Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 655 din 8-14 septembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DE FAPT, LUMEA ABIA AȘTEAPTĂ
SĂ PARTICIPE, CU NUMAI 1 LEU,
LA CONSTRUIREA PIERDERII
ÎN TIMPUL SECUNDAR

● Experienţa mea de observator al vieţii pe Facebook îmi arată că, de fapt, lumea abia aşteaptă să fie ofensată. Moare să fie ofensată. Iar acolo unde nu găseşte ofensa necesară, o inventează. Mă simt ofensat, deci exist. (M. C.)

● Candidatul republican la preşedinţia SUA vrea cu tot dinadinsul să construiască un zid pe graniţă, astfel încît mexicanii să nu mai poată pătrunde ilegal pe teritoriul nord-american. Doar că nu vrea ca zidul să fie plătit doar de SUA – după Trump, ar trebui să participe şi Mexicul la construirea lui. Nu e clar încă dacă îşi va permite. Poate doar dacă imigranţii mexicani din SUA sînt dispuşi, şi ei, să contribuie cu ceva… (M. M.)

● La Alba Iulia am vizitat cea mai spectaculoasă toaletă neaoşă: una uriaşă, în care se intra ca la metrou sau la muzeu. Totul cu numai 1 leu. (I. P.)

● „Burta se va strînge, dacă consumați zilnic…“, mă anunță dr. Ionescu de pe www.înfolosultău.eu, într-un mesaj „adresat bărbaților sau femeilor care, fără succes, luptă împotriva pierderii în greutate“. Înțelegeți ce vreți și slăbiți, dacă puteți. (M. P.)

● În Coreea de Nord, ministrul Educației a fost executat. Se pare că Kim Yong Jin nu şi-ar fi păstrat ţinuta „dreaptă“ în timpul unei şedinţe oficiale, exis­tînd şi date care susţin că fostul ministru ar fi adormit în timpul unui eveniment public. În psihoza de la Phenian, nici un motiv nu e prea absurd ca să ți se ia viața. (A. M. S.)

● În ziua în care coaliţia anti-ISIS a anunţat uciderea unui important lider al organizaţiei, The New York Times a publicat un articol în care se citau părerile unor universitari respectabili, toţi spunînd acelaşi lucru: e inutil să ucizi teroriştii, cheltuieşti resurse (uneori însemnate, ca în cazul lui Bin Laden) degeaba. Pe de o parte, orice terorist ucis va fi rapid înlocuit. Pe de altă parte, uciderea unui terorist instituţionalizează reţeaua, pentru că apar imediat proceduri organizaţionale de înlocuire a sa – un fel de HR al jihadului. Deşi mintoşi nevoie mare, universitarii specializaţi în terorism nu ne-au mai spus şi ce ar trebui, totuşi, să facem cu ei. Să le vorbim omeneşte – „Băi, fraţilor, zău aşa, potoliţi-vă“? Să-i cităm la tribunalele noastre? Să-i convingem cu binişorul sau cu ceva bani să se apuce de altele şi să lase în plata lui Allah bombele şi decapitările? Să ne convertim cu toţii la islam ca să nu-i mai enervăm? E drept, nici jurnalistul NYT nu i-a mai întrebat altceva pe universitari. I se părea că e suficient să spui că teroriştii nu trebuie ucişi. Ce ar trebui să facem cu ei este cu totul secundar. Şi, oricum, asta e o întrebare rea, provocatoare, neoconservatoare (cîh!), nedemnă de un aşa mare ziar… (S. V.)

DE CÎND ULTIMA CARTE
SE TOT DEZGHEAȚĂ,
AM VĂZUT CE E DE ADUNAT DIN RAI

● De cînd Antarctica se tot dezgheaţă, continentul alb a căpătat 8000 de puncte albastre vizibile din atmosferă: sînt lacuri antarctice, noua formă de relief polar. În curînd, se va face plajă pe banchize. (M. C.)

● „Mă bucur să te revăd după atîta timp. Ce faci de întinerești?!“ Uauuu! Deci se poate și așa! Carevasăzică nu e încă totul jucat pe ultima carte… Ce puțin ne trebuie să ne lăsăm amăgiți/înșelați! „Întineresc și-mi pare rău!“ (R. M.)

● În Alba Iulia am văzut foarte multe afișe cu textul „Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clienții“. La intrarea în terase, pe ușile magazinelor, chiar și la unele tarabe. Bine că măcar farmaciile nu erau selective. (S. G.)

● Teamrock.com au strîns date peste date şi au calculat care sînt, din punct de vedere al diverselor tipuri de audienţă, cele mai mari trupe rock din ultimul deceniu. Ei bine, în funcţie de vînzările de albume: AC/DC, Muse şi Coldplay. În funcţie de numărul de bilete vîndute la concerte: U2, The Rolling Stones şi Fleet­wood Mac. În funcţie de veniturile anuale cumulate din drepturi de autor: Paul McCartney, Elton John şi Mick Jagger. Ca număr de fani pe Facebook: Linkin Park, The Beatles şi Metallica. Ca număr de menţionări pe Google: The Beatles, Eagles of Death Metal şi Foo Fighters. După numărul de vizualizări pe YouTube: Linkin Park şi Metallica. După numărul de piese descărcate ilegal: The Beatles. După numărul de piese ascultate în streaming online: Queen, Foo Fighters, The Rolling Stones, The Beatles, Metallica. Trăgînd linie şi adunînd tot ce e de adunat, topul final arată astfel: The Beatles, The Rolling Stones, Queen, AC/DC şi Metallica. De unde se vede că tot rock-ul clasic! (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Noroc Deplin SRL, Vocea Limba Și Vorbirea SRL, Stele Albastre SRL, Cristalizare Directă Capilară SRL, Prietenii Imaginari SRL, Herăstrăul Auriu Investiții SRL, Herăstrăul Înnorat Investiții SRL, Herăstrăul Florilor Investiții SRL, Herăstrăul Boreal Investiții SRL, Herăstrăul Înmiresmat Investiții SRL, Herăstrăul Însorit Investiții SRL, Herăstrăul Ruginiu Investiții SRL, Herăstrăul Argintiu Investiții SRL, Fără Nume SRL, Brățara Succesului SRL, Vile Foarte Ieftine SRL, Archangel Raphael & Co SRL, Celălalt Gal SRL, Coperta Timp SRL, Verticalia SRL, Dans Antren Voie Bună SRL, Armonie Străulești SRL, Fabrica De Râs SRL, Interioare Frumoase SRL, Ursul Fericit SRL, Călărași Divin SRL, Galeria De Artă Pentru Suflet SRL, Subliminal Com SRL, Brutăria Din Rai SRL, Anagrama SRL, Riviera Corbu SRL, Speranța & Succesul SA, Funerarii La Madlen SRL, Mirajul Evenimentelor SRL, Clandestino Production SRL, Atelier Sirenelor SRL, Pasiune Pentru Case SRL, Tulburecord SRL, Munca În Spania SRL, Accent Medical SRL, Subversiv.ro SRL, Restart-Pictura SRL, Joc Și Emoții SRL, Otrava Media SRL, Dulciuri Fără Foc SRL, Musturi Alese SRL, Strategic Cleaning SRL, Cred Că Da SRL. (D. S.)

Foto: C. Ştefan, A. Damian

instalatia2 ad jpg jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos  Ilona Andrei jpg
Sondaj. PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. Ce diferențe sunt față de ultimul studiu sociologic
Ultimul sondaj al CURS, realizat zilele trecute, arată că PSD se bucură de o intenție de vot de 34%, în timp ce PNL este cu zece procente în spatele social-democraților
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin, ținut în frâu cu alt interlop. „Bucătarul lui Putin“ are competitor pe „piața“ armatelor private ruse
Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin.
barbat reflux gastric shutterstock 2039879552 jpg
Remedii la domiciliu pentru arsuri la stomac: 10 moduri de a scăpa de refluxul gastric
Arsurile la stomac se resimt în zona pieptului și apar atunci când acidul gastric se întoarce în esofag. Ele pot dura doar câteva minute sau pot provoca neplăceri și pe durate mai mari.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.