Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

VĂ MAI AMINTIȚI DE JUMĂTATEA
CU FORME GENEROASE A NIMĂNUI? EI BINE, O SĂ VĂ DEA FIORI!

● Vă mai amintiți de provocarea Ice Bucket? Ei bine, fondurile strînse atunci au condus la descoperirea unei gene foarte importante pentru tratarea afecțiunii ALS. (M. C.)

● În grădina unui bloc pe lîngă care trec în fiecare zi, şi-a făcut apariţia, în urmă cu vreo lună, un singur pantof bărbătesc, negru, scîlciat. Ieri i-a apărut şi perechea – un pantof negru, de damă, cu toc micuţ şi bordură galbenă. Dacă şi obiectele neînsufleţite îşi pot găsi jumătatea, atunci nu e totul pierdut. (C. Ş.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Am 37 de ani, sînt din Bremen şi caut o femeie tandră şi grăsună“, „Bărbat musculos, sportiv, 50, caut femeie rotofeie, cu forme generoase (fund mare şi coapse late), pentru mers la saună, la înot şi cu bicicleta“, „Cărăbuş de mai cu sînii mari e gata să te răsfeţe“. (M. P.)

● În comuna Veneția de Sus (județul Brașov), „ființează“ un cămin de bătrîni, clădire dată în folosință cu vreo trei ani în urmă. În folosința cui? A nimănui. Nici picior de bătrîn nu i-a călcat pragul. „Ființează“ zăvorîtă. După celebra formulă a formelor fără fond. Dar cu fonduri… amănunt de implementare a celebrei teorii maioresciene, deloc de neglijat. (R. M.)

● Un vînzător de ziare, despre numărul 653 al Dilemei vechi („Frică și înfricoșare“): „Dilema de azi o să vă dea fiori!“. (M. P.)

DACĂ LĂSĂM LA O PARTE
PROPRIUL STEAG, NE VOM AMINTI
CĂ AR TREBUI SĂ EXISTE NIȘTE DATORII DISTRIBUITE GRATUIT

● Făcînd un fel de istorie a numerelor „de șmecher“ de la automobilele din România, ne vom aminti într un fel și cine a deținut mai multă putere în diversele perioade prin care am trecut. Dacă lăsăm la o parte mașinile negre cu numere din trei cifre, de pe vremea comuniștilor, și trecem direct la cele cu litere, ne vom aminti că, prin prima parte a anilor ’90, erau multe cu FSN, apoi au apărut o mulțime cu CDR. La un moment dat au început numerele personalizate, cu litere mai depărtate (nu știu cum se obține așa ceva), și acestea erau de multe ori G U V sau varianta mai slabă G V R. Bineînțeles, la mare preț au fost mereu S R I și S P P. A venit și momentul cu P D L. Bineînțeles că întotdeauna au fost și unii mai cosmopoliți, cu F B I sau C I A. Acum, evident, vezi o mulțime cu D N A. Încă o dovadă că românii știu să se orienteze. (A. M.)

● Insula Hans este o insulă nelocuită din Groenlanda pentru care se luptă, de peste trei decenii, Canada și Danemarca. Această luptă simbolică a fost numită Războiul Whisky-ului pentru că, de fiecare dată cînd reprezentații vreuneia dintre țări trec pe acolo, aceștia înfig propriul steag lîngă care lasă și o sticlă de whisky, producție națională. (M. C.)

● Am văzut, într-un magazin, prosoape pentru oaspeți. Poate, în aceeași gamă, ar trebui să existe și mobilă, covoare sau parchet pentru oaspeți. (S. G.)

● În China, două femei au leşinat pe stradă de epuizare după o ceartă care a durat opt ore. Totul a pornit, din cîte au aflat poliţiştii, de la nişte datorii neplătite. Probabil că n-au auzit de vechiul proverb chinezesc „Prietenia e mai presus de bani“. (M. M.)

● Iată încă o știre amuzantă despre globalizare: Chile a emis o alertă de sănătate cu privire la prezervativele fabricate în China, distribuite gratuit familiilor. Problemele au apărut după ce oamenii au raportat că prezervativele se rup în timpul folosirii și sînt prea mici. Așadar, din cauza chinezilor va crește demografia în Chile. (A. P.)

CÎTEODATĂ, PRIMA OAIE ÎN VÎRSTĂ
DE 105 ANI ARATĂ CU EXACTITATE
CÎT DE INTELIGENȚI NE FACE FABRICA 

● Suprarealism de la departamentul web: „Link-ul e acolo, în meniu, dar apare doar cîteodată. Acum e în perioada cînd nu apare.“ (C. Ş.)

● Toate clonele obținute din Dolly, prima oaie clonată, sînt, la rîndul lor, niște oi normale, voioase, sănătoase tun. Pe numele lor Daisy, Debbie, Denise și Diana. (M. C.)

● Brunhilde Pomsel, azi în vîrstă de 105 ani, a fost secretara lui Joseph Goebbels, ministrul Propagandei celui de-al Treilea Reich (între 1933-1945). Femeia a lucrat pentru acesta începînd cu 1942. Avea pe atunci 31 de ani. După mai bine de 70 de ani, a acceptat să vorbească pentru The Guardian. „Cred că oamenii care azi spun că ar fi fost împotriva naziștilor sînt sinceri, dar, credeți-mă, mulți n-ar fi făcut-o“, spune ea la un moment dat. Și simți așa, ușor, un fior pe șira spinării. (A. M. S.)

● O Inteligență Artificială a urmărit 600 de ore de televiziune, după care a fost capabilă să prezică exact ce urmează. Asta arată cu exactitate cît de inteligenți ne face/vrea televiziunea. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Catarg Activ SRL, Strop Producție SRL, 1000 De Chipuri Wine Bar SRL, Scule Service SRL, Pofticeria SRL, Diva Furniica SRL, La Două Pitulice Aurii SRL, Impact Motivant SRL, Dovleacul Arțăgos SRL, Centrul Holistic Consens SRL, Postăvarul Medical SRL, Expoziții Cu Tradiții SRL, Ianuarie Management SRL, Capra Vecinului Solutions SRL, Soare Plastic SRL, Vocea Copilului SRL D, Clinica De Zâmbete Confident SRL, Emisfere SRL, Abrupt Arhitectură SRL, Filmăm Orice SRL-D, Magazin Funerar SRL, Viitorul Luminos SRL, Beaucoup­zero SRL, Ca Unul As One SRL, Fântânița Voinicului SRL, The Eyes Keep Alert SRL, Grupul De Investiții GRI SRL, Fabrica De Murături SRL, Bingbangbum SRL, Riguros Trading SRL, Vin Acum Pe Net SRL, Moș Ion Roată SRL, Pool-ul De Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale SA, Faină-i Lumea SRL, Terminus SRL, Chef De Viață SRL, Marinică Și Neluțu Prodserv SRL, New Obor SRL, Editura Meditații SRL, Floreasca Naturalis SRL, La Ceaune Food SRL, Trezirea Resurselor Interioare SRL, Bruce Lee Exchange SRL, Molfăilă SRL-D, Ambasada Armoniei SRL, Doctor Aracet SRL, Cuvinte Alese SRL, Arcade Roz Construction SRL, Tentant Imobiliare SRL, Elzorab Business SRL, Snob SRL, Patru Ace SRL, Just Distins Company SRL, Aripi De Înger SRL, Umerașe Metalice SRL, Kaiser Soze Com SRL, Trei Străbuni SRL, Port Haine Șic SRL. (D. S.)

Foto: Alexandru Şipa

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.