Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA SCRISULUI
CU PARFUM DE INTENSITATE,
OILE DE-O ȘCHIOAPĂ AU ÎNCEPUT
SĂ ORGANIZEZE PRIMA INTERPRETARE 

● Ca şi cum infecţiile nosocomiale din spitale nu erau de-ajuns, şapte mii de pacienţi mor anual pe tot globul din cauza scrisului indescifrabil al doctorilor. (M. C.)

● Oare de ce, întotdeauna cînd văd pe raft, la supermarket, „Hîrtie igienică cu parfum de piersică“, citesc „Hîrtie igienică cu parfum de pisică“ și nu mi se pare nimic anormal? (A. P.)

● Potrivit The Economist, cetățenii din Uniunea Europeană au o speranță de viață mai mare în comparație cu locuitorii altor zone ale globului (cu 2,5 ani mai mult decît americanii și cu 4,6 ani mai mult decît chinezii). În același timp, est-europenii trăiesc în medie cu 12 ani mai puțin decît ceilalți europeni. Despre intensitate nu zice nimeni nimic. (A. M. S.)

● Data viitoare cînd vă salută cineva pe stradă sau la vreun eveniment și nu vă amintiți cine e, stați liniștiți, se întîmplă și altora. Oile, de exemplu, pot ține minte doar 50 de chipuri. (C. Ș.)

● La parterul unui bloc stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Stomatologia de aur“. Tot de aur or fi şi dinţişorii pe care-i pune dentistul. Măcar dacă ar avea şi mîini de aur, ca să nu se cheme că face reclamă mincinoasă. (M. M.)

● Un tip pasionat şi dedicat zilei de 1 aprilie a cărat cîteva sute de cauciucuri de maşini într-un vulcan stins din Alaska şi le-a dat foc, băgînd spaima în localnici, care au început să organizeze evacuarea zonei. (M. C.)

● „Cînd s-a stins aproapele tău“ e o sintagmă cu sens figurat, iar traversarea ei, o experiență cutremurătoare. Nu mai puțin cînd ea își revendică sensul propriu, ai spune, dacă faptul în sine nu te obligă să-i dai acestui al doilea sens conotațiile din prima interpretare. Experiența e nu mai puțin cutremurătoare. S-a întîmplat pe scaunul de-alături, din troleibuzul 69, într-o zi obișnuită de duminică, la un ceas de seară. Un cutremur, la propriu, și apoi tăcere… O moarte care nu dovedește nimic, dar pe care ți-o apropriezi ca pe cel mai drag al tău. Apoi troleibuzul se repune în mișcare. Pînă la o nouă oprire… (R. M.

NU-I DE GLUMĂ CU ȚARA ASTA
CARE APROAPE A CÎȘTIGAT
LIMBAJUL PRIMORDIAL 

● Nu-i de glumă cu suferinzii de tulburări obsesiv-compulsive: în Minnesota, o femeie de 75 de ani și-a împușcat nepotul pentru că acesta și-a pus ceașca de ceai direct pe mobilier. (C. Ș.)

● Ați observat, desigur, că mulți spun „am servit o ciorbă“. Mai nou, am auzit și „am consumat o ciorbă“. Chiar nu mai mănîncă nimeni în țara asta? (D. C.)

● „Sînt aproape la fel“, îi spune o fată cuiva, la telefon. Aproapele ăla m-a tulburat o zi întreagă. (A. M. S.)

● Vi-l mai amintiţi pe Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, care a cîștigat procesul cu statul român prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește? Ei bine, un indian pe nume Lal Bihari a păţit acelaşi lucru, doar că el s-a luptat cu statul indian să i se recunoască în mod oficial existenţa din anul 1976 pînă în 2004, adică aproape jumătate din viaţă. (M. C.)

● În Ubang, un sat din Nigeria, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite și consideră că asta e „o binecuvîntare de la Dumnezeu“. Se pare că membrii comunității se înțeleg de minune, băieții învățînd de mici limbajul femeilor. (C. Ș.)

● În arhipelagul filipinez există o insulă vulcanică în mijlocul căreia se află un lac în mijlocul căruia se află o insulă care are propriul ei lac pe care se află o mică insulă. Lacul primordial se cheamă Taal şi pînă şi denumirea lui pare desprinsă din Borges, tlönianul. (M. C.

ipopovici wp 20171210 13 09 00 pro jpg jpeg

UN OM DIN BUZĂU
SĂ FI ÎNȚELES GREȘIT
NU MAI PUȚIN DE TREI PUNCTE? 

● Un om din Buzău a primit, timp de șapte ani, sute de amenzi pentru neplata rovinietei, în valoare de peste 50.000 de lei. „Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de cîteva luni, însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. (…) Mașina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea“, a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300. (A. M. S.)

● În Ucraina au fost create pungile comestibile. Sînt bune și la cumpărături, dar au și gust de fidea. Ca să le mănînci trebuie doar să le înmoi în apă. Să fi înțeles greșit, oare, expresia românească „ți se face gura pungă“? (S. G.)

● Pisicile domestice sînt considerate printre cele mai mari ameninţări la adresa vieţii sălbatice. La nivel global, sînt vinovate de extincţia a nu mai puţin de 33 de specii de păsări de talie mică. (M. C.)

● Într-o întîmplare fără precedent, o leoaică de la grădina zoologică din Indianapolis, SUA, și-a ucis partenerul cu sînge rece, mușcîndu-l de gît pînă cînd acesta a murit sufocat. Cei doi lei trăiau împreună de opt ani și aveau trei pui. Dr. Paul Funston consideră că o posibilă cauză ar putea fi legată de sexualitate: atunci cînd un mascul vrea să se împerecheze, iar femela nu acceptă, cel dintîi poate deveni extrem de agresiv, ajungîndu-se la încăierări pe viață și pe moarte. Rutina conjugală lovește și în rîndul leilor. (M. P.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Psihocalm SRL, Clasic Lotus SRL, Textil Hospital SRL, Atelier Undaverde SRL, Pro Verbo SRL, Nord Ocean Taxi SRL, Lada Lui Iancu SRL, Destiny Divers SRL, Armonic SRL, Tornada Formidabilii SRL, Adaptatio SRL, Magazinul Meu De Pește SRL, Pelerina Accent SRL, Piramida Select SRL, 3 Puncte SRL, Piciulici Pici SRL, Aliat Auto SRL, Transfidel SRL, Ellerêve Lingerie SRL-D, Melinda Funerar SRL, Master Produtel SRL, Lafoarfeca SRL, Orice Construcții SRL, Sculptorul SRL, Experților Tehnici Mureș SRL, Cufărul Cu Evenimente SRL, Volubilem Auto SRL, Anahata Zen SRL, Ernesto Conduru SRL, Portofel Mobil SRL, Direct Motor SRL, Nomex De Comerț Și Producție SRL, Siesta Center SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu, I. Popovici

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.