Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 677 din 9-15 februarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

ÎN PLINĂ EPOCĂ
A NOSTALGIEI LA PREȚ SCĂZUT,
GAURA PREFERATĂ PRIMEȘTE
UN RĂSPUNS PROMPT
DIN CALDARÎM 

● Ministrul de Interne Carmen Dan a întocmit o listă cu jurnaliştii de investigaţie care ar fi chemat oamenii în stradă întru destabilizarea statului. În plină epocă a temerii că presa e pe moarte, aceasta este dovada supremă că presa are viitor! (M. C.)

● Protestele de săptămîna trecută, în care am stat cu orele în frigul iernii, m-au făcut să-mi scot de la naftalină echipamentul tehnic cu care am urcat pe Himalaya. Mulţumesc PSD-ului pe această cale şi pentru exercitarea nostalgiei montane, nu doar a celei 21-decembriste! (M. C.)

● Cînd am citit prima dată că Donald Trump a dat un ordin executiv pentru construirea unui zid la graniţa cu Mexicul, am sperat să fie un anunţ din categoria fake news. N-a fost. Ba chiar Trump a primit deja oferte de colaborare la ridicarea fortificaţiei: conform Ager­pres, autointitulatul rege internaţional al romilor Dorin Cioabă i-a transmis o scrisoare preşedintelui american, anunţînd că romii vor să muncească la construirea zidului sus-numit, deoarece aceştia nu au de lucru şi situaţia lor financiară este „foarte precară“. Ba îi face chiar şi reducere – romii, buni meşteşugari în prelucrarea fierului, se oferă să lucreze la un preţ scăzut. (C. Ş.)

● Un amic mi-a povestit că a dat într-un autobuz peste un „bețiv metafizic“, cum l-a numit el. Avea puțin peste 60 de ani și nu părea „profesionist“, ci mai degrabă un tip cu „chef“ pe moment. Ținea în mînă o sticlă de „Beciul Domnesc“ și, cu un vag accent moldovenesc, a declamat: „Cea mai mare problemă a omenirii este că oamenii săraci mănîncă doar gaura de la covrigi“. Apoi, după ce a mai tras cu sete o dușcă, a zis: „Moldoveanul, la necaz, face din sticlă armă!“. (A. M.)

● Lozinca mea preferată s-a scandat la Londra: „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!“ (A. P.)

● În urma conferinței de presă a ministrului Iordache, o mostră de umor românesc care a circulat pe Internet: Hamlet, întrebînd shakespearian „A fi sau a nu fi?“, primește un răspuns prompt din partea craniului: altă întrebare? (S. G.)

● Nu sînt un fan al animalelor, în sensul că nu dorm cu motanul pe piept și nici cu cîinele la picioare. La țară fiecare își are locul său, dar în apartamentul din Drumul Taberei nici unul. De aici însă pînă la cele două scene horror la care am asistat sînt ani-lumină de beznă. Vă previn asupra impactului afectiv pe care scenele la care am fost martoră le vor provoca cu siguranță. Scena 1: Un porumbel bătea cu aripa în caldarîm. Un domn peste 60, distins, extrem de corect îmbrăcat, își lasă patrupedul pradă instinctelor primare… După care, face sînga-mprejur, mîndru de potaia victorioasă, pe cînd pata de culoare se tot mărea ca un martor jalnic al recent-încheiatului teatru de operațiuni. În colțul clădirii vizavi de Galeriile Orizont, scenă vizionată dintr un 368 care făcea stînga spre Romană. Continuarea în numărul viitor. (R. M.)

NU DE ALTA, DAR CÎT DE NEGRU
TREBUIE SĂ FIE ACUM UMORUL?
NOROC CĂ NU MAI AVEM LOC
ÎN PROPOZIȚIE

● Eu, să fiu asociație studențească, aș lua atitudine și aș zice așa: „Vrem să plătim bilete de tren cu preț redus, ca și pînă acum, nu vrem să primim pomană de la Guvern. Nu de alta, dar dacă acum vom călători gratuit, s-ar putea ca peste zece ani să nu ne mai permitem să mai mergem cu trenul deloc“. (A. P.

● Vă dați seama, după tot ce a făcut Trump încă de la început de mandat, dînd peste cap toate politicile administrației precedente, cît de negru trebuie să fie acum Obama? De supărare. (A. M.)

● Din umorul (probabil involuntar) al guvernării PSD: modificarea Codului Penal era o promisiune electorală. În programul partidului intra la capitolul: „Respectul pentru cetăţean“. Curat respect! Merci, la fel! (M. M.)

● Dintre întîmplările mersului cu Uber: un șofer, tînăr, drăguț și foarte politicos, a dovedit o singură hibă: nu știa unde e Aeroportul Otopeni. Noroc că ne-am prins la timp. (I. P.)

● „Nu mai strigați, măi, «La pușcărie!» Asta zic și ei. Că nu mai e loc.“ „I-auzi, iubire, sînt 35.000 și la Cluj.“ „Nu ne ducem în centru, acolo e nasol.“ „Ăștia sînt în stare să meargă departe, pînă la bătaie.“ „Nu mai avem loc în piața asta.“ „Eu n-am fost niciodată la un protest.“ „Trebuia s-o aduc și pe fiică-mea, să vadă și ea.“ „Da, frate, chiar sîntem mulți.“ „Dacă stăm zece ore aici, dă CNN-ul două știri?“ „Să abroge ordonanțele, nu să-și pună palma-n fund să plece.“ „S a dus să facă un duș, dar vine și ea.“ „Da, e frig și bine.“ (Piața Victoriei, 1 februarie 2017, voci de protestatari veniți la mitingul împotriva ordonanțelor de Guvern privind modificările Codului Penal.) (A. M. S.)

● Mi se povestește că, într-un exemplu de propoziție simplă, din manualul de curs primar al unei școli private din nordul Capitalei, un băiețel mănîncă homar. De la „Ana are mere“ la „Ionuț mănîncă homar“, ăsta da progres. (M. P.

AGENTUL CEL MAI CONCIS
NU POATE LIPSI
DIN ISTORIA NOUĂ 

● Cotele solidarităţii şi altruismului din timpul protestelor au atins niveluri calmante: hostel-uri au oferit cazare gratuită, companii de catering au adus apă şi ceai în piaţă, unii au printat la cerere pancarte, o grădiniţă s-a oferit să stea cu copiii protestatarilor care nu aveau cu cine să-i lase acasă, un blog a oferit consultanţă gramaticală pentru cei care ezitau să folosească cratime în sloganuri, o florărie a oferit flori pentru a fi înmînate jandarmilor… PSD, agentul solidarităţii româneşti! (M. C.)

● Cel mai concis slogan la protestele de săptămîna trecută: „OUG, my God!“ (M. C.)

● Sloganul „Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta“, scandat săptămînile acestea pe străzile Bucureștiului, nu poate lipsi din istoria protestelor României din ultimii 27 de ani. (A. M. S.)

● (urmare din numărul trecut) Republica Șoferilor SRL, Cesevede CSVD SRL, Putere Impex SRL, Răcoritor Product Romulus SRL, Ferocitas SRL, Papirus Prompt SRL, Lumea Piciulicilor SRL, Bucur Împlinește Visul SRL, Evident Group SRL, Lux Sublima SRL, Nea Ion Istețu SRL, Tehnologiile Dunărene Ale Noului Pământ SRL, Una-i Luna SRL, Toate Bune SRL, Leu Magnific Com SRL, Electric Sorin SRL, Găzduire Web SRL, Gan Eden Din Copilărie SRL, Prezent & Perfect SRL, Doamna Capricioasă SRL, Ia Bilet SRL, Armonie Eternă Impex SRL, Revolver SRL, Evităm Birocrația SRL, Al Nouălea Cer Soluții SRL, Lăcrămioara Atractiv SRL, Spațial Total SRL, Mister Achim SRL, Terapii Naturale Ananda Și Combinarea Lor SRL, La Un Leuț SRL, Brav Expert SRL, Trăiește Bio Shop SRL, Vengeance SRL, Fabrica De Frumusețe SRL, Repară Tot Servicii SRL, Communist Group SRL, Agenția De Vise SRL, Neuzat Com SRL, Responsabilitate Socială SRL, Verzi Și Uscate SRL, Arta Pădurii Impex SRL, Pelicanul Nobil SRL, Dojană & Asociații SRL, Singur Cook Production SRL, Tehnica Nouă Liberă SRL, Protipendada SRL, Dulce & Amar Impex SRL, Centrul De Supraviețuire SRL, Regularizarea Daunelor Morale YKM Expert SRL, Hărnicuța Prod SRL, Arta Nutriției SRL, Exagerat SRL, Noi Câțiva SRL, Pierde Vară SRL, Faleza De Aur Inter Prodcom SRL, Venus Venusian SRL, Pagini De Carte SRL, Jumătatea De Acasă SRL, Cu Drag Bukowski SRL. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
„Te pot suna un minut?“
Am încercat să înțeleg de unde provine această anxietate și am descoperit cîteva posibile cauze.
Zizi și neantul jpeg
Primăvară și sărbători
În timp ce lumea de atunci își răcea gura în dezbateri intense, industria de Sf. Valentin înflorea.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Pisica
A fost atît de specială încît eu, timp de trei ani, n-am știut dacă sînt om sau pisică.
E cool să postești jpeg
Normalitatea anormalității noastre
Zilnic, doar în Capitală, zeci de oameni sînt mușcați de cîini, vagabonzi sau care, chipurile, au stăpîni care îi lasă „liberi”.
p 20 WC jpg
Religia între pandemie şi război
De cîţiva ani încoace, avem de trăit două crize acute, globale.
Theodor Pallady jpeg
Rezonanța culturală a lemnului
Tot ce e cu adevărat tradițional măsoară acest eon silvestru, inaugurat după descoperirea focului, care îi este deopotrivă origine și capăt.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un cuplu a divorțat după ce au descoperit că fiecare avea o aventură online cu celălalt sub nume false. Probabil au divorțat ca să poată fi, în sfîrșit, împreună și să-și consume adulterul. (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.