Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 779 din 24-30 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

FIECARE POET DIN FAȚA CASEI
VA FI ÎNSOȚIT, PENTRU SCURT TIMP,
DE CULORILE CURCUBEULUI
CARE ALEARGĂ PRIN VEȘNICIE
ÎN LINIE DREAPTĂ,
DUPĂ CE OBȚII APROXIMATIV
O ȘESIME
DIN MĂIESTRIA VERDE 

● Taras Kucima, primarul din Drohobici (Ucraina), a luat, la început de an, decizia ca toate nașterile din urbe să fie anunțate la megafoanele instalate prin oraș. În plus, fiecare anunț va fi însoțit de muzică: vals pentru fată, marș pentru băiat. Îmi imaginez încurcătura în care se va afla angajatul care se ocupă de difuzarea anunțurilor dacă va trebui să vestească nașterea unor gemeni sau tripleți de sexe diferite. Ce muzică va alege? (S. G.)

● Ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vorbit despre ce reprezintă pentru el poetul Mihai Eminescu, precizînd că este „cel mai mare poet care l-a dat România“. (A. M. S.)

● Un bărbat din Vaslui, asistat social, a sunat la 112 și a chemat poliția ca să-i curețe zăpada de pe aleea din fața casei. Un alt tip din Iași a jucat la păcănele toți banii pe care i-a primit printr-un program european ca să-și deschidă o afacere. Nu, nu sînt bancuri. Oare ce fumează ăștia acolo, în Moldova? (A. P.)

● La mînăstirea Sinaia, de Bobotează, a fost o adevărată luptă pentru apă sfințită: deși stăteam, din punctul meu de vedere, reglementar la coadă, din stînga și din dreapta se tot năpusteau oameni cu sticle, care ajungeau, deodată, înaintea mea. Acolo am înțeles cum se nasc justițiarii, chiar cei mai insignifianți: am devenit și eu, pentru scurt timp, unul de buzunar, care a încercat să mențină cît de cît o oarecare ordine. În final, am ieșit de acolo cam jumulită, dar cu sticla de doi litri întrucîtva plină de apă sfințită și cu o oarecare mîndrie a misiunii (?) îndeplinite. (I. P.)

● Trend-ul de frumusețe pe 2019 capătă o nouă dimensiune. Se pare că un număr tot mai mare de tineri și tinere aderă la moda vopsirii părului de la subraț în culorile curcubeului. Totul ar fi pornit de la o fotografie cu ciudata Miley Cyrus care ridică fericită brațele și se vede un curcubeu axilar. (S. V.)

● Știți firma aceea de curierat Fan Courier, cu dubițele alea care aleargă prin toată țara să distribuie mărfuri? Ei bine, am descoperit că unul din sediile importante ale acestei firme se află pe strada Fabrica de Glucoză. Pentru cine nu știe, strada asta urîtă, jumătate maidan, jumătate iepure șchiop, e una dintre cele mai aglomerate din București. Adică, mai ales de cînd s-a terminat autostrada spre Ploiești, e blocată de mașini și într-un sens, și în celălalt, de dimineață pînă seara. E o fabrică nu de glucoză, ci de gaze de eșapament. Mașinile care o străbat stau în coloană cu zecile de minute, dacă nu cumva și cu orele. La fel și dubițele de la firma amintită, care, odată ce ies din garajul aflat chiar pe la jumătatea străzii, grăbite să ducă lucruri oamenilor, se blochează în ambuteiajul ăsta. Absurdistan, cum se zicea la un moment dat. (A. M.)

● Pe 10 ianuarie 2019, Ateneul a fost, timp de trei ore, „al lor“. Atît. Atît le aparține „lor“ din „veșnicie“. Trei ceasuri. Restul îi revine lui Dan Grigore. Aritmetică simplă. Fără rest. (R. M.)

● „Autostrada Sibiu-Pitești, în linie dreaptă!“ – titrează un site. Trecînd peste faptul că Valea Oltului cam șerpuiește, iar vorbele despre autostradă șerpuiesc și mai mult, de ani întregi, aflăm din articol că „linia dreaptă“ durează pînă în 2025. La mulți ani! (D. C.)

● După ce a schilodit zeci de protestatari paşnici anul trecut pe 10 august, Jandarmeria a postat pe Facebook, pe 15 ianuarie, un clip în care un jandarm şi două jandarmeriţe cîntau versuri din Eminescu într un decor hibernal. Clipul, o capodoperă de serie B, a stîrnit, în comentarii, un festival de parodii eminesciene. Spicuiesc: „O, rămîi, rămîi în dubă, / Te-am gazat atît de mult, / Ale tale coaste toate, / Numai eu ştiu să le rup“, „Pe lîngă stîlpii fără soţ / Adesea ai trecut / Mi te-au bătut jandarmii toţi / De nu te-am cunoscut“, „De treci zebra la Antipa / Pe deasupr-auzi vuind / Şi simți aspra sufocare / A vaporilor de clorobenzilidenemalononitril“, „Somnoroase bătrînele / La biserică se-adună, / Vin jandarmii, dau în ele / Noapte bună“, „În vremea asta Cătălin, / Jandarm de meserie, / În ochi ar vrea să-ţi dea din plin / Cu gaz din butelie“, „Vreme trece, vreme vine / Dau cu gaze-n derbedei / Ce e rău şi ce e bine / Nu contează pentru ei // Nu spera cînd ochii-s roşii / Ce e gaz ca gazul trece / De te doare, te irită / Să nu dai cu apă rece “, „O, rămîi pe loc, odată, / Că te-am alergat prea mult, / Vreau să-ți simt capul sub gheată, / Gemetele să-ți ascult“, „Sara pe deal pulanul sună a jale, / Coastele-l simt, bocancii le scapără-n cale, / Ochii mei plîng, clar izvorînd de la gaze, / În a ta dubă, jandarme, mă baţi în trei faze“, „Ce te legeni, omule, / Fără ploaie, fără vînt, / Cu smart­phone-ul pe pămînt? / Dacă nu m-aş legăna, / Tu mai abitir ai da, / Capul de mi l-ai crăpa“, „De treci codrii de aramă / De departe vezi aproape / De aproape vezi nimic / Fiindcă un jandarm model / Ţi-a băgat gaz în botic / Şi pulane pe spătic“, „Și în brațele-mi întinse, / Să alergi, pe piept să-mi cazi, / Să-ți dau una cu pulanul, / Și în ochi c-un pic de gaz“, „Lumina de pe epolet / Încet în grade suie / Te bag în dubă și te bat / Pînă ieșim din UE“ etc. (M. C.)

● Pentru unii, snooker-ul e un joc al preciziei: țintești bine, imprimi bilei albe un impuls și obții o anumită reacție. Pentru alții, snooker-ul e un joc al hazardului: lovești bila albă și Doamne-ajută, ceva tot iese. În ultimele zile, în Marea Britanie, Camera Comunelor arată cam ca un club de snooker. Tapițat, regulamentar, cu postav verde, impecabil. (M. M.)

● La Fiscul argeșean se fac de zor calcule. Domnii de la ANAF au calculat că la cele 1354 de căsătorii dintre 2013 și 2017 au lucrat, în total, 5416 fotografi și lăutari evazioniști, adică aproximativ o șesime din populația orașului. Oare tot așa se calculează și taxele pe care le datorăm noi? (C. Ș.)

● Kanejiro Kanemoto, unul dintre cei mai prestigioși bucătari japonezi specializați în kabayaki (frigărui de țipar la grătar), povestește cum unui ucenic îi trebuie cel puțin zece ani pentru a se califica în meseria de „grataragiu de țipar“. Trei ani se învață tehnici de marinare și condimentare, alți trei ani măiestria punerii fragilei cărni pe frigare, iar gătitul propriu-zis, coacerea pe grătar, se învață timp de patru ani sau chiar o viață întreagă. Mă întreb pe ce culmi ar fi dus Sandu Cocoșatu’ mititeii dacă ar fi trăit în Japonia. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) Galaxia Administrație SRL, Eme Abundent SRL, Misionarii Ortodoxiei Distribution SRL, Ieftin Simplu Și Rapid SRL, Deliciu Mic SRL, Vreau Livrare SRL, Samsoneii Practici SRL, Rafie SRL, Parisul Vesel SRL, Aliați Cu Natura SRL, Fly Temelie SRL-D, Obiectiv Unic SRL, Tracia Business SRL, Mon Cher Decebal SRL, Stone Supraveghere Aparate Apărare Investigații Preliminare SRL, Herodot SRL, Iarba Verde SRL, Exuberant Spirit SRL, Activ Uman SRL, Pe Apă.ro Hoinar SRL, Curățenie Bec SRL, Augusta Industrie SRL, Firma De Câmpie SRL, Pianul Copilăriei SRL, Centrul Pentru Activitatea Avertizorilor De Integritate SRL, Mama Soacră Com SRL, Copil Cu Minte SRL, Universul Binar SRL, Laissez Faire SRL, Fabulosos SRL-D, Precis Structuri SRL, Pinguinu’ Metropolitan SRL, La Tata Noe SRL, Cartea Actuală 3C SRL, Apostrof Operativ SRL, O Șansă Pentru Dumneavoastră SRL, Voinicei Isteți SRL, Maria Securitate SRL, Devil Asig SRL, Regatul Naturii SRL, Multe Stele Impex SRL, Amândoi SRL, Reciproc Avantaj SRL, Design Dosare SRL, Sablăm Tot SRL, Cornul Vestului SRL, Un Leu Films SRL, Vistiernicul SRL, Jumijuma Services SRL, Maistru Ceasornicar SRL, Real Total SRL, Sigur Că Da SRL, Capitala Aventurii SRL, Usturoi Florești Construct SRL, Nevoia De Artă SRL, Eneida Trading SRL, Best Ilie SRL, Grota Lupilor Activi SRL. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

grandis residence jpg
Țeapă imobiliară la Brașov. Un dezvoltator a construit blocul cu banii de avans, acum a mărit prețurile cu 60%
Zeci de brașoveni au plătit avans pentru apartamente în 2018. Din luna mai încoace au fost notificați de dezvoltator că li se vor rezilia contractele, deoarece prețurile au crescut.
criminal onesti gheorghe morosan jpeg
Sentință pentru teroristul din Onești. Gheorghe Moroșan are de plătit daune de 2 milioane de euro
Gheorghe Moroșan, autorul unei duble crime la Onești, a fost condamnat la 30 de ani închisoare. Soția lui va sta 12 ani după gratii, iar cei doi au fost obligați la plata unor daune ce însumează 2 milioane de euro.
Nor Cumulus FOTO Silviu Gurlui png
Un nor Cumulus a băgat spaima în oamenii Iașiului. Au crezut că „pâlnia de pe cer“ anunță o tornadă
Un fenomen spectaculos petrecut pe cer i-a speriat pe ieșenii care au crezut că norul în formă de pâlnie anunță o tornadă sau un alt fenomen periculos. Specialiștii au explicat ce este norul Cumulus.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.