Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN CINE AȚI AVEA
MAI MULTĂ ÎNCREDERE,
ÎN JUDECĂTORUL
ȚĂRII VULNERABILE
SAU ÎN ECHILIBRUL
DE NOAPTE?

● În România sînt înregistrate în prezent 182 de partide. În cine ați avea mai multă încredere, în Țeapa lui Dracula sau în Noi, Getodacii? Ori, poate, v-ați da votul pentru partidul Forța Pensionarilor, Partidul Pirat, Partidul Stejarilor sau, pur și simplu, pentru Partidul Nostru? (C. Ș.)

● În toamna anului trecut, un judecător din Wisconsin a decis o pedeapsă superbă pentru un braconier. La cabana inculpatului fuseseră găsite piei și coarne ale cîtorva zeci de căprioare vînate ilegal. Pe lîngă anul de închisoare cu care s-a ales braconierul, judecătorul a decis ca, pe perioada executării pedepsei, condamnatul să vadă o dată pe lună, de la cap la coadă, filmul Bambi. Mă gîndesc ce filme ar decide același judecător să fie obligatoriu de văzut în penitenciar de către marii noștri penali. În nici un caz, The Godfather… (S. V.)

● Întîlnirea istorică în care s-a hotărît unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza că domn al Țării Românești a avut loc în Hotelul Concordia, de pe strada Smîrdan nr. 39 din Centrul Istoric al Capitalei, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859. Centrul Vechi promitea încă de pe atunci o viață de noapte intensă. (M. P.)

● Ministerul Educaţiei a dat o zi liberă (de vineri) tuturor elevilor. O măsură de prevenire a contaminării cu gripă. O zi liberă e, evident, un tratament mai ieftin decît o campanie de vaccinare. Sau decît o campanie de educaţie sanitară în toate şcolile. Sau decît imunizarea – la timp – a persoanelor vulnerabile. Dar nu e deloc sigur că viruşii îşi iau şi ei liber în ziua liberă decretată de minister. (M. M.)

● „Sînt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sînt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu Vela, cu comisarul (Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atît de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atît. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp știind elementul de prohibiție pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poți găsi în interior, în apele tale, soluția de a crește anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună și iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul și a genera progres.“ – din discursul ministrului Agriculturii, inegalabilul Petre Daea, în Parlamentul European. (A. M. S.)

● Amsterdam și Praga – spune o știre de pe adevarul.ro – au „primari de noapte“: niște persoane desemnate de consiliile locale să se ocupe de viața de noapte a orașelor. Mai avem mult pînă acolo: Bucureștiul are, ziua, un primar de noaptea minții. (D. C.

SE PARE CĂ
ÎNDEPLINIREA DORINȚELOR
DEVASTATOARE
VA PUTEA SALVA
TOATĂ LITERATURA,
PE MĂSURĂ CE CREȘTE
(OARECUM) TOTUL 

● Se pare că „ordonanța lăcomiei“ nu a dat chiar rezultatele scontate. De unde se vede treaba, o dată în plus, că bățul are două capete. Pe cînd o OUG cu „taxa pe prostie“? Ar produce, imediat, bani la buget. (R. M.)

● Primăria Romei a decis ca, din luna aprilie, banii azvîrliți de turiști întru îndeplinirea dorințelor în Fontana di Trevi (în jur de un milion și jumătate de euro anual) să nu mai fie destinați actelor caritabile, ci administrației publice, urmînd să fie folosiți de acum încolo pentru lucrări de infrastructură. Sînt curioasă cîți turiști își vor mai pune dorințele în contul Primăriei. (S. G.)

● Donald Trump, întrebat, după incendiile devastatoare din California, dacă evenimentele nu l-au făcut să-și schimbe opinia despre schimbările climatice, a răspuns: „Am o părere foarte clară despre asta, vreau un climat extraordinar și îl vom avea.“ (C. Ș.)

● Dictatorul Erdogan a publicat recent un articol de propagandă la rubrica de opinie pe prima pagină a ediției internaționale din The New York Times. (Cu o zi înainte, jurnalista Pelin Ünker fusese condamnată la închisoare pentru articolele ei din seria „Paradise Papers“, Turcia fiind, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc în lume la numărul de jurnaliști închiși.) Acum ceva vreme, Vladimir Putin publicase şi el un articol de propagandă în The New York Times. Iar acum vreo două săptămîni, The Economist afirma că doar Jair Bolsonaro va mai putea salva Brazilia de la dezastru. Între timp, Bolsonaro a desfiinţat Ministerul Culturii. (M. C.)

● O chinezoaică ce n-a fost lăsată, la security-check pe aeroportul din Beijing, să treacă cu sticla de coniac pe care o avea în geantă a ieşit din rînd, s-a aşezat pe un scaun şi a băut toată sticla. Femeie dintr-o bucată! (M. C.)

● Iată că literatura chiar e nemuritoare: gunoierii din Ankara au deschis o bibliotecă publică formată în întregime din cărți aruncate, aproximativ 6000 de volume. (C. Ș.)

● Londonezii sînt mari amatori de cocaină. O arată țiparii din fluviul Tamisa, care devin hiperactivi pe măsură ce concentrația de stupefiante din apă crește tot mai mult de la an la an. (C. Ș.)

● Anul ăsta, de sărbători, a revenit moda călușeilor. În mai toate tîrgurile și mall-urile am văzut cîte un carusel, culminînd cu cel alb, perfect, de la Mall Vitan. Ne-am bucurat de o lume oarecum à la Mary Poppins. (I. P.)

● (urmare din numărul trecut) Hai La Meci SRL, Alter Ego Concept SRL, Subopiatră SRL-D, Prosper Assiduus SRL, Bicicleteria SRL, Ciuciu Bum SRL, AMA Călătoriile Credinței SRL, Norocel Forte SRL, Bivolul Network SRL, Fabrica De Sandwichuri SRL, Împreună Pentru Fiecare SRL, Buhuhu Company SRL, Cufărul Cu Mărgele SRL, Poet 2000 A.N.A.H. Impex SRL, Merită Citit SRL, Doi Lei Și O Chiflă SRL, Electropraf SRL, Studii Sociale Procesual Organice SRL, La Creerosu SRL, Lobul Creativ SRL-D, Vânătorii De Zmeie SRL, Miruna Case Pasive SRL, Buticul Lizzucăi SRL, Explomediu SRL, Cetatea Lui Bucur 7 Centre SRL, Avantaj Colibri Advertising SRL, Casa Nutriției SRL, Dezinsecție Stingătoare Planuri Evacuare Și Ignifugări D.S.P.E.I. SRL, Ferestre Perfecte SRL, Clocodilul Plângăcios SRL, Roa De Dulce SRL, Auto Moto Bujie SRL, Daniela & Desenul SRL-D, Pro Vidanj SRL, Scriitorii De Povești SRL, Top Imobiliara Hai Acasă SRL, Happy-ology SRL, Care Pe Care SRL, Amnio Tic SRL, Drumețul International SRL, Drumețul Guard SRL, Cubic Evolution SRL, Gura Sobei SRL, Obsesiv Art SRL, Pământ Sfânt Alimentare SRL, Explogaz SRL, Pasiune Cu Gust SRL, Ompatrulei Consulting SRL, Porția De Dulce SRL, Pantofart Prodcom SRL, Incredibar Nutrition SRL, Chicineta SRL-D, Memoria Vizuală SRL, Soare Magic SRL, De Semn SRL, Alege Viața Publishing SRL, Totul Pentru Tine SRL, Dăm De Veste SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Marinela Ardelean a primit titlul de "Cel mai bun somelier" (2014) FOTO: Arhiva personală
Marinela Ardelean, critic de vinuri, explică de ce vinul făcut în curte nu e nici cel mai bun si nici cel mai sănătos
Dincolo de o afacere, vinul face parte din tradiția vieții de zi cu zi. Asta spune Marinela Ardelean, cea care consideră că licoarea din struguri merită „să devină un element fundamental al brandului de țară“.
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell: Sfârșitul războiului din Ucraina, „aproape imposibil” după anexările efectuate de Rusia
Anexarea de către Rusia a patru teritorii ucrainene ocupate face „aproape imposibil” sfârşitul războiului în Ucraina, a apreciat sâmbătă şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.
umit yildirim m9FBEtUTRXY unsplash jpg
Schimbări mari prin lucruri simple. Soluția clară pentru traficul din București
România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană la producția de biciclete, cu peste 2.5 milioane de unități, dar suntem la coada clasamentului când vine vorba de pistele pentru utilizarea lor.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.