Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND ROATA PĂMÎNTULUI
INTRĂ ÎN ROMÂNIA
CA SĂ-L VADĂ PE ELVIS ÎN CONCERT, SUB RAZA DE ACȚIUNE A CÎINELUI SĂU, VÎNZĂTOAREA SE BUCURĂ
SAU SE SPARGE 

● Primărița Bucureștiului se gîndește la folosirea liniilor de tramvai și pentru bicicliști. În nebunia acestui oraș, orice idee ar trebui să fie binevenită. Bicicliștii activiști sînt însă nemulțumiți. Ei vor descurajarea traficului auto, să se reducă, adică, numărul automobilelor. Le mai pot furniza și eu un argument. Cînd roata bicicletei intră pe șleaul șinelor de tramvai, situația devine periculoasă. Știu pe cineva care și-a rupt mîna din cauza asta. Dar și să fii biciclist într-un trafic auto rarefiat nu e neapărat ceva sigur. Poate mai bine ar fi să stea toată lumea acasă. Păi, nu? (A. M.)

● „Într-o singură secundă, lumina face de şapte ori înconjurul Pămîntului. Îi e de-ajuns o secundă pentru a ajunge de la Lună pînă la noi. Are nevoie de opt minute ca să parcurgă distanţa de la Soare. Pe măsură ce distanţa parcursă de la sursă la ţintă creşte putem vedea stele care sînt moarte de multă vreme. Lumina transportă trecutul.“ Din Călăuza rătăciţilor de Jean d’Ormesson, apărută la Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Din familia mîndriei de a fi român nu putea lipsi mîndria de a fi ciorap. Cel puțin așa reiese dintr-o reclamă a ciorapilor Diamond by Adesgo: „Fabricat cu mîndrie în România din 1926“. (D. S.)

● „Pe 9 iunie 1972, Bowie a luat avionul ca să-l vadă pe Elvis în concert la Madison Square Garden: «Am reuşit să ajung la concert cu o mică întîrziere. Am intrat în sală îmbrăcat ca Ziggy. Aproape că m-au crucificat. M-am simţit ca un prost şi trebuia să merg pînă aproape de scenă. Aveam locuri chiar în faţă şi m-am grăbit cît am putut, pe pantofii mei cu tocuri. Deodată Elvis s-a uitat la mine. Mai precis, mi-a aruncat o privire ucigaşă. Am reuşit să ajung la locul meu, clătinîndu mă pe pantofii cu tocuri şi aproape că am oprit concertul.“ Din biografia O stranie fascinaţie de David Buckley, apărută recent la Victoria Books. (M. C.)

● În timp ce liderul regimului de la Phenian spunea în discursul de la trecerea dintre ani că: „Întreg teritoriul Statelor Unite se află acum sub raza de acţiune a armelor noastre nucleare, iar butonul nuclear se află în permanenţă pe biroul meu. Aceasta este realitatea, nu o ameninţare“, o femelă de urs polar pe nume Victoria, aflată într-un parc natural din Scoția, a adus pe lume primul pui din această specie născut în Marea Britanie în ultimii 25 de ani, ne informează The Telegraph. Un echilibru tot există în lumea asta. (A. M. S.)

● Asistenta unui judecător din Arkansas a fraudat vreo 200.000 de dolari din bani publici, pe care i-a folosit, printre altele, ca să-i cumpere un smoking cîinelui său. Deşi şi-a recunoscut vinovăţia (spre deosebire de alţi oameni, cunoscuţi de-ai noştri…), femeia poate primi în continuare între 3 şi 20 de ani de închisoare. (C. Ş.)

● Vînzătoarea: „Da, mami“, „Uite franzeluța, mami“, „E proaspătă, mami“, „Doi leuți, mami“, „Pa, mami“.  Brutăria se numește La Tati. (M. M.)

● Inspirată de Trump, actriţa porno Cherie DeVille şi-a anunţat intenția de a candida pentru preşedinţia Statelor Unite în 2020. Femeia a declarat că nu are nimic de ascuns, tot ce a făcut în viaţa ei se află la vedere pe Internet şi poate fi consultat de oricine. Programul ei electoral se va concentra pe sănătate, educaţie şi imigraţie. „Nu o fac de dragul celebrităţii. Vaginul meu se bucură de mult mai multă atenţie decît un preşedinte. Milioane de oameni din toată lumea îmi urmăresc munca în fiecare zi“, a declarat Cherie DeVille. Sloganul ei este „Make America Fucking Awesome Again“. (M. C.)

● „În laborator, apa a fost pusă în matrițele Arhiepiscopiei“ – aflăm dintr-o știre Mediafax. E vorba de crucea de gheață pregătită de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia Bobotezei, care anul acesta, datorită temperaturilor ridicate de afară, va fi fabricată în congelatoarele unui laborator gălățean. Dna Negru, angajată a laboratorului, ne explică procesul: „Avem niște matrițe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să înghețe timp de 12 ore. Noi facem două cruci, să avem o rezervă în cazul în care crapă sau se sparge. Trebuie să fim pregătiți, putem face chiar mai multe. În ziua de Bobotează le scoatem şi le ducem pe Faleza Dunării“. Încurcate sînt matrițele Arhiepiscopiei. (M. P.

lucian costin jpg jpeg

„CU BOMBOANA
DE 16.000 DE METRI PĂTRAȚI
CUM RĂMÎNE?“, MĂ ÎNTREB.
„DE DATA ASTA SE ȘTIE?“

● „Nu, doamnă primar general Gabriela Firea, numele Pieței Victoria nu se trage din victoria zdrobitoare în alegeri a PSD-ului, cum probabil ați crezut, de vreme ce ați avut ideea-instant a rebotezării ei cu numele proaspăt-defunctului nostru Rege, nu… aici ați cam dat-o cu oiștea-n gard, deh… se mai întîmplă, oricum n-ar fi prima oară. Dar ca să nu se mai repete, ar fi bine să urmați pilda celebrului și luminatului domniei-voastre înaintaș, citez prin parafrază: Mai puneți mîna pe o carte! Apropo, cu omonima cale cum rămîne? O transformați în stradă și îi schimbați bordurile?“ (R. M.)

● Într-o broșură de sărbători a unui supermarket, alături de o șampanie Armand de Brignac de 1700 de lei pe care doar 0,01% din clienți o vor cumpăra vreodată, găsim următorul produs: „Desert surprinzător – mix pentru colivă, pentru o colivă de 1 kg“, la 9,99 lei, pe care probabil că îl vor cumpăra mult mai mulți. Oricît am frunzărit broșura, din păcate n-am găsit și bomboana. (A. P.)

● Alwine, un sat din Germania de aproximativ 16.000 de metri pătraţi, a fost scos cu totul la licitaţie, preţul de pornire fiind 125.000 de euro. Pentru România cînd începe licitaţia? (C. Ş.)

● Știu că nu e productiv, dar asta nu mă împiedică să mă întreb, din ce în ce mai des: cîte Românii există? (A. M. S.)

● În sfîrșit (e drept că de data asta în Sinaia), am întîlnit un cerșetor „clasic“: ne-a cerut pur și simplu bani pentru o ciorbă. (I. P.)

● Pe un banner imens, afişat pe stradă, se anunţă un „Tîrg de nunţi“. Din modestele mele economii aş cumpăra şi eu vreo două-trei, ca să fie. Nu se ştie niciodată cînd ai nevoie de-o nuntă. Şi apoi, dacă nu-mi face trebuinţă, pot oricînd s-o vînd la tîrg. (M. M.)

Foto: Vlad Eftenie, Lucian Costin

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.