Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ATÎT AM AVUT DE SPUS:
ÎN FIECARE AN, LA ÎNCEPUT DE VÎRSTĂ, AVEM DATORIA SĂ TRĂIM
ÎNTR-UN SECOL
AL NUANȚELOR USCATE PENTRU CA DISTRACȚIA SĂ FIE PURPURIE 

● Un bărbat și-a înscenat propria răpire în fața soției doar pentru a putea petrece liniștit o seară cu prietenii săi. Atît am avut de spus. (M. C.)

● „Zilnic, dar măcar în fiecare an, la început de octombrie, avem datoria să le rugăm pe mamele, surorile, prietene şi colegele noastre să-şi facă analizele medicale.“ Nu, nu e Maria Grapini, e altă poetesă avangardistă, dna Gabriela Firea, într-o postare pe pagina personală de Facebook. (C. Ş.)

● Fitness AFI Cotroceni afișează o listă minimală cu băncile dispuse să te crediteze cu o sumă acoperind un abonament anual la sală, rambursabil în rate lunare. Numai că nu precizează limita de vîrstă. Ceea ce băncile fac. La 68 (mulțumesc, la fel!) n-ai nici o șansă. Nici cu girant, nici dublat de un job, nu prezinți nici o garanție. Garantul ți-e Dumnezeu. Lucru pe care, de fapt, îl știam. Dar parcă sună destul de trist. Nu povestea cu Dumnezeu, restul… (R. M.)

● Într-un magazin de îmbrăcăminte am dat peste o „rochie cu poale și mîneci destrămate“, o „rochie chocker fluidă“ și o „rochie eyelets cu șiret“ – e clar că trăim într-un secol al nuanțelor. (S. G.)

● În holul unui hotel bun de prin nordul Moldovei, pe o măsuță am văzut un vas cu flori uscate. Apropiindu-mă, am descoperit că erau de plastic. Adică flori de plastic uscate. Culmea rafinamentului. (A. M.)

● Pe 5 octombrie s-a sărbătorit Ziua Internațională a Educației. Spre deliciul elevilor și al profesorilor, în unitățile de învățămînt preuniversitar nu s-au ținut ore. Pentru ca distracția să fie completă, mai lipsea un discurs al ministrului Educației, Liviu Pop. (M. P.)

● Cei de la Pantone, care se ocupă cu inventarea și inventarierea nuanțelor culorilor, cărora le dau și nume specifice, au anunțat o nouă nuanță purpurie, numită „Love Symbol #2“, inspirată de pianul customizat al lui Prince, căruia îi este și dedicată. Citind știrea, în capul meu am și început să cînt refrenul de la „Purple Rain“. (M. C.


Foto: E. Farkas

e farkas jpg jpeg

CUM AR VENI (SE ȘTIE),
OMUL PERSONAL
E ÎN ALTĂ PARTE PENTRU TINE

● Ziua Educaţiei, 5 octombrie. Cum au sărbătorit profesorii şi elevii din Bucureşti, Giurgiu şi Brăila? Printr-o zi liberă, fără cursuri, fără activităţi extraşcolare. Cum ar veni, educaţia e în altă parte. (C. Ş.)

● Un vînzător de șaorma își vinde produsele la superofertă: „In memoriam celui care a fost Michael Jackson la 3 șaorma mari 1 gratis“. Michael Jackson, se știe, era un mare amator de șaorma… Probabil că la șaorma se gîndea cînd a compus „Don’t Stop ’til You Get Enough“. (M. M.)

● Thad Roberts, intern la NASA, a sustras cîteva pietre aduse de pe Lună de echipajul misiunii Apollo 11, le-a așezat pe marginea patului și a făcut sex cu prietena lui în mijlocul lor. Sex selenar, probabil asta a fost în capul lui de romantic lunatic. Omul însă a primit o condamnare de șase ani într-o închisoare federală. Mi se pare exagerat, extrem de exagerat. (M. C.)

● Presa americană a scris că bărbatul care a ucis 59 de oameni şi a rănit alţi peste 500, în cel mai mare atac armat din istoria recentă a Statelor Unite, era milionar în dolari. Avea afaceri imobiliare, mai multe maşini, avion personal şi locuia într-o casă de 400.000 de dolari. Poliția a anunțat că a găsit în camera de hotel a atacatorului 23 de arme. Și că mai avea alte 19 acasă. Zici că le cumpărase la set, ca pe pahare. (A. M. S.)

●(urmare din numărul trecut) Republica Del Gusto SRL, Zocka M & C Infinit SRL, Translexical SRL, Măiestria Lemnului SRL, Ad Hoc Entertainment SRL, Tibi Neuronu SRL, El Comandante Che SRL, Chelios Net SRL, Editura Arca Învierii SRL, Bufon Prod SRL, Studii De Estetică Și Coafură SRL, Figaro Unlimited SRL, Tarabostes Invent SRL, La Boutique Des Émotions SRL, Avem Idei SRL, Parte De Carte SRL, Ascensorul Select SRL, Casa Cu Legume SRL, Ideal Zâmbet SRL, Măsurarea Și Controlul Stresului V.R. SRL, Ura TV SRL, Hei Rup Events SRL, Fabrica De Contabilitate SRL, Este Interior SRL, Cucu Bau Producție SRL, Șapte Ani SRL, Farmacia De La Țară SRL, Dibaci SRL, Atent Consult SRL, Răsărit De Soare 95 SRL, Agitator Trading SRL, Coltuc Și Asociații Săi SRL, Locuri Faine SRL, Marin Preda Trans SRL, Ursul Trubadur SRL, Discaunt Pentru Tine Impex SRL, Suflet Pelerin SRL, Ad Astra Legal SRL, Omidee SRL, Grădinița Gărgărița SRL, Multe Și Mărunte SRL. (D. S.)

Foto sus: Ş. Georgescu

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.