Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 760 din 13-19 septembrie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU DOAR „SENTIMENTAL“,
CI ȘI SUBCARPATIC,
MODA PEȘTILOR CU TOC
ESTE ALEGEREA IDEALĂ
PENTRU CEI CARE VOR SĂ VADĂ
CUM LI S-A MĂRIT PANTOFUL 

● Un studiu a descoperit că maimuţele femele nu au încredere în masculi – nu doar „sentimental“, ci şi pentru a găsi hrană etc. – nici măcar atunci cînd e clar că aceştia au dreptate, din cauza faptului că ei tind să fie nestatornici şi să migreze între diferite grupuri. (C. Ş.)

● O posibilă intrigă pentru un basm oriental subcarpatic: potrivit ultimelor știri, șase cetățeni libanezi au fost prinşi în județul Buzău după ce au vînat ilegal 74 de turturele. (M. P.)

● Moda băieților pensați n-a trecut. E bine. Nu mai vezi nimic altceva. (A. M. S.)

● O pescărie din Kuweit a fost închisă după ce s-a descoperit că vînzătorii lipeau ochi falși, de plastic, peste ochii peștilor, ca să-i facă să pară mai proaspeți. Am putea spune, parafrazînd în acest caz, că -„Freshness was not in the eye of the beholder“. (S. G.)

● La intrarea în parc, pe o bancă, un cuplu mănîncă îngheţată. Ea îşi scutură nisipul de pe săndăluţele elegante, cu toc. Pe tricoul lui scrie mare, cu roşu, „MILIONAR“. (C. Ş.)

● Din seria „Ce se mai vinde prin anunțurile de pe Internet“: masă toaletaj hidraulică pentru animale de companie. Ei bine, la ce folosește asta? Păi, cică „este o alegere ideală pentru cei ce vor să aibă grijă de animalele de companie atît în cabinete veterinare, cît și acasă. Are un blat nealunecos pentru siguranța animalelor, iar cadrul este din metal acoperit cu strat epoxidic“. Odată cu această explicație, lucrurile par ceva mai „omenești“. (A. M.)

● Primăria Capitalei acordă pensionarilor cu venituri mici subvenții pentru achiziționarea de ochelari. Ochelari care poate îi vor ajuta pe pensionarii respectivi să vadă cum li s-a mărit pensia. (M. M.)

● Dl senator PSD Niculae Bădălău îi sugerează doamnei premier cum că „poate ar trebui să dea cu pumnul în masă…“ ca să-i aducă la silință pe miniștrii din cabinet. Nu, dle senator, nu cu pumnul, poate mai nimerit și mai eficient ar fi cu pantoful, așa cum v-a învățat nemuritorul Hrușciov. Asta cu atît mai mult cu cît doamna premier se pregătește să preia președinția Uniunii Europene, iar exemplul marilor dvs. înaintași poate fi pildă și povață. De la Est la Vest. (R. M.

lstanculescu politist bg2 jpg jpeg

ALTFEL SPUS, A ÎNCEPUT
LUPTA TERIBILĂ (FĂRĂ PAUZĂ)
DINTRE FLUIERE ȘI OCCIDENT 

● Cînd a fondat această revistă nouă, dedicată literaturii (prozei și poeziei), Chris Bolin a făcut un pariu periculos: a creat o publicație online care nu poate fi citită online. „Vă mulțumesc că vreți să vă deconectați de la Internet“ e mesajul care te întîmpină pe site-ul The Disconnect. Altfel spus, trebuie să închizi net-ul ca să poți citi cel mai recent număr al revistei. Se întîmplă în Statele Unite. Și nu știm cîți cititori are. (A. M. S.)

● „Albinuţa“ Gabriela Firea a început să muşte din stup. Trîntorii îşi văd mai departe, liniştiţi, de treaba lor murdară. (D. C.)

● Între bulgarul Petkov, instructor de înot, și indianul Kharvi, pescar, are loc o intensă competiție căreia lumea nu-i dă importanța cuvenită. Miza: recordul mondial la înot într-un sac, legat la mîini și la picioare. În ceea ce agențiile de știri internaționale au caracterizat drept o combinație între Houdini și -Michael Phelps, bulgarul Petkov a înotat – repet, cu mîinile și picioarele legate, vîrît cu totul într-un sac – 3380 de metri în lacul Ohrid din Macedonia. I-a luat trei ore. Astfel, Petkov a doborît recordul de 3071 de metri deținut de Kharvi, care înotase în aceleași condiții, dar în Oceanul Indian, cu cinci ani în urmă. Atunci, Kharvi bătuse recordul deținut tot de Petkov. Acum, micul grup de pasionați ai acestei stranii apucături privesc spre pescarul indian. V-ați săturat de rivalități precum Real-Barcelona ori Nadal-Federer? Priviți lupta teribilă dintre Petkov și Kharvi. (S. V.)

● Duminică, la prînz, în stația lui 21 din Calea Moșilor. El și ea, ambii soioși și hămesiți. Ea stă pe banca de tablă din stație și sprijină cu mîinile diverse sacoșe pline; el, în picioare, o îndeasă fără pauză cu bucăți rupte dintr-un soi de fast-food. „Nu mai pot, nu mai vreau, îmi vine să vomit!“, icnește printre suspine femeia. „Oi fi dracu’ iar gravidă“, conchide omu’ de lîngă ea, în timp ce șuieră printre dinți: „Toanta dracu’!“ Și se aruncă în tramvaiul tras la linie. Ea își urcă anevoie traistele și îl urmează. „Noël! Noël!“ (R. M.)

● Primăria Municipiului Bucureşti a cumpărat de curînd 2000 de „fluiere cu bilă“, în valoare de 78.000 de lei, adică 40 de lei bucata. Numai bune pentru fluierat a pagubă. (C. Ş.)

● Din Noul plan al Municipiului București, partea I. Cu noile strade și cartiere deschise până la 1 Ianuarie 1929, însoțit de un Indicator al Stradelor și adresele autorităților publice și particulare importante. Întocmit de Institutul Cartografic „Unirea“ (1929), cîteva nume de străzi de ieri și alaltăieri: Argeș fost Fariseului; Badoglio Mareșal fost Brutari; Bălășeanu Alexandru fost Bătrânilor; Banu Mihalcea fost Ermitului Cazărmii; Banu Mărăcine fost Izraelită; Basarabia fost Occident; Bogdan I. Profesor fost Fetei; Bunea Canonicul fost Măturarilor; Căpitan Petre Carp fost Locotenentului; Caracaș III azi Moș Ajun; Carpaților (Pasagiu) fost Pasagiul Frați; Câmpul Cucoanei azi Verde; Cercel Petru fost Discordiei; Cerșetori azi Dionisie Fotino; Himerei fost Tunsului azi Sublt. Ecaterina Teodoroiu; Cocorăscu Octav Căpitan fost Darzale unit cu fost Ploeșteanu; Col. Georgescu fost Câmpul Veseliei; Constantin Moroiu fost Morfeu; Constelației zisă și Spiroiu; Corbului Văcărești azi Epureanu; Coșbuc Gh. fost Fundătura Lirei; Dimitrie Racoviță fost Furiilor; Gândacilor azi General Stan Poetaș; Grigorescu Pictorul fost Modei; Hărtănoaia fost Gropile Hărtănoaia; Iliescu Ciru Doctor azi Sborului; Laptelui azi Paul Greceanu; Lupeasca Nouă Luncii azi Sergent Ion Moțu; Maiorescu Ion fost Fund. Vaselor; Matei Basarab (Stradelă) azi Ruinelor; Modestiei azi Latină; Murelor azi Duzilor; Rinocerului azi Alexandru Odobescu; Salcia Uscată azi Anghel Dumitrescu; Sârbilor azi Brumărel; Sf. Vineri I (Fundătură) azi Dănciulescu II sub Cimitir; Stuful Belului zis Valea Plângerii; Umbrei azi Dr. N. Crețulescu; Vestei azi Ion Ghica; Vienei fost Vămii azi Wilson. (D. S.)

Foto: M. Chivu, L. Stanculescu

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Factură de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, după accesarea unui link necunoscut
Este păţania unei familii din Sighetu Marmaţiei, după ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au început să curgă, ajungând la câte 500, zilnic. Factura uriaşă de peste 70.000 de lei va trebui achitată de către titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise în judecată. Victima, care era soţul uneia, le  „agasa“ pentru că voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.