Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOCMAI ACU’ ȘI-A GĂSIT
AUTORUL ETERNEI REÎNTOARCERI
SĂ INTERZICĂ TOGA IMACULATĂ
DE 1 LEU PE TERITORIUL OPȚIONAL? 

 • Cică Bucureștiul va avea patru stadioane renovate pentru Campionatul European de fotbal din 2020. Mi se pare foarte bine. Tocmai acu’ și-a găsit madam Firea să interzică evenimentele sportive pe stradă? (M. V.
 • Cineva, om cu umor fără îndoială, a înfiinţat pagina de Facebook „Danke Merkel“ (https://www.facebook.com/dankemerkel), pe care nemţii sînt invitaţi să dezvăluie lumii toate cele de care cancelarul se face vinovat. Aşadar, celei mai puternice femei din Europa poporul îi reproşează: suprasolicitarea serverelor Pokemon Go, frîngerea vîrfurilor creioanelor, pizza arsă în cuptor, găurile din şosete, golirea prea grabnică a halbelor de bere şi, în general, toate necazurile neamţului de rînd. Cum autorul paginii, care are mare succes, nu este cunoscut, analiştii bănuiesc o manevră abilă a susţinătorilor Angelei Merkel prin care se urmăreşte ironizarea discursului naţionalist care îi impută cancelarului toate cele, după generozitatea arătată refugiaţilor. Mă gîndesc cum ar arăta o pagină „Mulţumesc, Băsescu“ sau, mai de actualitate, „Mulţumesc, Iohannis“ ori „Mulţumesc, Cioloş“. Teamă mi-e, însă, că s-ar cocoţa pe paginile de genul acesta numai oameni fără umor. Lasă, mai bine să fie la ei, acolo… (S. V.
 • Dispozitivele inteligente ne fac mai proşti. Pentru că avem la dispoziţie atîta tehnologie nu mai sîntem în stare să facem lucruri simple, cum ar fi să ne orientăm în spaţiu. Cea mai frumoasă poveste (citită, recent, într-un ziar): doi tineri care au dat ocol unei insule de cîteva ori pînă să realizeze că n-au cum să ajungă la destinaţie decît dacă iau feribotul aflat fix în locul de unde plecaseră iniţial. GPS sau vacanţa eternei reîntoarceri? (M. M.
 • „O altă utilizare a bivalvelor şi gasteropodelor are în vedere satisfacerea cerinţei umane de frumos. Astfel, în antichitate toga imaculată a senatorilor romani era împodobită de o dungă lungă de purpură, dar nu orice fel de purpură, ci din celebra purpură feniciană, de culoare roşie-violacee. Acest colorant se extrăgea cu mare trudă din gasteropodul Murex brandaris, care trăieşte în partea de răsărit a bazinului Mediteranei. Gasteropodul a supravieţuit numai datorită faptului că treptat epoca feudală a impus, printre altele, şi schimbarea modei. Dezvoltarea industriei coloranţilor sintetici a pus capăt colectării acestor gasteropode“ – din Animale cu cochilii, tuburi şi căsuţe de Mircea Tufescu, 1974. (M. C.
 • Într-un microbuz spre mare, prinse de trusa de prim ajutor – cîteva iconiţe, o coroniţă uscată de salcie, de la Florii, probabil, şi cîteva bancnote de 1 leu. Iconiţele şi coroniţa mi le explic – primul ajutor e divin, desigur –, dar bancnotele?… (C. Ş.
 • Articolul 3 din capitulația încheiată în 1393 între Baiazid și Țara Românească: „Toți românii care vor intra pe teritoriul Imperiului nostru [otoman], pentru afacerile lor, vor fi scutiți de orice dări și nimeni nu-i va putea supăra pentru modul lor de a se îmbrăca.“ Cum să înțelegem că se îmbrăcau românii în secolul al XIV-lea?! (M. P.) 
 • La mica publicitate pe Internet, la rubrica Animale de companie, cineva oferă arici pitici africani care „consumă mîncare de pisică și opțional legume“. Să ai arici pitici de companie nu poate fi decît o poezie. Dar ce poate fi cînd dorești – așa cum se scrie o altă persoană la aceeași rubrică – să cumperi sau să adopți un pui de dihor rasa bandit? Să fie oare pentru găinile vecinului? (A. M.

POATE N-AR FI RĂU
SĂ NE ÎNTOARCEM LA VIITOR
PE O BAZĂ SERIOASĂ,
FOLOSIND LOGICA IROSITĂ 

 • Pe geamul unui chioșc cu de toate de la Casa Presei, acest anunț: „De luni, 25 iulie, este închis pe o perioadă de ………………… adică olecuță“. Poate n-ar fi rău să ne întoarcem, din cînd în cînd, la vechile unități de măsurare a timpului: țîra, olecuța, bobul zăbavă, îndeletele, puțintica răbdare. (D. S.
 • Măsurătorile arată că în fiecare an se defrişează în toată lumea suprafeţe forestiere de pînă la 93.400 de kilometri pătraţi. Asta înseamnă cam 48 de terenuri de fotbal pe minut. Ne-a mai rămas ceva viitor de distrus! (M. C.
 • Robert Negoiță, primarul sectorului 3, vorbește despre moda plagiatului care a făcut ravagii printre politicienii români: „Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sînt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar, dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor.“ (A. M. S.
 • Apollo 11 a aselenizat acum 47 de ani folosind o baterie de mai puţină, mult mai puţină putere decît cea a unui smartphone de azi. De fapt, un iPhone 6 ar putea ghida prin spaţiu cam 120 de milioane de sonde Apollo. Nu e absolut incredibil cîtă putere potenţială avem în buzunar?! (M. C.
 • La un hotel din Mamaia, „mascații“ au descins ca să ridice, la propriu de data asta, un generator hîrșîit care polua și făcea un zgomot infernal. Patronul hotelului, aflat în pușcărie pentru proxenetism, a acuzat acțiunea ca fiind ilegală și s-a hotărît să-i dea în judecată. În logica evenimentelor, aștept, curioasă, numele avocatului angajat pentru apărarea generatorului. (S. G.
 • Window Socket, adică Şoseta de Fereastră, este o priză care se prinde de geamul ferestrei cu o ventuză şi încarcă cu energie solară o baterie mobilă. Cîtă energie solară irosită la cît de multe ferestre vara asta! (M. C.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum  ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

Jose Maria Gimenez Fernando Muslera Sebastian Sofa Edinson Cavani Daniel Ghana Uruguay Foto EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Uruguay - Ghana. „Acești nenorociți sunt o adunătură de hoți”. Urmează reacția FIFA
Un scandal uriaș a izbucnit la finalul partidei dintre Uruguay și Ghana, scor 2-0, meci la capătul căruia naționala lui Suarez nu a reușit să se califice în optimile de finală ale CM din Qatar.
Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.