Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 794 din 9-15 mai 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINE ARE O VIAȚĂ ZBUCIUMATĂ, ASOCIATĂ CU PREZENȚA
ÎN CREIER A STOMACULUI,
AR TREBUI SĂ MEARGĂ ÎNAINTE,
PE LUMINA SECUNDARĂ 

● Cine sapă groapa altuia cade singur în ea, la propriu: un bărbat în vîrstă de 50 de ani din Puerto Penasco, Mexic, a rămas blocat într-un tunel la care a săpat timp de mai multe zile, pentru a-şi spiona fosta iubită. (C. Ş.)

● „Miska este o pisică de 10 ani şi are o viaţă zbuciumată. Pînă acum, ea a primit amenzi nenumărate şi a ajuns în tribunale şi chiar în spatele gratiilor. De a lungul timpului a avut vreo 30 de altercaţii cu poliţiştii, pe care îi urăşte instinctiv, şi a fost dată şi în judecată pentru faptele ei reprobabile. Mai mult, pisica a fost ameninţată cu deportarea şi chiar cu eutanasierea.“ Aceasta nu este o poveste pentru copii, ci o știre din ziare. (A. M. S.)

● Studiul demenței a făcut un pas înainte, anunță BBC. S-a descoperit un nou tip de demență, numită „Late“, diagnosticată, pînă acum, în mod fals, ca fiind Alzheimer. Diferența dintre cele două afecțiuni e că demența Late este asociată cu prezența în creier a proteinei TDP-43, în vreme ce la Alzheimer e vorba de alte două proteine – amiloid și tau. În plus, Late se declanșează la vîrste mai înaintate și evoluează mai lent. Ambele sînt însă, în egală măsură, incurabile și au aceleași simptome. E ca și cum s-ar fi descoperit, pe baze științifice, că există vagi diferențe între nebuni, țăcăniți, zbanghii, țicniți, sonați, candrii, scrîntiți, zurlii și căpiați. Nu că n-ar fi adevărat, dar, vorba lui Dragnea: „Și cu ce dracu’ mă ajută pe mine, domnișoară, ca să înțeleg și eu?!“ (M. P.)

● Înainte de Paşti: pe strada mea, un nene, genul cu pantaloni de trening trași pînă deasupra stomacului, se uită-n sus, cu mîna streașină la ochi. De la balcon, o femeie îi aruncă două cartoane pentru ouă. „Să nu le aduci gata sparte!“ (C. Ș.)

● Dl Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor – a călătorit cu trenul pînă la Constanța, iar trenul a ajuns cu cinci minute mai devreme. Cred că sîntem în fața unei descoperiri importante, care ar trebui implementată pe scară largă. În loc să se plictisească la birou, dl ministru ar trebui să meargă, zilnic, cu trenul pe undeva. Într-o perioadă de timp rezonabilă, trenurile noastre ar reuși, poate, să respecte orarul… (D. C.)

● Pe stradă, o mamă trage grăbită de mînă un copil entuziast: „Mami, uite o pisică“, „Mami, asta e o Skoda?“, „Mami, uite vrabia!“. Mama, pragmatică, mergînd dîrză înainte: „Hai mai repede, că închide la Loto!“ (S. G.)

● În noaptea de Înviere, pe Valea Prahovei, puteai experimenta tot soiul de slujbe: într-o biserică, lumina s-a dat la ora 11, căci preotul trebuia să mai ajungă undeva. La o altă biserică, destul de mare, a fost ca-n filmele mute: nu se auzea mai nimic, cu excepția, slavă Domnului, a lui „Christos a-nviat!“. Tot a fost mai bine ca anul trecut (dacă, Doamne ferește, nu încurc anii), cînd la mînăstirea din Sinaia ne-a ieșit în față, fix după ce am luat lumină, Liviu Dragnea. (I. P.)

● Ce se mai întîmplă pe planetă: o morsă de o tonă a adormit pe trapa unui submarin rusesc ieşit la suprafaţă, obligînd echipajul să folosească o ieşire secundară. (M. C.

serban georgescu miorita jpg jpeg

ÎNTREBAT
UNDE MIROASE A VALOARE,
OMUL TERMINAT
A SPUS CĂ LATERAL 

● Poliţia mexicană a descoperit 44 de diamante ascunse în anusul unui motociclist care circula fără permis. Întrebat de unde le are, omul a spus că le moştenise de la un unchi îndepărtat. (M. C.)

● Trenul de-abia se tîrîie. Canapelele sînt roase și jegoase. Pe culoar miroase a pipi. Dar locomotiva-i vopsită tricolor. Patriotismul! (M. M.)

● O adolescentă din New Orleans, Statele Unite ale Americii, a fost acceptată la 115 facultăţi. Universităţile i-au oferit, în total, burse în valoare de peste 3,7 milioane de dolari. Pe fată o cheamă Antoinette Love. (A. M. S.)

● De bine despre foaia noastră: în Vinerea Mare, pe la unsprece trecute sau nu, la chioșcul de ziare din Piața Centrală din Galați: „S-a terminat!“ Și, cam după o oră, la punctul de difuzare a presei de pe Brăilei: „Asta-i ultima!“ La mulți ani, dilematici! (R. M.)

● Vom petrece, pe drumul numelor de firme românești, patru săptămîni la Oradea: Perpetuum Natural SRL, La Pas 2006 SRL, Epiglota SRL, Sisi Botez Și Aniversare SRL, Geniu Electric SRL, Arena România SRL, Frumusețe Nova SRL, Complementar SRL, Tu Cu Mine SRL, Jucării Vorbărețe SRL, Baba Food SRL, Retorica Dentis SRL, Cinci Ori Cinci SRL, Meditații Inovative SRL, Frecvent SRL, Geamuri Galileo SRL, Jani Cauciuc Serv SRL, Transparent SRL, Bidonașul Galben SRL, Albastru Mam SRL, Oracol Consulting SRL, Plusinfinit SRL, Rochița Fermecată SRL, Belle Nud SRL, Centrul Vascular Venus SRL, Vindecare Rapidă SRL, Pyro Stop SRL, Ursdarnic SRL, Robust Impex SRL, Desigur Equipe SRL, Paradigma SRL, Posibilități Infinite SRL, Puiul Lui Cosmin SRL, Succesor SRL, -Zece Ionutz SRL, Case Și Vise SRL-D, Exact Cristal SRL, Lateral Oradea SRL, Trei Feciori SRL, Dinsubsol SRL, Urmează-ți Inima SRL, Lily Mineral SRL. (D. S.)

Foto: Iaromira Popovici, Șerban Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.