Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CÎND ÎN CÎND,
PRINTRE FLORI, DE TOATE.
ÎNSĂ LIPSESC NIȘTE TOBE PE STRADĂ 

● Un restaurant chinezesc cu livrare la domiciliu, la care mai comand, din cînd în cînd, de mîncare, mă bombardează cu mesaje pe toate canalele posibile: e-mail, promoţii pe Facebook, mesaje în cutia poştală. Iar azi – nu e încă ora 12! – mi-au trimis deja trei mesaje pe telefon. Dacă genul ăsta de marketing nu are încă un nume, i-aş spune picătura chinezească. (M. M.)

● Timp de cîţiva ani, pe strada Reveriei, într-un balconaş deschis la stradă s-a aflat o colivie mare, cu doi papagali. Treceam zilnic pe acolo, papagalii-şi vorbeau pe limba lor, iar în faţa blocului era oprită deseori o Dacie Papuc, din care un bărbat descărca mereu flori. La început, ferigi şi alte plante tropicale, care au invadat treptat micul balcon. Apoi, garoafe, lalele, crizanteme, alte şi alte buchete, lucru care m-a făcut mereu să mă întreb ce Chloé se ascunde acolo, printre flori. Astăzi, în faţa blocului a tras un camion, plin de cutii şi cutiuţe, bărbatul a pus colivia cu papagali în spate, apoi a dispărut. (C. Ş.)

● Oamenilor singuri, care au nevoie de cîteva ore de baie umană, le recomand Direcţia de taxe şi impozite a sectorului 1, din Piaţa Amzei. Acolo, dacă iei un bon de ordine, vei petrece cel puţin două ore printre semeni care mai de care mai diverşi, ore în care poţi să completezi formulare, să conversezi cu vecinii şi cu bodyguarzii, să mănînci, să bei, să mergi la toaletă, să te joci cu copiii, să dezbaţi soarta naţiei, să te plîngi. De tot și de toate, inclusiv de respectiva instituţie. (I. P.)

● Ar fi fost ştirea secolului: în Slovenia a apărut prima fîntînă cu bere! Dar nu e cum am crezut. Contra 6 euro, fiecare client primeşte un pahar cu microcip care permite însetatului să umple paharul doar de cinci ori cu cîte un decilitru de bere. Ideea cu microcipul este, poate, utilă – după al treilea sau al patrulea decilitru e foarte posibil să nu le mai poţi ţine socoteala. Deşi, de la un moment încolo, „farmecul“ este tocmai să nu mai ţii socoteala. Supărător, însă, este că se distruge mitul fîntînii, ca rezervor nesecat deschis oricui. (S. V.)

● Cu ajutorul unui hidrofon montat la 11.000 de metri sub nivelul mării, cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration şi de la Pacific Marine Environmental Laboratory au înregistrat, vreme de trei săptămîni, zgomotul ambiental de pe fundul Gropii Marianelor. Înregistrarea, care conţine deopotrivă zgomotele de fond ale unor plăci tectonice şi sunetele emise de balene, a fost oferită de site-ul IFL Science publicului, care a făcut următoarele comentarii: „Frumos“, „Impresionant“, „Terifiant“, „Dark Ambient“, „Muzica asta e adîncă“, „Ce vi se pare aşa frumos?“, „Lipsesc nişte tobe“, „Sirene?“, „Cam aşa îmi ţiuie şi mie urechile cînd am un atac de panică“, „Ăsta e zgomotul nebuniei“, „De-asta mi-e mie frică de apă“, „În continuare lipsesc nişte tobe“, „Hare Krishna“, „Godzilla?“, „Foarte relaxant“, „S-a auzit o băşină de balenă?“, „Lipsesc viorile“, „Ăsta e metroul lui Poseidon“, „Am adormit, ce s-a mai întîmplat între timp“… (M. C.)

● Paul Barbăneagră a fost arestat pe stradă de milițieni, pe vremea vînătorii de bărboși și minijupe. „Ce meserie ai?“ „Sînt profesor universitar.“ „Da’ carte știi, bă?“ Notă de subsol: vezi și mineriadele lui Ion Iliescu. (R. M.

LASĂ, DRAGĂ, PE UNDEVA
ERA ȘI TIMPUL SĂ LOCUIM
ÎN ZONA CENTRELOR DE ARMONIE 

● Un băiețel de vreo 3-4 ani își împinge trotineta pe stradă. Cade. Se lovește. Bunica îl ajută să se ridice și ea îi spune prietenei cu care era: „Lasă, dragă, că îi trece pînă se însoară“. Copilul îi aruncă o privire ucigătoare și îi răspunde: „Ți-am zis că n-o să mă însor niciodată“. Se lasă tăcerea peste micul grup. Îi las în urmă și mă gîndesc la emancipare. (A. M. S.)

● Pe undeva pe bulevardul Brătianu, un anunț în fața unei taverne: „Avem Mi și Mu“. Adică „mici“ și „muștar“. „Pî“ nu era inclusă. (S. G.)

● Averea lui Amancio Ortega, fondatorul lanțului de magazine de îmbrăcăminte Zara, a depășit-o pe cea a lui Bill Gates, spaniolul fiind în prezent cel mai bogat om de pe planetă. Era și timpul, doar haina face pe om, nu? (C. Ș.)

● Ştire din Euronews: „Rezidenţii din Veneţia au mărşăluit pentru a lupta împreună împotriva turismului de masă. Protestatarii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de respect a turiştilor faţă de oraş şi de locuitorii lui. «Veneţia este un oraş care are o existenţă şi opune rezistenţă pentru că are nevoie de o viaţă normală. Locuim aici şi vrem în continuare să locuim aici», au spus protestatarii. Conform statisticilor, în 2015 Veneţia a primit 74.000 de vizitatori pe zi. A­nual, numărul turiştilor se ridică la 34 de milioane, număr considerat prea mare pentru oraş de către protestatari.“ (M. C.)

● Ştire din International Business Times: „O femeie cu burka, înarmată cu un pistol, a împuşcat doi membri ISIS într-un punct de control din Sharqat, la nord de Salah a-Din. Incidentul i-a luat prin surprindere pe membrii organizaţiei, care au lansat o alertă împotriva unor atacuri similare. Acum IS (Daesh) a interzis purtarea vălului în zona centrelor de securitate din Mosul.“ (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Gândește Iute SRL, Bun Și Tot Și Poftă Bună SRL, Ceainibric SRL-D, Amfiteatrul De Sănătate SRL, Memento Bus SRL, Floarea Soarelui Investiții SRL, Fericire Și Putere SRL, Nu Am Chef Azi Project SRL, Tolba SRL, Atelier De Viță Nobilă SRL, Carbon Incubator SRL, Auto Orice SRL D, Coroana Soarelui SRL, Fiind Escu SRL, Centrul De Activități Sportiv-Educative Vijelioșii SRL, Bulbul Dinamic SRL, Ferma Ta De Tradiție SRL, Imobiliare Herăstrău Parcul Tău De Acasă SRL, Drăgălașa Com SRL, Cu Vână SRL-D, Standarde Înalte Tranzaction SRL, Prisaca Pontică SRL, Mal De Lac SRL, Armonie Constantinescu SRL, Cryptostarsecurity SRL, Brățări Nautice SRL, Liberativa De Cafea Și Cuvinte Iscusite SRL-D, Reincubate SRL, Flori Deosebite SRL, Clinica Naos SRL, Fanfara Relații Publice SRL, Locații Expatriați SRL, Sănătatea Are Gust SRL, Fabrica De Bere Bună SRL, Carpatia Dacia Nemuritoare SRL, Lacrima Salubris SRL, Stamate Net SRL, Făurar De Bine SRL, Mileubleu SRL, Coate Goale Investment SRL-D. (D. S.)

Foto: C. Ştefan

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.