Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 317 din 11-17 martie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

DIN DIALECTICA „DE ÎNCĂLZIRE“: PE VREMEA ASTA, PĂRUL CĂRUNT VALOREAZĂ MAI PUŢIN DECÎT PĂRUL DIN FAŢA CASELOR

● Din dialectica naturii umane: soldaţii chilieni trimişi în Haiti să-i ajute pe localnici după cutremurul din 12 ianuarie şi-au petrecut noaptea prăpădului de 8,8 din Pacific căutîndu-şi la telefoanele mobile rudele din ţara lor; puştimea din Noua Zeelandă a surfat încîntată pe valurile declanşate de seism şi propagate pînă la ţărmul lor. (R. C.)

● Programul zilnic al muncitorilor care tot reabilitează termic de vreo lună încoace blocul de vizavi decurge cam aşa: pe la 8 se întîlnesc şi, vreo jumătate de oră, se agită fără sens prin parcare, îşi beau citirica „de încălzire“ (coniacul), uneori mută „manual“ cîte o maşină care le stă în drum, de la 8,30 la 12 stau atîrnaţi de schele, mai sus sau mai jos, şi ţipă unii la alţii cu „măăă!“ şi cu „băăă“, la 12,30 dau năvală la butic ca să-şi cumpere citirica „de bază“ (berea la pet), la 13,00 beau şi mănîncă pe bordură, la 14,00 montează alte schele, la 15,00 au plecat. De muncit, n-au muncit nimic. Oricine, cu un ficat rezistent şi fără rău de înălţime, şi-ar dori un astfel de job! (A. P.)

● Ninsoarea grea care a acoperit mare parte din ţară chiar în ziua de 8 Martie trebuie să fi fost un răspuns la rugăciunile bărbaţilor în vreme de recesiune economică. Fraza zilei, probabil rostită identic de mii de voci masculine, a sunat cam aşa: „Să ieşim?! Unde vrei să ieşim pe vremea asta?!“. (M. Ş.)

● Un afiş pe nişte stîlpi anunţa că nu ştiu ce salon de coafură cumpără, pe data de 18 martie, între orele 9,00 şi 16,00, păr. „Natural, de la 30 cm, cărunt, vopsit, de la 40 cm. (Preţul conform lungimii şi tarifelor.)“ În timp ce mă întrebam dacă părul cărunt valorează mai puţin decît părul „natural“, doi puşti citeau şi ei şi comentau: „Părul nu-mi creşte pînă pe 18 martie, dar n-or vrea ăştia şi nişte unghii?“. (A. M.)

● Am fost la Hamburg vinerea trecută. Seara a nins. N-a ieşit nici o maşină să deszăpezească, programele TV n-au fost întrerupte de „breaking news“ în care reporteri cu voce gîfîită să transmită de la faţa locului că „ninge şi autorităţile nu iau nici o măsură“. Dimineaţa, oamenii îşi curăţau zăpada din faţa caselor şi magazinelor, iar oraşul îşi vedea de treabă. Păi, dacă aveau nemţii o Antenă 3 şi o Realitatea TV ale lor, un Mikael Henker şi un Adrian Bär, mamă, ce dezbateri aprinse ieşeau! Pe cînd aşa, s-au purtat de parcă la ei iarna e ca vara… (M. V.)

DIN DIALECTICA UNEI PERSPECTIVE CARE DUBLEAZĂ INUTIL REALITATEA: LA CÎT NOROC ARE ŢARA ASTA, NU MAI E NEVOIE DE IMAGINILE DEZASTRULUI COMESTIBIL

● Presa culturală din Germania vorbeşte, deja de o lună (aproape), numai despre Helene Hegemann – o tînără de 17 ani care a scris un roman se pare genial, dar în care a inserat, fără să citeze, fragmente dintr-o altă operă literară. A fost sau n-a fost plagiat? Debutantei îi ia apărarea Iris Radisch, una dintre cele mai autorizate comentatoare literare. Radisch explică, pe o pagină întreagă (în Die Zeit) că tot ce se întîmplă e nedrept: critica literară e dominată de masculi care nu bagă în seamă scriitoarele, decît ca să-şi mîngîie propriul ego. Iar acuza de plagiat pe care i-o aduc debutantei e semnul unei perspective sexiste – ea e prea tînără şi prea frumoasă ca să mai fie şi valoroasă d.p.d.v. literar. Tot o perspectivă sexistă e şi acesta… (M. M.)

● La mine pe scară cineva tot scuipă pe oglinda din lift. Nu-mi dau seama dacă omul e borgesian şi detestă „abominabila“ oglindă care dublează inutil realitatea (inclusiv pe el însuşi) sau dacă nu cumva e un sartrian care respinge anticipat reflexia celorlalţi, infernul locativ. (M. C.)

● „Păi, ce spunea P.P. Carp acum 100 de ani?“ „Ce spunea?“ „La cît noroc are ţara asta, nu mai e nevoie de politicieni.“ „Da, şi?“ „Păi, dacă e adevărat, cu scut american şi gazoduct rusesc, de ce ne-am mai bate capul cu Boc?“ Discuţie de dimineaţă între doi pensionari copţi, cu cafeluţele în mînă, pe trotuarul unui fost cazinou transformat în magazin non-stop. (R. C.)

● Din seria „Obsesii multe şi fixe“, o (ciudată?!) ghicitoare: ce au în comun zilele de 4 martie, ajunul Paştelui şi ajunul Crăciunului? Păi, obsesia cu care, în fiecare an, anumite posturi difuzează aceleaşi şi aceleaşi filme, imagini, ştiri etc. Sincer, cine nu a învăţat pe dinafară Iisus şi Patimile lui Iisus (difuzate, aproape fără excepţie, în fiecare ajun de Paşte), seria Singur acasă (pe care o putem vedea în ajunul Crăciunului, de Crăciun sau, cel mai probabil, în ambele zile) şi cine nu s-a săturat de imaginile dezastrului provocat de cutremurul din ’77, care ne bîntuie, graţie televiziunilor, în fiecare an? Parcă este un joc bolnăvicios – abia apuci să uiţi că, hop, vine un nou 4 martie şi ţine-te martori ai tragediei, victime care au supravieţuit şi care trebuie musai să-şi povestească experienţa (aceleaşi), discuţii interminabile despre cît de putred este Bucureştiul şi, mai nou, fişiere audio cu sunete din timpul dezastrului. (R. T.)

● Am pus botu’, ca să zic aşa, şi am cumpărat de la Mega Image o „pîine ţărănească bio“ pe care am dat fix 9,99 lei. Foarte bună. Avea şi un certificat care-i atesta bioness-ul, lipit pe coajă, comestibil. Oricum, eu l-am mîncat. (M. C.)

DIN DIALECTICA PIETRELOR: PENTRU O VIAŢĂ SĂNĂTOASĂ, EVITAŢI EXCESUL DE MOZART, PUNÎND DEGETUL PE STAREA DE FAPT

● La ieşirea din Bucureşti, un anunţ: „Vînd piatră naturală“. Se pare că, pe această eco-criză, trebuie specificată pînă şi provenienţa pietrelor. (S. G.)

● Dacă tot sîntem sfătuiţi să nu consumăm în exces zahăr, sare, grăsimi şi alcool, n-ar putea CNA-ul să le impună televiziunilor încă un spot: „Pentru o viaţă sănătoasă, evitaţi excesul de TV!“? (M. C.)

● La Viena, cerşetorii erau mult mai specializaţi: unul era îmbrăcat, clasic, stil Mozart, altul în clown, un al treilea îşi făcea rondul însoţit de un ponei… Se pare că nici în meseria asta nu mai merge fără creativitate şi puţină improvizaţie. Mai adaug că o mare parte dintre cei pe care i-am întîlnit vorbeau româneşte (I. P.)

● Nu ştiu cum sînt alţii, dar eu nu reuşesc niciodată să deschid uşile la metrou punînd degetul deasupra senzorului. Am degetul defect? Sau sînt vreun vampir dilematic? (M. C.)

● Am văzut zilele trecute un documentar intitulat In Pills we Trust, despre introducerea pe scară largă prin anii ’60-’70 a benzodiazepinelor (Valium şi Librium, mai ales) pentru tratarea stresului extrem şi a atacurilor de panică. Se pare că în scurt timp, în SUA, s-a ajuns la un consum ce depăşea două miliarde de tablete pe an, fără prea multe griji pentru efectele secundare care, pe termen mediu, s-au dovedit mai serioase decît beneficiile imediate. Compania Roche nu a confirmat nici pînă în prezent starea de fapt. Şi atunci cum să nu treci într-o categorie specială a conspiraţiilor („de evitat pe pielea proprie“) companiile farmaceutice? (S. S.)

DIN DIALECTICA DE PARTAJ: SCHIMBAREA PARE SĂ FIE ABSORBITĂ CU TOTUL

● Regizoarea Kathryn Bigelow a obţinut Oscarul pentru cel mai bun film cu pelicula The Hurt Locker, principalul învins fiind fostul ei soţ, James Cameron, regizorul Avatar-ului. Iar scorul total al meciului de premii între divorţată şi divorţat a fost 6-3. Cred că James Cameron se gîndeşte acum că s-a pripit: dacă aştepta cu procesul de partaj pînă după Oscaruri, la tribunal se împărţeau statuetele pe din două. (M. Ş.)

● Undeva, pe un panou publicitar acoperind un perete, o întrebare şi un sfat adresate sudorilor: „De 10 ani aveţi o căsnicie sudată? Schimbă măcar aparatul de sudură“. Din cîte îmi dau seama, schimbarea aparatului de sudură pare a fi singura consolare pentru prizonierii căsniciilor sudate. (D. S.)

● Cercetătorii britanici au dat publicităţii faptul că o stea aflată la 600 de ani-lumină de Pămînt se îndoapă („to gobble“) cu o planetă de gaz uriaşă, mai mare decît Jupiter. Cu ajutorul căldurii generate de cîmpul ei gravitaţional, steaua absoarbe straturi de gaz, deformînd biata exo-planetă ce riscă să fie, astfel, absorbită cu totul. O petiţie, ceva, cumva?! (M. C.)

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Violență domestică   shutterstock jpg
Doar 57 de victime ale violenței domestice din 6.800 au cerut ajutor. Motivele pentru care acestea se ascund de autorități
În doar două săptămâni, pe linia verde pentru victimele violenței domestice s-au înregistrat 6.843 de apeluri, însă doar 57 de victime și-au dat acordul ca autoritățile să se sesizeze. Asta pentru că se tem de judecata celorlalți sau pentru că au avut experiențe negative cu instituțiile statului.
ana birchall foto Facebook jpg
Profil de candidat. Ana Birchall, fosta ministră a Justiției cu doctorat la Yale și o avere uriașă
Ana Birchall, fostă ministră a Justiției, a anunțat în iunie 2024 că va candida ca independent la alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie.
stema regala galeria arta pitesti foto cj arges jpg
O bijuterie arhitectonică a României, restaurată din temelii. Picturi-unicat ascunse de comuniști sub ipsos și vopsea, scoase la iveală
După cinci ani de restaurări, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești își va recăpăta strălucirea de odinioară. Aceasta este una dintre cele mai frumoase galerii de artă din România și din Europa de Est.
cluj daniel david rector ubb. foto arhiva ubb
Ghid pentru alegerea președintelui perfect. Daniel David: „România are trei categorii de politicieni”
Cei mai mulți lideri din țară sunt „disperați după funcții și candidaturi, chiar atunci când nu au șanse sau justificare rațională” – susține psihologul Daniel David, rectorul UBB. El a realizat un ghid simplu care ne ajută să alegem un om de stat drept viitor președinte.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Planul Ucrainei de a supraviețui reîntoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă
Kievul nu este sigur la ce să se aștepte de la o eventuală președinție Trump, dar speră la mai bine.
racheta atacms
Ce învață dușmanii Occidentului din războiul din Ucraina
Țările NATO, inclusiv SUA, adună o mulțime de informații utile din războiul din Ucraina. Dar și cei mai mari susținători ai Rusiei, cum ar fi Iranul, China și Coreea de Nord, învață și din acest conflict.
prospecte medicamente jpg
Combinații periculoase de medicamente. Cum ne putem distruge ficatul fără să știm
Două sau mai multe medicamente luate în același timp, „după ureche” ar putea avea efecte secundare grave, atrag atenția specialiștii. Iar pentru preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații.
153710 102366 stiri Louise Brown d jpg
25 iulie: ziua în care a venit pe lume primul copil conceput prin fecundare artificială. În 1946, SUA testează prima bombă atomică subacvatică VIDEO
Pe 25 iulie, în Anglia, se naște primul copil conceput prin fecundare artificială. Fecundarea a fost realizată de profesorii Roger Edwards și Patrick Steptoe. Tot pe 25 iulie, Statele Unite au testat prima bombă atomică subacvatică în apropierea atolului Bikini, Oceanul Pacific.
image png
Imnul Israelului a fost fluierat pe Parc des Princes. Sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice VIDEO
Imnul Israelului a fost fluierat miercuri, pe stadionul parizian Parc des Princes, cu ocazia meciului dintre Israel şi Mali, din grupa D a turneului olimpic de fotbal. La ceremonia de deschidere, sportivii israelieni vor fi păziţi de Mossad.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.