Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN ADMINISTRATOR DE GREIERI
S-A PLÎNS CĂ SIMȚUL UMORULUI
A PRIMIT AMENINȚĂRI CU MOARTEA ÎNTR-O CURTE 

● Un administrator de şcoală, în vîrstă de 35 de ani, s-a căsătorit, într-o ceremonie simbolică, cu holograma unui personaj de desene animate pe nume Hatsune Miku, considerată o cyber-celebritate în Japonia. Holograma e programată să răspundă la o serie de întrebări standard, iar acest lucru e suficient ca să l facă „fericit“ pe proaspătul nostru ginere, care, conform declaraţiilor sale, refuză modelele convenţionale de fericire domestică propuse de societate. Cercetătorii vorbesc deja de un trend care creşte constant: digisexuali, oameni care asociază sexualitatea tehnologiei. (M. C.)

● Ştiri cu animale pe finalul anului trecut. Un englez a descoperit în bucătărie, dormind pe cuptorul cu microunde, o vulpe. Un american a comandat prin poştă 250 de greieri pentru şopîrla lui şi greierii i-au fost livraţi într-o cutie de unde au ieşit şi s-au răspîndit prin casă. Societatea Ornitologică Română a descoperit un flamingo la Piteşti. (M. C.)

● Ministrul Sănătăţii din Zimbabwe s-a plîns că prezervativele făcute în China sînt prea mici. (M. C.)

● Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus recent – zici că era un scheci din programul de Revelion al televiziunii! – că a moștenit, de la tatăl său, simțul umorului. La ce simț al umorului are dl Toader, stai și te întrebi dacă o fi moștenit și vreun pic de inteligență. (M. M.)

● Proprietarul unui sex-shop a primit ameninţări cu moartea după ce, în preajma Crăciunului, a expus în vitrina magazinului său trei dildo-uri înfăţişîndu-i pe Fecioara Maria, Iosif şi Pruncul. (M. C.)

● Patru români din Italia au fost prinși tăind un porc într-o curte din orașul italian Anzio. Vecinii au alertat poliția, speriați de guițăturile de moarte ale animalului. A ieșit un scandal imens. Indivizii riscă închisoarea. S-a discutat în public despre cruzimea românilor. Sigur, e de luat în seamă și cruzimea. Dar ce ziceți de prostie? (A. M.

livia stefan martin img 20181230 182515 jpg jpeg

ATÎTA VREME CÎT RITMUL SACADAT
NE FORȚEAZĂ SĂ ADOPTĂM
O ANUMITĂ TENDINȚĂ DE ÎNCLINARE, SÎNTEM ȘI NOI UNDEVA LA BORD

● Postul de televiziune Digi24 a difuzat pe 26 decembrie 2018, în cadrul rubricii Digipedia, un documentar cu ultimele zile ale Mîntuitorului. Cum era a doua zi de Crăciun, parcă nu s-a potrivit chiar bine un film cu explicit mesaj pascal (fapte și semnificație). Dar atîta vreme cît încă mergem pe mîna lui nenea Iancu e în ordine… Deși ceva îmi spune că nu e. (R. M.)

● Înainte de Revelion, printre blocuri se auzea ritmul sacadat al unor tobe puternice. Erau colindătorii cu capra. Cineva a exclamat: „Frate, zici că sîntem în Africa!“. (A. M.)

● Nu știu ce e mai bizar: faptul că un japonez de 35 de ani, Akihiko Konod, s-a căsătorit cu o hologramă, invocînd rezistența în fața presiunii unei societăți care ne „forțează să adoptăm o anumită formulă a iubirii“, declarînd că, deși e conștient că holograma e programată să-i spună ce vrea să audă, îl face fericit și că se iubesc cu adevărat, sau că la ceremonie i-au venit 39 de prieteni. (S. G.)

● Se îndreaptă Turnul din Pisa! Un grup de ingineri care observă atent cunoscuta tendință de înclinare continuă a faimosului turn raportează că, în ultimii 11 ani, turnul s-a îndreptat cu 4 cm. Andrei Manolescu reacționează: nu s-a îndreptat turnul, s-a strîmbat lumea. Oricum, pentru mine asta e știrea știrilor! (S. V.)

● Conflict Armament Research a publicat lista ţărilor din care provin armele confiscate de la forţele ISIS din Siria şi Irak în ultimii patru ani. Pe primele trei locuri se află China (43,5%), România (12,1%) şi Rusia (9,6%). Hai, că sîntem şi noi undeva printre primii. (M. C.)

● Un avion de pasageri care efectua un zbor de la Seattle la Dallas a fost nevoit să se întoarcă, la cîteva ore de la decolare, pentru că la bord fusese uitată o inimă umană. (A. M. S.)

NUMAI AȘA VA PUTEA FI ALES
TATĂL VESTIMENTAR

● În timp ce o echipă internaţională de cercetători introducea în memoria unui robot clipuri video însumînd 109 ore cu sex oral pentru ca Inteligenţa Artificială să înveţe cum se oferă această plăcere indispensabilă fiinţelor umane, Banca de Spermă a Chinei a cerut ca numai cetăţenii cu puternice convingeri comuniste să doneze, pentru că numai aşa va putea fi conceput in vitro adevăratul Om Nou. (M. C.)

● Merriam Webster Dictionary a ales „justiţie“ drept cuvîntului anului 2018 (căutări cu 74% mai multe decît în 2017). Oxford Dictionaries a ales „toxic“, iar Dictionary.com, „dezinformare“. La noi, Dexonline a desemnat „muie“ cuvîntul anului (155.000 de căutări). (M. C.)

● Noul preşedinte al Kenyei, Uhuru Kenyatta, a decis ca de acum încolo pe banii kenyeni, pentru a preveni cultul personalităţii, să nu mai apară chipurile foştilor preşedinţi (tatăl său Jomo Kenyatta, Daniel Arap Moi şi Mwai Kibaki). În schimb, pe monedele şi pe bancnotele curente au fost tipărite, în semn de respect pentru mediul înconjurător, imagini cu lei, elefanţi, girafe şi rinoceri. (M. C.)

● Un oximoron vestimentar pentru sezonul temperaturilor scăzute: „polare călduroase“. (D. S.)

Foto: Matei Pleșu, Livia Ștefan Martin

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

Drulă Bode captură
Tupeu, minciuni, fumigene și autodenunț în scandalul afacerii „BMW-uri pentru Poliție“
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne pe tema achiziției celor 600 de BMW-uri de la firma unui apropiat al președintelui Klaus Iohannis.
avalansa 2 jpeg
Avalanșă în Himalaya: cel puțin 26 de morți
La trei zile după ce o avalanşă a surprins în Himalaya un grup de elevi ai unui institut local de alpinism, şansele de a-i gasi în viaţă pe ultimii trei dispăruţi s-au diminuat vineri, bilanţul ajungând la 26 de morţi, iar căutările au fost suspendate din cauza vremii nefavorabile, relatează AFP.
lidl
Lidl retrage de la vânzare toate loturile unui sortiment de napolitane contaminate cu Salmonella
Retailerul Lidl România a anunţat că retrage de la vânzare şi de la clienţi toate loturile unui sortiment de napolitane produse de Pak Rampart d.o.o, pentru că s-a constatat prezenţa Salmonella Typhimurium, potrivit unui anunţ postat joi de ANSVSA.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.