Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ VĂ PLAC TOT SOIUL 
DE LUCRURI APARENT PERFECTE,
AFLAŢI CĂ PRINTRE MOMENTE 
S-A STRECURAT UNUL CU PENDULĂ


 ● Dacă vă plac mustăţile, aflaţi că cele mai sensibile mustăţi le au focile, care sînt în stare să detecteze cu ele mirosuri, forme şi mărimi chiar şi în ape tulburi şi chiar şi la jumătate de minut după trecerea unei posibile prăzi. Nu că astfel de mustăţi v-ar folosi la ceva deasupra ceştii de cafea! (M. C.)

● Pe stradă, în plină zi, poţi întîlni tot soiul de lucruri aparent incredibile şi din altă lume: mergînd deunăzi pe Lucaci, am văzut-o pe Scufiţa Roşie. Era o fetiţă îmbrăcată cu un fel de hanorac-manta roşu, cu glugă, şi care culegea flori dintre cele ce se iţeau prin crăpăturile trotuarului. E drept că mergea alături de mama ei. Să fi venit de la o serbare de la grădiniţă sau să fi fost de vină serialul Once Upon a Time (despre care am scris deja, cel cu personajele de basm transpuse în viaţa reală…)? (I. P.)

● Directorul revistei Vogue, din Franţa, a spus că apelează la Photoshop pentru a „îngrăşa“ manechinele „descărnate“, fotomodelele anorexice. Fetele care se ocupă astăzi cu aşa ceva ar fi, cică, sub cele de acum două decenii, cu peste două măsuri, la haine. Mă gîndesc, că tot folosind tehnici digitale, s-ar putea renunţa chiar definitiv la manechinele în carne şi oase (sau numai în oase) şi inventa, virtual, unele perfecte. Sau s-ar putea combina capul uneia, picioarele alteia etc. Ar fi oricum mai ieftin decît să li se dea de mîncare manechinelor vii. (A. M.)

● Printre banner-ele electorale, de la una dintre intrările în Bucureşti, s-a strecurat unul, de culoarea galbenă, care îndemna alegătorii să voteze cu „Mihăilă Minciună“. Să fie vorba de aceiaşi năstruşnici care cu mai mulţi ani în urmă au lipit afişe cu „Votaţi Cristel Niţă“? (S. G.)

● În timpul emisiunii lui Gâdea de la Antena 3 s-a întrerupt, brusc, curentul. Gâdea a rămas în întuneric. Transmisia a continuat (cum de au mers camerele fără curent?), preţ de cîteva momente: prezentatorul a dat-o pe teoria conspiraţiei. Beznă ne-a dat, beznă a primit. (M. M.)

● Sîmbătă se împlinesc 355 de ani de cînd olandezul Christiaan Huygens şi-a brevetat invenţia: ceasul cu pendulă. Să vă puneţi un memento în iPhone. (M. C.)


CÎND TOTUL ÎN JUR ARATĂ 
A BRONZ VERTICAL 
ÎN DESCOMPUNERE, TE-AI AŞTEPTA
CA TOATE SĂ SE DESFĂŞOARE
MICROSCOPIC, LA ULTIMUL ETAJ 
AL UNEI MARI ÎNTREBĂRI 


● Nu e glumă, la TIFF totul se măsoară în filme. Cînd am trecut pe lîngă un afiş dintr-o vitrină, pe care scria 432, gîndul mi s-a dus imediat la titlul lui Mungiu, marele absent de anul ăsta de la Cluj. Dar era vorba despre o reclamă nevinovată la o companie de telefonie mobilă care promitea o viteză de 43,2 MB la Internet. (A. M. S.)

● 8 dimineaţa în holul unui hotel din Cluj, mult soare intrînd prin ferestrele mari, o minge de fotbal spartă într-un colţ, pe pardoseala proaspăt spălată, linişte şi-un doberman magnific care traversează holul pînă la mine ca şi cum ar avea ceva important să-mi transmită. Sînt la TIFF şi totul în jur arată a film (argentinian, coreean, rusesc etc.). Nimeni n-are nimic împotrivă, nici măcar dobermanul. (L. V.)

● „Monumentul adevărat nu este statuia de bronz în cruce cu lupoaica la piept, ci paradele pe care le fac oamenii, ironizînd-o creativ la faţa locului sau pe Internet“ – Dan Perjovschi într-un „Vis-à-vis“ din 22 intitulat „Traian în fundul gol pe trepţi“. (M. C.)

● Într-un pliant promoţional de la un supermarket ni se propune „parchet de bambus orizontal“. Deduc că există şi parchet vertical. Probabil e folositor atunci cînd îţi vine să te urci pe pereţi. (M. V.)

● Idei la care ar trebui să ne gîndim mai mult decît durează transcrierea lor pe hîrtie: „Regimul politic ideal este o dictatură în descompunere“ (Kundera), „Sonia era plină de sentimentul vieţii care o împiedica să gîndească corect“ (Platonov). (R. C.)

● Elif Şafak, binecunoscuta scriitoare turcă, autoarea romanului Bastarda Istanbulului, tradus şi în româneşte, a participat la o campanie publicitară pentru un card de credit Miles & Smiles. După scandalul pe care l-a declanşat campania, preluată şi în presa franceză, după interogaţiile obişnuite (o fi bine? o fi criminal pentru cultură?), te-ai aştepta ca Elif Şafak să fi pozat goală puşcă citind în cadă. Nici vorbă, e doar un clip mic-burghez, cu tînăra scriitoare plimbîndu-se pe malul Bosforului, apoi intrînd într-o librărie şi cumpărîndu-şi nişte cărţi cu respectivul card. N-ar fi o bună idee şi pentru bancherii români? (S. S.)

● Toate cele ce s-au scris prin presă nu au rezumat mai clar, mai concis, mai simpatic al celor întîmplate în penultima săptămînă din mai ca tricoul cu mesaj purtat de Andi Moisescu în emisiunea Apropo TV: „După Eurovision KO / După dealuri OK“. (P. M.)

● Ministrul Educaţiei a propus un fel de referendum: părinţii şi copiii să fie întrebaţi cum să se desfăşoare Bac-ul. Dacă tot e să băgăm democraţia directă în sistemul de educaţie, eu propun înainte de toate un referendum cu întrebarea esenţială: „Ne mai trebuie şcoală?“. Ce, nu sînteţi curioşi să aflaţi cîţi „da“, cîţi „nu“ şi cîţi „nu ştiu“ ar ieşi la socoteală? (M. V.)

● În următorii 40 de ani se estimează că numărul centenarilor din SUA va creşte de la 54.000 la 601.000. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, nu e mare lucru pe lîngă cei 226 de ani pe cît se spune că avea crapul-koi (vîrstă calculată datorită solzilor ce poartă, la nivel microscopic, marca fiecărui anotimp) pescuit în apele Japoniei în 1977. (M. C.)

● Cică Ion Ţiriac deţine „un penthouse“ în zona Băneasa. De presupus că e vorba de un apartament de lux la ultimul etaj al unei clădiri, şi nu de revista aceea mai soft decît Hustler. Referitor la cei doi termeni, curios e că, în vreme ce într-un penthouse poţi locui, un hustler poţi să fii. (A. M.)

● Echipa Germaniei, odată ajunsă în Polonia pentru a disputa meciurile Europeanului de fotbal, a fost în pelerinaj la Auschwitz, depunînd jerbe mari de flori; s-au mai dus acolo şi englezii – cei care, de cînd l-au inventat, au propovăduit că fotbalul e doar un joc. De mult nu mai e aşa. (R. C.)

● Două întrebări de maxim interes („Vrei să cîştigi mai mult? Vrei să ai timp liber mai mult?“) îşi află răspunsul într-un anunţ din ziarul Ring de miercuri, 6 iunie 2012: „Alătură-te echipei Kyani în distribuirea triunghiului de sănătate!“. (D. S.)

Foto: D. Goace
 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.