Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 798 din 6-12 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

AVEM CU 60%
MAI MULȚI HOȚI SMERIȚI
CARE AU INTUIT BINE
CÎT DE MIC A DEVENIT TOTUL 

● După ce mai an a anunţat că „Guvernul vrea să reducă democraţia“, alt porumbel a ieşit acum pe gura Vioricăi Dăncilă: „Lupta împotriva Justiţiei ne-a omorît“. Avem o colivie cu coafură în chip de prim-ministru. (M. C.)

● Au fost cu 60% mai mulți tineri la vot decît în 2016. Votul a devenit cool. (A. M. S.)

● Din cei peste 13.000 de deținuți care au votat la referendumul pentru apărarea independenţei Justiţiei, 90% au votat DA. Două zile mai tîrziu, angajații penitenciarului l-au primit pe Dragnea cu „Bine ai venit acasă, Liviu!“. De unde se vede că infractorii sînt mult mai morali decît PSD-iştii. Sau, cum a zis Radu Vancu, în România, nici măcar hoții nu vor să aibă o țară de hoți. Prea multă concurență. (M. C.)

● După praznic, cioclul de serviciu a ordonat sistarea pomenii. Oamenii s-au retras, rînduri-rînduri, smeriți și evlavioși. Și-au luat pomana cu ei. Pe masă, într-un colț, abandonat, baltagul. Și, lîngă el, un blid cu o lingură de colivă, din care deja fuseseră luate o linguriță sau chiar două. Cioclul își mîngîie cu alint pîntecul. Pare mulțumit. Nu se știe cînd va mai patrona o nouă ceremonie… (R. M.)

● În Africa de Sud, 574 de persoane s-au așezat confortabil și au mîncat în așternuturi, fără să se deranjeze de firimituri, doborînd recordul Guinness pentru cei mai mulți oameni care au mîncat în același timp micul dejun în pat. (C. Ș.)

● Filiala PSD din Alba Iulia a sesizat Poliţia „cu privire la efectuarea unei campanii electorale injuste“ pe care Librăria Humanitas ar fi pus-o la cale oferind cărţi cu reducere tinerilor de 18 ani care votează pentru prima dată. Au intuit bine pesediştii, cititul şi educaţia sînt agenţi electorali care trebuie reprimaţi. (M. C.)

● La drept vorbind, trebuie spus că sentința dată de către judecătorii Curții Supreme, de condamnare la închisoare a lui Liviu Dragnea, ia pîinea de la gura jurnaliștilor din România. În ultimii ani, Liviu Dragnea a fost un subiect care făcea mare audiență la public. Încet-încet, el va dispărea. Vorba lui Băsescu: „…nici nu știi cît de mic poți să devii“. (A. M.)

● Puerto Williams, o mică localitate din Chile, înconjurată de munți înzăpeziți, situată pe coasta continentului american, a devenit cel mai sudic oraș din lume și capătul lumii. Cînd îi spuneți cuiva că ați vrea să mergeți cu el pînă la capătul lumii, despre locul acesta e vorba. (A. M. S.)

● Nu e chiar totul pierdut pentru Liviu Dragnea. Odată încarcerat, el va putea candida pentru postul de preşedinte de cameră. Cu şanse mari să-l şi obţină, avînd în vedere profilul politic şi mai ales programul în domeniul Justiţiei. (M. M.

erno farkas 1 jpg jpeg

DE AMÎNAT SĂRĂCIA
MAI POȚI SCĂPA,
DE CĂUTAREA UNUI NIMIC, BA 

● O mostră de schepsis știrist românesc: în mijlocul unei știri PRO TV despre o metodă prin care fumătorii pot fi ajutați să se lase de țigară, apare, tam-nisam, o subștire (din aceeași categorie „tabagică“, cum ar veni): „Olguţa Vasilescu a dat o declaraţie de zici că a fumat ceva“. Dacă de fumat mai poți scăpa, de Olguța, ba. (M. P.)

● În Ţările de Jos, de Săptămîna Cărţii, compania feroviară a oferit călătorilor care aveau asupra lor o carte o călătorie gratuită. În România, în Anul Cărţii, Guvernul a amînat finanţarea publică a proiectelor editoriale şi a tăiat 30% din fondurile pentru proiecte culturale cofinanţate de AFCN. (M. M.)

● Din cei nouă români care au votat în Coreea de Nord, nici măcar unul n-a votat cu PSD. Păi, dacă nici oamenii aceia nu recunosc sărăcia… (M. C.)

● Domnul Dragnea și-a trimis sosia în recunoaștere. Să vadă unde-i găsește loc – în camera de trei sau de cinci. După care, odată misia împlinită, sosia bîntuie, bezmetică, prin urbe. În căutarea unui cui de care să se atîrne. Pînă cînd cămașa va fi bătută în cuie. Definitiv. (R. M.)

● Un bărbat din Massachusetts a chemat poliția după ce i-a pătruns cineva prin efracție în casă. Infractorul, însă, n-a furat nimic, ci a curățat lună tot apartamentul, lăsînd chiar și un trandafir din origami în baie. Așa spargeri să tot ai! (C. Ș.

DACĂ STAI SĂ TE GÎNDEȘTI,
ORICE FEL DE GEAMANTAN
ÎNTĂREȘTE BRAȚELE PROPAGANDEI 

● O reclamă de la metrou propune o perspectivă nouă asupra iubirii: „Iubirea e atunci cînd el face mici, iar tu îl ajuți cu o bere rece“. Dacă stai să te gîndești, e un lucru pe care Romeo și Julieta ar fi fost bine să nu-l ignore. (D. S.)

● Un articol pe Mediafax, cu un titlu apetisant: „Papa Francisc în România. Ce va mînca Suveranul Pontif în țara noastră“, m-a pus pe gînduri. Am aflat că la evenimentele publice la care va participa Suveranul Pontif este interzis accesul participanților cu „orice fel de animal de companie sau orice alt tip de animal“. Să înțeleg că nici cele de pluș nu sînt admise? (S. G.)

● Cu ce se mai face contrabandă: un bărbat a fost prins în timp ce încerca să scoată din Rusia, par avion, un geamantan cu 5000 de lipitori medicinale vii. (C. Ș.)

● „Doamne, binecuvîntează-ne pe noi și acest început de autostradă, aceste lucrări obștești pe care le începem astăzi în numele tău, pentru ca degrabă și fără împiedicare să ajungă la săvîrșire. Luminează cugetele robilor tăi care vor lucra aici și întărește brațele, Doamne, pentru ca totdeauna să se săvîrșească ceea ce este bine și să lucreze faptele luminii spre slujirea poporului tău“ – astfel şi-a început Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, sfinţirea lucrărilor la peticul de autostradă Rîșnov-Cristian, în prezența premierului și a miniștrilor de la Transporturi, Sănătate, Finanțe şi Economie. Antim Ivireanul ar fi fost mîndru de vorbele meşteşugite ale Mitropolitul Ardealului. (M. C.)

● Sputnik, publicaţia goarnă a propagandei ruseşti, a titrat, după alegeri, că în România a cîștigat „fenomenul Muie“. Mîndri că sîntem români! (M. C.)

Foto: M. Chivu, E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

politisti
Rămânem fără polițiști. Locurile la Școlile de Agenți, neocupate. SNPPC: „Puteți stinge lumina!“
Pentru prima dată în istorie nu se vor ocupa locurile la Școlile de Agenți de Poliție din MAI. Semnalul de alarmă este tras de SNPPC, în condițiile în care nici posturile cu încadrare din sursă externă nu au prezentat interes.
mic dejun foto pixabay
Două obiceiuri de dimineață care afectează sănătatea organismului
Sănătatea stomacului nostru este vitală, iar mai mulți experți susțin că oamenii își fac rău cu anumite obiceiuri.
niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.