Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA
(PESEMNE VREO PERSOANĂ TANDRĂ, SUPLĂ) ÎȘI ANUNȚĂ EUFORIA
PE UNDEVA ELECTRICĂ 

● Pe fațada unui magazin de la Piața Progresul, cineva (pesemne vreo persoană importantă, nu una oarecare) își anunță venirea, ca să știe tot norodul, ba mai și spune de unde vine și încotro se îndreaptă: VIN DIRECT DIN VIE LA ETAJUL 1. (D. S.)

● La rubrica „Matrimoniale“ a unui ziar german: „Văduvă naturală, onestă, nefumătoare își dorește un partener afectuos, de pînă în 80 de ani, cu autoturism, pentru tandrețe, iubire și divertisment. Fără aventuri.“ „Sînt «Horst văduvul», nu sînt genul «bunicuț», și caut o văduvă tandră, suplă și educată.“ „Udo, 77, văduv vital, nefumător, posesor autoturism, aș vrea să călătoresc din nou, să plec în concedii și să port conversații agreabile. Caut femeie simpatică pentru petrecerea timpului liber și discuții elevate.“ „Leoaică masivă, nefumătoare, sportivă, atractivă și plină de umor, caută un partener simpatic și pe măsură, indiferent de zodie.“ (M. P.)

● Agenția de turism titrează emfatic: „Excursie în nord-vestul Franței – Alsacia – Lorena… la preț promoțional!“ În euforia anunțului, ceva totuși nu merge… Parcă aceste regiuni mult încercate de-a lungul vremii nu aveau ieșire la Atlantic. Sau ăsta era în fond obiectul „istoricei“ dispute și abia acum ies la iveală dedesubturile… Vrem, nu vrem, ne întoarcem la vorba lui Bulă: „Dați-mi alt glob!“ (R. M.)

● Din discuţiile despre animalele de casă, la o masă: un participant spune că şi-ar dori o iguană; o doamnă povestește cum unui prieten, pe undeva prin Europa, i-a fost vîndută o hienă pe post de căţeluş. Identitatea i-a fost dezvăluită, în cele din urmă, după ce a început să-şi sfîrtece stăpînii (toată lumea, desigur, a scăpat cu viaţă). (I. P.)

● În timp ce noi încă ne chinuim să construim autostrăzi din asfalt care să nu se prăbuşească, suedezii deja testează prima autostradă echipată cu o linie electrică suspendată pentru TIR-urile electrice aflate deja în uz. (M. C.

CU TOATE ACESTEA,
DESPRE EA SE CREDE CĂ SCHIMBĂ, FOARTE SIMPLU, FLORILE-N AMENDĂ 

● Rog să fiu ajutat să-mi lămuresc o dilemă. Statul român, prin Codul Fiscal și prin alte reglementări, a zis că ștampila nu mai e obligatorie pe tot felul de documente. Și că e valabilă, bunăoară, factura electronică (pe care și scrie, de altfel, că e valabilă fără ștampilă). Cu toate acestea, tot statul român (prin tot felul de instituții ale sale, în care lucrează oameni ca mine și ca dvs.) cere ca orice căpețel de hîrtie să aibă ștampila, că altfel nu e valabil. Vorba „clasicului“, ce i de făcut? (M. V.)

● Înțeleg că Elena Udrea a spus, într-un interviu pentru Digi24, că nu va candida la alegerile parlamentare din toamnă și că i se pare că politica s-a degradat. Despre ea crede că a fost „unul dintre politicienii buni și unul dintre miniştrii foarte buni pe care i a avut această țară“. Ați auzit/citit ceva mai absurd în ultima vreme? (A. M. S.)

● Cum se curtează poeţii: „Bacovia avea 35 de ani. Deşi era mare diferenţă de vîrstă între poet şi tînăra şi vechea lui admiratoare Agatha Grigorescu, o comuniune sufletească se legă între ei. Ea nu cuteza nici să publice, nici să citească din versurile ei. Prin 1918, poetul o întîlni într-o zi pe stradă, prin dreptul Poştei. O conduse spre casă şi o rugă să-i spună o poezie. Ea se decise cu greutate. Îi spuse poezia «Declin». Poetul o rugă să o repete de 2-3 ori, ceea ce ei i se păru ciudat. El stărui apoi să publice şi dînsa.“ (dintr-o biografie nepublicată a poetului) Am căutat poezia şi iată strofa finală: „Se schimbă florile-n fantome / Cu tainice priviri de mort, / Şi nu ştiu:
Florile sînt moarte? / Ori poate sufletul ce port!“ (M. C.)

● Pe un pliant al Castelului „Iulia Hasdeu“: „După moartea fiicei sale, B.P. Hasdeu comunică cu spiritul acesteia.“ Puțin mai jos, sub pictura înfățișînd-o pe Iulia, o adresă de e-mail: pihasdeu@yahoo.com. Ce nevoie, deci, de vrăjitoare sau de medium-uri? Putem comunica cu spiritele, foarte simplu, scriindu-le un e-mail… (C. Ș.)

● În Italia, un deputat a inițiat un proiect de lege prin care părinții care își obligă copiii să devină vegetarieni sînt pasibili, după caz, de amendă sau închisoare. Mă întreb care e acel caz care face diferența? Anghinare vs morcov? (S. G.

PE CĂLDURA ASTA,
SÎNTEM CONTEMPORANI CU FORME DE VACANȚĂ CONTRACEPTIVE 

● În Piața Amzei, pe o firmă: „Torturi personalizate“. Cît pe ce să cer un tras pe roată, m-am răzgîndit, zicîndu-mi c-ar fi mai bună, pe căldura asta, o picătură chinezească… (C. Ș.)

● Se pare că biodiversitatea planetei a scăzut din cauza schimbărilor climatice sub o limită considerată „necesară“. În acelaşi timp, se estimează că pînă acum au fost identificate mai puţin de 10% din formele de viaţă care trăiesc în oceane. Pe cale de consecinţă, sîntem contemporani cu forme de viaţă care însă vor dispărea înainte să le cunoaştem. (M. C.)

● Teme la matematică, în vacanţă. La ora la care ar fi trebuit să ajung deja la destinaţie (Constanţa), trenul de-abia se urnea din loc (Costineşti). A întîrziat o oră pentru un parcurs ce ar fi trebui să dureze 50 de minute. Un drum de 35 de kilometri a durat, astfel, două ore. A se calcula… (completaţi enunţul). (M. M.)

● Un punct de vedere foarte exact: „Emanciparea femeii nu s-ar fi produs dacă ştiinţa n-ar fi dezvoltat metodele contraceptive şi tehnologia electrocasnicelor“ – Max Perutz, Premiul Nobel pentru Chimie în 1962. (M. C.)

Foto: Mirel Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Alina Pușcaș, internată în spital cu o afecțiune rară. „ Nu am știut că există așa ceva“ | adevarul.ro
Prezentatoarea emisiunii „Te cunosc de undeva“ are probleme de sănătate și se află în spital de câteva zile.
image
21 de ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor cântăreţei Lady Gaga | adevarul.ro
Unul dintre cei trei indivizi acuzaţi că au împușcat un angajat al cântăreţei americane Lady Gaga pentru a răpi câinii vedetei a fost condamnat luni, la Los Angeles. Pedeapsa primită de individ este de 21 de ani de închisoare, relatează AFP

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.