Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOCMAI SE FACE UN MODEL
DE SISTEM SUBIECTIV FĂRĂ MUȘTAR, DAR CU PEDALE
 

● Prima piesă de artă realizată în spaţiu va fi printul 3D al unor rîsete umane. Tocmai se face preselecţia rîsetelor care vor pleca în spaţiu cu imprimanta. (M. C.)

● Pentru că în Cuba nu sînt mulți cei care să-și permită să cumpere o mașină (salariul mediu fiind cam 25 de dolari și o mașină second hand costînd în jur de 30.000 de dolari), iar transportul în comun fiind de-zastru, cîțiva elevi din Havana au propus o alternativă: au construit, din nuci de cocos și părți vechi de mașini, un model de Ford fără motor, dar cu pedale. Dacă vă era dor de Flintstones. (S. G.)

● Astronomii au descoperit un sistem de șapte planete, de talia Pămîntului, care orbitează în jurul unei stele pitice, a anunțat, zilele trecute, NASA. Trei dintre cele șapte planete sînt poziționate în zona care, în teorie, ar permite existența vieții. Studiul a fost publicat în revista Nature. În timpul ăsta, o groapă adîncă de doi metri s-a format pe o stradă din Rîmnicu Sărat. Craterul, format în jurul orei 3, a înghițit un autoturism Opel care se afla în parcare. „Nu sînt semne de infiltrație, a cedat o boltă a canalului care traversa drumul european“, a declarat pentru Agerpres primarul municipiului Rîmnicu Sărat. (A. M. S.)

● Am primit pe e-mail un cadou primăvăratic. O plachetă: Dan Roșca – Bucureștiul de mult uitat. O poveste a anului 1909, Editura Subiectiv, 2012. Bogat ilustrată, cu o machetă bine gîndită, cu gust, te invita grabnic la lectură. Dar a fost doar un prim impuls; m am blocat automat, necunoscînd limba. M-am străduit, am întors foaia pe toate părțile, m-am apropiat mai mult de sursa de lumină, dar nimic. Era ca într-un vis urît, cînd te recunoști învins de pergamentul de curînd descoperit… literele fug, se înlănțuie nefiresc, rîndul te păcălește, nu se lasă descifrat. Păcat. E o plachetă caldă și primitoare. Dar fără diacritice, își trădează scopul și menirea. De aici și pînă la Pavel Susara, cum cu emfază pronunța o televiziune la o oră de vîrf, e un drum presărat cu ridicole cauze pierdute. (R. M.)

● Anunț cu tristețe închiderea locantei „MI și MU (mici și muștar)“, care ar fi meritat poate o soartă mai bună pe piața stomacului, fie și numai pentru nume. (D. S.

ÎNTRE TIMP, TREABA MERGE ȘI INVERS, LA TREI LUNI DE LA CONSTATAREA DISPARIȚIEI NOPȚII 

● La Berlin am zărit un magazin care se numea „Oase Deluxe“. N-am mai traversat ca să mă conving dacă vindeau într-adevăr falange sau vertebre. Între timp, românii încă se pozează la Paris în fața restaurantului asiatic „Fou Thai“. Limba română rules, ca să zic așa! (A. P.

● Președintele Azerbaidjanului și-a numit soția prim-vicepreședinte al republicii. Potrivit Constituției azere, prim-vicepreședintele republicii preia atribuțiile președintelui, în cazul în care acesta nu este în măsură să le exercite. Nu pot să nu mă întreb dacă treaba merge şi invers, adică, la ei acasă, cînd soţia nu poate să se ocupe de curăţenie sau de gătit, preia soţul? (C. Ş.)

● Primăria Constanţa a pierdut o şalupă. Un mizilic în valoare de 75.000 de lei. Inspectorii Primăriei au cerut anchetarea cazului abia la trei luni de la constatarea dispariţiei. Nu e asta ca şi cum ciobănaşul ar striga „Hoţul“ abia după ce-a descoperit scheletul mioarei în pădure? (C. Ş.)

● Se estimează că, în orice moment al zilei sau al nopţii, 0,7% din populaţia lumii este beată. E vorba de 50.000.000 de cetăţeni ai planetei. (M. C.

CEI CARE AU ARUNCAT MATERIALUL ÎN ALTĂ DIMENSIUNE
AU PUTUT SĂ VADĂ BINE
 

● Cei care au mers în sudul Manhattan-ului, pe 21 februarie, să admire statuia Libertății au putut să vadă și mesajul „Refugees Welcome“, așezat la picioarele ei. Militanții anti-Trump continuă „lupta“ și presiunea. Rezistența pare să fie noul imn al globalizării. (A. M. S.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XII): „Alea iacta est“ („Zarul e aruncat“, Iulius Cezar); în turcă: Zar atîldî; în maghiară: A kocka el van vetve; în rusă: Jrebii broșen. (M. P.)

● Un cretin pe nume Craig Cobb, care propovăduieşte supremaţia rasei albe şi neagă Holocaustul („rasa mea este religia mea“), a făcut un test genetic al cărui rezultat i-a fost comunicat în direct într-un show de televiziune. Testul arăta că 14% din materialul său genetic era de origine africană subsahariană. Cobb a refuzat să accepte legitimitatea ştiinţifică a testului şi, acum doi ani, a încercat mai întîi să cumpere un mic orăşel din Dakota de Nord pe care voia să-l redenumească Trump, după care a vrut să cumpere o mică regiune din Nebraska pentru a pune bazele unei comunităţi profund albe. A făcut multe alte tîmpenii pentru care a fost şi închis. (M. C.)

● În ziua în care NASA anunța descoperirea a șapte planete pe care ar putea exista viață, televiziunile românești n-au încetat să difuzeze, în flux continuu, știri despre actualitatea politică tulbure & tenebroasă de pe Dîmbovița. O dovadă în plus că trăim pe altă planetă sau poate chiar în altă dimensiune. (M. M.)

● Dacă cine ştie ce curenţi ai curiozităţii v-au făcut să vă întrebaţi cît pierdeţi în greutate în urma unei banale băşini, ei bine, s-a calculat şi asta: e vorba, în medie, de 0,0371 grame. (M. C.)

Foto: V. Cavs

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.