Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

SE CONTUREAZĂ,
ÎN DOAR PATRU ZILE DIN ISTORIE,
PATRU SĂPTĂMÎNI FĂRĂ
ALTE CHELTUIELI PE TIMP DE NOAPTE 

● În Libertatea de vineri, 9 decembrie 2016 (la „Oferte de serviciu“), se conturează, în doar șase cuvinte, perspectiva unei vieți acvatic împlinite: „Paznic baltă, experiență cu barca, Țăndărei“. (D. S.)

● Bob Dylan n-a putut fi găsit vreme de două săptămîni de către Comitetul Nobel pentru că n-avea telefon mobil. În cele din urmă, a dat un semn, spunînd că a fost copleşit de veste, dar a anunţat că nu poate ajunge la ceremonia de pe 10 decembrie, că are un concert de ţinut. Aşa că Patti Smith, rugată să cînte la ceremonie cu mult timp înainte să se ştie cui va fi acordat premiul, şi-a schimbat repertoriul şi a ales să cînte o piesă a lui Dylan, celebra „A Hard Rain’s A-Gonna Fall“, dar emoţiile au făcut-o să se oprească din cîntat, o dată, apoi încă o dată, şi-a cerut scuze şi a continuat, apoi s-a mai oprit o dată. În public, camera de filmat a avut un prim-plan cu o femeie elegantă, îmbrăcată în rochie de seară, purtînd bijuterii, care-şi ştergea lacrimile cu degetele. La final, ropot de aplauze. Patru zile mai tîrziu, Patti Smith scria în The New Yorker un text intitulat „Cum m-am simţit“. Vorbea despre emoţii şi despre ruşine, dar şi despre cum un astfel de cîntec nu poate fi cu adevărat cîntat decît la modul vulnerabil. Premiul Nobel pentru Literatură a fost anul acesta me-mo-ra-bil! (M. C.)

● Forbes a alcătuit un clasament al celor mai bine plătiți sportivi din istorie. Pe locul 1 se află Michael Jordan, care a strîns, într-o carieră de jucător profesionist de 12 ani, incredibila sumă de 1,7 miliarde de dolari (salarii, bonusuri, contracte individuale de publicitate). Pe locul 20 se află boxerul filipinez Manny Pacquiao, care a adunat în carieră 490 de milioane de dolari. În 2015, cel mai bine plătit sportiv din lume a fost fotbalistul Cristiano Ronaldo: 60 de milioane de euro. Venitul mediu al cercetătorilor în cel mai avansat centru de cercetare medicală anticancer din lume (University of Texas) nu depășește 260.000 de dolari pe an. În ce lume trăim! (S. V.)

● „Aștept să mor sau să fiu capturat de regimul Bashar al-Assad. Rugați-vă pentru mine și amintiți-vă de noi!“, a scris pe Facebook, în urmă cu cîteva zile, fotograful Ameen Al-Halabi, care se afla la Alep în momentul în care forțele guvernamentale erau pe punctul de a prelua controlul orașului, după patru săptămîni de ofensivă. Bana, o fetiță de 7 ani, a scris pe Twitter, potrivit Vice, mai multe post-uri, ultimul fiind acesta: „Tatăl meu este rănit. Plîng.“ Milioane de video-uri au fost trimise din Alep. Accesul la informație înseamnă enorm, dar nu salvează viețile civililor din Siria. (A. M. S.)

● Am văzut la TV un teaser la Singur acasă. Chiar mă gîndeam cînd o veni Crăciunul. Pentru revelion aștept Masca. Iar de Paști, Iisus din Nazaret. Și uite așa vine și vara. Dacă ar fi filme pentru fiecare sărbătoare, aș putea ști doar din teasere în ce dată sînt. Iar la TV ar putea să se schimbe doar reclamele. Asta doar le-ar mări bugetele, fără alte cheltuieli. Și toată lumea ar fi fericită. Poate nici n-ar mai fi nevoie de filme, doar de teasere. Tot le-am învățat pe de rost. (A. D.)

● O nouă lege din Iran obligă proprietarii de cămile să pună plăcuţe de înmatriculare pe animalele lor. Motivul: pe timp de noapte, cămilele sînt des implicate în accidente de maşină, iar pînă acum, în lipsa identificării animalelor, proprietarii nu puteau fi găsiţi pentru a fi traşi la răspundere. (C. Ş.

ȘTIRE: TRANSCRIEREA ANONIMATULUI SE VA DESPRINDE
LA IEȘIREA DIN HÎRTIE 

● Știre: USR a luat locul I în alegeri în Coreea de Nord, unde au votat 9 persoane. (M. V.)

● Google România a publicat lista cu cele mai frecvente noţiuni sau expresii căutate de utilizatorii români. Printre acestea e şi „cocovan“ – transcrierea fonetică a termenului francez „coq-au-vin“. Probabil că, în scurt timp, reţeta şi cuvîntul vor intra şi în restaurantele noastre. De-abia aştept să merg la cîrciuma de cartier şi ospătarul să-mi ofere, amabil, un cocovănel. (M. M.)

● Culmea celebrităţii şi a anonimatului: în tren, persoana din faţa ta să aibă gazeta deschisă la rubrica ta, dar singura întrebare pe care ţi-o pune, de mai multe ori, e dacă poţi să-i faci loc să meargă la toaletă. (I. P.)

● Eierschalensollbruchstellenverursacher – sau „aparatul pentru provocat puncte de fisurare controlată a cojii de ou“ – este un dispozitiv întîlnit adesea în gospodăriile germane, care constă într-un sistem ingenios, cu o bilă metalică ce alunecă pe o tijă pînă se oprește brusc, propagînd o undă de șoc circulară, distribuită egal asupra cojii de ou. Calota oului fiert se va desprinde cu precizie, ca tăiată cu diamantul. Inginerie la cote maxime. De atîta admirație, îți trece foamea. (M. P.)

● Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, a declarat, după ce ancheta fostei noastre colege Luiza Vasiliu a dezvăluit că ortopedul Gheorghe Burnei făcea experimente mutilante pe copii, că „domnul doctor Burnei a fost inventiv; este lăudabil pentru că s a gîndit să producă acele device-uri într-un atelier oarecare dintr-un anume material. Acest lucru face un medic pionier, un medic care gîndește și care dorește să rezolve cu orice preț un pacient.“ (M. C.)

● Duminică, 11 decembrie 2016, în ziua alegerilor, o știristă de la Realitatea TV comenta declarația lui Ion Iliescu, la ieșirea din secția de votare, spunînd că fostul președinte „a pus degetul pe i“. E de presupus că acesta, în cabina de vot, pusese punctul pe rană. (D. S.)

● Potrivit Google, la capitolul soluții „cum se“, în topul curiozităților românilor din 2016 s-au situat întrebările legate de „cum se programează un PC să se oprească“, „cum se face mămăliga pentru momeală la pești“ și „cum se deplastifiază o hîrtie“. Cred că e îmbucurător că întrebările legate de mămăligă sînt încă în top. (S. G.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.