Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 781 din 7-13 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOI ROMÂNI AU ÎNCERCAT
SĂ STABILEASCĂ
CINE ARE OCHI DULCI,
DAR NU SÎNT PREGĂTIȚI
SĂ INSTALEZE DOUĂ SISTEME INTIME 

● Două ştiri simpatice de luna trecută: 1) doi români au încercat să jefuiască o brutărie în Italia, dar au furat cîntarul, nu casa de marcat; şi 2) un vînător din Satu Mare a fost rănit mortal de mistrețul pe care îl împușcase de trei ori. (M. C.)

● Într-un dialog pe Twitter, mai multe muzee din lume s-au luat la întrecere: de la picturi, animale împăiate, statui și figurine din plastic pînă la tancuri amfibii, acestea au încercat să stabilească cine are rața cea mai cu moț. (C. Ș.)

● În cartea sa The Cabinet of Linguistic Curiosities, Paul Anthony Jones colecționează o serie de cuvinte și sintagme englezești insolite, pe cale de dispariție. Cîteva exemple: augean – dezgustător, murdar, imund – de la Augeas, regele din Elis, posesorul celor mai mari cirezi de vite ale căror grajduri nu erau curățate niciodată; sheep’s-eye (literal, „ochi de oaie“) – ochi dulci, privire languroasă; hunch weather (literal „vreme cocoșată“) – cînd e frig de mergi cocoșat, cu umerii adunați; jingle boy – cineva atît de bogat încît îi zornăie monedele în buzunare cînd merge; proditomania – teama că ești înconjurat de oameni care îți vor răul; nyctograph – un dispozitiv inventat în 1891 de Lewis Carroll care îl ajuta să scrie pe întuneric; mamamou­chi (de la „mamamusiul“ lui Molière) – cineva care se crede mai important decît este în realitate, om închipuit; scurryfunge – curățenia isterică, făcută pe fugă, cu numai cîteva minute înainte să-ți vină cineva în vizită; schnapsidee (din germană) – idee aparent ingenioasă, în realitate impracticabilă, care îți vine îndeobște la beție; ambilaevous (din grecul ampharísteros) – cu două mîini stîngi, neîndemînatic, nătîntol. (M. P.)

● Cotidianul La Croix publică un articol despre cum (nu) s-a implicat Biserica în chestiuni sociale arzătoare și despre faptul că majoritatea preoților nu sînt pregătiți să răspundă valului contestatar izbucnit în ultimele luni. La finalul articolului apare și un apel. Parohii sînt chemați să organizeze grupuri de reflecție la care să fie invitați cît mai mulți cetățeni („credicioși sau nu“, se precizează în textul apelului) pentru a vorbi despre problemele lor, pentru a-și împărtăși opiniile etc. Prevăd că, în curînd, preoții vor sluji purtînd o vestă galbenă peste sutană. (M. M.)

● Pentru că indicatorul rutier al milei 69 de pe o autostradă din Washington a fost furat de nenumărate ori, autoritățile au decis să instaleze unul marcat drept mila 68,9. (C. Ș.)

● Localitatea Baarle se află în Olanda, dar este formată din zeci de enclave belgiene, care la rîndul lor conţin enclave olandeze. Are 12.000 de locuitori, două guverne locale, doi primari, două servicii poştale, două sisteme şcolare. Oamenii au libertatea să facă afaceri sau cumpărături unde li se pare mai bine. Realitatea poate deveni, uneori, o metaforă. (A. M. S.)

● David Matheson, un terapeut mormon din Utah care pretindea că poate vindeca homosexualii, a divorţat de soţia sa după 34 de ani de căsnicie, cînd „dorinţa de a avea relaţii intime cu un alt bărbat a devenit o nevoie de negociat“. Informaţia a fost preluată de presă după ce a fost postată de un alt aşa-zis terapeut al conversiei homosexualilor la care David Matheson apelase iniţial pentru a se „vindeca“. (M. C.

LA CAPĂTUL REȚELELOR VIRGINE – GHEAȚA ÎN BEZNĂ

● Metrorex a construit, la capătul liniei de metrou, în Străulești, o parcare cu 660 de locuri, ca să descongestioneze traficul în București. Tariful e de 0,50 lei pe oră. Dar media de mașini parcate este de 19 pe zi. Românului îi place, totuși, confortul mașinii, chit că de dragul lui trebuie să se enerveze în trafic. Și, desigur, să găsească scuza că parcarea „e prost plasată“. (D. C.)

● Știrea că un șofer din Marea Britanie și-a deghizat mașina Renault în Mercedes (schimbîndu-i emblema și grila) a făcut, timp de cîteva zile, deliciul presei mondene și al rețelelor de socializare. Bănuiesc că, dacă respectivul ar fi condus un Mercedes deghizat în Renault, știrea ar fi putut fi considerată chiar un statement politic. (S. G.)

● Un student francez care studia bio-hacking-ul a tradus pasaje din Biblie şi din Coran în secvenţe ADN pe care şi le-a injectat în picioare. Probabil că a fost sfîrtecat într-un şpagat divin cînd un picior i-a plecat pe mare, iar celălalt s-a înălţat la ceruri către cele 72 de virgine. (M. C.)

● Capitala – trasă în gheață. Țara ei – trasă în țeapă. Locuitorii lor – trași pe sfoară. Tragere la sorți?! / Tragere la țintă?! Semantisme… (R. M.)

● Călătoriile nocturne din diverse zone ale orașului continuă să-mi provoace întîlniri neașteptate: pe Calea Dudești, într-o noapte, m-am intersectat cu o doamnă foarte mică de înălțime, apoi cu un cîine vagabond (!) care a dispărut în beznă. Și am asistat la retragerea unui bătrîn (așa părea) tramvai la depou. (I. P.

RECENT,
RECORDUL A AJUNS
FOLCLOR

● Printre concursurile stranii ale lumii, aud că există și o competiție între străzi: care este cea mai înclinată stradă din lume. Condiția este ca strada să fie locuită în mod obișnuit și să fie pavată. Pînă de curînd, strada Baldwin din Dundin, Noua Zeelandă, deținea recordul, cu o pantă de 35%. Recent, locuitorii din Harlech, Țara Galilor, au depus actele și au dobîndit titlul cu strada lor numită Ffordd Pen Llech, care are o pantă de 36%. Auzind că strada sa este detronată, primarul neozeelandez a zis că se va ruga zeilor pentru un cutremur care să le încline strada și mai mult. Să fie la ei! (S. V.)

● La Montane Spin Race, un ultramaraton de 430 km, o englezoaică a terminat cursa în 83 de ore, 12 minute și 23 de secunde, bătînd recordul deținut de un bărbat (95 de ore, 17 minute). Recordul e cu atît mai impresionant cu cît aceasta s-a oprit în patru dintre cele cinci puncte de control pentru a stoca lapte pentru copilul ei. (A. M. S.)

● În România, în 2009, se tăiau ilegal 29 de copaci pe zi. În 2018, numărul acestora a ajuns la 34, adică peste 10.000 de copaci anual. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Magazinul Mixt Drăguța SRL, Carte SRL, Buni La Casa Ta SRL, Contabilicesc Solutions SRL, Piatra Seacă SRL, Flory Florin Util SRL, Narcissistic Elite Of Optical Neuromancers SRL, Prăjituri De Altădată SRL-D, AAAA Careu De Ași SRL, Reptilianul SRL, Chenar Abac Digital SRL, Ascet Elterm SRL, Foto Alb SRL, Copiii Lui Nichifur 5 Lei SRL, Geluriuv Ieftine SRL, Flori Cu Suflet SRL, Amuzant SRL, Tempus Dacoromania Comterra SRL, Apropos De SRL-D, Garaj Fain & Transport SRL, Poemedica SRL, Divin Viorel 1985 SRL, Impro Pentru Toți SRL, Hoinar Exclusiv SRL, Piscicola Senzor SRL, Dăruiesc.ro SRL, Vreau Găzduire SRL, 103 Vacanțe Pe Insule SRL-D, Ideal Fereastra SRL, Daniela Benefic SRL, Pasager SRL, Biroul Agricol De Recuperare A Datoriilor SRL, Zecelucruri SRL, Unu Creator De Obiect SRL, Ametist & Jaspul SRL, Cuvinte Cu Minte SRL, Nu Știu Taxi SRL, Lapsus Advertising SRL, Terasa De La Case SRL, Marketizator SRL, Sonorizări Biserici Ilie Popescu SRL, Electrainic SRL, Treaba Bună Relu SRL, Cam Orice SRL-D, Florentin & Afrodita Construct Florești SRL, Cutare Film SRL, Mama Verde SRL, Nor Fir SRL, Agenția De Folclor SRL, Bibi Gol SRL, Confluențe SRL, S.O.S. OK SRL, Editura Spirit Liber SRL-D, Tineret SRL, Deci Siv SRL, Bibliofilia Generalis SRL, Tricouri Urâte SRL, Dolce Maria Pat SRL, Orice Vezi SRL, Etern SRL. (D. S.)

Foto: Șerban Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

batrana talharita Vaslui FOTO Vremea Noua jpg
Bătrână de 103 ani din Vaslui, către tâlharul care i-a aprins lumânarea: „Tu ești cel mort, nu eu“
Femeia, care locuiește într-o comună vasluiană, a fost atacată în casă de un bărbat înarmat cu un cuțit și mascat, care o lovea și îi cerea banii. Acesta i-a aprins „creștinește” și o lumânare.
sistem de monitorizare cu bratara electronica Foto: IGPR
Cine poartă prima „bijuterie” montată de Poliția Română
Un tânăr care a fost agresiv cu prietena lui a fost pus sub monitorizare de polițiștii Secției 17 din Capitală. Acesta poartă o brățară care le indică în permanență oamenilor legii unde se află
Regele Charles FOTO Getty Images
Regele Charles și regina consoartă, primul eveniment de la sfârșitul doliului regal VIDEO
Noul suveran britanic, Charles al III-lea și regina consoartă Camilla au luat parte, luni, la primul eveniment public de la sfârșitul doliului regal după moartea reginei Elisabeta a II-a.

HIstoria.ro

image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.
image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia