Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE SE SPUNE
„SENTIMENT PATRIOTIC ABSENT“
ȘI NU „FÎLFÎIRI NAȚIONALE IERTATE“?

● „De ce se spune «O, brad frumos…» și nu «UN brad frumos?», mă întreabă serios, cu rigoare precoce, un băiețel româno-german de nici măcar trei ani. (M. P.)

● Bancnota aniversară lansată de BNR cu ocazia Centenarului i-a făcut pe oameni să stea la coadă ca s-o obțină. Nu e neapărat vorba despre un sentiment patriotic nestăvilit. Pe site-urile cu anunțuri, bancnota a apărut deja la vînzare, cu prețuri între 320 și 1.000 de lei. (A. M. S.)

● La o shaormerie din Piața Amzei, un client dă să-și pună tava în vraful de tăvi de pe tejghea. Îi spune, în franceză, angajatului care își sprijinea absent brațul de tăvi: „S’il vous plaît“. Angajatul îl privește nedumerit, în timp ce clientul repetă: „S’il vous plaît“. Un coleg al angajatului, văzînd scena, îi traduce, lămuritor: „Adică să iei mîna, bă, boule!“. (S. G.)

● Cum poate să fie un mesaj de Crăciun: „Să vă fie lumina ce vă luminează cărările orbitoare, să vă fie sufletele încărcate cu fîlfîiri divine, să vi se bucure inimile de încărcături electrice venite de la îngeri, să aveți mîinile pline de bucate trimise prin porumbeii iubirii, să vă zîmbească toate cele atunci cînd veți simți grația divină! Vă mulțumesc că existați cu chip de oameni voi doar în viața mea! Fericit să vă fie momentul, plin de lumină, cu coșul plin de cozonac și farfuria plină de caltaboși și alte mirodenii, fericire!“ Cine trimite așa ceva? (A. M.)

● Acum cîteva zile, pe la Unirii, m-am întîlnit cu „ursul“ din grupul de colindători stînd de vorbă, în față la Starbucks, cu o doamnă „ursoaică“ – o doamnă într-o blană maronie asemănatoare cu a ursului, doar cu o tăietură mai șic. Alături, pe bordură, ceilalți colindători, în costume naționale, stăteau și fumau. (I. P.)

● Surorile Mary Kreuper şi Lana Chang, angajate ale Şcolii Catolice St. James din Torrance, California, au fost depistate, în urma unui audit, că vreme de zece ani au sustras din fondurile şcolii o jumătate de milion de dolari pe care i-au „spart“ la cazinourile din Las Vegas. Surorile şi-au exprimat „adînca remuşcare“ faţă de fapta comisă şi au cerut să fie iertate. (M. C.

CÎND NINGE ZILNIC,
VERSURILE SUPERIOARE
AR TREBUI ÎNCHISE ÎN AER

● Prin București, din capacele de pe stradă ies aburi intenși. Nu e clar dacă RADET reușește să încălzească apartamentele, dar cînd ninge ajută la topirea zăpezii de pe carosabil. Ar trebui să-i facă Primăria și-un contract de deszăpezire, nu? (D. C.)

● În China sînt cu 34 de milioane de bărbaţi mai mulţi decît femei, motiv pentru care zilnic se vînd, doar online, 1.500 de păpuşi sexuale. Ce Armata de Teracotă! China va fi cunoscută drept ţara armatei roboţilor sexuali sintetici. (M. C.)

● În siajul mișcării împotriva hărțuirii sexuale #MeToo, au apărut proteste contra unui celebru și vechi cîntec, „Baby it’s cold outside“. Versurile, au afirmat aceștia, incită la relații sexuale neconsensuale, drept care difuzarea trebuie interzisă. Cîntecul a fost scris în 1944 de către Frank Loesser. Care i l-a dedicat soției sale. (S. G.)

● Numărul celor care declară că se întîlnesc față în față cu prietenii și vecinii măcar o dată pe săptămînă a scăzut cu opt procente față de 2011, fiind a doua cea mai mare scădere de acest fel din țările Uniunii Europene, după cea din Ungaria. Frecvența scade mai ales la cei cu studii superioare. Datele apar în raportul publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Socializăm mai puțin, și asta nu e neapărat un obicei bun. (A. M. S.)

● Autoritatea Calității în Sănătate a anunţat că 85% din spitalele româneşti nu îndeplinesc standardele de calitate internaționale. Cu alte cuvinte, ar trebui închise. Dat fiind că România cheltuieşte cel mai mic procent din PIB pe sănătate din Europa (doar 5,2%; Franţa, spre exemplu, cheltuieşte 11,5%), nici nu e de mirare. Cadoul guvernanţilor la Centenar. (M. C.)

● O bancă din Bolintin Vale a fost aruncată în aer, cu o butelie de GPL, de doi hoţi care au vrut să fure ATM-ul. (A. M. S.

mvasilescu jpg jpeg

ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ ȚARA NOASTRĂ TOCMAI SPUNE DE CE S-A BLOCAT

● Parafraza… „În democrație hoții stau la pușcărie, nu la casa de marcat“ și sensul ei… „Bic Stilou“ – „bonus“ primit la magazinul SC Eden Market Impex SRL, Șos. Colentina nr. 24, Sector 2 București C.I.F. RO 29869118. Asta înseamnă că la un total de 21,15 lei (produse cumpărate) a fost adăugată și suma de 11,50 lei, contravaloarea corpului delict, devenit automat cap de listă. Adică suma a fost gonflată cu exact o treime. „Vă mulțumim!“ e ultima rubrică de pe bonul fiscal MBO355139484, din 02.12.2018. Cu plăcere! (R. M.)

● Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut politicienilor „decență“ și „reținere“ pentru a nu afecta imaginea României în contextul preluării de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Un îndemn cît se poate de firesc pe care, sperăm, l‑a reținut și colegul de partid al doamnei Dăncilă, Florin Iordache, cel care, acum o lună, arăta Opoziției degetul mijlociu. (M. M.)

● La Madrid tocmai s-a deschis o expoziție dedicată lui Banksy. Organizatorii garantează că operele afișate nu se vor autodistruge. (C. Ș.)

● La un colț de stradă, o cerșetoare. Cînd primește un ban spune ceva, dar nu se aude prea bine ce, dacă e „Bodaproste“ sau „Bă, da’ prost e“. (D. S.)

● CEO-ul Google Sundar Pichai a fost nevoit să explice recent de ce, la o căutare Google pe imagini pentru cuvîntul „idiot“ apar fotografii cu Donald Trump. (C. Ș.)

● Ce mai pățesc puștii lăsați nesupravegheați iarna. Doi adolescenți din Florida, unde-i cald și bine, căutau nici ei nu știau ce în sediul părăsit al unei bănci. Au dat de seiful din pivniță. Unul a intrat și a tras ușa grea în urma lui. Codul s-a format automat și ușa s-a blocat. După cîteva ore, amicul lui a sunat la poliție. A venit de urgență o echipă expertă care a început să lucreze la deblocarea ușii. Banca fusese serioasă – ușa nu se deschidea. După alte cîteva ore, a apărut un angajat al băncii care le-a dat salvatorilor codul seifului și l-au scos pe puști afară. Cam în același timp, în Illinois, unde-i ger de crapă pietrele, un alt puști s-a gîndit să facă o altă nefăcută. A atins cu limba o bucată de fier înghețată. A rămas lipit, evident. Amicul lui de joacă a luat-o la fugă spre cea mai apropiată casă, să găsească pe cineva să vină repede cu apă caldă să-l dezlipească. Pînă a venit prietenul cu ajutoare, puștiul și-a dezlipit limba. Cum a făcut? „Mi-am dat seama că nu trebuie să o smulg și am început să o mișc, să salivez, ca și cînd lingeam bara. În final mi-am desprins limba, dar unele papile mi-au rămas acolo. A cam durut.“ Cred și eu. (S. V.)

Foto: Lucian Muntean, Mircea Vasilescu

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.