Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA ÎNTOTDEAUNA
DINAINTEA COPACILOR,
POZIȚIA DE DORMIT POATE FI
DE MAI MULTE FELURI:
PE PLAN LOCAL SAU PESTE CAL 

● Ca întotdeauna după sărbători, spectacolul dezolant al brazilor abandonați pe la ghene, tomberoane și alte sinistre locuri de depozitat gunoiul menajer e înduioșător, deopotrivă revoltător. Parcă nu ar fi fost centrul atenției cu cîtva timp, puțin, în urmă… Și cam la fel se întîmplă cu spiritul sărbătorilor care bîntuie pe la casele nevoiașe – creșe, case pentru copii abandonați, aziluri de bătrîni sau spitale care găzduiesc persoane în fază terminală sau cu dizabilități extreme. Ca și brazii de Crăciun, sînt sortiți uitării. Pînă la anu’… Cînd reîncepe caruselul sărbătoresc. Și, odată cu el, se retrezește în seamănul nostru dragostea și respectul pentru conifere. Pe termen limitat… (R. M.)

● Se pare că rechinii există pe planetă de vreo 420 de milioane de ani, adică dinaintea copacilor. Asta denotă vechime şi impune, fireşte, respect. Doar că, în ciuda reputaţiei, rechinul Marele Alb a atacat un total de 280 de oameni între 1876 şi 2013, dintre care doar 77 au murit. Asta denotă, totuşi, blîndeţe. Prin comparaţie, cerbii ucid 200 de oameni anual numai în Statele Unite. Judecaţi și singuri. (M. C.)

● Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au înregistrat strigătele din coloniile de lilieci egipteni şi au descoperit ceva tare interesant. Au putut clasa 60% din sunete în patru categorii. Aşadar, se pare că liliecii comunică, în mare parte, pentru a se certa. Fie vociferează pentru mîncare, fie îşi dispută poziţia de dormit în cuib, ţipă la masculii care fac avansuri sexuale nedorite sau, în fine, se ceartă cu un liliac care se apropie prea mult de ei. Deci, cam la fel ca oamenii căsătoriţi. (C. Ş.)

● Bomboanele „Bucuria“ de la Chișinău chiar m-au binedispus: căutînd prin pungă am dat de „Ursuleț“, „Inspirație“, „DoReMi“, „Lira“, „Livada Moldovei“, „Favorit“. Toate cu gusturi pregnante și ambalaje reciclabile, care mi-au adus aminte de copilărie. Menționez că „Inspirația“ poate fi de mai multe feluri, printre care cu vișine. (I. P.)

● Mă scuzați de deranj: știe cineva pe unde s-a ascuns încălzirea aia globală? Că pe plan local, pe mine unul m-a pătruns frigu’ pînă la oase. Mulțumesc. (M. V.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (X): „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc.“ (André Malraux); în turcă: 21’inci yüzyîl ya dinsel olacak ya da hiç var olmayacak; în albaneză: Shekulli XXI-të do të jetë fetar ose nuk do të jetë; în maghiară: A 21. század vagy vallásos lesz, vagy nem lesz. (M. P.)

● Frank Hayes era un jockey respectabil, dar nu mai mult. În vara lui 1923, la mijlocul unei curse, a suferit un infarct. Omul a strîns hăţurile în mîini, s-a aplecat peste cal şi şi-a dat duhul în coama lui. Calul nu s-a pierdut cu firea, dimpotrivă, a trecut primul linia de sosire. Frank Hayes nu mai cîştigase niciodată pînă atunci un mare derby. (M. C.)

NU ERA MAI BINE
DACĂ PARTEA DE NORD A PUTERII DISPĂREA GRANDIOS?

● Un politician și afacerist dubios pe nume Sebastian Ghiță, cercetat penal în mai multe dosare, a reușit să scape de filajul Poliției și să se facă dispărut. Omul e de negăsit. Dar apare, periodic, la televiziune, unde spune, în niște filme înregistrate, tot felul de povești science-fiction. Nu era mai bine, nu era mai cinstit, nu era mai sănătos dacă dispărea cu totul? (M. M.)

● În Maroc e pe cale să fie interzisă fabricarea și vînzarea de burka. Ministerul de Interne a trimis o circulară prin care cere să nu mai fie autorizată confecționarea și comercializarea lor, începînd cu această săptămînă. De aceea, prin circulara respectivă, li se pune în vedere negustorilor să lichideze stocurile pe care le au în 48 de ore. Foarte puține femei poartă în Maroc burka (mai ales cele din partea de nord a țării), cele mai multe poartă hidjab, care acoperă doar părul. Fostul ministru al Familiei și al Solidarității consideră această măsură ca fiind „un pas important în combaterea extremismului religios“. Și poate există și la ei proverbul cu paza bună. (A. M. S.)

● Într-o caricatură a lui Will McPhail apărea un pasager care cerea votul celorlalţi pasageri pentru a pilota el avionul, într-un demers ad-hoc de transfer al puterii către „oamenii obişnuiţi“. Două săptămîni mai tîrziu, fostul senator american Al D’Amato a fost escortat afară din avion după ce a încercat să convingă pasagerii să se ralieze cu el împotriva echipajului de zbor. Comentariul lui Will McPhail: „În următoarea mea caricatură îl voi desena pe Donald Trump căzînd într-o fîntînă.“ (M. C.)

● Alte nume de firme din București, acum din sectorul 2: Raluca Passion SRL, Vin La Mine SRL, Doctor Fursec Distribution SRL, Azur Contabil SRL, Plugăria SRL, Bijuteria Diamantelor Lux SRL, Manu Bandaj SRL, Clinica Pentru Zâmbetul Tău Med SRL, Piața Pieselor SRL, Delicioasa Comfort Living SRL, Monumental Iconic SRL, Băcănia Viața Bună SRL, Orice Prest SRL, Etno Bizantin SRL, La Noi La Snagov SRL, Sub Pământ SRL, Vânătorul Engineering SRL, Euteascult SRL, Brici Entertainment SRL, Rodnic Spornic Grup Impex SRL, Omletă Cu Spanac SRL, Neotoxic SRL, Laboratoarele Spuma SRL, Incandescent Marketing SRL, Zero Grade Comp SRL, Viraj Tehnic SRL, Cabinetul De Consultanță Prudent SRL, Prompt Alpin SRL, La Cucu SRL, Un Teatru Ca Toate Celelalte SRL, Gram Dac SRL, Atelierul De Voce SRL, Tradiții Farmers SRL, Iarna Creativ SRL, Hexisaxis SRL, Jap Jap Development SRL, Fierbințeanu Support SRL, Camera 1 SRL, Cufărul Cu Dorințe SRL, Ghilotina Services SRL, Curat Lună SRL, Cei Trei Muschetari Education SRL, Fix SRL, D.O.D.O. Dramatic Organ SRL, AINA Artiști În Acțiune SRL, Grandios Prodimpex SRL, Terente Stas SRL, Iarmarocul De Joi SRL, Tu Comanzi Punct Ro SRL, E Afacere SRL, Sophimari Adorata SRL, Trans Steaua Nopții SRL, Sfat Expert SRL, La Nea Nicu Natural SRL, Tiv Inventiv SRL, Amplitudo SRL, Ciocan Exclusiv SRL. (D. S.)

Foto: M. Bănică (sus), I. Popovici (jos)

iaromira popovici jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.