Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 668 din 8-16 decembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

AR FI FOST O ONOARE
PENTRU ORICE SUFLET MAI MARE
SĂ CUREȚE APROAPE UN MILION ȘI JUMĂTATE
DE NELĂMURIRI 

● Pe monumentul ridicat în memoria celor care au murit în incendiul de la Colectiv sînt inscripţionate toate numele celor 64 de tineri dispăruţi. Totuşi, numele artistei care a creat monumentul (absolut mediocru), Elena Surdu Stănescu, este inscripţionat mai vizibil şi cu litere mai mari decît numele morţilor. Iar monumentul a costat 70.000 de euro, deşi bunul-simţ spune că ar fi trebuit creat pro bono, căci ar fi fost o onoare pentru orice alt sculptor să ridice un astfel de monument. Dar în România, cînd morţii nu votează cu PSD, îi îmbogăţesc pe corupţi. (M. C.)

● La Paprika TV, un tip pe nume James Martin prezintă o emisiune care se cheamă Mîncăruri de suflet. Nu știu foarte bine dacă mîncărurile acelea „de suflet“ sînt și „din suflet“, dar cu toții știm foarte bine că există și mîncători de suflete (a nu se confunda cu mîncătorii de sufleuri). Dar probabil că și sufletul trebuie hrănit, nu-i așa? Ca să nu mai vorbim de suflețel. (A. M.)

● De pe un site antivaccin aflu că oreionul poate fi tratat cu whiskey: „Oreionul nu necesită tratament medical. Dacă copilul dvs. a făcut oreion, insistați să stea în pat 2-3 zile, hrăniți-l cu alimente ușoare și cu lichide din belșug. Dacă durerea de cap e severă, administrați-i cantități foarte mici de whiskey sau acetaminofen. Administrați 10 picături de whiskey la un sugar și pînă la jumătate de lingură la un copil mai mare.“ (S. G.)

● O firmă de bijuterii e antamată să curețe instrumentarul ginecologic de la Spitalul Malaxa. Managerul își bagă și își scoate, dacă angajații îndrăznesc să spună că nu semnează contractele fictive de care are nevoie pentru a-i face cadouri iubitei Vrăbi, replica „Bă, cretino, vezi că-ți f*t și vreo două!“ e apă de ploaie pe lîngă ce le pot auzi urechile zi de zi. România, decembrie 2016. Citiți ancheta lui Cătălin Tolontan și a colegilor săi dacă nu vă vine să credeți că asemenea personaje pot fi bine-mersi în funcții de conducere. (A. M. S.)

● Aflu din ziare că fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihail Vlasov, a scos din contul instituției aproape un milion și jumătate de euro și i-a jucat la cazinou, i-a pierdut și apoi s-a împrumutat de la niște cămătari. Şi mi-am amintit de refrenul unei piese a Paraziţilor: „Dac-aş fi pentr-o zi preşedinte / V-aş amaneta pe toţi şi nu m-aţi prinde“. Pe Vlasov l-au prins. Dar cîţi indivizi din ăştia or mai fi? (M. M.)

● În Germania, pentru orice nelămuriri cu privire la regimul alimentar al unui sugar vă puteți adresa Comisiei Naționale de Alăptare (Nationale Stillkommission). Aș fi curios să-l cunosc pe președintele vîrstnic și de mult înțărcat al comisiei. (M. P.)

CA SĂ MĂ EXPRIM PE LÎNGĂ FAPTE,
E UN PAS ÎNAINTE,
ÎN TIMP CE UN NOU ARSENAL
CONCEPTUAL CREȘTE 

● Am văzut pe mai multe firme/magazine de pompe funebre (mă rog, ca să mă exprim pompos…) că scrie așa: „Oferim servicii complete“. Mi-a venit de fiecare dată să intru și să-ntreb: „Cum adică servicii complete? Îi și omorîți?“ (M. V.)

● Din seria întîlnirilor neaşteptate de pe trotuar: mai deunăzi a trecut pe lîngă mine un domn într-un soi de maşinuţă de curse pentru copii care, în timp ce conducea, ţinea într-o mînă şi un buchet de trandafiri roşii. Asortat cu nuanţa maşinuţei. (I. P.)

● Sebastian Ghiță zice că vrea eliberarea celor arestați pentru fapte de corupţie, precum şi amnistie penală, adică suspendarea anchetării tuturor celor urmăriți că au furat banul public. Altfel spus: „Da, am furat, dar hai s-o luăm de la capăt, nu mai facem! Aveţi încredere în noi, votaţi-ne încă o dată!“ (M. C.)

● Doar o observaţie: dacă, la început, tastam cu greu mesaje pe telefoanele cu butoane, iar limita de caractere, împreună cu lipsa diacriticelor, ne forţau să folosim prescurtări şi să scriem k, sh, tz, acum, funcţia autocorrect a telefoanelor inteligente îi „obligă“ pe mulţi să scrie cuvintele întregi şi cu diacritice. Cum s-ar zice, e un pas înainte. (C. Ş.)

● Bietului stareţ al Mănăstirii Pasărea i s-a furat din umila chilie o geantă din piele cu 85.000 de euro, în timp ce se afla la rugăciune în sfînta biserică. Doamne, apără şi păzeşte! (M. C.)

● „Jigodito!“, un nou cuvînt datorat pretinsului chirurg de la Spitalul Malaxa purtînd de capul lui însemnele Cavalerilor de Malta. (M. C.)

● Recital Gheorghe Hagi! Într-o recentă conferință de presă, Regele a izbucnit oracular: „De ce? Păi, dacă zece ani am jucat lungă și pe-a doua… De zece ani am luat modelul italian și am jucat lungă și pe-a doua. Lungă și pe-a doua. La revedere cu lungă și pe-a doua. Avem fundaș care o dă lungă și dă-i bufa.“ Și apoi, iar: „Joci cu fotbalul ăla cu lungă și pe-a doua de dă boala-n noi, faci cîrcei.“ Mă străduiesc de cîteva zile să aflu ce înseamnă „lungă și pe-a doua“, ce înseamnă „dă-i bufa“, dar și legătura dintre „lungă și pe-a doua“ și cîrcei. Fotbalul a dezvoltat un arsenal conceptual inaccesibil unui telespectator ocazional, cum sîntem cei mai mulți. Corola de mistere a lumii se îmbogățește, din cîte bag de seamă. O spun deschis, mie mi-e tot mai drag Hagi pe măsură ce înțeleg tot mai puțin din ceea ce spune. (S. V.)

● Am citit, pe niște foi răspîndite la gurile de metrou de la Piața Sudului, programul unui candidat independent (pe nume George Manciu) la alegerile din 11 decembrie, și una dintre promisiunile acestui program m-a nedumerit: „va crește confortul și traiul de viață al tinerilor“. Nu cumva era vorba despre viața de trai? (D. S.)

Foto: M. Pleşu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.