Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 752 din 19-25 iulie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CHIAR DACĂ TOT CEEA CE SE ȘTIE
DESPRE EL E CĂ ÎI PLACE
CULOAREA FĂRĂ AROME,
OMUL DESFĂȘURĂRII A REUȘIT
SĂ BAGE MELODIA ÎN PUNGI 

● Coloana Infinitului a fost vandalizată din nou. După ce, în 2017, o slătineancă de 12 ani a inscripționat mesajul „S + S = BFF“ (best friends forever), un turist a scrijelit zilele trecute pe Coloană propriul nume: „Andi“. Poliția speră să-l prindă pe făptaș, chiar dacă tot ceea ce se știe despre el e că îl cheamă Andrei, că e român și că îi place să călătorească și să se iscălească. (M. P.)

● Achiziție de autobuze noi în capitală. Gabriela Firea ne liniștește: „Un preț corect, mai ales că este vorba de autobuze ultramoderne dotate la cele mai înalte standarde. (…) Și încă un amănunt, noile autobuze vor avea culoarea turcoaz, la fel ca tricoul meu. O culoare optimistă care sper să fie de bun augur“, a mai spus Firea. Bucureșteni, fiți pregătiți pentru încă ceva „drăguț“. (A. M. S.)

● Mai nou, opțiunile ne omoară. De la cafea la farmacie trebuie să știm exact și rapid ce vrem, altfel ieșim din competiție (care competiție, asta-i altă poveste): vrem cafeaua mică, medie sau mare, cu sau fără cofeină, cu sau fără arome, mai tare sau mai puțin tare; în ce privește medicamentele, le putem avea moi sau mai puțin moi, plic sau pastilă, alifie sau unguent, de dizolvat în apă sau direct în gură. Mereu trebuie să fim hotărîți, mai ales în chestiuni de nimic. (I. P.)

● Un ziar din Texas a avut ideea banală de a publica pe pagina sa de Facebook textul Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii în fragmente succesive, astfel încît ultimul să apară pe 4 iulie. Nimic neobișnuit. Doar că, publicînd al nouălea fragment, ziarul s-a trezit că postarea este blocată de Facebook pe motiv că prezintă elemente de discurs al urii. Ziarul a protestat și, după puțin timp, cei de la Facebook au reparat aberația și au cerut scuze. Mașinăria care identifică „elementele“ de ură în postările Facebook n-a știut că are de judecat Declarația de Independență a țării în care funcționează. Sigur, explicația firească și acceptabilă este că era un robot, dar că destul de repede a intervenit omul și s-a rezolvat. Doar că, în asemenea cazuri, din ce în ce mai des, omul este un robot… (S. V.)

● Shoko Asahara, fondatorul cultului apocaliptic Aum Shinrikyo, cel care a pus la cale atacul cu gaz sarin din 1995 în metroul din Tokyo, precum şi autorul altor crime comise în perioada anilor ’80-’90 (peste 40 de crime cu totul), a fost executat săptămîna trecută, laolaltă cu alţi şase membri ai cultului, prin spînzurare. În vîrstă de 63 de ani, acest guru sinistru n-a declarat absolut nimic pe toată lunga durată a detenţiei şi nici în timpul desfăşurării procesului. (M. C.)

● Într-un meci de la Cupa Mondială, echipa Iranului a reușit să bage mingea în poarta adversarilor. Comentatorul s-a pornit imediat să strige entuziasmat: „Gol, gol, gol, goooool! Goool, Iranul!“, ca și cum Iranul ar fi fost România. Cîteva secunde mai tîrziu însă, s-a vădit că fotbalistul care a înscris fusese în ofsaid, iar în ciuda protestelor iranienilor, arbitrul n-a validat golul. Comentatorul nu și-a mai putut lua însă înapoi strigătele. Nu s-a inventat încă un ofsaid și pentru comentatori. (A. M.)

● Idei de cadouri pentru bărbaţi: aflînd că preşedintele Coreei de Nord, Kim Jong-un, n-a ascultat nici-odată melodia „Rocket Man“ a lui Elton John, Donald Trump i-a dăruit acestuia CD-ul, cu tot cu autograf. (C. Ş.)

● Luni, 9 iulie crt., ora 12, Favorit colț cu str. Sibiu, pe o ploaie torențială, o mașină neagră împarte lucrătorilor REBU pîine, frumos sigilată în pungi, porții de mîncare (la fel), dar și maiouri, lenjerie intimă, haine (la fel ambalate și frumos colorate). Un gest umanitar sau un gest electoral? Sigur, există și varianta și/și. De remarcat constanța sine die în fidelizare. Aviz amatorilor. (R. M.)

O DOVADĂ ÎN PLUS
CĂ NEPREVĂZUTUL ÎNCHIS
(ÎNSOȚIT DE TOATE DIMENSIUNILE) ESTE REZULTATUL UNEI INFORMAȚII TRANSMISE ACUM CÎȚIVA ANI 

● Eugen Simion, președintele secției de Filologie și Literatură a Academiei Române și consilier la Ministerul Educației, a criticat astfel alegerea subiectelor pentru Evaluarea Națională: „Este o bătaie de joc, o umilire a operelor scriitorilor noștri. Nu vor să le dea un text din Caragiale, Creangă, Rebreanu, Arghezi? Care ar fi miza? Li se șterge copiilor identitatea națională. Este inadmisibil! Nu mai promovăm valorile unui popor, ci îi radiem identitatea.“ O dovadă în plus că înţelegerea literară a lui Eugen Simion şi-a atins limitele acum cam o jumătate de secol. (M. C.)

● Nişte ingineri de la Universitatea Tehnică din Dortmund au creat un program de simulare în care au introdus cîteva mii de date privind echipele participante la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia pentru a estima echipa cîştigătoare. Ei bine, după ce meciurile turneului au fost simulate de computer de o sută de mii de ori, conform calculelor şi probabilităţilor a reieşit că Germania va cîştiga finala în faţa Spaniei. Conform realităţii, prima nici n-a trecut de grupe, iar a doua a ieşit încă din sferturi. Așa se recîştigă încrederea în neprevăzutul vieţii. (M. C.)

● Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD: „Kövesi nu va candida la nici un fel de președinție, că nu apucă.“ Citat închis. (R. M.)

● Pe un vehicul, numele unei firme, însoțit de un slogan care te cam sperie: „Office Direct – Birouri de neoprit“. Nu poți să nu te întrebi pînă unde au de gînd să meargă birourile alea. (D. S.)

● Duminică, pe la orele prînzului. Străzile sînt (aproape) pustii. Undeva, pe un trotuar, băieţelul şi a deşertat vagonetul imens: sute de piese lego, de toate dimensiunile şi culorile, stau împrăştiate. Tatăl copilului stă în genunchi, lîngă grămada de piese şi bricolează. „Tati, tati, ce facem?“, întreabă, mai degrabă plictisit, băiatul. „Un tanc. Pentru mami.“ O familie fericită. (M. M.)

● S-a descoperit cea mai veche culoare a omenirii. Se pare că rozul este primul pigment terestru, apărut cu peste 500 de milioane de ani înainte de toate celelalte. Înțeleg că, de fapt, expresia „La vie en rose“ este rezultatul unei informații ereditare, transmise mentalului colectiv de milioane de ani, de către niște microorganisme oceanice antice. (S. G.)

● În Indiana a fost înfiinţată acum cîţiva ani Prima Biserică a Canabisului. Aceasta încearcă în prezent să obţină aprobarea statului de a folosi legal iarba drept împărtăşanie. Binecuvîntarea dumnezeiască probabil că o au deja. (C. Ş.)

Foto: Paul Breazu

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.