Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

OPREȘTE-TE,
AI GRIJĂ CĂ STRUCTURA GENETICĂ
A ÎNGERILOR,
SUPUSĂ UNOR TEMPERATURI ÎNALTE,
ÎȚI ZÎMBEȘTE ELOCVENT! 

● La colțul pieței, aproape de bibliotecă, cerșetorul strigă: „Oprește-te, ai grijă că vine mașina!“ unui motan alb-tărcat. Motanul n-ascultă, traversează și se face ghem la picioarele omului. (C. Ş.)

● Ştire de pe un site destinat celor mai credincioşi dintre români: „Testele genetice făcute în laboratoarele Vaticanului asupra scheletului de înger descoperit în solul îngheţat al Siberiei confirmă fără nici o urmă de îndoială că românii sînt urmaşii direcţi ai îngerilor, avînd structura genetică cea mai apropiată de a acestora. Cauza morţii îngerului, care s-ar părea c-a trăit acum aproximativ 14.000 de ani, pare să fi fost o leziune craniană suferită probabil de înger în urma ciocnirii accidentale de o stîncă în timp ce zbura. Puse cap la cap, împreună cu testele făcute asupra scheletului de înger găsit acum 12 ani pe Everest, analizele au putut reconstitui cu mare precizie structura genetică a îngerilor divini. Comparînd aceasta structură cu cea a diferitelor popoare, savanţii Vaticanului au observat plini de uimire că structura genetică a îngerilor este aproape similară cu cea a populaţiei care a trăit acum multe mii de ani pe teritoriul actual al României. Analizele urmează a fi publicate în cîteva reviste ştiinţifice şi vor stîrni probabil multe controverse, după cum recunosc înșişi oficialii Vaticanului.“ De unde se vede că nouă, românilor, Dumnezeu nu doar ne-a dat, dar ne a şi băgat în traistă. (M. C.)

● O companie din Elveţia oferă serviciul de a transforma corpul uman al celor dragi, după moarte, într un diamant. Cenuşa obţinută în urma incinerării este supusă unor temperaturi înalte, astfel obţinîndu-se un diamant de 0,3-0,8 carate (în funcţie de cerinţele clienţilor), de multe ori albastru datorită compoziţiei chimice umane. (C. Ş.)

● Sînt zile, în București, în care mai toată lumea îți zîmbește pe stradă: de la vînzătoarea de la McDonald’s la trecători aleatorii, chiar și șoferi în trafic. Să mai spunem că orașul nostru e strict cenușiu… (I. P.)

● „Trebuie să roadă, domnu’ Dragomir, are nevoie și să roadă“ – explică elocvent, la telefonul mobil, bodyguard-ul clinicii în care mă aflu. Din cîte am înțeles, era vorba de iepurele unui presupus șef. (M. P.

ÎN LIPSĂ DE ALTCEVA MAI STRÎMB,
O MÎNĂ S-A APUCAT SĂ SE ÎNTOARCĂ INVERS, ÎNTR-O ȚARĂ TAMAN PE DOS 

● În lipsă de altceva mai bun de făcut, premierul Dăncilă s-a apucat să culeagă ghiocei. E și asta o meserie. Dar cum e sezonieră (meseria!), urmează, estival, căpșunele, portocalele, tomatele. Și doar la sfîrşit de tot, laurii. Din păcate! (R. M.)

● Pe un coș de gunoi, un anunț lipit strîmb: „Bărbat caut jumătatea!“, plus numărul de telefon. Asta numesc eu reciclare! (C. Ș.

● Bărbații din viața mea – un el în vîrstă, către soția sa: „Nu știu, dom’le, cum sînt unii azi, că nu-i mai înțeleg. Eu mereu am zis că un bărbat, dacă oferă respect, poate să aibă și cinci amante.“ Douăzeci de metri mai încolo, un puști aleargă cu o pungă de la fast-food într-o mînă și telefonul la ureche: „Da, iubita, da, acum vin, mă grăbesc.“ (C. Ș.)

● Gabriela Firea: „Dacă românii din afara graniţelor văd că, deşi facem şcoli, străzi, spitale, e permanent tensiune în societate, se vor gîndi de două ori dacă să se întoarcă.“ Radu Mazăre: „Concluzia mea personală este una singură: mă felicit că am plecat.“ (C. Ș.)

● Studiile arată că bărbaţii însuraţi beau mai puţin decît burlacii, în timp ce la femei e invers. Încă un motiv pentru a milita pentru egalitatea între sexe. (M. C.)

● Cea mai reușită campanie publicitară a politicii ultimilor ani ar putea să aibă acest slogan: „Fură cît poți și vei fi cîștigătorul unei vacanțe pe viață, într-o țară caldă“. (A. M. S.)

● Presa sportivă de la noi citează următoarea declarație a Mariei Sharapova: „Doamne, în sfîrșit, nu mai transpir! Nu știu ce se întîmplă cu mine… Cred că așa e în momentul în care cîștigi un meci“. Știam, totuși, că legătura dintre o victorie sportivă și transpirație este taman pe dos: abia sudoarea abundentă garantează victoria. Fiind vorba de Sharapova, mă întreb dacă nu cumva această declarație este o reclamă subtilă pentru cine știe ce deodorant… (S. V.

efarkas5 copy jpg jpeg

CE-O FI NAȚIONAL
NOAPTEA DEVREME?

● O inscripție pe spatele hainei unui nene: CREATIV SECURITY. Ce-o fi aia? (D. S.)

● Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut s-au înregistrat în jur de zece milioane de vizite la muzeu. În România există aproximativ 700 de muzee. În 2018, muzeul parizian Luvru a avut tot în jur de zece milioane de vizitatori, deci cît toate muzeele româneşti la un loc. (M. M.)

● În catedrala din centrul Cataniei, capitala Siciliei, oamenii fără adăpost pot dormi noaptea în locuri special amenajate, în biserică, adică unde se ține şi slujba. Noaptea, podeaua catedralei este acoperită de saltele de dormit. Îmi imaginez că aşa se va întîmpla şi în Catedrala Mîntuirii Neamului. (M. C.)

● Japonia: pentru că un tren a plecat din gară cu 25 de secunde mai devreme, conducerea și-a cerut scuze, în mod public: „Este impardonabil disconfortul pe care l-am creat călătorilor noștri“. Să nu ne mai îndoim, așadar, de existența extratereștrilor. (S. G.)

Foto: Cristina Ştefan, Erno Farkas

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Prima echipă eliminată de la Euro 2024, după ce Franța și Olanda au remizat în grupa D
Germania și Spania sunt deja în optimile Campionatului European.
image
Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva vacanța online. „Am intrat pe link”
Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.
image
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Un avocat specializat în vătămări corporale catastrofale a avertizat consumatorii împotriva utilizării a trei produse cancerigene care se găsesc în mod obișnuit în case.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: