Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 774 din 20-26 decembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE CE SE SPUNE
„SENTIMENT PATRIOTIC ABSENT“
ȘI NU „FÎLFÎIRI NAȚIONALE IERTATE“?

● „De ce se spune «O, brad frumos…» și nu «UN brad frumos?», mă întreabă serios, cu rigoare precoce, un băiețel româno-german de nici măcar trei ani. (M. P.)

● Bancnota aniversară lansată de BNR cu ocazia Centenarului i-a făcut pe oameni să stea la coadă ca s-o obțină. Nu e neapărat vorba despre un sentiment patriotic nestăvilit. Pe site-urile cu anunțuri, bancnota a apărut deja la vînzare, cu prețuri între 320 și 1.000 de lei. (A. M. S.)

● La o shaormerie din Piața Amzei, un client dă să-și pună tava în vraful de tăvi de pe tejghea. Îi spune, în franceză, angajatului care își sprijinea absent brațul de tăvi: „S’il vous plaît“. Angajatul îl privește nedumerit, în timp ce clientul repetă: „S’il vous plaît“. Un coleg al angajatului, văzînd scena, îi traduce, lămuritor: „Adică să iei mîna, bă, boule!“. (S. G.)

● Cum poate să fie un mesaj de Crăciun: „Să vă fie lumina ce vă luminează cărările orbitoare, să vă fie sufletele încărcate cu fîlfîiri divine, să vi se bucure inimile de încărcături electrice venite de la îngeri, să aveți mîinile pline de bucate trimise prin porumbeii iubirii, să vă zîmbească toate cele atunci cînd veți simți grația divină! Vă mulțumesc că existați cu chip de oameni voi doar în viața mea! Fericit să vă fie momentul, plin de lumină, cu coșul plin de cozonac și farfuria plină de caltaboși și alte mirodenii, fericire!“ Cine trimite așa ceva? (A. M.)

● Acum cîteva zile, pe la Unirii, m-am întîlnit cu „ursul“ din grupul de colindători stînd de vorbă, în față la Starbucks, cu o doamnă „ursoaică“ – o doamnă într-o blană maronie asemănatoare cu a ursului, doar cu o tăietură mai șic. Alături, pe bordură, ceilalți colindători, în costume naționale, stăteau și fumau. (I. P.)

● Surorile Mary Kreuper şi Lana Chang, angajate ale Şcolii Catolice St. James din Torrance, California, au fost depistate, în urma unui audit, că vreme de zece ani au sustras din fondurile şcolii o jumătate de milion de dolari pe care i-au „spart“ la cazinourile din Las Vegas. Surorile şi-au exprimat „adînca remuşcare“ faţă de fapta comisă şi au cerut să fie iertate. (M. C.

CÎND NINGE ZILNIC,
VERSURILE SUPERIOARE
AR TREBUI ÎNCHISE ÎN AER

● Prin București, din capacele de pe stradă ies aburi intenși. Nu e clar dacă RADET reușește să încălzească apartamentele, dar cînd ninge ajută la topirea zăpezii de pe carosabil. Ar trebui să-i facă Primăria și-un contract de deszăpezire, nu? (D. C.)

● În China sînt cu 34 de milioane de bărbaţi mai mulţi decît femei, motiv pentru care zilnic se vînd, doar online, 1.500 de păpuşi sexuale. Ce Armata de Teracotă! China va fi cunoscută drept ţara armatei roboţilor sexuali sintetici. (M. C.)

● În siajul mișcării împotriva hărțuirii sexuale #MeToo, au apărut proteste contra unui celebru și vechi cîntec, „Baby it’s cold outside“. Versurile, au afirmat aceștia, incită la relații sexuale neconsensuale, drept care difuzarea trebuie interzisă. Cîntecul a fost scris în 1944 de către Frank Loesser. Care i l-a dedicat soției sale. (S. G.)

● Numărul celor care declară că se întîlnesc față în față cu prietenii și vecinii măcar o dată pe săptămînă a scăzut cu opt procente față de 2011, fiind a doua cea mai mare scădere de acest fel din țările Uniunii Europene, după cea din Ungaria. Frecvența scade mai ales la cei cu studii superioare. Datele apar în raportul publicat de Institutul de Cercetare a Calității Vieții. Socializăm mai puțin, și asta nu e neapărat un obicei bun. (A. M. S.)

● Autoritatea Calității în Sănătate a anunţat că 85% din spitalele româneşti nu îndeplinesc standardele de calitate internaționale. Cu alte cuvinte, ar trebui închise. Dat fiind că România cheltuieşte cel mai mic procent din PIB pe sănătate din Europa (doar 5,2%; Franţa, spre exemplu, cheltuieşte 11,5%), nici nu e de mirare. Cadoul guvernanţilor la Centenar. (M. C.)

● O bancă din Bolintin Vale a fost aruncată în aer, cu o butelie de GPL, de doi hoţi care au vrut să fure ATM-ul. (A. M. S.

mvasilescu jpg jpeg

ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ ȚARA NOASTRĂ TOCMAI SPUNE DE CE S-A BLOCAT

● Parafraza… „În democrație hoții stau la pușcărie, nu la casa de marcat“ și sensul ei… „Bic Stilou“ – „bonus“ primit la magazinul SC Eden Market Impex SRL, Șos. Colentina nr. 24, Sector 2 București C.I.F. RO 29869118. Asta înseamnă că la un total de 21,15 lei (produse cumpărate) a fost adăugată și suma de 11,50 lei, contravaloarea corpului delict, devenit automat cap de listă. Adică suma a fost gonflată cu exact o treime. „Vă mulțumim!“ e ultima rubrică de pe bonul fiscal MBO355139484, din 02.12.2018. Cu plăcere! (R. M.)

● Prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut politicienilor „decență“ și „reținere“ pentru a nu afecta imaginea României în contextul preluării de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Un îndemn cît se poate de firesc pe care, sperăm, l‑a reținut și colegul de partid al doamnei Dăncilă, Florin Iordache, cel care, acum o lună, arăta Opoziției degetul mijlociu. (M. M.)

● La Madrid tocmai s-a deschis o expoziție dedicată lui Banksy. Organizatorii garantează că operele afișate nu se vor autodistruge. (C. Ș.)

● La un colț de stradă, o cerșetoare. Cînd primește un ban spune ceva, dar nu se aude prea bine ce, dacă e „Bodaproste“ sau „Bă, da’ prost e“. (D. S.)

● CEO-ul Google Sundar Pichai a fost nevoit să explice recent de ce, la o căutare Google pe imagini pentru cuvîntul „idiot“ apar fotografii cu Donald Trump. (C. Ș.)

● Ce mai pățesc puștii lăsați nesupravegheați iarna. Doi adolescenți din Florida, unde-i cald și bine, căutau nici ei nu știau ce în sediul părăsit al unei bănci. Au dat de seiful din pivniță. Unul a intrat și a tras ușa grea în urma lui. Codul s-a format automat și ușa s-a blocat. După cîteva ore, amicul lui a sunat la poliție. A venit de urgență o echipă expertă care a început să lucreze la deblocarea ușii. Banca fusese serioasă – ușa nu se deschidea. După alte cîteva ore, a apărut un angajat al băncii care le-a dat salvatorilor codul seifului și l-au scos pe puști afară. Cam în același timp, în Illinois, unde-i ger de crapă pietrele, un alt puști s-a gîndit să facă o altă nefăcută. A atins cu limba o bucată de fier înghețată. A rămas lipit, evident. Amicul lui de joacă a luat-o la fugă spre cea mai apropiată casă, să găsească pe cineva să vină repede cu apă caldă să-l dezlipească. Pînă a venit prietenul cu ajutoare, puștiul și-a dezlipit limba. Cum a făcut? „Mi-am dat seama că nu trebuie să o smulg și am început să o mișc, să salivez, ca și cînd lingeam bara. În final mi-am desprins limba, dar unele papile mi-au rămas acolo. A cam durut.“ Cred și eu. (S. V.)

Foto: Lucian Muntean, Mircea Vasilescu

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.