Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 767 din 1-7 noiembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CAUZA SCRISULUI
CU PARFUM DE INTENSITATE,
OILE DE-O ȘCHIOAPĂ AU ÎNCEPUT
SĂ ORGANIZEZE PRIMA INTERPRETARE 

● Ca şi cum infecţiile nosocomiale din spitale nu erau de-ajuns, şapte mii de pacienţi mor anual pe tot globul din cauza scrisului indescifrabil al doctorilor. (M. C.)

● Oare de ce, întotdeauna cînd văd pe raft, la supermarket, „Hîrtie igienică cu parfum de piersică“, citesc „Hîrtie igienică cu parfum de pisică“ și nu mi se pare nimic anormal? (A. P.)

● Potrivit The Economist, cetățenii din Uniunea Europeană au o speranță de viață mai mare în comparație cu locuitorii altor zone ale globului (cu 2,5 ani mai mult decît americanii și cu 4,6 ani mai mult decît chinezii). În același timp, est-europenii trăiesc în medie cu 12 ani mai puțin decît ceilalți europeni. Despre intensitate nu zice nimeni nimic. (A. M. S.)

● Data viitoare cînd vă salută cineva pe stradă sau la vreun eveniment și nu vă amintiți cine e, stați liniștiți, se întîmplă și altora. Oile, de exemplu, pot ține minte doar 50 de chipuri. (C. Ș.)

● La parterul unui bloc stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Stomatologia de aur“. Tot de aur or fi şi dinţişorii pe care-i pune dentistul. Măcar dacă ar avea şi mîini de aur, ca să nu se cheme că face reclamă mincinoasă. (M. M.)

● Un tip pasionat şi dedicat zilei de 1 aprilie a cărat cîteva sute de cauciucuri de maşini într-un vulcan stins din Alaska şi le-a dat foc, băgînd spaima în localnici, care au început să organizeze evacuarea zonei. (M. C.)

● „Cînd s-a stins aproapele tău“ e o sintagmă cu sens figurat, iar traversarea ei, o experiență cutremurătoare. Nu mai puțin cînd ea își revendică sensul propriu, ai spune, dacă faptul în sine nu te obligă să-i dai acestui al doilea sens conotațiile din prima interpretare. Experiența e nu mai puțin cutremurătoare. S-a întîmplat pe scaunul de-alături, din troleibuzul 69, într-o zi obișnuită de duminică, la un ceas de seară. Un cutremur, la propriu, și apoi tăcere… O moarte care nu dovedește nimic, dar pe care ți-o apropriezi ca pe cel mai drag al tău. Apoi troleibuzul se repune în mișcare. Pînă la o nouă oprire… (R. M.

NU-I DE GLUMĂ CU ȚARA ASTA
CARE APROAPE A CÎȘTIGAT
LIMBAJUL PRIMORDIAL 

● Nu-i de glumă cu suferinzii de tulburări obsesiv-compulsive: în Minnesota, o femeie de 75 de ani și-a împușcat nepotul pentru că acesta și-a pus ceașca de ceai direct pe mobilier. (C. Ș.)

● Ați observat, desigur, că mulți spun „am servit o ciorbă“. Mai nou, am auzit și „am consumat o ciorbă“. Chiar nu mai mănîncă nimeni în țara asta? (D. C.)

● „Sînt aproape la fel“, îi spune o fată cuiva, la telefon. Aproapele ăla m-a tulburat o zi întreagă. (A. M. S.)

● Vi-l mai amintiţi pe Constantin Reliu, bărbatul din Vaslui declarat mort, care a cîștigat procesul cu statul român prin care solicita să i se recunoască faptul că trăiește? Ei bine, un indian pe nume Lal Bihari a păţit acelaşi lucru, doar că el s-a luptat cu statul indian să i se recunoască în mod oficial existenţa din anul 1976 pînă în 2004, adică aproape jumătate din viaţă. (M. C.)

● În Ubang, un sat din Nigeria, bărbații și femeile vorbesc limbi diferite și consideră că asta e „o binecuvîntare de la Dumnezeu“. Se pare că membrii comunității se înțeleg de minune, băieții învățînd de mici limbajul femeilor. (C. Ș.)

● În arhipelagul filipinez există o insulă vulcanică în mijlocul căreia se află un lac în mijlocul căruia se află o insulă care are propriul ei lac pe care se află o mică insulă. Lacul primordial se cheamă Taal şi pînă şi denumirea lui pare desprinsă din Borges, tlönianul. (M. C.

ipopovici wp 20171210 13 09 00 pro jpg jpeg

UN OM DIN BUZĂU
SĂ FI ÎNȚELES GREȘIT
NU MAI PUȚIN DE TREI PUNCTE? 

● Un om din Buzău a primit, timp de șapte ani, sute de amenzi pentru neplata rovinietei, în valoare de peste 50.000 de lei. „Eu aveam o Dacie 1300 pe care stăteau găinile de cîteva luni, însă tot primeam amenzi pe numărul meu de înmatriculare. (…) Mașina mea nu mai putea fi pornită pentru că începusem să dau ici-colo piese mici din ea“, a declarat Ion Dedu, proprietarul Daciei 1300. (A. M. S.)

● În Ucraina au fost create pungile comestibile. Sînt bune și la cumpărături, dar au și gust de fidea. Ca să le mănînci trebuie doar să le înmoi în apă. Să fi înțeles greșit, oare, expresia românească „ți se face gura pungă“? (S. G.)

● Pisicile domestice sînt considerate printre cele mai mari ameninţări la adresa vieţii sălbatice. La nivel global, sînt vinovate de extincţia a nu mai puţin de 33 de specii de păsări de talie mică. (M. C.)

● Într-o întîmplare fără precedent, o leoaică de la grădina zoologică din Indianapolis, SUA, și-a ucis partenerul cu sînge rece, mușcîndu-l de gît pînă cînd acesta a murit sufocat. Cei doi lei trăiau împreună de opt ani și aveau trei pui. Dr. Paul Funston consideră că o posibilă cauză ar putea fi legată de sexualitate: atunci cînd un mascul vrea să se împerecheze, iar femela nu acceptă, cel dintîi poate deveni extrem de agresiv, ajungîndu-se la încăierări pe viață și pe moarte. Rutina conjugală lovește și în rîndul leilor. (M. P.)

● Alte nume de firme din Tîrgu Mureș: Psihocalm SRL, Clasic Lotus SRL, Textil Hospital SRL, Atelier Undaverde SRL, Pro Verbo SRL, Nord Ocean Taxi SRL, Lada Lui Iancu SRL, Destiny Divers SRL, Armonic SRL, Tornada Formidabilii SRL, Adaptatio SRL, Magazinul Meu De Pește SRL, Pelerina Accent SRL, Piramida Select SRL, 3 Puncte SRL, Piciulici Pici SRL, Aliat Auto SRL, Transfidel SRL, Ellerêve Lingerie SRL-D, Melinda Funerar SRL, Master Produtel SRL, Lafoarfeca SRL, Orice Construcții SRL, Sculptorul SRL, Experților Tehnici Mureș SRL, Cufărul Cu Evenimente SRL, Volubilem Auto SRL, Anahata Zen SRL, Ernesto Conduru SRL, Portofel Mobil SRL, Direct Motor SRL, Nomex De Comerț Și Producție SRL, Siesta Center SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu, I. Popovici

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.