Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 653 din 25-31 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

E NOSTIM CÎND O MIE DE OAMENI
AU TREBURI MAI IMPORTANTE
DECÎT SĂ SIMULEZE UN NOU ÎNCEPUT

● E nostim cînd îţi recunoşti cunoştinţe nu în viaţa de toate zilele, ci în videoclipuri. În „Feel“, clipul lui Mahmut Orhan feat. Sena Sener, am zărit un chip care mi s-a părut cunoscut: un domn vîrstnic, cu mustaţă, zîmbitor. M-am tot întrebat de unde-l ştiu – era lustragiul pe care-l fotografiasem şi eu în centrul Istanbulului. (I. P.)

● Da, e foarte urît ce-a făcut dl Călin Popescu Tăriceanu cînd „s-a băgat în față“ pentru a-și lua permisul înaintea celor o mie de oameni care stăteau la coadă. Dar – zic și eu – să arunce primul piatra cine n-a profitat în viața lui de vreo pilă ori de vreo cunoștință pentru a-și rezolva vreo problemă pe la instituțiile statului. Și să mai arunce piatra cine n-a avut niciodată gîndul „Băi, ce bine ar fi dac-aș avea pe cineva la Primărie/Prefectură/Poliție etc., n-aș mai sta la ghișeu ca fraieru’“. După aia mai vorbim. (M. V.)

● După declarația năucitoare a președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cum că aleșii au treburi mai importante decît să stea la coadă, mi-am imaginat, dintr-odată, Senatul ca pe un soi de panteon. (S. G.)

● Vă amintiți scena din Matrix în care Cypher descoperă cum gustul mîncării este un stimul electric al matriței care generează realitatea virtuală? Ei bine, acea scenă fantezistă a devenit acum realitate grație celor de la Project Nourished care au reușit să simuleze perfect senzația mîncatului în RealitateaVirtuală. Vestea și mai bună e că, în curînd, nu vom mai fi ceea ce mîncăm! (M. C.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă din Silezia caut un domn în vîrstă, de școală veche.“ „Caut bărbat îndemînatic, fidel, care nu renunță ușor. Totul e să ne înțelegem!“ „Sînt mare, am un cîine mic, o casă mare și îmi place să rîd. Caut o femeie atletică, flexibilă, iubitoare de animale.“ „Răcoaică, caut Scorpion, Taur sau Pește educat, îngrijit, atrăgător, care să iubească animalele.“ „Sînt nebun după cai și caut o femeie nebună după cai, pentru a trăi un nou început și raiul pe pămînt.“ (M. P.

E CLAR: DACĂ OBIȘNUIEȘTI
SĂ ÎȚI ASCUNZI LUMINA
ÎN GRĂDINA DEZVOLTĂRII,
ATUNCI SE CHEAMĂ CĂ EȘTI ACELAȘI

● Încerc să-i explic de cîteva minute unei bătrînici din Sozopol, care vinde miere și tot soiul de dulcețuri la colț de stradă, că vreau un borcan cu dulceață de smochine. Îmi zîmbește încontinuu și clipește des – nu pricepe nimic. „Fig!“ „Fig?“ „Fig trees?“ Nimic. „Trees from Sozopol… everywhere!“ – și arăt în jur. Tot nimic. La un moment dat, răbufnesc. „De smochine!“ Fața i se luminează. „Aaa… smochina!“ Și-mi întinde borcanul. Ce să ne mai încurcăm cu engleza? E clar: Bulgarians think Romanian. (A. P.)

● Din ciclul „Cuvinte mai puțin cunoscute“: presupusa abilitate psihică de a simți că ești privit pe ascuns se numește scopaestezie; iar dacă obișnuiești să îți ascunzi durerea în spatele unui zîmbet, atunci se cheamă că ești eccedenteziast. (M. C.)

● Ce ziceți de această idee de restaurant, unde să mergeți să cinați dezbrăcați, la lumina lumînărilor, și să mîncați feluri bio, gătite fără electricitate, gaz sau foc? Sebastian Lyall, care a deschis un astfel de loc pentru nudiști la Londra, intenționează să facă unul și la Paris. La Londra, un meniu costă între 46 și 70 de euro, și pe lista de așteptare s-au înscris deja 46.000 de doritori. Doar 2500 de nudiști s-au bucurat pînă acum de această experiență. (A. M. S.)

● La colţ de stradă, o maşină cu însemnul „SC Dream Fish SRL, strada Basmului 2-4, București“. În grădina blocului de alături – un pisoi tărcat, tolănit la soare, vizibil ghiftuit. Cineva-i dăduse, pare-se, o conservă de ton. Ce bine-i să trăieşti în basme. (C. Ş.)

● Niciodată n-am fost convins că există o cerere și o piață pe măsura dezvoltării magazinelor erotice din București, drept care le-am privit întotdeauna cu o oarecare suspiciune. Poate că neîntemeiată. Dar, mai nou, am văzut un asemenea magazin numit Erotica Shopping Mall – lenjerie, cadouri. Shopping? Cadouri? Mall? Uau! (A. M.)

● Radio România a difuzat o fișă bio-bibliografică la aniversarea nașterii lui Panait Istrati (10 august 1884). Fila din calendar menționează activitatea publicistică și creația literară, cu accent pe prozele și romanele sale inspirate din lumea proletariatului, pe care scriitorul a cunoscut-o îndeaproape. Nimic însă despre experiența legată de Rusia sovietică, după cele două călătorii la Moscova (1927, 1929) și nici un cuvînt despre Spovedania unui învins. Evident, din ignoranță, nu din rea intenție. Înainte se vorbea de învățămînt la fără frecvență, ca să nu amintim perioada neagră a cenzurii staliniste, dar acum… învățămîntul la distanță ar putea fi una din cauze. Rezultatul e însă același. Din păcate. (R. M.)

O ETERNITATE SE INTERSECTEAZĂ,
ÎN DIVERSE LOCURI, CU ADIEREA

● Sonda spațială Juno, ajunsă recent în preajma planetei Jupiter, a eliberat în spațiu trei figurine Lego care îi reprezintă pe zeul roman Jupiter, pe soția lui, Juno, și pe astronomul Galileo Galilei. Figurinele vor orbita în jurul planetei cam o eternitate. (M. C.)

● La Sibiu, strada Berii se intersectează cu strada Gimnasticii. Întîlnirile neverosimile nasc cele mai durabile prietenii. (M. M.)

● Poliția din statul american Virginia a prins deja opt criminali folosind Pokemoni falși cu care i-a atras în diverse locuri. Pokemon Go to Jail! (M. C.)

● Pe drumul numelor de firme, ajungem și în București. Ne oprim mai întîi în sectorul 1, de unde am adunat destule, așa încît ne vom întinde cu ele pe cinci săptămîni. Pornim: Infinit Pozitiv SRL, Supapa Food SRL, Holistic Astral SRL, Depozitul De Roți SRL, Tort De Bezea SRL-D, Artista SRL, Zeus Negulici SRL, Agenția De Turism Sfântul Nicolae SRL, Pitești Prestige SRL, Doi Pomi Și Un Hamac SRL, Timpul Armoniei SRL, Scop Medical SRL, Una Causa SRL, We Are Basca SRL, La Boutique De La Vie SRL, Facem Treaba SRL, Uzina De Jocuri SRL, Mercenar Lab SRL, Help Și Asociații SRL, Coș Delicios SRL, Bio Capra Muntenia SRL, Trei Piloni SRL, Bucătăria Hoinară SRL, Șitupoți SRL, Grand Boboc SRL, Privesc.eu Web SRL, Interlocutor SRL, Clinica Urechii Chirurgie SRL, Sfinx Bebe SRL, Idei De Hârtie SRL, Jador Coconitza SRL, Absolut Apă Automatizări Și Echipamente SRL, Șapte Maimuțe SRL, Tribut Expert SRL, Seninul Primăverii Investiții SRL, Adierea Primăverii Investiții SRL, Cheia Veche SRL, Două Mâțe Iscusite SRL, Durdeii SRL, Plesneala Design SRL, Ora De Vară SRL, Ceva Mărunt SRL, Katrafuse SRL-D, Axioma Integrator SRL, Vis De Lavandă SRL, Nouă Luni SRL, Cana Cu Cireșe SRL, Exclus Prod SRL, Superclătita SRL, Motz Art SRL, Întreprinderea De Bunătăți RL SRL, Salon Faimos SRL, De Grazia & Robustu 2014 SRL, Bombonete SRL, Obscure Definitive SRL, Ab Initio SRL, Selfrespect SRL, La Viața Dulce SRL. (D. S.)

Foto: I. Constantinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

1669494557875057 1XMKigNP jpg
Argentina-Mexic. Foștii campioni mondiali au jucat prost, dar au avut un jucător Messianic
Selecţionata Argentinei rămâne în cursă pentru optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins echipa Mexicului cu scorul de 2-0 (0-0), sâmbătă seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în Grupa C.
Bataie intre suporteri jpg
Bătaie între fanii englezi și cei galezi. Pumni, picioare și scaune folosite în ciocnire VIDEO
Două grupuri de fani, unul din Anglia, celălalt din Țara Galilor, după cum arată tricourilor pe care le purtau, s-au luat la bătaie în stațiunea spaniolă Tenerife. Meciul dintre cele două naționale va avea loc marți.
smurd masina foto shutterstock
Un șofer de 82 de ani a omorât doi pietoni, după ce, în urmă cu puțin timp, accidentase un biciclist
Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă seara în Argeș. Doi pietoni accidentați pe DN7 au murit. Tragedia a fost provocată de un șofer în vârstă de 82 de ani, la scurt timp după ce mai provocase un accident.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.