Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 797 din 30 mai – 5 iunie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

FĂRĂ A EXPLICA CE ÎNSEAMNĂ
„PAUZA DE RECUNOAȘTERE“,
ȘEFUL NIVELULUI E CURIOS
SĂ ÎNCERCE PARTICIPAREA ÎN ȘOAPTĂ 

● Un sondaj recent pe tema discriminării și a prejudecăților a întrebat 3624 de americani dacă numeralele arabe ar trebui predate la școală (fără a explica ce înseamnă „numeral arab“). 56% din cei intervievați au răspuns că nu, numeralele arabe n-au ce căuta în școlile americane. (C. Ș.)

● În timpul unui meci de tenis, la turneul de la Roma, referindu-se la pauza dintre game-uri, comentatorul a folosit (scăpat?) expresia „pauză de scaun“. Pînă acum doar arbitrul era „de scaun“, nu și pauzele. (A. M.)

● Poliția din New York (NYPD) a folosit în programul de recunoaștere facială a departamentului o fotografie a actorului Woody Harrelson pentru a prinde un hoț care semăna cu acesta, scrie The Guardian. Și au reușit. (A. M. S.)

● Jean Debouzy, primarul orașului francez Montereau, a găsit soluția la scăderea natalității în zonă. Șeful administrației a împărțit localnicilor pastile cu Viagra. (C. Ș.)

● „Românii merită mai mult respect!“ – așa sună titlul pliantului electoral pesedist. Un tablou burdușit de cifre care demonstrează „Creșterea nivelului de trai în guvernarea PSD“. Astfel, pensia de 1500 de lei în 2016 ar fi devenit de 1893 de lei în mai 2019. Nu știu încă. De unde rezultă un coș mai plin cu 424 de ouă. Dar la salariul unui asistent medical, cifra de ouă depășește orice calcule estimative: +1730. Aplicînd automat regula de trei simplă, stau și mă întreb: oare -cîte ouă intră în opt milioane de euro?! Sau în zecile de milioane de euro, sau, într-un calcul mai riguros, în -cele 114… sau… Și ce s-ar putea face cu această infinitate de ouă? Calci pe ele și te umpli, pînă în adîncul sufletului, de mîzga cleioasă alb-gălbuie? Sau pați ca în bancul cu peștișorul de aur? Scormonitorilor de detalii li oferă și adresa unui eventual răspuns: www.guvernarepsd.ro. Și, la final, aflăm că acest pliant cu trei foi (șase pagini blindate cu calcule colorate) s-a tras într-un tiraj de 1.500.000 de exemplare. Pe ai cui bani, știm. Dar de ce la mine în cutie au fost vîrîte nouă exemplare? Ca să fac ce cu ele? Nu, nu sînt bune… Hîrtia e cretată… (R. M.)

● Britanica Genevieve LeJeune, proprietară a clubului londonez SkirtClub, a fondat o nouă confesiune sexuală: bi-curious, care are deja 12.000 de membri în toată lumea. E vorba de cineva care, fără să fie (deja) homosexual, e curios să încerce o relație cu o persoană de același sex. Vorbind de confesiuni, dacă vechile Biserici ar fi heterosexualitatea și homosexualitatea, noianul noilor orientări sexuale sînt nenumăratele secte neoprotestante. (M. P.)

● Mii de femei nord-coreene sînt vîndute în China, ca mirese sau ca prostituate, potrivit unui nou raport al organizației Korea Future Initiative, scrie CNN. Investigația condusă de instituția londoneză Korea Future Initiative (KFI) include mărturii șocante ale unor fete cu vîrste începînd de la 12 ani, legate de acte de viol sau de participarea forțată la cybersex timp de zile întregi, fără acces la hrană. Problema traficului de persoane de sex feminin a luat amploare în ultimii ani. Se pare că există o mare cerere pe piața neagră a Chinei. (A. M. S.)

● „Ce mîncăm azi?“ – scrie, cu litere de-o şchioapă, pe un panou publicitar. Retrasă la umbra inscripţiei, o mămăiţă se chinuie să vîndă nişte bucheţele de pătrunjel şi de leuştean, interpelînd trecătorii în şoaptă, ca nu cumva s-o prindă Garda: „Hai, mamaie, ia leuşteanu’, să mînc şi eu ceva azi“. (M. M.

mircea vasilescu 20190516 121551 jpg jpeg

CE AU ÎN COMUN OAMENII
AFLAȚI DEASUPRA?
SURSA UNUI SEMNAL INTERIOR 

● Ce au în comun şerpii, oamenii şi ţînţarii? Păi, sînt cele mai eficiente mecanisme de ucis: cifrele arată că şerpii omoară, în medie, 50.000 de oameni pe an în întreaga lume, oamenii ucid 475.000 de oameni, iar ţînţarii, 725.000 de oameni. (M. C.)

● Data viitoare cînd vă simțiți prost că v-ați uitat bagajul în mașină în drum spre aeroport sau că v-ați pierdut cheile de la apartament, aflați că un cuplu din Hamburg și-a lăsat din greșeală copilul nou-născut în taxi, în drumul de la spital acasă. (C. Ș.)

● O tînără din Australia a decis să se mărite cu un pod. „E frumos, puternic și de încredere“, a declarat australiana despre noul său soț, care mai e și francez pe deasupra, Le Pont du Diable, în Céret, sudul Franței. Nu vreau să zgîndăr aprinsele dispute din jurul familiei tradiționale, însă, citind știrea, m-am oprit nițel să privesc și eu Podul Grant din București. (S. G.)

● A fost descoperită, în sfîrșit, sursa unui semnal care le-a dat bătăi de cap astronomilor australieni timp de 17 ani: era chiar cuptorul cu microunde al observatorului. (C. Ș.)

● Alte nume de firme din Oradea: Te Taxez SRL, Amnezia Vendeta SRL, Casa De Metal Rapid SRL, Geneza SRL, Realitatea Viitorului SRL, Demolăm Și Construim SRL, Obstacol Com SRL, Simulatoare SRL, Sclavii Publicității SRL, Caracter Cargo SRL, Probeton SRL, Livrări De La Ferma Lui Ionuț SRL, Drag De Curat SRL, Lumea Gonflabilelor SRL, Planul Doi SRL, Turnătorie Iberică SRL, Fiabil SRL, Hai-na Pe Om SRL, Element SRL, Spartan Divizia Arme Și Muniții SRL, Oala De Cafea SRL, Exakt & Elixir SRL, Pusta Bulzului Serv SRL, Restitutor SRL, -Zâna De Sticlă SRL, Nobil Interior SRL, Taxi Tot Timpul SRL, Chef De Divorț SRL, Paxeternum SRL, Mercurion & Jupiteria Construct SRL, Acrobații Uniuni SRL, La Seniorita Neagră Serv SRL, Metazootehnie SRL D, Proteina Mea SRL, Savoarea Grîului SRL, Compania Opere Edilitare SRL, Ziduri Ziduri SRL, Abonat Dublu 13 SRL, Primordial SRL, Frig & Fantezie SRL, -Zăbava SRL, Totul Pentru Câini SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.