Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AȘA? FOSTUL DIRECTOR
AL DRUMULUI UMBLĂ PRIN SAT
ȘI SPUNE LUMII CĂ VOR EXISTA
TRENURI SĂLBATICE?

● La check-in, în aeroportul din Praga, două piți de România – una cu paltonaș alb, imaculat, alta în colanți și geacă roșie, cu blăniță, o comentau pe o tipă, mai din față, care nici nu cred că era româncă: „Dragă, eu n-aș putea ieși așa în lume!“, „Cum așa? Adică în trening?“, „Da, dragă… în fond, cînd mergi în vacanță, mai treci și tu înainte pe la un coafor… îți mai dai cu un ruj pe buze. Chiar așa?!“. M-am uitat la mine, în geaca de iarnă, cu căciulă pe cap și fără ruj, și m-am gîndit să schimb avionul, că nu corespund, că „defăimez“ țara peste hotare. Dar, dragi piți, nu toată lumea e în vacanță ca voi! (A. P.)

● Pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Educaţiei Liviu Pop publică o pagină din manualul de limba şi literatura română de la Humanitas pentru clasa IX-a (autori Alexandru Crişan, Liviu Papadima, Ioana Pârvulescu, Florentina Sâmihăian, Rodica Zafiu), părînd ultragiat de poeziile dadaiste pe care le au elevii de studiat: Edwin Morgan, Christian Morgenstern, Man Ray. „Fără cuvinte“ – e singurul său comentariu. La vocabularul domniei-sale, poate că-i mai bine că n-a mai scris şi altceva… (C. Ş.)

● Din cauză că a criticat în Parlamentul European guvernele efemere ale PSD-ului, Cristian Preda a fost chemat în fața Consiliului de Onoare al ordinului „Steaua României“ pentru a răspunde unui denunț de defăimare a țării. Consiliul este format din Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu, generalul Constantin Degeratu şi Şerban Brădişteanu, chirurgul condamnat cu suspendare (după ce a mînărit fişa medicală a lui Adrian Năstase) şi căruia ANI i-a confiscat patru milioane de euro din avere, bani nejustificaţi. Halal Consiliu de Onoare. (M. C.)

● În Tărtășești, Dîmbovița, prin peisajul idilic rural îți apare, la un moment dat, un palat cu turnulețe și toate cele în stilul romilor. Vizavi de el, prin praful drumului se discerne clubul „No Problem“. Viața la țară nu mai e chiar ca la Duiliu Zamfirescu… (I. P.)

● „M-a apucat de geacă, m-a pus la pămînt, apoi m-a muşcat de ureche. Cînd m-am ridicat, am dus mîna la cap şi eram plin de sînge. Mi-a spus să nu mai caut bucata de ureche, pentru că a mîncat-o. Am doi martori care au auzit cînd a zis treaba asta. Acum umblă prin sat şi spune lumii că nu el m-a muşcat, ci calul.“ Lui Daniil Harms i-ar suna familiar cazul ăsta din Vaslui. (A. M. S.)

● În urma unor discuții între guvernele maghiar și român, site-ul de știri hotnews.ro a lansat un sondaj online, cu întrebarea „Cînd vor exista trenuri de mare viteză pe ruta București-Budapesta?“. Răspunsurile posibile sînt: în 10 ani; în 20-30 de ani; în 50 de ani; în peste 50 de ani. Mai mult de jumătate din răspunsuri indicau ultima variantă, adică în peste 50 de ani. Probabil că răspunsul acesta e majoritar pentru că nu există opțiunea niciodată. Eu cred că aceasta e cea valabilă. Sînt curios și ce-or crede ungurii. (A. M.)

● Din umorul de altădată: a mieunat, a lătrat, a imitat leul cînd rage, tigrul și alte animale sălbatice, iar la sfîrșit i s-a adresat candid translatorului: „Acum tradu!“ – Mircea Crișan, convocat de Gheorghiu-Dej în timpul unei vizite a lui Hrușciov în RPR, ca să distreze asistența. Iar în urma unui turneu la Paris, de unde s-a întors cu un Chevrolet model 1957, pe scenă fiind, Mircea Crișan evocă nostalgic recenta achiziție: „Ce nu face omu’ pentru o bucată de Chevrolet!?“ (R. M.

CE-O FI CIUDAT ÎN BORȘUL DISCRET AL CĂRUI SISTEM DE LUCRU A EȘUAT?

● Înaintea congresului PSD, dl Codrin Ștefănescu este citat de Adevărul astfel: „Sînt momente ciudate în PSD. Nu știu de ce am devenit antipatic.“ Ce-o fi ciudat în asta? (S. V.)

● După borșul cu leuștean și cel cu țelină a apărut și borșul cu scorțișoară. Dar, dacă există baclava cu căpșune, borșul nostru de ce nu s-ar reinventa? Şi de ce nu ar exista, de pildă, și ciorbă cu ciocolată? (S. G.)

● Zilele trecute, într-un tabloid de la noi: „Vica Blochina s-a supărat după ce ea și partenera ei de concurs la show-ul Asia Express, Daniela Crudu, au fost devansate de perechea Lora-Ionuț Ghenu. Vica i-a atacat pe Lora și pe partenerul acesteia, Ionuț Ghenu, numindu-i «non-valori». «Ce tot sare la gîtul meu?», și-a justificat Vica ieșirea. Daniela Crudu a încercat să o scuze pe Vica, spunînd că acesteia nu îi place deloc Cambodgia deoarece în această țară e multă mizerie și sărăcie. Auzind atacul Vicăi, care i-a făcut «non-valori» pe el și pe Lora, Ionuț Ghenu nu s-a arătat deranjat. «Nu mă supăr, eu sînt zen», a spus Ionuț Ghenu.“ Nu contează dacă știți ori nu cine sînt personajele – important e farmecul discret al relatării… (S. V.)

● „Faptul că există tot mai mulţi adepţi ai teoriei Pămîntului plat demonstrează două lucruri: 1) trăim într-o ţară care protejează libertatea de exprimare; şi 2) trăim într-o ţară al cărei sistem educaţional a eşuat“ – astrofizicianul american Neil deGrasse Tyson. (M. C.)

● BGS e una dintre puţinele firme de pază care administrează şi un spital. Ceea ce, la o primă vedere, pare neobişnuit are, de fapt, o logică evidentă: bodyguarzii te snopesc, doctorii te oblojesc. Se cheamă „flux de lucru integrat“. (M. P.

S-AR ZICE
CĂ NOI ÎNȚELEGEM UNIVERSUL DULCE

● „Un val de furturi de tube a cuprins America“, titrează The Wall Street Journal. Infractorii americani sînt, s-ar zice, şi melomani. (C. Ş.)

● Universitatea din Regina, Canada, a anunţat că suspectează mai mulţi studenţi că au copiat la un examen de Etică şi Drept. De unde s-or fi inspirat tinerii ăştia? (C. Ş.)

● „Sîntem doar o specie mai evoluată de maimuţe care trăim pe o planetă minoră dintr-un sistem planetar modest. Dar noi înţelegem Universul. Asta ne face foarte speciali“ – Stephen Hawking despre oamenii dintre care tocmai a plecat. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Folos Consulting SRL, Teatrul Portabil SRL, Translaleaua International SRL, Amor Divino SRL, Joi Obiecte Sanitare SRL, Capodopera SRL, Ferma De Idei SRL, Pro Risc SRL, Educație Muzicală Suzana SRL, Ad Hoc Expert SRL, Servicii Private De Stingeri SRL, Mihai Și Socru SRL, Gaudeamus Instruiri SRL, Curățătoriemobilăperne SRL, Viilor Complet SRL, Editura Acuma SRL, Pantofiori La Comandă SRL, Amo Haineletale SRL-D, Umbra Grup SRL, Coerent Dinamic SRL, Dulce Sărat Food SRL, Agenția Caracteristic SRL, Bio Porc Natural SRL, Centrul De Cusut Și Brodat SRL, Barză Viezure Mânz SRL, Shaorma La Verii SRL, Com Prod Perseverența 1992 SRL, Trei Cămile Impex SRL, Bomboniera SRL, Ștefi Și Alex Îngerașii SRL, Suprainfinit SRL, Deliciul Inimii SRL, Caraula Security SRL, Epic Dental SRL, Petale De Poveste SRL, Scrieliber SRL. (D. S.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.