întuneric. Ca să simți gustul mîncării mai intens. Altele, unde nu folosești tacîmuri, ci te hrănești direct cu mîinile. Din luna iunie, în Londra se va deschide și un restaurant, „Hands-Off“, unde chelnerii vor fi cei care te vor hrăni și îți vor da să bei. În ideea de a diminua orice „efort“. Înțeleg disperarea de a rebrandui produse sau servicii, dar nu credeam că pînă și mîncatul la restaurant va avea nevoie de inovații pentru a fi pe val. (S. G.)

● Recent, s-au împlinit 30 de la baia de sînge din Piața Tiananmen. Puțini mai știu, astăzi, ce s-a întîmplat acolo. Regimul comunist chinez a reprimat militar o mare manifestație pentru libertate, desfășurată în contextul internațional al căderii regimurilor comuniste din URSS și Europa de Est. După 30 de ani, nimeni nu știe numărul exact al victimelor – morți, răniți, arestați, dispăruți. Cert este doar că e vorba de zeci de mii de persoane. O știre de la RFI ne spune că autoritățile chineze au anulat toate numerele de telefon care se încheiau cu „4689“, bănuind că cei care le au ales vor astfel să-și exprime solidaritatea cu victimele din 4 iunie 1989. Admiratori ai Chinei se găsesc peste tot. Această notiță le este dedicată. (S. V.)

● Traversele din beton montate recent pe un viaduct de pe autostrada Sebeș-Turda s-au prăbușit. Un incident oarecare, cu totul nesemnificativ în contextul efortului sisific de a pune la punct infrastructura rutieră din România. Singura nedumerire e dacă această mică și fragilă construcție a apucat – sau nu – să fie inaugurată de vreun ministru înainte să se prăbușească, fatal. (M. M.)

● Aflăm, de pe site-ul HotNews.ro, că „un preot a găsit 5.000 de euro în toaleta pentru VIP-uri de pe Cîmpia Libertății din Blaj, în timpul vizitei Papei Francisc. Preotul a predat banii Poliției, iar pînă joi aceștia nu fuseseră revendicați.“ O știre despre incapacitatea de a recunoaște o minune și de a te bucura de ea. (M. P.)

● Aveam prejudecata că oamenii vorbesc tare și se ceartă pe stradă doar în țările latine. În Boston – un oraș, altfel, fermecător –, am văzut de destule ori diverse persoane care se certau gălăgios pe stradă, la telefon sau față-n față: în special cu mamele lor. (I. P.)

● Lanţul McDonald’s va lansa în restaurantele sale din Germania un burger „Big Vegan“. Uite așa se încheie o epocă. (A. M. S.)

● Pe o terasă aglomerată, un băiat îi spune unei fete, cu mîndrie nedisimulată: „A, păi jumătate din tipele de aici sînt fostele mele.“ (C. Ș.

mircea vasilescu img 20190530 160601 jpg jpeg

LEGEA DIALOGULUI OBLIGATORIU
SE REFERĂ LA VIEȚILE
UNOR PRODUSE ÎNRUDITE 

● Prin Legea recursului compensatoriu dată de guvernarea PSD, au fost eliberaţi: 2119 criminali, 341 de implicaţi în crimă organizată, 5935 de hoţi şi tîlhari, 795 de violatori şi 5 pedofili, 561 de traficanţi de femei, minori și migranți, 3 profanatori de cadavre sau morminte, 73 de șantajişti, 82 de falsificatori, 407 evazionişti fiscal ş.a. (M. C.)

● „Poate chiar străbunică, dacă mă nășteam mai tîrziu“ – senatorul PSD Claudiu Manda, la o secție de votare din Craiova, pe 26 mai, către o doamnă în vîrstă care și-a exprimat, în direct, dorința de a-i „schimba“. „Să ne schimbați pe noi? Dar nu acum, data viitoare!“ „Nu, nu! Acum, acum!“, a venit prompt replica alegătoarei, urmată, tot prompt, de comentariul senatorului: „Mai așteptați!“ (libertatea.ro). Restul dialogului se poate imagina. Ceea ce însă dl senator pare a nu și fi putut imagina și înțelege e că „Se poate!“ Cît despre eleganță: „Fiți elegant cu mine, că puteam să vă fiu bunică“… departe-i griva de iepure. Boieria nu vine la pachet cu conacul și nici mitocănia nu rămîne în prag. Păcat de conac. (R. M.)

● Deși, în România, învățămîntul este obligatoriu pînă la clasa a X-a, o treime din tinerii în vîrstă de 18-24 ani nu au absolvit gimnaziul. În localitățile rurale, ponderea crește pînă la 41%. În Uniunea Europeană, cele mai mari diferențe dintre orașele mari și localitățile rurale se înregistrează în Bulgaria, Grecia și România. Codaşi sîntem, codaşi vom fi. (M. C.)

● Într-un comunicat de presă recent, Departamentul pentru Energie al SUA se referă la combustibilii fosili drept „molecule de libertate americană“, iar gazele naturale sînt, se pare, „gaze de libertate“. (C. Ș.)

● Mamele de maimuțe bonobo se amestecă des în viețile amoroase ale fiilor, observă cercetătorii, ajutîndu-i să se împerecheze cu succes sau împiedicîndu-le masculilor rivali accesul la femele. Sînt curioasă ce-ar fi avut Freud de zis la asta. (C. Ș.)

● Într-un pliant (pe care o mînă anonimă s-a crezut îndreptățită să mi-l îndese în cutia de scrisori), îmi atrage atenția produsul numit Detector de mișcare „Gîsca Clementine“, despre care se spune: „Vă puteți baza pe Clementine! De îndată ce se apropie cineva de ușa din față, gîsca inteligentă se grăbește să măcăne tare. Acest lucru îi amuză pe oaspeții dumneavoastră și vă anunță persoanele nepoftite“. Mi-aș permite cîteva observații. Mai întîi, aceea că gîștele gîgîie, nu măcăne (de măcănit, măcăne rațele). Apoi, că gîsca, dacă e cu adevărat inteligentă, ar trebui să măcăne entuziast cînd sosesc persoanele poftite (adică oaspeții) și să se manifeste printr-un măcănit dubitativ în cazul persoanelor nepoftite, ca să știți la ce să vă așteptați. În sfîrșit, pentru că pe aceeași pagină, cu titlul „Aspect idilic“, gîsca Clementine se află în compania unor produse înrudite care ar completa aspectul idilic al casei („mileu cu șir de gîște“, „față de masă cu gîște“, „față de masă dreptunghiulară cu gîște“, „față de masă rotundă cu gîște“), s-ar putea ca oaspeții dumneavoastră, în loc să se amuze, s-o ia la fugă mugind. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.
Muncitor jpg
Mondialul prin ochii unui muncitor din Sri Lanka: Discuție emoționantă în umbra zgârie-norilor REPORTAJ
Un Mondial de 230 de miliarde de dolari, cât a costat organizarea, a devenit posibil datorită unor „oameni invizibili“.
Iancu Nedelcu
Șef de păcănele din Brăila, șantajat de interlopi. Ce interdicție au primit după executarea pedepselor
Doi interlopi din Brăila au fost condamnați pentru că au distrus mai multe aparate de jocuri ca să îl forțeze pe cel care le administra să le cedeze folosința acestora.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.