Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

SPRE BUCURIA
AMATORILOR DE BILUȚE ALBE,
SINGURA ȚARĂ DIN LUME
CU ZERO ANXIETATE TREBUIE
SĂ POARTE ÎN CONTINUARE
UN DIALOG SENIN 

● Trupa Guns N’ Roses a intentat un proces de trademark împotriva fabricii Oskar Blues din SUA, care comercializează un tip de bere numit Guns ’N’ Rosé. Spre bucuria amatorilor, însă, berarii au declarat că nu vor renunța la vînzarea Rosé-ului, cel puțin pînă în martie 2020. (C. Ș.)

● Au înflorit salcîmii de sub fereastra dormitorului meu. Pe lîngă blocuri e forfotă, la reabilitări se lucrează și-n week-end. Cartierul e plin de biluțe albe din polistiren; pe străzi merg, grăbite, grupuri mari de vietnamezi mititei. (C. Ș.)

● Cele mai mari lanţuri de supermarket-uri din Australia, Coles şi Woolworths, au înlocuit toate pungile de plastic folosite pentru cumpărături cu pungi din material reciclabil şi, trei luni mai tîrziu, Australia înregistra o scădere a reziduurilor de plastic cu 80%. În acest timp, Primăria din Amsterdam a decis ca de anul viitor să interzică maşinile mai vechi de 15 ani, iar din 2030 să interzică complet ca autoturismele şi motocicletele care funcţionează cu benzină şi motorină să mai circule în oraş. Iar Bhutan, singura ţară din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, a plantat 110.000 de copaci pentru a celebra naşterea noului prinţ. (M. C.)

● În Canada, persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea care scriu cărți pe durata executării sentinței se eliberează mai ușor de anxietate, frustrări și stres. Ce credeați? Că doar nu de pedeapsă. Penitenciarele organizează cursuri de creative writing și ateliere de scris & citit. (M. M.)

● Varietatea „verde di Bronte“ sau „aurul verde la Siciliei“, care crește numai pe versanții vulcanului Etna, este prima și singura varietate de fistic din lume pe care poliția trebuie să o păzească cu strășnicie. Se pare că, pentru a nu fi depistați de poliție, hoții obișnuiesc să poarte straie fistichii. (M. P.)

● Atunci mi-am exprimat îngrijorarea față de momentul iminent – atunci –, evident – acum –, cînd se va fi terminat cînepa. Acum se vorbește în spațiul public despre „fușereala“ pe legea pensiilor. Am avut eu vreo pornire invidioasă?! Deoarece, tot filoloagă fiind, nu mi-aș fi permis nici măcar o virgulă într-un domeniu străin de meseria mea și de competența aferentă. Dar la PSD o asemenea problemă nu se pune. Cu cît ești mai analfabet în domeniu, cu atît mai fără de cusur ți-e și reușita. Iar poticneala de după nu contează. Din contra, te bucuri în continuare de susținere analfabetă, în unanimitate, la cel mai înalt nivel. De unde și finalul apoteotic: „Toată vara, toată toamna, latră, / Melița, melița. / Cad puzderii cînepile verii, / Cînepile toamnei cad puzderii / Cum le mușcă îndîrjit și latră, / Melița, melița.“ – Mihai Beniuc, 1942 (cîmp semantic reactualizat!) (R. M.)

● Dacă ești cetățean american și îți pierzi pașaportul în Austria, nu mai e musai să ajungi la ambasadă pentru rezolvarea problemei. Poți apela, de acum, la cel mai apropiat McDonald’s, dat fiind recentul acord semnat între ambasada SUA la Viena și compania americană de fast-food. Mă și gîndesc la un posibil viitor dialog de tejghea: „Aș dori un pașaport nou.“ / „Să fie mic, mediu sau mare?“ (S. G.)

● Aproape niciodată nu am cîștigat la vreun concurs sau la vreo promoție. Pînă recent, cînd, din senin, într-o farmacie mi-a fost oferit, gratis, un ceai de mușețel. De fapt, puteam să aleg între el și unul de mentă. Am optat pentru mușețel și m-am simțit, în sfîrșit, o privilegiată. (I. P.

iaromira popovici img 20190209 183118 resized 20190209 103940506 jpg jpeg

ÎN LIPSA OMULUI,
PROSTIA DE PLASTIC
A AJUNS LA CAPĂTUL DRUMULUI 

● Dacă vă mai îndoiați că natura are o putere de regenerare fantastică, ce s-a întîmplat la Cernobîl, după dezastrul nuclear, este cea mai bună dovadă: în acest spațiu post-apocaliptic s-a creat, în lipsa omului, o biodiversitate impresionantă. (A. M. S.)

● The Backfire Effect (Efectul Rateului / Întoarcerii împotrivă) a fost denumită tendinţa oamenilor de a-şi întări credinţele şi opiniile în faţa faptelor care le contrazic. Acum prostia şi îndărătnicia au un nume ştiinţific. (M. C.)

● Victor Vescovo, un ofițer naval pensionar, a coborît cu submarinul la 10.927 de metri în Oceanul Pacific, cel mai adînc loc de pe Pămînt. Și acolo a găsit ceea ce se poate vedea și pe o stradă: gunoaie și deșeuri de plastic. (A. M. S.)

● Pisica Sydney a ajuns în brațele a numeroase celebrități, cum nu reușesc alte mîțe nici în nouă vieți: Ed Sheeran i-a cîntat în clipul pentru „Drunk“, a fost animalul de companie al lui Judi Dench în Skyfall, ba are chiar și cîteva scene alături de Rami Malek, în Bohemian Rhapsody. (C. Ș.)

● Alte nume de firme din Oradea: Minerit Urban SRL, Duduia Concept SRL, Prolix SRL, Doar Curat SRL-D, Volanul De Aur SRL, Prietenii Veseliei SRL, Subzero Cloud SRL, Fructele Anabeca SRL, Prestabil SRL, Viitorulazi SRL, Viitorul Acum SRL, Lucrat De Mână SRL, Bioabc SRL-D, Lumea Porților SRL, Piramidus Ur Construcții SRL, Georgienii Trans SRL, Agresor SRL, Hanul Cu Noroc Bun SRL, Vox Vegetalis SRL, Pentru Copil SRL, Gloria Delicios SRL, Funerara La Capătul Drumului SRL, Butonul Vieții SRL, Je -Suis La Pause SRL, Sapient SRL, Titus Meduza SRL, Optica Sfânta Maria SRL, Conclu Dent SRL, Moft -Food SRL, Eruditum SRL, Destin Sport SRL, Fii În Formă SRL, Rezultate Bune SRL-D, Bani Expert SRL, Pescuit Total SRL, Scări Mutări SRL, Metafora SRL, Terapii Esențiale SRL, Abstract Import Export SRL, Creații Dulci SRL-D, Totem Com SRL, Repară Orice SRL, Virgin Galactic SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu, I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.