Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATUNCI CÎND ÎNTRE MAL ȘI MAL
E O ÎNTREBARE ÎN ETER,
NIȘTE ELEVI DE PE MARTE SE ARUNCĂ PRINTRE REZERVELE DE CAUCIUC 

● În București, pe la semafoare, dau peste destui coorășeni de-ai mei care, atunci cînd e roșu, se aruncă printre mașini, cu avînt de kamikaze, într-un slalom nebun. Și, habar n-am prin ce minune, reușesc să supraviețuiască și să ajungă aparent întregi pe partea cealaltă. (I. P.)

● „Deci albia minoră înseamnă între mal și mal, cu insula (Belina) din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – brațul Pavel –, atunci malul s-a mutat pe partea ailaltă a insulei, firesc, deci nu mai exista în albia minoră“, a spus Eugen Nicolicea, în apărarea colegei sale de partid Rovana Plumb. Geografia salvează România de corupție? (A. M. S.)

● Ani în șir m-a invitat la Stockholm și nu m-am dus. Acum m-am dus, neinvitată, dar… Oare de ce atunci nu se putea? Nu, nu e o întrebare retorică, e o întrebare în eter. Care nu comportă nici un fel de vorbe. Doar fapte. (R. M.)

● Conducerea Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu“ din Cluj-Napoca a trimis acasă nişte elevi pentru vina de a fi avut părul lung. Regulamentul liceului prevede pentru băieţi „o tunsoare adecvată, cu o lungime a părului de 4-5 centimetri“. Conducerea a dat mai multe precizări legate de incident: „Liceul nostru dorește să educe cetățeni responsabili, care să respecte legea.“ Nu mai bine se preocupă liceul să nu mai producă analfabeţi funcţional pe bandă rulantă?! Ce contează cît de lung au elevii părul, contează cît şi cum gîndesc. E şi-un cîntec. (M. C.)

● Dacă bărbații sînt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, şi de asta se înţeleg atît de greu, atunci, la cum invocă probleme de comunicare la fiecare nouă criză, membrii PSD sigur sînt de undeva mult în afara galaxiei noastre. (C. Ș.)

● Alegerile prezidenţiale din Liberia au fost cîştigate de un domn pe nume George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah, nimeni altul decît fostul mare atacant de la A.C. Milan din anii ’90 şi singurul fotbalist african care a cucerit vreodată Balonul de Aur. Ar fi putut să se stabilească la Monaco şi să-şi numere banii, dar omul s-a întors acasă să pună umărul la modernizarea micuţei sale ţări. După mai multe războaie civile, infrastructura Liberiei este distrusă, iar rata de şomaj a ajuns la 85%, asta şi după ce rezervele de cauciuc, principalul produs de export, s-au epuizat. Respect, George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah! (M. C.


Foto: A. Vrana

a vrana jpg jpeg

VREI O FORȚĂ NOUĂ CE AR PUTEA CONDUCE SUFLETUL LA CER?
AVEM ASTFEL DE VORBE 

● Fascinantă, precum un poem dadaist, această înșiruire de reclame, sloganuri și anunțuri de-a lungul șoselei: „Vrei o mașină nouă?“ – „Avem tămîie“ – „Aici teren mirific“ – „Transport moluz, fier vechi etc.“ (M. M.)

● În timpul discursului de peste trei ore susținut în Sala Mare a Poporului din Beijing, care a marcat începutul Congresului al XIX-lea al Partidului Comunist, preşedintele Xi Jinping a declarat în fața delegaților că statul chinez a stat „înalt și ferm în Est“, grație zecilor de ani de „luptă neobosită“. A adăugat că a sosit timpul pentru ca națiunea să se transforme într-o „forță puternică“, ce ar putea conduce lumea pe plan politic, economic, militar și în cazul problemelor de mediu. (D. C.)

● Un tabloid publică o înregistrare cu Ana Maria Prodan, vorbind la telefon despre transferul unui jucător. Iată: „Virgile, îmi spui şi mie în p… mea că trebuie să semneze Craiova actele, a treia parte pentru Verona? P… mea… Îmi spui sau nu-mi spui? Că e jucătorul meu… Că dacă nu, nu mai reziliez nici un contract cu Craiova şi mai faceţi p… transferul. Las-o în p… mea… Sîntem prieteni, prieteni, dar eu stau şi nu ştiu nimic. Tu lucrezi, tu faci în p… mea, iar tu nici bunul-simţ măcar să-mi dai un mesaj. Spune-i lui Acri că-mi bag p… în familia mă-sii şi vă f… în gît, că faceţi transferul ăsta fără mine cînd o zbura porcul. Că-s a treia parte din contract şi vă luaţi la m… toţi!“ Comentariul tabloidului este memorabil: „Ana Maria Prodan şi-a pus la punct interlocutorul, care nu a avut puterea să ofere vreo replică. Un lucru este, însă, cert. Sexy-impresara pune mult suflet atunci cînd vine vorba de un transfer şi este dispusă să meargă pînă în pînzele albe…“ Nu pun la îndoială că drumul dnei ANP pînă în pînzele albe e pavat cu intenții bune. Dar comentariul e și mai important, pentru că luminează legătura directă între punerea de suflet și folosirea p… Vorba aia: unde stă sufletul, stă și p… Să mai pui suflet în ceva pe lumea asta… (S. V.)

● Strigător la cer, de pe site-ul Mediafax: „Directorul unui centru pentru handicapaţi din Urlaţi e acuzat că a ascuns un focar de rîie“. (M. P.)

● Pentru a celebra cum se cuvine aniversarea a 123 de ani de la înfiinţarea Partidului Socialist Bulgar, nişte grafferi din cartierul Lozeneț din Sofia au colorat cu spray-ul revoluţionarii, soldaţii şi stahanoviştii reprezentaţi în monumentele sovietice, astfel încît să semene cu supereroii americani din comics-uri. Ambasada Rusiei a dat un comunicat de presă în care cere autorităţilor bulgare să cureţe monumentele, să-i identifice şi să-i pedepsească pe vandali, şi să ia „măsuri exhaustive“ pentru a preveni astfel de „atacuri“. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Imobiliare La Greu SRL, Kartoffel The Original SRL, Tractor Magazin SRL, Uzina De Logo SRL, Autor SRL, Eka Engleza Pentru Liderii De Mâine SRL, Viața Vie SRL, Bla Bla Metropolis Food SRL, Cub Rotund SRL, Ursulețul De Pluș Și Amicii SRL, Vorbe Grup SRL, Divizia De Schele SRL, Energie Divină SRL, Scribul Și Abacul Cont SRL, Noroc Internațional Import Export SRL, Pretexte SRL, Euroclinica De Somnologie Și Ventilație SRL, Niște Băieți Online SRL, Aparent Ideal SRL, Unu Și Unu Company SRL, Salon Frumușica SRL, Fabrica De Oferte SRL, Mono Lemn SRL, Vis Elegant Imob SRL, Zeița Ambrozia SRL, Porc-à-porter SRL, Stau Cu Tine De Ziua Ta SRL, Apolodor Execut SRL, Formă Fără Vârstă SRL, Sferic Uși Și Ferestre SRL, Prosper Mereu SRL, Tablouri În Ulei Și Sclipici De Cristina Hopu SRL, Elita Antiincendiu SRL, Strălucitorii De Mașini SRL, Mâna Invizibilă SRL, Atelierul De Vizavi SRL, Tainica Deltă SRL, Măgureanu Folclor SRL, Ordine În Cifre SRL, Clinica Urechii SRL, Fluturi Prin Fum SRL, A Fi & A Nu Fi Company SRL. (D. S.)

Foto sus: Cristina Ştefan

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.