Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 648 din 21-27 iulie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

O VESTE BUNĂ PENTRU PLANETA ASTA: NE ÎNVÎRTIM CU TOȚII
ÎNTR-UN APARTAMENT
CEVA MAI LUMINOS, CHIAR DACĂ
LOCUITORUL SE CULCĂ
ȘI DOARME FĂRĂ SĂ ȘTIE
CE E DEMOCRATIC

• O veste bună pentru egalitatea de gen: site-ul NME a publicat lista celor zece muzicieni care au cîștigat cel mai mult în 2015-2016, bazat pe clasamentul Forbes. Trei dintre ei sînt femei. În ordinea cifrelor din conturi apar: Taylor Swift, Adele și Madonna. (A. M. S.)

• Cercetătorii de la MIT University au anunţat că gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a redus, semn că politicile climatice din ultimii ani au funcţionat. Aşadar e posibil să mai avem nişte viitor pe planeta asta! (M. C.)

• La Senat, Comisia pentru egalitatea de şanse e compusă exclusiv din senatori de sex masculin. Acesta nu e un banc englezesc. Ci o mostră a realităţii politice tragicomice în care ne învîrtim cu toţii, bărbaţi şi femei deopotrivă. Bine, măcar, că rîsul nu are sex. (M. M.)

• Primesc o ofertă pe e-mail de la Ferma de Veverițe: „Veverița siberiană poate fi un animal de companie perfect. Este jucăușă și energică, este prietenoasă (sociabilă și are un farmec aparte), este ușor de întreținut, chiar și într-un apartament“. Concluzia: dacă n-ai ce face vara aceasta, ia-ți veveriță! (Doar să ai grijă să nu ți-o mănînce pisica…) (A. P.)

• Unii cred că Bucureştiul e doar un Gotham ceva mai luminos, dar cu tot cu primarii malefici. Fiți pe pace însă, există și o parte bună: în decurs de zece minute, am văzut, în Pipera, nu unul, ci trei băieți îmbrăcați în tricou cu Batman. Sîntem salvaţi! Sîntem salvați? (C. Ş.)

• Muzicianul Steven Wilson (Porcupine Tree) a decis ca discografia lui solo să devină disponibilă streaming-ului online după ce în timpul concertului său din Viena a cîntat, în semn de omagiu, o piesă a lui Prince şi a realizat că majoritatea publicului său habar n-avea ce anume cîntă: „Poate că auziseră de Prince, poate că îi ştiau vreo două hituri, dar îmi era clar că nu-i cunoşteau muzica. Prince era împotriva streaming-ului online al muzicii sale, iar asta i-a afectat în timp profilul de muzician. Fără ca muzica lui să fie la îndemînă, a rămas necunoscută tinerilor. Am decis că e mai important ca muzica mea să fie ascultată, chiar dacă politica digitală a distribuţiei muzicii nu e în avantajul artiştilor.“ (M. C.)

• „Una din cele mai mari supărări a traiului din provinție este curiozitatea care un iașan deșteaptă, cînd, din nenorocire, vro nevoie îl silește a ieși în ținut. Abia apucă a se coborî din trăsură, și gloata curioșilor încungiură pre postilion.

– Cu cine ai venit? – C-un boier. (Pentru postilion tot ce nu e țăran este boier.) – Cum îl cheamă? – Nu știu. – De unde vine?  – De la posta din urmă.

Și rîzînd că l-a păcălit, postilionul lasă pre curios să caute pre alții, ca să-i deie mai lămurit răspuns. În vremea aceasta, locuitorul capitalei se culcă și doarme fără să știe ce revoluție a făcut venirea lui. Dar tîrgul fierbe pînă seara, cînd toți provințialii se adună și se așează la preferanț. Nu e vorbă decît de noul venit; șoșotesc, vorbesc, născocesc, alcătuiesc.

– Oare însurat e? – Tînăr e? – Bătrîn e? – Ce caută? ce vrea? la ce a venit? – Știe franțozește? – Cum îl cheamă? – Ce familie? – A să șeadă aici? – Știe contradanțul cel nou? – și… și… Îi vine cuiva, auzindu-i, să crăpe de necaz.“ Constantin Negruzzi, (Rețetă) April 1838 (R. M.)

• O meserie care s-a păstrat la Buenos Aires: cea de lustragiu. Recunosc că m-am întrebat dacă e democratic să mă aşez, imperial, pe tradiţionalul scăunel. Am ales să nu o fac, deşi fețele lustragiilor, cît şi cele ale clienţilor lor păreau luminoase şi zîmbitoare. (I. P.)

ÎN CONCLUZIE,
A FOST NEVOIE DE CINCI ANI
PENTRU A STRĂBATE,
CU ZÎMBETUL PE BUZE,
PROMISIUNEA UNEI VIEȚI MAI BUNE

• De pe site-ul petitieonline.com am recoltat această solicitare, pe care simt nevoia s-o împărtășesc: „Reluarea Campionatului European de Fotbal. Campionatul European a fost aranjat, România fiind discriminată de către arbitru, care cel mai probabil era francez. România a fost cu siguranță cea mai bună echipă de la Euro, așa că s-a încercat aranjarea meciului pentru a o elimina cît mai rapid. Campionatul ar trebui reluat și de această dată arbitrul să fie român. Un alt motiv pentru reluarea Campionatului ar fi sabotarea Portugaliei de către Franța prin faultarea lui Ronaldo, Franța fiind neputincioasă în fața Portugaliei, a trebuit să joace murdar. În concluzie Campionatul ar trebui să fie reluat și Franța să nu fie lăsată să participe“. Curat petiție, curat spirit civic! (M. V.)

• După cum ați aflat, sonda spațială Juno a intrat pe orbita lui Jupiter, de unde deja trimite imagini. A fost nevoie de cinci ani pentru a străbate cei 2,8 miliarde de kilometri și funcţionează pe bază de energie solară. Noi ne încărcăm mobilele zilnic la priză. (M. C.)

• Pe un site de reparații de electrocasnice, o clauză sub lista de prețuri: „Dacă nu sînteți mulțumiți cu prețul reparației, veți fi taxați cu 30 de lei“. Cu siguranță, cînd voi primi nota de plată, voi mulțumi cu zîmbetul pe buze și lacrimi de recunoștință în ochi. (S. G.)

• Într-o farmacie dintr-un mall, promisiunea unei vieți mai bune: „Eliberăm rețete“. Era și timpul, bietele rețete au suferit destul în captivitate. (D. S.)

Foto: I. Popovici, D. Călinescu

dana calinescu dsc00829 1 JPG jpeg
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: