Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CAZ CĂ SE ÎNTÎMPLĂ
CEVA CU PRIMUL LUCRU NEDEFINIT, CICĂ UN GRUP DE OBIECTE
DE LA MARGINEA NOULUI NUMĂR VOR SĂ AIBĂ PARTE
DE GRIJI ATRACTIVE, SURÎZÎND CIVIL 

● Pe naveta israeliană Beresheet se află o bibliotecă de 30 de milioane de pagini – o colecție de mii de cărți de ficțiune și nonficțiune, manuale, dar și un ghid pentru 5000 de limbi și exemple de traduceri. Încărcată pe un DVD, biblioteca se îndreaptă spre Lună, fiind, în opinia celor care au proiectat-o, un soi de „back-up civilizațional“, în caz că se întîmplă ceva cu Pămîntul. (C. Ș.)

● Am deschis televizorul după multă vreme. Primul lucru pe care l-am văzut a fost această burtieră: „Sorinel Puștiul, cel mai cool și tînăr bunic din showbiz“. (A. M. S.)

● Pentru cine caută o preocupare pe termen nedefinit, fără legătură cu actualitatea, neremunerată și cu șanse infime de reușită, încă mai există o scriere nedescifrată: sistemul de glife rongorongo din Insula Paștelui, singura scriere cunoscută din Pacificul de Sud. (M. P.)

● Cică usturoiul ar avea beneficii și dacă dormi cu el sub pernă. Respiri mai bine, te îmbolnăvești mai greu, dormi mai profund și, în plus, spune articolul lăudător de usturoi, nici nu se mai cațără gîndacii pe tine. (S. G.)

● În India, un grup de papagali care au prins gustul opiumului terorizează lucrătorii de pe o plantație de maci, devastîndu-le culturile. (C. Ș.)

● Motanul Theo e cleptoman. După ce a furat mai multe obiecte din locuințele aflate în cartier (jucării sau decorațiuni de Crăciun), de curînd s-a întors acasă cu o punguță conținînd 25 de lire – banii lăsați de un vecin pentru lăptar. (C. Ș.)

● S-au împlinit 25 de ani de la faimosul, infamul proces în care Lorena Bobbit a fost judecată pentru că i-a tăiat penisul abuzivului ei soţ John Wayne Bob-bit, în timp ce acesta dormea. După ce i-a „detaşat“ (termenul tehnic) penisul, femeia a condus cu maşina vreme de un sfert de oră şi abia apoi a aruncat mădularul pe un cîmp de la marginea oraşului. Poliţia a iniţiat atunci o amplă activitate de căutare, în urma căreia penisul a fost recuperat şi reataşat unde-i era locul. Reîntregit, John Wayne Bobbit a jucat apoi în filme porno, devenind celebru prin rolurile sale din două filme devenite între timp clasice ale genului: John Wayne Bobbit – Netăiat şi Frankenpenis. Achitată în urma procesului în care a dovedit că fusese victima violului domestic, Lorena Bobbit s-a recăsătorit (mare curaj pe acel bărbat, apropo), a născut o fetiţă şi trăieşte fericită într-un orăşel de munte. (M. C.)

● Joachim Löw, noul vechi selecţioner al echipei Germaniei, s-a apucat să reformeze Mannschaft. Acoperirea mediatică e (aproape) la fel de importantă ca la formarea noului cabinet al Angelei Merkel. Löw şi Merkel au ajuns la vîrf cam în acelaşi timp şi se menţin acolo în ciuda tuturor înfrîngerilor. Nişte învingători! (M. M.)

adrian damian jpg jpeg

● Am trecut pe lîngă următorul număr de mașină: B 101 DIE. N-am putut să nu mă întreb: cel care și l-a pus și-a propus oare să trăiască 101 ani? (I. P.)

● Există din ce în ce mai multe identități sexuale de care oamenii se folosesc pentru a se defini. Am citit recent despre autosexualitate. Un fel de narcisism erotic. Ești atras de propria persoană și nu de o alta. Fata care vorbește despre asta e deja logodită cu ea însăși și la anul va face și nuntă. Chiar dacă nu e recunoscută în nici o țară din lume, sînt oameni care vor să aibă parte de această ceremonie. (A. M. S.)

● Primesc pe mail un spam: „Felicitări! Centrul de Slăbire ți-a acordat finanțarea pentru noul tratament pentru slăbit“. Urmează informații despre tratamentul-minune, iar la final ar trebui să dau click pe „Vreau să ridic finanțarea și să slăbesc 10 kilograme“. Așadar, pe lîngă clasicele credite pentru prima casă, pentru mașină, de nevoi personale etc., a apărut, în sfîrșit, și creditul pentru grași care au nevoie de bani ca să slăbească. Întrebarea este: cum s-o fi calculînd dobînda? Pentru fiecare kilogram în minus? Și dacă nu slăbești? Dai toți banii înapoi? Cum te hăituiesc creditorii? Îți bat la ușă cu un cîntar după ei? Păi, în cazul ăsta, mai bine gras și lipsit de griji financiare decît slab și înglodat în datorii. (A. P.)

● Din ciclul „Diminutive, că-s mai atractive“: la Piața Sudului, o precupeață florală care striga „Poftiți la ghiocei și laleluțe!“. (D. S.)

● De pe la bancă: Pe scaun, în fața biroului, în pour-parlers-uri cu funcționarul bancar, în derulare. Se opresc în fața aceluiași birou două uniforme… sepepiști, jandarmi, polițiști… habar n-am ce rang ascundeau. Cert e că, în aceeași clipă, funcționarul bancar a făcut drepți și a început discuțiile cu cei doi gradați. „Fiți amabil, e cazul să continuăm, și eu am uniformă… nu se vede? Uniformă de pensionar… vă rog să continuăm…“ Cei trei s-au uitat cam chiorîș la mine și și-au văzut de treabă mai departe. În legea lor, care nu e și a noastră. Și tot de la bancă (alta): O doamnă supraînvolănată pentru o dimineață devreme, pe scaunul rotitor de la tejghea. Face un viraj dreapta și rămîne o vreme cu spatele la client, aflat deja la vorbitor. Apoi, surîzînd, revine în forță, înșurubînd capacul de la ruj și ștergîndu-și grațios cu vîrful degetelor (gest memorabil) colțurile proaspăt împrospătatelor buze color. Pe ce lume trăim, ne tot întrebăm, dar de finalizat un răspuns ferm nu putem. Din vina noastră. (R. M.)

● Proprietara unui bar din Italia, care a avut curajul să-i înfrunte pe gealații clanului mafiot Casamonica, a fost decorată de președintele italian cu „Meritul Republicii Italiene“, cea mai înaltă distincție acordată unui civil. De remarcat că barul se află în cartierul Romanina din Roma și că proprietara barului e o româncă cu numele de familie Roman. (M. P.)

Foto: C. Ștefan, A. Damian

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.