Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎNTR-O SINGURĂ ZI,
ORICE ÎNCHIPUIRE
ÎNCĂ NEIEȘITĂ DIN COAJĂ
ÎȚI DĂ O ENERGIE
CARE TE FACE DE NERECUNOSCUT
CEL PUȚIN 12 ORE

● Într-o singură zi am aflat că borșul dăunează grav sănătății și că aghiasma nu se strică niciodată. Am tras singura concluzie posibilă: de acum voi acri ciorbele cu aghiasmă. (S. G.)

● S-au dat sentinţele în cazul romilor din comuna Berevoeşti care racolau şi ţineau în sclavie oameni săraci şi infirmi. Anchetatorii depuseseră un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Vreme de 12 (doisprezece) ani, clanurile Grancea şi Onică au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv copii şi handicapaţi mental. Într-un sat (în care există primar, popă, poliţist), sclavii legaţi în lanţuri erau bătuţi cu biciul, lăsaţi fără mîncare cu zilele şi puşi la munci grele sau umilitoare, care implicau fecale umane. Dar Tribunalul Argeş a făcut dreptate şi a dat pedepse „crunte“, cuprinse între 3 şi 5 ani de detenţie. (M. C.)

● Adunarea castanelor de pe jos rămîne una din activitațile favorite ale bucureștenilor (și nu doar ale celor sub 12 ani) pe vreme de toamnă: în timp ce vî­nam una încă neieșită din coajă pe sub castanii din fața blocului, m-am intersectat cu un domn mai copt decît mine care făcea același lucru, avînd deja o captură mai serioasă. (I. P.)

● Gigi Becali, după ce echipa lui, FCSB, a învins pe Dinamo în meciul pe care gazetarii sportivi de la noi îl numesc „derby de România“, a fost întrebat despre evoluția nesatisfăcătoare a atacantului Alibec și a răspuns: „Emoţia de la final îţi dă o energie care te face să cînţi Traviata de Verdi. Mi-a plăcut totul, dăruire, valoare. Alibec, asta e… Ce, stă Steaua în Alibec? Să fie sănătos, vrea să înţeleagă, bine, dacă nu… Pe mine mă interesează Alibec la ora asta? Mai contează cînd baţi pe Dinamo? Eu cînt  Traviata de Verdi acum…“ Amintindu-mi că titlul faimoasei opere înseamnă „femeie rătăcită“ (verbul italian traviare înseamnă a duce pe drumuri greșite, a rătăci, mai ales în sens moral), sper că vajnicul Becali nu cîntă, totuși, rolul titular, chiar dacă, atît în meci, cît și în operă, emoția de final îți dă o energie care te face să… (S. V.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut: „Vin“. În turcă: șarap; în albaneză: vera; în greacă nouă: krasí; în chineză: pútáojiu; în maghiară: bor. (M. P.)

● Taximetristul Constantin Bratu, luat în sclavie, în 2015, de clanul Grancea din Berevoeşti, a reuşit să evadeze, s-a ascuns într-o pădure, dar a fost prins, legat cu o curea şi tîrît înapoi cu un cal. Bratu a ajuns în lanţuri, legat cu lacătul de patul în care dormeau „stăpînii“ Silvia şi Viorel Grancea. O lună şi jumătate, Bratu a fost pus să muncească în fiecare zi cel puţin 12 ore, timp în care a fost bătut în cap cu un par şi cu o furcă, iar la un moment dat i s-au tăiat cu toporul nişte degete de la o mînă. După ce leşina de la bătăi, era stropit cu apă rece şi forţat să se reapuce de muncă. Cu fracturi la ambele mîni, inconştient şi cu hemoragie craniană internă, Bratu a fost în cele din urmă abandonat noaptea într-o staţie de maxi-taxi din Piteşti. Rămas cu sechele, Bratu a cerut daune morale de 200.000 de lei. Instanţa Tribunalului Argeş i-a acordat 15.000 de lei, adică aproximativ 3000 de euro. (M. C.)

 
Foto: I. Popovici

iaro popovici jpg jpeg

NU ESTE VORBA DESPRE
ULTIMUL DANS INTERZIS
UNUI GRUP RESTRÎNS DE „VICTIME“,
CI DE ACTIVITĂȚI GENERALE

● Astronomii au observat un obiect spaţial neobişnuit în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. În urma observaţiilor realizate cu telescopul Hubble a fost detectat asteroidul 288P. Dar, la o analiză mai atentă, specialiştii și-au dat seama că nu este vorba despre un singur asteroid, ci de doi, cu o masă şi o mărime asemănătoare, care orbitează unul în jurul celuilalt. Așadar, o idilă în toată regula, în spațiu! (A. P.)

● La urcarea pe feribot, în Tallinn, direcția Helsinki, o pancartă te avertizează: „Last bar!“. Ultimul bal, ultimul dans, adică… (R. M.)

● Regele Arabiei Saudite a semnat un decret prin care le permite femeilor să șofeze, decretul urmînd să fie pus în aplicare pînă în iunie 2018. Asta s-a întîmplat după o campanie susținută. Deși nu există o lege oficială care să interzică femeilor dreptul de a conduce un automobil, regulile religioase interzic acest lucru și chiar pedepsesc femeile care îndrăznesc totuși să conducă. E o mare victorie, mai ales că Arabia Saudită rămăsese singura țară din lume unde acest drept civil le era interzis femeilor. Nu e momentul să ne gîndim la ce or să le audă urechile în trafic. (A. M. S.)

● După ce Twitter a anunțat că va oferi posibilitatea unui grup restrîns de persoane să transmită mesaje de două ori mai lungi (280 de caractere față de 140), multă lume s-a întrebat dacă @realDonaldTrump va face și el parte dintre cei aleși. Asta ar însemna că, brusc, politica externă a SUA va deveni de două ori mai nuanțată – a comentat repede cineva. Dar, în același timp, și riscul de a provoca un război s ar dubla. (M. M.)

● O doamnă din Bacău a reclamat la OPC o vînzătoare, pe motiv că aceasta le făcea ochi dulci bărbaţilor, iar soţul dînsei s-ar afla printre „victime“. Inspectorii nu prea au ştiut la ce grad de toxicitate să încadreze gelozia şi i-au răspuns doamnei că nu ţine de competenţa lor. (C. Ş.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 4: Atelierul de Călătorii SRL, Fane Și Adi Loial SRL, Strategie Pentru Piața De Gros SRL, Un Deliciu Rafinat SRL, Cele Bune Production SRL, Țarina Păstorului SRL, Dublu Sens Impex SRL, 4 În Mașină Project SRL, Straja Securitate SRL, Tatababa SRL, Unicat Coafor SRL, Farmacia Maica Domnului SRL, Les Fleurs SRL, Cristal American Optic SRL, Trans Alecu Expediții SRL, Global Balans SRL, Instalații Electrice Montaje Și Puneri În Funcțiune Berilă SRL, Stilus & Scriptum SRL, Local Real SRL, Pe Colț XXII Prodcom SRL, Clubul Steliștilor SRL, Divin Agent De Asigurare SRL, Spritzsec Media SRL, Uzina De Aur SRL, Folositcommerce SRL, Hermanos Munteanu SRL, Dorel De La Popești SRL, Etelfus SRL, Acid Love SRL, Tănase Activități Generale SRL, Haipemare SRL, Rost De Stil SRL, Raza Intim SRL, Pascu & Fiica SRL, Steril România SRL, Incubatorul De Afaceri SRL, Dezvoltare Sud SRL, Chivotul Mare SRL, Regal Bubu Floral SRL, Expert Talpă SRL, Cerul Înstelat SRL. (D. S.)

Foto sus: M. Bănică

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.