Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

O IDEE AMĂGITOARE
L-AR FI PUTUT INTERESA
PE UN MUȘTERIU
OARECUM RESEMNAT,
AȘEZAT PE O BUTURUGĂ
ÎNTR-O SALĂ DE AȘTEPTARE

● O idee pentru industria produselor de îngrijire: șamponul „Adam și Eva“ împotriva căderii mărului. (D. S.)

● Franţa vrea să interzică producătorilor care fac substitute de carne să folosească nume de genul „cîrnat vegetarian“ pentru produsele lor, susţinînd că ar fi amăgitoare. Aşadar, poftă bună la „tuburile umplute cu micoproteine“. (C. Ş.)

● O știre de săptămîna trecută spunea că Viorica Dăncilă se va întîlni cu Mugur Isărescu pentru a discuta despre inflație și despre indicele ROBOR. Nu pot decît să-mi închipui că o asemenea discuție l-ar fi putut interesa foarte tare pe Eugène Ionesco. (A. M.)

● La o terasă din București, un mușteriu tomnatic, însoțit de o fată mai tînără, i se adresează chelnerului, cuviincios din cale afară: „Domnișoara renunță la ciorba de burtă.“ (M. P.)

● Toate mesajele de pe pachetele de țigări sînt însoțite pe imagini oribile și dezgustătoare, de plăgi și de morți, mai puțin cel cu „Fumatul provoacă impotență“. Aici vedem doar o poză cu un bărbat, de la brîu în sus, care se uită amărît și oarecum resemnat în jos. Să înțelegem că ar fi cel mai mic rău dintre toate? (A. P.)

● Cea mai frumoasă scenă pe care o poți întîlni într-o pădure de pe lîngă Calafat (e drept că pe la marginea ei): un localnic tunzîndu-l tacticos pe un altul, așezat pe o buturugă. (I. P.)

● „De fiecare dată cînd mă mănîncă palma dreaptă iau bani“, zice o fată într-o sală de așteptare. „Nu prea credeam nici eu, dar de vreun an-doi văd că așa mi se întîmplă mereu.“ Vedeți, de bun ce e programul de guvernare, i-ar răspunde un Dragnea domnișoarei. (C. Ș.

CINEVA DE TIP ANALOG
A FOST ÎNȚEPAT
DE UN ZÎMBET GREU 

● Primăvara asta, toate înmuguririle, înfloririle și desfloririle au trecut în două săptămîni: abia s-au scuturat magnoliile, că au și înnebunit salcîmii. Cineva acolo sus se grăbește. (A. P.)

● Şcolile britanice renunţă la ceasurile de tip analog din sălile de examen din cauză că adolescenţii nu sînt capabili să citească ora, a anunţat Uniunea Cadrelor Didactice, citată de The Telegraph. Ce noroc că şcolile româneşti sînt în urmă cu cîteva zeci de ani faţă de Vestul Europei! (C. Ş.

● Cel mai bătrîn păianjen cunoscut de cercetători a murit la vîrsta de 43 de ani, după ce a fost monitorizat din 1974 și pînă acum pentru un studiu din Australia, scrie Guardian. Păianjenul nu a murit de bătrînețe, ci din cauză că a fost înțepat de o viespe. Ce trebuie să fie și în sufletul celor care l-au studiat o viață… (A. M. S.

● Cu un zîmbet șugubăț, analiștii politici se întreabă ce-o fi vrut să spună președintele Macron cînd i-a mulțumit soției premierului australian Turnball pentru ospitalitate, numind-o „delicious“. Gafă! – au exclamat cei mai mulți. N-aș fi atît de sigur. Poate că „scăparea“ ascunde ceva mai profund. Mă gîndesc că sensul neobișnuitului compliment se poate găsi în zîmbetul cu care Macron a rostit cuvîntul. Un pic timid, dar plin de sugestii. În orice caz, e preferabilă o hermeneutică a zîmbetelor în locul uneia a încruntărilor în politica externă a acestei lumi nebune. (S. V.)

● Limba germană este o limbă greu de vorbit, pînă și pentru nemți. O dovedește un studiu, „Trăind în Europa“. Întrebați cît sînt de matinali, cei mai mulți au răspuns nu numai că dimineața n-ar face decît să se culce la loc, dar și că nu vor să vorbească sau să li se vorbească cel puțin o oră după trezire. Este de înțeles. (S. G.)

ÎN ZORI,
BĂRBATUL TELEFONIC
N-A MAI SUNAT LA TIMP 

● „Oglindă, oglinjoară, cine e prim-ministru în această țară?“, se întreabă în zori doamna Dăncilă, îmbărbătîndu-se și umflîndu-și pieptul a mîndrie fără prejudecată. Și, mută de admirațiune, se îndreaptă spre guvern. Intrarea pe la poarta nouă. (R. M.)

● Într-o librărie, la raftul de noutăţi, două cărţi se ţin de mînă şi îşi zîmbesc: Bărbatul care n-a mai sunat de Rosie Walsh (Editura Nemira) şi Cineva cu care să fugi de acasă de David Grossman (Editura Polirom). Frumoasă pereche. Deşi bărbatul care n-a mai sunat nu e cineva cu care să fugi de acasă. (M. M.)

● În Anunțul telefonic (nr. 47, din 30 aprilie 2018), la rubrica „Întîlniri, matrimoniale“, o ipostază oarecum neașteptată a lui homo ludens: „Bună sînt un tip din buc discret curat fără rețineri îmi doresc să cunosc un cuplu ok sau o doamnă pentru prietenie joculețe etc.“. (D. S.)

● Un grup de fani ai trupei Green Day încurajează pe toată lumea să cumpere albumul American Idiot în perioada 6-12 iulie, astfel încît titlul să apară în topurile din Marea Britanie la timp pentru vizita din 13 iulie a preşedintelui Donald Trump. (C. Ş.)

Foto: Gicu Butoi

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Cât de scumpă a ajuns una dintre cele mai faimoase stațiuni de pe litoral. „Lasă că Lidl nu e departe, iar la bulgari ne completăm stocul”
Românii sunt întâmpinați cu prețuri mari pe litoral, iar mulți dintre ei sunt dezamăgiți de asta. Inventivi, unii dintre ei se duc să-și cumpere bere de la supermarket, iar țigări și alimente de la vecinii bulgari. Mai greu este cu șezlongurile, care sunt mai scumpe ca în Creta sau Mamaia.
image
Fenomenul care schimbă complet satele pădurenilor. Cum arată așezările după decenii de depopulare VIDEO
După mai mult de jumătate de secol în care cele mai multe sate din Ținutul Pădurenilor s-au aflat într-un regres continuu al numărului de locuitori, înfățișarea așezărilor din Munții Poiana Ruscă a suferit transformări uimitoare.
image
Inima frântă poate fi vindecată. Cât costă intervenția
Cercetătorii susțin că prin stimularea electrică a creierului ar putea fi ameliorată suferința emoțională cauză de o despărțire. Altfel spus, există un remediu pentru ceea ce popular numim „inimă frântă”, care i-ar putea ajuta pe cei care suferă de depresie ori negativitate.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.