Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

CÎND ROATA PĂMÎNTULUI
INTRĂ ÎN ROMÂNIA
CA SĂ-L VADĂ PE ELVIS ÎN CONCERT, SUB RAZA DE ACȚIUNE A CÎINELUI SĂU, VÎNZĂTOAREA SE BUCURĂ
SAU SE SPARGE 

● Primărița Bucureștiului se gîndește la folosirea liniilor de tramvai și pentru bicicliști. În nebunia acestui oraș, orice idee ar trebui să fie binevenită. Bicicliștii activiști sînt însă nemulțumiți. Ei vor descurajarea traficului auto, să se reducă, adică, numărul automobilelor. Le mai pot furniza și eu un argument. Cînd roata bicicletei intră pe șleaul șinelor de tramvai, situația devine periculoasă. Știu pe cineva care și-a rupt mîna din cauza asta. Dar și să fii biciclist într-un trafic auto rarefiat nu e neapărat ceva sigur. Poate mai bine ar fi să stea toată lumea acasă. Păi, nu? (A. M.)

● „Într-o singură secundă, lumina face de şapte ori înconjurul Pămîntului. Îi e de-ajuns o secundă pentru a ajunge de la Lună pînă la noi. Are nevoie de opt minute ca să parcurgă distanţa de la Soare. Pe măsură ce distanţa parcursă de la sursă la ţintă creşte putem vedea stele care sînt moarte de multă vreme. Lumina transportă trecutul.“ Din Călăuza rătăciţilor de Jean d’Ormesson, apărută la Baroque Books & Arts. (M. C.)

● Din familia mîndriei de a fi român nu putea lipsi mîndria de a fi ciorap. Cel puțin așa reiese dintr-o reclamă a ciorapilor Diamond by Adesgo: „Fabricat cu mîndrie în România din 1926“. (D. S.)

● „Pe 9 iunie 1972, Bowie a luat avionul ca să-l vadă pe Elvis în concert la Madison Square Garden: «Am reuşit să ajung la concert cu o mică întîrziere. Am intrat în sală îmbrăcat ca Ziggy. Aproape că m-au crucificat. M-am simţit ca un prost şi trebuia să merg pînă aproape de scenă. Aveam locuri chiar în faţă şi m-am grăbit cît am putut, pe pantofii mei cu tocuri. Deodată Elvis s-a uitat la mine. Mai precis, mi-a aruncat o privire ucigaşă. Am reuşit să ajung la locul meu, clătinîndu mă pe pantofii cu tocuri şi aproape că am oprit concertul.“ Din biografia O stranie fascinaţie de David Buckley, apărută recent la Victoria Books. (M. C.)

● În timp ce liderul regimului de la Phenian spunea în discursul de la trecerea dintre ani că: „Întreg teritoriul Statelor Unite se află acum sub raza de acţiune a armelor noastre nucleare, iar butonul nuclear se află în permanenţă pe biroul meu. Aceasta este realitatea, nu o ameninţare“, o femelă de urs polar pe nume Victoria, aflată într-un parc natural din Scoția, a adus pe lume primul pui din această specie născut în Marea Britanie în ultimii 25 de ani, ne informează The Telegraph. Un echilibru tot există în lumea asta. (A. M. S.)

● Asistenta unui judecător din Arkansas a fraudat vreo 200.000 de dolari din bani publici, pe care i-a folosit, printre altele, ca să-i cumpere un smoking cîinelui său. Deşi şi-a recunoscut vinovăţia (spre deosebire de alţi oameni, cunoscuţi de-ai noştri…), femeia poate primi în continuare între 3 şi 20 de ani de închisoare. (C. Ş.)

● Vînzătoarea: „Da, mami“, „Uite franzeluța, mami“, „E proaspătă, mami“, „Doi leuți, mami“, „Pa, mami“.  Brutăria se numește La Tati. (M. M.)

● Inspirată de Trump, actriţa porno Cherie DeVille şi-a anunţat intenția de a candida pentru preşedinţia Statelor Unite în 2020. Femeia a declarat că nu are nimic de ascuns, tot ce a făcut în viaţa ei se află la vedere pe Internet şi poate fi consultat de oricine. Programul ei electoral se va concentra pe sănătate, educaţie şi imigraţie. „Nu o fac de dragul celebrităţii. Vaginul meu se bucură de mult mai multă atenţie decît un preşedinte. Milioane de oameni din toată lumea îmi urmăresc munca în fiecare zi“, a declarat Cherie DeVille. Sloganul ei este „Make America Fucking Awesome Again“. (M. C.)

● „În laborator, apa a fost pusă în matrițele Arhiepiscopiei“ – aflăm dintr-o știre Mediafax. E vorba de crucea de gheață pregătită de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia Bobotezei, care anul acesta, datorită temperaturilor ridicate de afară, va fi fabricată în congelatoarele unui laborator gălățean. Dna Negru, angajată a laboratorului, ne explică procesul: „Avem niște matrițe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să înghețe timp de 12 ore. Noi facem două cruci, să avem o rezervă în cazul în care crapă sau se sparge. Trebuie să fim pregătiți, putem face chiar mai multe. În ziua de Bobotează le scoatem şi le ducem pe Faleza Dunării“. Încurcate sînt matrițele Arhiepiscopiei. (M. P.

lucian costin jpg jpeg

„CU BOMBOANA
DE 16.000 DE METRI PĂTRAȚI
CUM RĂMÎNE?“, MĂ ÎNTREB.
„DE DATA ASTA SE ȘTIE?“

● „Nu, doamnă primar general Gabriela Firea, numele Pieței Victoria nu se trage din victoria zdrobitoare în alegeri a PSD-ului, cum probabil ați crezut, de vreme ce ați avut ideea-instant a rebotezării ei cu numele proaspăt-defunctului nostru Rege, nu… aici ați cam dat-o cu oiștea-n gard, deh… se mai întîmplă, oricum n-ar fi prima oară. Dar ca să nu se mai repete, ar fi bine să urmați pilda celebrului și luminatului domniei-voastre înaintaș, citez prin parafrază: Mai puneți mîna pe o carte! Apropo, cu omonima cale cum rămîne? O transformați în stradă și îi schimbați bordurile?“ (R. M.)

● Într-o broșură de sărbători a unui supermarket, alături de o șampanie Armand de Brignac de 1700 de lei pe care doar 0,01% din clienți o vor cumpăra vreodată, găsim următorul produs: „Desert surprinzător – mix pentru colivă, pentru o colivă de 1 kg“, la 9,99 lei, pe care probabil că îl vor cumpăra mult mai mulți. Oricît am frunzărit broșura, din păcate n-am găsit și bomboana. (A. P.)

● Alwine, un sat din Germania de aproximativ 16.000 de metri pătraţi, a fost scos cu totul la licitaţie, preţul de pornire fiind 125.000 de euro. Pentru România cînd începe licitaţia? (C. Ş.)

● Știu că nu e productiv, dar asta nu mă împiedică să mă întreb, din ce în ce mai des: cîte Românii există? (A. M. S.)

● În sfîrșit (e drept că de data asta în Sinaia), am întîlnit un cerșetor „clasic“: ne-a cerut pur și simplu bani pentru o ciorbă. (I. P.)

● Pe un banner imens, afişat pe stradă, se anunţă un „Tîrg de nunţi“. Din modestele mele economii aş cumpăra şi eu vreo două-trei, ca să fie. Nu se ştie niciodată cînd ai nevoie de-o nuntă. Şi apoi, dacă nu-mi face trebuinţă, pot oricînd s-o vînd la tîrg. (M. M.)

Foto: Vlad Eftenie, Lucian Costin

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.