Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 428 din 26 aprilie - 2 mai 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM VREI 
SĂ „SALVEZI VOCABULARUL UMAN“
CÎND PIERZI EMOŢIA BOGATĂ 
PE DRUM? 

● Am primit pe Facebook invitaţia de a mă alătura unei „cauze“ („Sa vorbim corect romaneste!“), însoţită de următorul text: „E singura noastra sansa de supravietuire ca neam. Sa pastram limba romana sanatoasa, vorbind si scriind romaneste corect! Sper ca am scris corect, nu?“. Nu. Deloc. În „romaneste“ se scrie cu ă, ţ şi ş. Încă o dovadă că unii dintre „căuzaşii“ ăştia de pe Facebook vor doar să se bage-n seamă… Cum, Doamne iartă-mă, vrei să „salvezi neamul“ cînd pierzi diacriticele pe drum? (M. V.)

● O, de cînd n-am mai auzit în vocabularul planetar cuvîntul acesta suav: finlandizare! A trebuit să vină un expert japonez în problemele mondiale, Kyo Sakashi, şi în 22 să formuleze clar: „În teorie, extinderea «capacităţilor asimetrice» ale Beijingului ar putea induce o «finlandizare» a vecinilor săi asiatici“. Şi de ce, mă rog, nu vi se pare clar? Îmi induc o mirare. (R. C.)

● Sud-coreenii au construit un robot care să patruleze şi să asigure paza în penitenciare: dacă detectează ceva anormal (mişcare, sunete), anunţă personalul uman. În mod cert, nu pot fi mituiţi. (M. C.)

● După cum ştiţi de la buletinele de ştiri în pană de subiecte în perioada Paştelui, s-au împlinit 100 de ani de la naufragiul „Titanicului“. Un milionar român, prezent pe vasul care reface drumul „Titanicului“ şi care a plătit 25.000 de euro pentru această croazieră, declara: „E genul de ocazie cu care te întîlneşti o dată în viaţă. Meniul va fi la fel, condiţiile şi manifestările de la bord aşijderea. Pe 14 aprilie, în ziua fatidică, vom ajunge în locul unde nava s-a ciocnit cu aisbergul. Am achiziţionat nu atît o vacanţă, cît nişte emoţii fabuloase“. Emoţia nu e democratică, unii se emoţionează mai uşor decît alţii. (A. M. S.)

● Ce crede un cetăţean de origine arabă despre ţara care l-a adoptat (un mesaj publicat pe FB): „România e o ţară bogată – surse naturale, apă fără limită şi cap intelegent, dar nefolosit. Aşi spune, pe drept, dacă statul isrealian era făcut în românia, românia ar devine paradise, dintr-un fapt foarte simplu – ei folosesc capul mai mult decît vorbe“. (A. P.

NU SE ŞTIE EXACT 
CUM TRECE UN CETĂŢEAN ELEGANT 
DE LA AMOR 
(SCRIS CU BECULEŢE ROŞII) 
LA CHIPUL FRACTURAT

● După studii serioase şi aprofundate (nu detaliez: găsiţi explicaţii pe LiveScience.com), nişte cercetători de la Universitatea Washington din St. Louis au ajuns la concluzia că procesul de adormire „rămîne un mister“: nimeni nu ştie exact cum trece creierul de la starea de veghe la starea de somn. Sper ca măcar despre procesul de trezire să se afle cîte ceva mai precis. (M. V.)

● Descopăr întîmplător pe Facebook contul lui Mihai Răzvan Ungureanu (Sunt-Fan). Aproape toţi cei care i-au postat pe Perete sînt convinşi că se trag de şireturi, la modul virtual desigur, chiar cu premierul. Unii se simt onoraţi că se numără printre prietenii lui, iar cei mai mulţi îi trimit mesaje de încurajare, dar şi cereri sau doleanţe. Un binevoitor îl învaţă pe premier cum să atragă fonduri europene (pe puncte), altul îl îndeamnă la consultări periodice cu Neagu Djuvara, iar un cetăţean de origine arabă, care îl invită la o întrevedere faţă-n faţă, se întreabă: „Nu ştiu cine răspunde aici, mata sau altcineva sau e ceva automatic?“. Of, la cît de naivi (încă) sîntem, ar trebui să se facă un manual despre ce este Facebook şi ce vrea el de la viaţa noastră. (A. P.)

● La urarea „Hristos a înviat!“ se pare că există şi alt răspuns: un simplu, cochet şi elegant „Mulţumesc“. (S. G.)

● Antrenorul Stelei, Mihai Stoichiţă, a declarat după acel 2-1 cu Oţelul: „E o nebunie să spui că am cumpărat meciul de la Galaţi“. Aşa o fi, dar nu numai în fotbal, ci şi în amor, de pildă, există nebunii atît de rezonabile că nici nu-ţi mai vine să le spui nebunii. (R. C.)

● În biserica din Pojorîta, înainte de ora 12 noaptea, toate luminile s-au stins în biserică şi a apărut, scris cu beculeţe roşii chiar deasupra altarului, „Hristos a-nviat!“. Apoi perdeaua de la altar s-a ridicat brusc, ca o cortină, şi a ieşit părintele. (I. P.)

● Oficial încă n-a început campania electorală, dar au apărut materialele electorale. Partidul România Mare încearcă să-şi mobilizeze susţinătorii cu o icoană electorală. Sub chipul lui Iisus scrie: „Te aştept la vot“. Cum PRM e (Doamne ajută!) în moarte clinică, nu pot decît să mă întreb, evlavios: Adevărat a înviat? (M. M.)

● Ce nu se ştie despre luxosul hotel Burj Al Arab este că adăposteşte şi un centru de recuperare a ţestoaselor eşuate pe plajele Golfului Persic din cauza şocului hipotermic suferit în perioada iernii. Numai anul trecut au fost recuperate 350 de ţestoase, cărora li s-a implantat cîte un cip pentru a fi monitorizate. De cînd există acest proiect, nici o ţestoasă nu a eşuat de două ori. Mai mult, o ţestoasă-de-supă ajunsă în acest centru cu craniul fracturat, după ce a fost vindecată şi eliberată cu un transmiţător prin satelit lipit de carapace, a călătorit atît de mult (8000 km parcurşi în 259 de zile), încît a epuizat bateria transmiţătorului. Acum nu se ştie pe unde o mai fi. Fusese botezată Dibba. (M. C.

NU UN PORUMBEL, 
NU CARNE ŞI OASE, 
CI O ÎNTREAGĂ MENAJERIE 
OFERĂ NOAPTEA DE SHOPPING

● Tocmai am aflat că strănutul iese din gură cu o viteză de peste 965 km/h. Cred că de-asta îmi place mie să strănut, că-mi iese pe gură nu un porumbel, ci un MiG. (M. C.)

● Tupac Shakur, rapper-ul legendar mort în 1996, şi-a făcut apariţia la festivalul de la Coachella (California), în timpul concertului lui Snoop Dogg. Nu în carne şi oase, ci sub formă de hologramă care-a costat, spun ziarele, între 100.000 şi 400.000 de dolari. După vîlva fantastică stîrnită de această apariţie, se zvoneşte că holograma va pleca în turneu. Să zicem deci „Adevărat a-nviat“? (L. V.)

● O americancă din Verizon a cumpărat un telefon nou Motorola, s-a dus acasă şi a vrut să-l încerce. Butonînd prin meniu, a dat peste o întreagă galerie foto cu bărbaţi goi în diverse ipostaze. A stat, s-a gîndit şi doar a doua zi a returnat telefonul, de teamă să nu fie acuzată de… homofobie. Se pare totuşi că, în evoluţia filogenetică, corectitudinea politică poate ţine, după o vreme, loc de bun-simţ. (S. S.)

● Am descoperit mai demult că anunţurile matrimoniale pot fi mortale. Unul cică: „Doresc cunoştinţă doamnă 65 ani în vederea căsătoriei sau menaj“ (de ce nu şi menajerie?). Iar altul zice: „Doamnă, 51 ani, caut bărbat pentru căsătorie. Sînt din Bistriţa-Năsăud. Urgent!“ (doamna respectivă n-a auzit probabil de slow-food). (A. M.)

● Din şirul vorbelor aiurea care, nestingherite de umbra vreunei jene, răsar năvalnic în ograda reclamei, unde oiştea şi gardul s-au înfrăţit pentru totdeauna: o agenţie de turism oferă doritorilor „pachete romantice“. (D. S.)

● Stăteam liniştită, în noaptea de Înviere, ca tot omu’, zapînd de pe un canal TV pe altul. La un moment dat, dau peste o domnişoară reporter „de la faţa locului“ (a se citi: de la slujba de Înviere). Cînd să trec mai departe, o aud: „…credincioşii erau înarmaţi cu candele şi lumînări“. Periculoşi creştinii ăştia! (P. M.)

● Găsită pe un site de shopping: „Vrei să impresionezi? Tricou cu imprimeu jaluzea la doar 15 RON“. De cînd au revenit jaluzelele în modă? (L. V.)

Foto: V. Dorolţi

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.