Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA TREBUIA SĂ-ȘI DEA SEAMA
DE UNDE VIN
SUPERLATIVELE POROASE,
LA PREȚUL DE DOAR 1 LEU 

● Prestația premierului Viorica Dăncilă în SUA și gafa acesteia referitoare la mutarea ambasadei României la Ierusalim, care a dus la anularea vizitei regelului Iordaniei la București, sînt lăudate de Sputnik, organul de propagandă al Rusiei. Tot acolo scrie că Dăncilă este cel mai potrivit candidat pentru președinția României. Cineva trebuia să-și dea seama ce comori are acest guvern. (A. M. S.)

● Undeva pe o plajă din Bretania, în nord-estul Franței, mareea aduce uneori, în afară de scoici și de resturi marine, niște carcase portocalii: telefoane Garfield. Fenomenul se petrece, neîncetat, de peste treizeci de ani. Și nimeni nu reușea să deslușească misterul. De unde (pro)vin telefoanele Garfield? Pînă la urmă, s-a găsit: undeva, într-o grotă, după niște stînci, sub o faleză, nu departe de orașul Plouarzel, zace un container care, cîndva, fusese plin cu telefoane Garfield. (M. M.)

● Cu ajutorul prietenilor, am făcut o listă cu superlativele absolute din viața noastră şi le transcriu aici (în ordine relativ cronologică) pentru urmaşii urmaşilor: cașto, gigea, giugiuc, ţîţă-de-mîţă, necherman, stas, ștoc, șop, țais, ștuț, țuț, germania, țiplă, top, original, mișto, meserie, sculă, beton, marfă, ca-lumea, blană, futere, pizdos, pizdeț, criminal, bestial, bengos, belea, bombă, jmecher, abis, urgie, jale, rupere, grav, mortal, adevărăciune, bunăciune, tătic, laser, parfum, fain, finuț, fiță, vis, super, super-tare, foarte-tare, epic, atîîît, zid, hiper, uber (va urma). (M. C.)

● Oroarea de suprafețe neregulate, perforate, poroase, cu găuri și umflături – cum ar fi spuma întărită, textura fructelor din genul fragaria (căpșune, fragi etc.) ș.a.m.d. – sau aversiunea față de aspectul viermănos, bășicat, ciuruit, de „fagure“ al unui obiect are un nume: tripofobie. (M. P.)

● Pe OLX găsești de toate. Chiar și un primar: Cătălin Hurdubae (PSD), primarul din Tecuci, intens contestat de oamenii din localitate, a fost scos la vînzare de un tecucean „țepuit de PSD“, la prețul de doar 1 leu, la care s-a adăugat, bonus, și o tavă de mici cu muștar. (C. Ș.

marinel banica jpg jpeg

DE LA O VREME ÎNCOACE
SÎNT MAI MULTE ȘANSE
CA FUNCȚIONARII AURII SĂ DEA
PESTE UN REMEDIU AUTOMAT

● De la o vreme încoace, zeci de laboratoare, unele mai prestigioase decît altele, oferă analize detaliate ale ADN-ului clienților, pornind de la o simplă mostră de salivă. Arbori genealogici, arhive, poze și povești de familie – sînt, dintr-odată, pulverizate în fața preciziei neasemuite a analizelor ADN. Afli de unde te tragi, ce trăsături ereditare și ce predispoziții ai, ce-ți face bine și ce nu, cu cine te înrudești și chiar cu cine te potrivești (genetic vorbind). Trecut și viitor – reunite într-un strop de salivă. Sialomanție, de la síalon/„salivă“, i-ar fi spus vechii greci. Ptiu, e dată dracului manția asta! (M. P.)

● Din cauza lipsei de acurateţe cromatică a sistemului de recunoaştere, sînt mai multe şanse ca autoturismele autonome să dea peste pietonii cu pielea închisă la culoare. Asta ne mai lipsea: roboţi cu comportament rasist. (M. C.)

● La Primăria Vladimir, din judeţul Gorj, funcționarii au treabă pînă peste cap. Motiv pentru care unul dintre angajați și-a inventat un spor de stres pentru xeroxat, special pentru această sarcină obositoare. Cel puțin nu se poate spune că omul nu e original! (C. Ș.)

● După 15 ani de existență, două statui dintr-un parc din Indonezia, reprezentînd sirene, au fost îmbrăcate, reprezentanții parcului ajungînd la concluzia că bustul lor gol ar putea jigni „valorile orientale“. Cred că sirenele au fost bucuroase. Cu noile bustiere, aurii și mulate, pot merge de-acum la disco-bar. (S. G.)

● Un studiu recent infirmă vechea zicală potrivit căreia „berea după vin e chin, vinul după bere e plăcere“. Conform cercetătorilor germani, nu contează ordinea în care bem băuturile. Contra mahmurelii, însă, oamenii de știință încă n-au găsit un remediu eficient. (C. Ș.)

● Tocmai am expediat un mesaj sms-ist „la aniversară“. Și „corectorul automat“ a intervenit cu promptitudine: „À la votare!“ (slogan electoral?!). Semn că ne a cam intrat în oase și ne-a ajuns, nu doar cuțitul, la os. À la vôtre! (R. M.

CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE ESTE TIMPUL PE CARE-L PETRECEM CUMINȚI

● Ai un cabinet stomatologic: cum îi vei spune, ce nume îi dai ca să rupi gura concurenței? Evident, cea mai bună soluție este Evy Dent. (D. S.)

● Site-ul Quartz.com a calculat că, în timpul pe care-l petrecem pe rețelele de socializare, un cititor experimentat ar putea termina 200 de cărți pe an. (C. Ș.)

● Un turist rus a plecat din Indonezia spre casă cu un urangutan, cinci șopîrle și doi gecko. Asta au găsit polițiștii de la controlul de securitate în valiza lui. Urangutanul, în vîrstă de doi ani, dormea într-un coș de răchită. Iar șopîrlele și cei doi gecko stăteau cuminți și de-abia așteptau să ajungă la Moscova. (A. M. S.)

Foto: Ș. Georgescu, M. Bănică

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.