Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

O VESTE BUNĂ PENTRU PLANETA ASTA: NE ÎNVÎRTIM CU TOȚII
ÎNTR-UN APARTAMENT
CEVA MAI LUMINOS, CHIAR DACĂ
LOCUITORUL SE CULCĂ
ȘI DOARME FĂRĂ SĂ ȘTIE
CE E DEMOCRATIC

• O veste bună pentru egalitatea de gen: site-ul NME a publicat lista celor zece muzicieni care au cîștigat cel mai mult în 2015-2016, bazat pe clasamentul Forbes. Trei dintre ei sînt femei. În ordinea cifrelor din conturi apar: Taylor Swift, Adele și Madonna. (A. M. S.)

• Cercetătorii de la MIT University au anunţat că gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus, semn că politicile climatice din ultimii ani au funcţionat. Aşadar e posibil să mai avem nişte viitor pe planeta asta! (M. C.)

• La Senat, Comisia pentru egalitatea de şanse e compusă exclusiv din senatori de sex masculin. Acesta nu e un banc englezesc. Ci o mostră a realităţii politice tragicomice în care ne învîrtim cu toţii, bărbaţi şi femei deopotrivă. Bine, măcar, că rîsul nu are sex. (M. M.)

• Primesc o ofertă pe e-mail de la Ferma de Veverițe: „Veverița siberiană poate fi un animal de companie perfect. Este jucăușă și energică, este prietenoasă (sociabilă și are un farmec aparte), este ușor de întreținut, chiar și într-un apartament“. Concluzia: dacă n-ai ce face vara aceasta, ia-ți veveriță! (Doar să ai grijă să nu ți-o mănînce pisica…) (A. P.)

• Unii cred că Bucureştiul e doar un Gotham ceva mai luminos, dar cu tot cu primarii malefici. Fiți pe pace însă, există și o parte bună: în decurs de zece minute, am văzut, în Pipera, nu unul, ci trei băieți îmbrăcați în tricou cu Batman. Sîntem salvaţi! Sîntem salvați? (C. Ş.)

• Muzicianul Steven Wilson (Porcupine Tree) a decis ca discografia lui solo să devină disponibilă streaming-ului online după ce în timpul concertului său din Viena a cîntat, în semn de omagiu, o piesă a lui Prince şi a realizat că majoritatea publicului său habar n-avea ce anume cîntă: „Poate că auziseră de Prince, poate că îi ştiau vreo două hituri, dar îmi era clar că nu-i cunoşteau muzica. Prince era împotriva streaming-ului online al muzicii sale, iar asta i-a afectat în timp profilul de muzician. Fără ca muzica lui să fie la îndemînă, a rămas necunoscută tinerilor. Am decis că e mai important ca muzica mea să fie ascultată, chiar dacă politica digitală a distribuţiei muzicii nu e în avantajul artiştilor.“ (M. C.)

• „Una din cele mai mari supărări a traiului din provinție este curiozitatea care un iașan deșteaptă, cînd, din nenorocire, vro nevoie îl silește a ieși în ținut. Abia apucă a se coborî din trăsură, și gloata curioșilor încungiură pre postilion.

– Cu cine ai venit? – C-un boier. (Pentru postilion tot ce nu e țăran este boier.) – Cum îl cheamă? – Nu știu. – De unde vine?  – De la posta din urmă.

Și rîzînd că l-a păcălit, postilionul lasă pre curios să caute pre alții, ca să-i deie mai lămurit răspuns. În vremea aceasta, locuitorul capitalei se culcă și doarme fără să știe ce revoluție a făcut venirea lui. Dar tîrgul fierbe pînă seara, cînd toți provințialii se adună și se așează la preferanț. Nu e vorbă decît de noul venit; șoșotesc, vorbesc, născocesc, alcătuiesc.

– Oare însurat e? – Tînăr e? – Bătrîn e? – Ce caută? ce vrea? la ce a venit? – Știe franțozește? – Cum îl cheamă? – Ce familie? – A să șeadă aici? – Știe contradanțul cel nou? – și… și… Îi vine cuiva, auzindu-i, să crăpe de necaz.“ Constantin Negruzzi, (Rețetă) April 1838 (R. M.)

• O meserie care s-a păstrat la Buenos Aires: cea de lustragiu. Recunosc că m-am întrebat dacă e democratic să mă aşez, imperial, pe tradiţionalul scăunel. Am ales să nu o fac, deşi fețele lustragiilor, cît şi cele ale clienţilor lor păreau luminoase şi zîmbitoare. (I. P.)

ÎN CONCLUZIE,
A FOST NEVOIE DE CINCI ANI
PENTRU A STRĂBATE,
CU ZÎMBETUL PE BUZE,
PROMISIUNEA UNEI VIEȚI MAI BUNE

• De pe site-ul petitieonline.com am recoltat această solicitare, pe care simt nevoia s-o împărtășesc: „Reluarea Campionatului European de Fotbal. Campionatul European a fost aranjat, România fiind discriminată de către arbitru, care cel mai probabil era francez. România a fost cu siguranță cea mai bună echipă de la Euro, așa că s-a încercat aranjarea meciului pentru a o elimina cît mai rapid. Campionatul ar trebui reluat și de această dată arbitrul să fie român. Un alt motiv pentru reluarea Campionatului ar fi sabotarea Portugaliei de către Franța prin faultarea lui Ronaldo, Franța fiind neputincioasă în fața Portugaliei, a trebuit să joace murdar. În concluzie Campionatul ar trebui să fie reluat și Franța să nu fie lăsată să participe“. Curat petiție, curat spirit civic! (M. V.)

• După cum ați aflat, sonda spațială Juno a intrat pe orbita lui Jupiter, de unde deja trimite imagini. A fost nevoie de cinci ani pentru a străbate cei 2,8 miliarde de kilometri și funcţionează pe bază de energie solară. Noi ne încărcăm mobilele zilnic la priză. (M. C.)

• Pe un site de reparații de electrocasnice, o clauză sub lista de prețuri: „Dacă nu sînteți mulțumiți cu prețul reparației, veți fi taxați cu 30 de lei“. Cu siguranță, cînd voi primi nota de plată, voi mulțumi cu zîmbetul pe buze și lacrimi de recunoștință în ochi. (S. G.)

• Într-o farmacie dintr-un mall, promisiunea unei vieți mai bune: „Eliberăm rețete“. Era și timpul, bietele rețete au suferit destul în captivitate. (D. S.)

Foto: I. Popovici, D. Călinescu

dana calinescu dsc00829 1 JPG jpeg
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

Parasutistii comemorati la Jilava FOTO Fundatia Gavrila Ogoranu crop jpg
Cine sunt luptătorii anticomuniști parașutați de SUA în România. Unii au trădat și au trăit cu identități false
Între anii 1951-1953, mai multe avioane militare americane au survolat România ocupată de sovietici, parașutând oameni pregătiți să întărească rezistența anticomunistă.
bautura - sticla vin - mahmureala FOTO 123RF
Cum previi mahmureala. Capcane când bei la o petrecere, ce e interzis și de ce trebuie să mănânci înainte
Cu cât bei mai mult, cu atât starea de mahmureală va fi mai accentuată. Ca să nu ajungi în această situație trebuie să știi ce să consumi, dar mai ales cât. De asemenea, e important să nu amesteci licorile.
rachete patriot
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Medvedev amenință NATO că va deveni o țintă dacă livrează sistemul Patriot Ucrainei
Este a 280-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski vorbește din nou despre crearea unui tribunal special pentru judecarea faptelor săvârșite de ruși încă de la anexarea Crimeei din 2014.

HIstoria.ro

image
Trezirea naționalismului în Balcani
Vreme de secole, populațiile din Balcani au trăit în cadrul unor state multietnice, dinastice. Acest lucru nu a determinat însă o omogenizare, fiecare populație fiind conștientă, însă, de faptul că vecinii ei vorbeau o limbă diferită, practicau altă religie și aveau un stil de viață diferit.
image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.