Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATÎT AM AVUT DE SPUS:
ÎN FIECARE AN, LA ÎNCEPUT DE VÎRSTĂ, AVEM DATORIA SĂ TRĂIM
ÎNTR-UN SECOL
AL NUANȚELOR USCATE PENTRU CA DISTRACȚIA SĂ FIE PURPURIE 

● Un bărbat și-a înscenat propria răpire în fața soției doar pentru a putea petrece liniștit o seară cu prietenii săi. Atît am avut de spus. (M. C.)

● „Zilnic, dar măcar în fiecare an, la început de octombrie, avem datoria să le rugăm pe mamele, surorile, prietene şi colegele noastre să-şi facă analizele medicale.“ Nu, nu e Maria Grapini, e altă poetesă avangardistă, dna Gabriela Firea, într-o postare pe pagina personală de Facebook. (C. Ş.)

● Fitness AFI Cotroceni afișează o listă minimală cu băncile dispuse să te crediteze cu o sumă acoperind un abonament anual la sală, rambursabil în rate lunare. Numai că nu precizează limita de vîrstă. Ceea ce băncile fac. La 68 (mulțumesc, la fel!) n-ai nici o șansă. Nici cu girant, nici dublat de un job, nu prezinți nici o garanție. Garantul ți-e Dumnezeu. Lucru pe care, de fapt, îl știam. Dar parcă sună destul de trist. Nu povestea cu Dumnezeu, restul… (R. M.)

● Într-un magazin de îmbrăcăminte am dat peste o „rochie cu poale și mîneci destrămate“, o „rochie chocker fluidă“ și o „rochie eyelets cu șiret“ – e clar că trăim într-un secol al nuanțelor. (S. G.)

● În holul unui hotel bun de prin nordul Moldovei, pe o măsuță am văzut un vas cu flori uscate. Apropiindu-mă, am descoperit că erau de plastic. Adică flori de plastic uscate. Culmea rafinamentului. (A. M.)

● Pe 5 octombrie s-a sărbătorit Ziua Internațională a Educației. Spre deliciul elevilor și al profesorilor, în unitățile de învățămînt preuniversitar nu s-au ținut ore. Pentru ca distracția să fie completă, mai lipsea un discurs al ministrului Educației, Liviu Pop. (M. P.)

● Cei de la Pantone, care se ocupă cu inventarea și inventarierea nuanțelor culorilor, cărora le dau și nume specifice, au anunțat o nouă nuanță purpurie, numită „Love Symbol #2“, inspirată de pianul customizat al lui Prince, căruia îi este și dedicată. Citind știrea, în capul meu am și început să cînt refrenul de la „Purple Rain“. (M. C.


Foto: E. Farkas

e farkas jpg jpeg

CUM AR VENI (SE ȘTIE),
OMUL PERSONAL
E ÎN ALTĂ PARTE PENTRU TINE

● Ziua Educaţiei, 5 octombrie. Cum au sărbătorit profesorii şi elevii din Bucureşti, Giurgiu şi Brăila? Printr-o zi liberă, fără cursuri, fără activităţi extraşcolare. Cum ar veni, educaţia e în altă parte. (C. Ş.)

● Un vînzător de șaorma își vinde produsele la superofertă: „In memoriam celui care a fost Michael Jackson la 3 șaorma mari 1 gratis“. Michael Jackson, se știe, era un mare amator de șaorma… Probabil că la șaorma se gîndea cînd a compus „Don’t Stop ’til You Get Enough“. (M. M.)

● Thad Roberts, intern la NASA, a sustras cîteva pietre aduse de pe Lună de echipajul misiunii Apollo 11, le-a așezat pe marginea patului și a făcut sex cu prietena lui în mijlocul lor. Sex selenar, probabil asta a fost în capul lui de romantic lunatic. Omul însă a primit o condamnare de șase ani într-o închisoare federală. Mi se pare exagerat, extrem de exagerat. (M. C.)

● Presa americană a scris că bărbatul care a ucis 59 de oameni şi a rănit alţi peste 500, în cel mai mare atac armat din istoria recentă a Statelor Unite, era milionar în dolari. Avea afaceri imobiliare, mai multe maşini, avion personal şi locuia într-o casă de 400.000 de dolari. Poliția a anunțat că a găsit în camera de hotel a atacatorului 23 de arme. Și că mai avea alte 19 acasă. Zici că le cumpărase la set, ca pe pahare. (A. M. S.)

●(urmare din numărul trecut) Republica Del Gusto SRL, Zocka M & C Infinit SRL, Translexical SRL, Măiestria Lemnului SRL, Ad Hoc Entertainment SRL, Tibi Neuronu SRL, El Comandante Che SRL, Chelios Net SRL, Editura Arca Învierii SRL, Bufon Prod SRL, Studii De Estetică Și Coafură SRL, Figaro Unlimited SRL, Tarabostes Invent SRL, La Boutique Des Émotions SRL, Avem Idei SRL, Parte De Carte SRL, Ascensorul Select SRL, Casa Cu Legume SRL, Ideal Zâmbet SRL, Măsurarea Și Controlul Stresului V.R. SRL, Ura TV SRL, Hei Rup Events SRL, Fabrica De Contabilitate SRL, Este Interior SRL, Cucu Bau Producție SRL, Șapte Ani SRL, Farmacia De La Țară SRL, Dibaci SRL, Atent Consult SRL, Răsărit De Soare 95 SRL, Agitator Trading SRL, Coltuc Și Asociații Săi SRL, Locuri Faine SRL, Marin Preda Trans SRL, Ursul Trubadur SRL, Discaunt Pentru Tine Impex SRL, Suflet Pelerin SRL, Ad Astra Legal SRL, Omidee SRL, Grădinița Gărgărița SRL, Multe Și Mărunte SRL. (D. S.)

Foto sus: Ş. Georgescu

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.