Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

BĂNUIESC CĂ ȘTIȚI
CUM ARATĂ
UN METRU CUB DE TRILURI
PRIVINDU-SE ÎN ECRANUL EPUIZĂRII 

● Bănuiesc că știți cum arată decupajele din ambalajele de tip blister, care-ți permit să expui marfa aninînd-o într-un cui, cîrlig sau pe țepușa vitrinelor din magazine. Ei bine, în industria europeană a ambalajelor (packaging), această agățătoare are un nume special: „eurogaură“. Un nume de altfel foarte potrivit pentru tot mai multe regiuni, situațiuni și personaje politice europene. (M. P.)

● Recompose, o companie americană, a obţinut autorizaţia statului american Washington de a composta cadavrele doritorilor în scopuri agricole. „Dintr-un singur corp uman obţinem un metru cub de compost“, asigură fondatorul companiei. Între timp, actorul Luke Perry a fost înmormîntat într-un costum de ciuperci care vor asigura o decompunere mai bio, iar horticultorul Costel Vânătoru cultivă ceapă într-o parcelă din cimitirul evreiesc din Buzău. Graniţele dintre etic şi ecologic devin tot mai friabile. (M. C.)

● O melodie conținînd numai triluri de păsări a intrat în topurile muzicale din Marea Britanie, pe locul 11. (C. Ș.)

● Terasă-cafenea boemă, într-o curte umbroasă, nu departe de un liceu bucureștean de mare prestigiu. O masă cu vreo cinci adolescenți zgomotoși. Unul dintre ei se indignează: „Ce porcărie! Mi-a picat retragerea aureliană“. La un colț al mesei, o fată, retrasă strategic, își retușează machiajul privindu-se în ecranul telefonului mobil. „Chiar că porcărie de subiect! Nici eu n-am scris nimic. Deși mă cheamă și Aurelia.“ Bravo, Aurelia! (M. M.)

● Peste 270 de membri ai secțiilor de votare din Indonezia au murit, iar alți aproape 2000 s-au îmbolnăvit din cauza epuizării cauzate de numărarea buletinelor de vot în cadrul alegerilor din luna aprilie. Autoritățile din această țară au decis ca alegerile prezidențiale, cele parlamentare și cele regionale să aibă loc în același timp, pentru a reduce costurile. (A. M. S.)

DEPARTE DE VÎRSTA CĂLĂTORIILOR, OMUL REPEDE INDUCE ÎN EROARE

● Săptămîna trecută a fost Ziua Europei și a Independenței României (adică 9 mai). Dl Dragnea zice că nu, că era ziua PCR-ului (pica pe 8!) Mai departe de pagina asta, dl Dragnea nu poate… pentru că poate! Aici a rămas. Repetent, într-ale istoriei, și recidivist. Și procedează în consecință. Fiecare cu slugile lui. N-am zis eu, a zis domnia-sa. (R. M.)

● La o firmă de pompe funebre, pe raftul din camera de intrare, adastă o fotografie cu o doamnă de vîrsta a treia, mai de la țară, uscățivă, ridată excesiv și cu o basma neagră pe cap: moarta standard, probabil (cu sau fără umor negru), la fel cum mireasa standard, suplă, cu bucle, rochie albă, văl și coroniță, apare în locurile destinate organizării nunților. (I. P.)

● De-ale gurii: un cuplu mongol a murit recent de ciumă bubonică după ce a mîncat o marmotă. O femeie din Kingston, Canada, a fost arestată după ce a spart geamul cafenelei unde intrase, de nervi că nu aveau gogoși. Iar bucătarul argentinian Francis Mallmann, faimos pentru mîncărurile sale gătite la foc de lemne, susține că, în timpul călătoriilor cu avionul, pasagerii cer să se mute de lîngă el: miroase prea tare a ars. (C. Ș.)

● Motto-ul scris pe peretele unei firme de pompe funebre este: „Omul moare o singură dată!“ Poate cineva să mai zică ceva? (A. M.)

● Peste 60 de milioane de mucuri de ţigară au fost adunate de pe plajele lumii, transformîndu-le în principala sursă de poluare a oceanelor, înaintea pungilor de plastic. Un ecologist cinic ar putea spune că fumatul nu ucide suficient de repede. (M. C.)

● Din ianuarie 2017, președintele Donald Trump a făcut peste 10.000 de afirmații false sau care ar fi putut induce în eroare, potrivit unei investigații a publicației Washington Post. (A. M. S.


–Foto: Erno Farkas

efarkas ferno copy jpg jpeg

PÎNĂ LA URMĂ, CUM RĂMÎNE
CU EXCEPȚIA DE FRUMUSEȚE?

● Dintr-un reportaj apărut în Japan Times, aflu că sărbătoarea „Săptămîna de aur“ aproape că a dus o întreagă nație pe marginea depresiei. Motivul: durata neobișnuit de lungă, zece zile. Japonezii descriu angoasele pe care le-au simțit în timpul zilelor libere, pe care au fost obligați să le îndure, departe de birouri; specialiștii au avertizat, de altfel, că durata vacanței poate provoca depresii. O linie telefonică, destinată în special problemelor copiilor, a fost activă în toate prefecturile. Directorii de bănci au fost îngrijorați că le vor pica sistemele. Pînă la urmă, totul s-a terminat cu bine și, în prima zi de lucru, au fost japonezi care au format cozi în fața clădirilor unde lucrau, nerăbdători să se apuce de muncă. (S. G.)

● Nu, nu mi-e frică de nesăbuințele liderului pesedist, vor mai veni și altele, în cascadă, omul nu mai este întreg la cap cam de multișor, în ultima vreme chiar și cu deraiatul stă destul de bine. Îngrijorător pentru mine e că politicienii ne fură limba în direct, direct de la tribuna Parlamentului, și asta nu-i de glumă. Cu aragazele/aragazurile, mai vedem… Dar cum rămîne cu limba română? Mai votăm o dată? (R. M.)

● De cînd a fost legalizată în mai multe state din SUA, marijuana a depăşit în vînzări, anul trecut, chips-urile Pringles, biscuiţii Oreo şi apa minerală Dasani luate împreună. Cu excepţia apei, marijuana oricum e mai sănătoasă. (M. C.)

● Alte nume de firme din Oradea: Cameleon Textil SRL, 360 Gradus SRL-D, Daravera SRL, Spălătorie Și Vulcanizare La John SRL, Repatrium SRL, Unghii Tehnice Renata SRL, Stângaciu Music SRL, Colțul De Frumusețe SRL-D, Șugubeții SRL, Bufnița Mobilă SRL, Ieftinel SRL, Extaz Media SRL, Litere Verzi SRL, Pas Par 2 Încălțăminte SRL, Placări Fixe SRL, Via Migrație SRL, Ultimul Drum Servicii SRL, Start Fin SRL, Râul Vieții SRL, Super Empatic SRL, Star Dinte SRL, Bun Profil SRL, Roata Spartă SRL, Dificil Sport 2000 SRL, Oțelul Mic SRL, Curățenie Și Construcții La Maxim SRL, Singular Com SRL, Eu & El SRL, Povestea Noastră SRL, Theranova Protezare SRL, Portativ SRL, Arhivare Promptă SRL, Tradițional Fulgi De Nea SRL, Codrii Vechi SRL, Granit Online SRL, Profit Sau Pierdere SRL, Onorabil Impex SRL, Pro Cursuri SRL, Imobiliare Pădurii SRL, Oraexactă Systems SRL, Spontana Com SRL, Prelate Florin SRL, Clăbucel SRL, Revoluția Ființei SRL. (D. S.)

Foto sus: Cristina Ștefan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.
lemne de foc shutterstock
Cea mai eficientă metodă de încălzire a locuinței. Centrala pe lemne versus centrala pe peleți
Pentru o casă de 100 de metri pătrați bine izolată, în care locuiesc patru persoane, costurile pentru încălzirea cu lemne sunt de 7.000-9.000 lei/sezon de încălzire. La peleți vorbim de un plus de 2.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.