Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE PARE CĂ
VIITORUL DIN JURUL CASEI
(NEGRU PE FOND ALB)
E FRUMOS ȘI PRIMĂVARA,
CĂCI RESTUL ZILELOR
AU DEVENIT MAI PUȚIN STRĂINE
DECÎT VERIFICAREA GENETICĂ
A INFINITULUI ACASĂ

● Un porumbel voiajor, dresat în Belgia, vedetă a concursurilor columbofile, a fost vîndut cu peste 1,25 milioane de euro. A devenit, în urma acestei licitații, pasărea cea mai scumpă din această specie din lume. Se pare că a cumpărat-o un colecționar chinez. (A. M. S.)

● Oamenii de știință din Chengdu, China, plănuiesc să înlocuiască anul viitor felinarele stradale cu o Lună artificială (un satelit de iluminare). Mă-ntreb ce nume au să-i dea și cum vor suna poemele de dragoste în viitorul apropiat. (C. Ș.)

● În urma plîngerii venite din partea unui vecin, un bărbat din Santa Rosa, California, a fost obligat de Primărie să-și taie gardul din jurul casei la jumătatea înălțimii. Motivul plîngerii vecinului: obstrucționarea vizibilității. Neavînd ce face, omul s-a conformat. Și-a micșorat gardul, după care și-a umplut grădina cu manechine de plastic, înfățișînd oameni goi, în diverse poziții. Ca să ofere vecinului o mai bună vizibilitate. (S. G.)

● Luni, 18 martie crt., orele 14-14,30. Vizavi de Palatul Cotroceni, colțul opus „Leului“, pe trotuar. O tînără, maximum 30 de ani, susține, singură, „Protestul unui judecător“. O pancartă cu majuscule, negru pe fond alb. Alungați de pe treptele Ministerului Justiției, cei îndreptățiți să-și apere dreptul la meserie sub auspiciile legii și-au găsit adăpost la colț de stradă, în capitală. Chapeau bas! (R. M.)

● I-am auzit pe mulți spunînd că Bucureștiul e frumos doar noaptea. Eu nu cred asta: în orice caz, e frumos și primăvara. Dovadă destuii locuitori ai săi care tot fac poze copacilor înfloriți: s-a format aproape un club. (I. P.)

● Facebook a devenit un fel de Tribunal al Poporului unde pedeapsa precedă judecata, iar judecata precedă cunoaşterea faptelor, căci faptele au devenit mai puţin importante decît convingerile şi simpatiile. (M. C.)

● Miercuri, pe 20 martie, s-a sărbătorit Ziua Mondială a vrăbiilor – o veste îmbucurătoare, într-o țară în care restul zilelor din an sînt ale papagalilor, curcilor, pupezelor, gîștelor și găinilor de tot felul. (M. P.)

● Mesajul „Bine ați venit“ a fost tradus în mai multe limbi străine și a fost montat pe tavanul Aeroportului Otopeni. Numai că în zona „Plecări“. Curat românesc! (C. Ș.)

● Parlamentul a adoptat proiectul privind Strategia națională pe termen lung „România 2040“. A se căuta și a se pune la păstrare respectivul document. A se consulta în 2040, pentru verificarea stadiului de implementare. (M. M.)

● Pe site-ul OrtodoxInfo.ro, al cărui slogan este „Pentru o mai DREAPTĂ informare“, poţi citi astfel de articole: „20 de dovezi că Pămîntul e plat“, „Inovaţia din secvenţierea genetică a demonstrat că rujeola e cauzată chiar de vaccinul antirujeolic“, „De ce muzica clasică e de la Satana“ sau, favoritul meu, „A scos dracul dintr-o fecioară, apoi a violat-o, după care a omorît‑o şi a aruncat-o în rîu. Ce a urmat?“ (M. C.)

● În Shanghai a fost inaugurat de curînd un zgîrie-nori inspirat de Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși. Asta în vreme ce, la noi, Coloana a început să se înnegrească, pradă intemperiilor și delăsării autorităților. (C. Ș.)

● La semafor, un camionagiu zîmbește, de oglindă îi flutură în aer liber o inimă-balon. Un domn în vîrstă, în librărie, vorbind la telefon: „Tocmai trec pe lîngă o pictură de Botticelli, da’ la norocul meu o s-ajung acasă cu vreun Picasso.“ La metrou, un muncitor îi declară unei fete că arată „ca căprioara Bambi“. (C. Ș.)

ESTE DOAR
UN FEL DE CONFUZIE ÎN UNANIMITATE,
UNDEVA OR FI ASCUNS O CURSĂ

● „Pacientul refuză operația. Ca orice bărbat, nu suportă operațiile și a ales deocamdată să facă infiltrații. Este doar un fel de amînare.“ Codrin Ștefănescu despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea. Sînt fascinanți bărbații ăștia. (A. M. S.)

● Rapperiţa Cardi B i-a mulţumit public lui Tom ­Petty că i-ar fi trimis flori pentru a o felicita după primirea unui Grammy. Evident, Cardi B a făcut o confuzie de tot rîsul, întrucît Tom Petty a murit acum doi ani (şi oricum ar fi fost greu de crezut că un muzician ca Tom Petty ar fi apreciat ce cîntă ea), dar comentariul unui internaut merită consemnat aici: „Pe mine nu mă surprinde cîtuşi de puţin faptul că Tom ­Petty poate trimite flori şi de pe lumea cealaltă. A fost un tip grozav.“ (M. C.)

● Creșterea și descreșterea partidului comunist român: de la sirena lui Vasile Roaită la vuvuzeaua lui Liviu Dragnea. Episodul Rovana Plumb, sau alegerea de sine fără abțineri ori împotriviri. În unanimitate: „La Palatul Cotroceni cîntă cucuveaua / Pentru Dragnea și ai lui sună vuvuzeaua.“ Alo! Alo! Se-aude?! Alo, tovarăși! (R. M.)

● Undeva, pe un gard, litere mari, scrise cu vopsea roșie, dau de veste lumii noastre: „Cred că sînt extraterestru“. Știam. (D. S.)

● Ministrul Transporturilor a spus că în România nu s-au făcut autostrăzi din cauza statului paralel. Bine. Dar în statul paralel or fi autostrăzi? Sau și acolo se dă în gropi? (D. C.)

● Un hoţ n-a mai găsit ieşirea supermarket-ului din Slatina unde intrase prin efracţie, aşa că s-a ascuns, beat criţă, printre pufuleţi. (M. C.)

● După o cursă strînsă, Lincoln, un țap de 3 ani, a fost ales săptămîna trecută primarul-animal din Fair Haven, Vermont, în dauna terrier-ului Sammie. Imediat după ceremonia de învestire, țapul a defecat. Așa-i în politică. (C. Ș.)

Foto: Iaromira POPOVICI

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.