Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 407 din 1-7 decembrie 2011
Cu ochii n 3,14 jpeg

 ÎNTR-UN BAR DIN NEW YORK,
MINISTRUL MONOTON 
AL REPRODUCERILOR PE COVRIGI
PROPOVĂDUIA CU PATOS 
NU PACEA MONDIALĂ, 
CI ÎNŢELEPCIUNEA OARECARE  


● Într-un bar din New York, un chinez propovăduia cu patos nu sfîrşitul lumii, cum am crezut iniţial, ci sfîrşitul banilor. (A. M. S.)

● Bizuindu-se pe calculele unor precise simulări în laboratoarele militare, ministrul israelian al Apărării a comunicat publicului că un contraatac iranian în replică la un atac aerian israelian nu ar provoca „decît moartea a ceva mai puţin de cinci sute de cetăţeni israelieni“. Editorialistul lui Haaretz – cel mai prestigios ziar – a replicat pe măsură, la fel de letal: „Păcat că ministrul Barak nu ne-a oferit, în exclusivitate, şi numele celor 499 de victime…“. (R. C.)

● În Piaţa Obor, în noiembrie, pe o vreme cîinoasă de final de toamnă, o precupeaţă încerca să-şi vîndă portocalele, cu următorul text, repetat la nesfîrşit cu un glas monoton: „Ofertă de Crăciun avem!“. Avînd în vedere faptul că afişele cu concertul extraordinar de colinde al lui Ştefan Hruşcă au apărut prin oraş încă din septembrie, putem trage concluzia că, mai nou, Crăciunul ţine tot timpul anului. Cu o mică pauză în care e Paştele. (A. P.)

● Judecînd după frecvenţa reproducerilor pe cartoline, tricouri, genţi şi bijuterii, anul acesta bufniţele au fost la modă, după ce, în anii trecuţi, elefanţii şi pinguinii au dominat bestiarul comercial. Ce animal credeţi că va face cele mai mari vînzări în 2012? (M. C.)

● O simigerie cu tradiţie (din 1939) încearcă o apropiere de spiritul McDonald’s, oferind celor interesaţi patru sortimente moderne de covrigi: „covridog“, „covridog picant“, „covricheese“ şi „covriking“. (D. S.)

● Make love not war. În proaspăt lansata campanie publicitară „Unhate“, iniţiată de United Colors of Benetton, toată lumea se pupă cu toată lumea: Papa Benedict al XVI-lea cu Ahmed Mohamed el-Tayeb (imamul oraşului Cairo), Barack Obama (preşedintele SUA) cu Hu Jintao (preşedintele Republicii Chineze), Angela Merkel cu Nicolas Sarkozy, Kim Jong-il (liderul Coreei de Nord) cu Lee Myung-bak (preşedintele Coreei de Sud), liderul palestinian Mahmoud Abbas cu Benjamin Netanyahu (prim-ministrul Israelului) şi, din nou, Barack Obama cu Hugo Chávez (preşedintele Venezuelei). Să fie oare acesta pasul înainte către pacea mondială? (P. M.)

● Săptămîna trecută, am luat cunoştinţă de un proverb bantu care m-a entuziasmat prin puterea lui de generalizare: „Cameleonul, în înţelepciunea sa, atacă întotdeauna musca, niciodată leul“. Cum vă place? – întreb şi eu shakespearian. Sau, în blazarea care ne înghite, nu ne mai interesează nici cameleonii?… (R. C.)

● La ce te poţi gîndi cînd îl auzi pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, vorbind astfel româneşte: „Bugetul este într-o oarecare prudenţialitate“? La nimic, poţi cel mult cădea într-o oarecare stupefacţionalitate… (S. S.)

N-AM AVUT INIMA 
SĂ INTRU-N AMĂNUNTE 
(DACĂ VIITORUL VA FI
SAU NU MUZICAL)  

● Într-o dimineaţă de noiembrie am primit un e-mail de la „William Shakespeare“. În ziua următoare, altul de la creatorul de modă „John Galliano“. N-am avut inima să îi trec, pe nici unul dintre cei doi, în „spam“. (S. G.)

● Din ciclul „PR-ul e-n toate“: am primit pe e-mail o invitaţie la o lansare (nu intru-n amănunte…), care începea aşa: „Bunaaaaaa!“. Ce poţi pentru ca să răspunzi? „Nu viiiiin!“ (M. V.)

● Dacă vă interesează cine se află în acest moment în topul popularităţii pe Twitter, ei bine, iată primele trei locuri: Lady Gaga, Justin Bieber şi Obama. Dacă viitorul va fi sau nu religios, asta rămîne de văzut, dar prezentul este sigur pop! (M. C.)

● O profeţie (încă una) rostită pe un forum muzical: „Sfîrşitul lumii e aproape cînd idolii încep să cînte precum copiii, iar copiii devin idoli“. Eu cred că, de la Biblie încoace, sfîrşitul lumii a fost constant supraevaluat. (M. C.

UN OM, CÎND PLOUĂ,ARE LA EL
(DE PARTEA BUNĂ)
ŞTIINŢA CARE SE OCUPĂ 
CU ULTIMII ANI 


● O ghicitoare venită direct de la Tom Waits (în numărul din decembrie al revistei Uncut): „Un om ia liftul de la etajul 10, merge pînă la parter, coboară şi se duce la serviciu în fiecare zi. Cînd se întoarce seara, ia liftul, merge pînă la etajul 7 şi urcă pe scări restul de trei etaje. Însă cînd plouă, merge cu liftul pînă la 10“. Rezolvarea, ceva mai jos. (L. V.)

● Soluţia ghicitorii lui Tom Waits: „E un pitic! Cînd pleacă dimineaţa, apasă pe butonul pentru parter, dar cînd se întoarce seara, nu ajunge pînă la butonul pentru etajul 10, ci doar pînă la 7; dar cînd plouă, are la el o umbrelă cu care poate să apese butonul pentru etajul 10“. Asemenea copilării îmi umplu pur şi simplu inima de bucurie. (L. V.)

● În Zori de zi, ultimul volum din best-seller-ul lui Stephenie Meyer, Amurg, România are onoarea de a fi reprezentată: cum altfel decît prin doi vampiri, situaţi de partea bună, de altfel, dar destul de înspăimîntători şi dornici de luptă, pe care cum credeţi că-i cheamă? Vladimir şi Ştefan. Nu degeaba era acesta din urmă, conform lui Grigore Ureche, „om nu mare la statu, mînios şi de grab vărsătoriu de sînge nevinovat“… (I. P.)

● Vinerea trecută, la Fundaţia Europeană „Titulescu“, a fost suţinută o conferinţă cu titlul „Istoria şi mitologia excepţionalismului corupţiei româneşti“, de către prof. dr. Adrian Severin. Am aflat această informaţie de pe blogul domnului Adrian Năstase. Mai nou, mito-logia este ştiinţa care se ocupă cu studierea mitei? Excepţionalissim! (A. M.)

● La cîte fuziuni de genuri muzicale s-au făcut în ultimii ani, aştept cu nerăbdare dubstep-ul creştin, manelele gay şi indie-punk-ul corporatist. (M. C.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.