Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ VĂ PLAC TOT SOIUL 
DE LUCRURI APARENT PERFECTE,
AFLAŢI CĂ PRINTRE MOMENTE 
S-A STRECURAT UNUL CU PENDULĂ


 ● Dacă vă plac mustăţile, aflaţi că cele mai sensibile mustăţi le au focile, care sînt în stare să detecteze cu ele mirosuri, forme şi mărimi chiar şi în ape tulburi şi chiar şi la jumătate de minut după trecerea unei posibile prăzi. Nu că astfel de mustăţi v-ar folosi la ceva deasupra ceştii de cafea! (M. C.)

● Pe stradă, în plină zi, poţi întîlni tot soiul de lucruri aparent incredibile şi din altă lume: mergînd deunăzi pe Lucaci, am văzut-o pe Scufiţa Roşie. Era o fetiţă îmbrăcată cu un fel de hanorac-manta roşu, cu glugă, şi care culegea flori dintre cele ce se iţeau prin crăpăturile trotuarului. E drept că mergea alături de mama ei. Să fi venit de la o serbare de la grădiniţă sau să fi fost de vină serialul Once Upon a Time (despre care am scris deja, cel cu personajele de basm transpuse în viaţa reală…)? (I. P.)

● Directorul revistei Vogue, din Franţa, a spus că apelează la Photoshop pentru a „îngrăşa“ manechinele „descărnate“, fotomodelele anorexice. Fetele care se ocupă astăzi cu aşa ceva ar fi, cică, sub cele de acum două decenii, cu peste două măsuri, la haine. Mă gîndesc, că tot folosind tehnici digitale, s-ar putea renunţa chiar definitiv la manechinele în carne şi oase (sau numai în oase) şi inventa, virtual, unele perfecte. Sau s-ar putea combina capul uneia, picioarele alteia etc. Ar fi oricum mai ieftin decît să li se dea de mîncare manechinelor vii. (A. M.)

● Printre banner-ele electorale, de la una dintre intrările în Bucureşti, s-a strecurat unul, de culoarea galbenă, care îndemna alegătorii să voteze cu „Mihăilă Minciună“. Să fie vorba de aceiaşi năstruşnici care cu mai mulţi ani în urmă au lipit afişe cu „Votaţi Cristel Niţă“? (S. G.)

● În timpul emisiunii lui Gâdea de la Antena 3 s-a întrerupt, brusc, curentul. Gâdea a rămas în întuneric. Transmisia a continuat (cum de au mers camerele fără curent?), preţ de cîteva momente: prezentatorul a dat-o pe teoria conspiraţiei. Beznă ne-a dat, beznă a primit. (M. M.)

● Sîmbătă se împlinesc 355 de ani de cînd olandezul Christiaan Huygens şi-a brevetat invenţia: ceasul cu pendulă. Să vă puneţi un memento în iPhone. (M. C.)


CÎND TOTUL ÎN JUR ARATĂ 
A BRONZ VERTICAL 
ÎN DESCOMPUNERE, TE-AI AŞTEPTA
CA TOATE SĂ SE DESFĂŞOARE
MICROSCOPIC, LA ULTIMUL ETAJ 
AL UNEI MARI ÎNTREBĂRI 


● Nu e glumă, la TIFF totul se măsoară în filme. Cînd am trecut pe lîngă un afiş dintr-o vitrină, pe care scria 432, gîndul mi s-a dus imediat la titlul lui Mungiu, marele absent de anul ăsta de la Cluj. Dar era vorba despre o reclamă nevinovată la o companie de telefonie mobilă care promitea o viteză de 43,2 MB la Internet. (A. M. S.)

● 8 dimineaţa în holul unui hotel din Cluj, mult soare intrînd prin ferestrele mari, o minge de fotbal spartă într-un colţ, pe pardoseala proaspăt spălată, linişte şi-un doberman magnific care traversează holul pînă la mine ca şi cum ar avea ceva important să-mi transmită. Sînt la TIFF şi totul în jur arată a film (argentinian, coreean, rusesc etc.). Nimeni n-are nimic împotrivă, nici măcar dobermanul. (L. V.)

● „Monumentul adevărat nu este statuia de bronz în cruce cu lupoaica la piept, ci paradele pe care le fac oamenii, ironizînd-o creativ la faţa locului sau pe Internet“ – Dan Perjovschi într-un „Vis-à-vis“ din 22 intitulat „Traian în fundul gol pe trepţi“. (M. C.)

● Într-un pliant promoţional de la un supermarket ni se propune „parchet de bambus orizontal“. Deduc că există şi parchet vertical. Probabil e folositor atunci cînd îţi vine să te urci pe pereţi. (M. V.)

● Idei la care ar trebui să ne gîndim mai mult decît durează transcrierea lor pe hîrtie: „Regimul politic ideal este o dictatură în descompunere“ (Kundera), „Sonia era plină de sentimentul vieţii care o împiedica să gîndească corect“ (Platonov). (R. C.)

● Elif Şafak, binecunoscuta scriitoare turcă, autoarea romanului Bastarda Istanbulului, tradus şi în româneşte, a participat la o campanie publicitară pentru un card de credit Miles & Smiles. După scandalul pe care l-a declanşat campania, preluată şi în presa franceză, după interogaţiile obişnuite (o fi bine? o fi criminal pentru cultură?), te-ai aştepta ca Elif Şafak să fi pozat goală puşcă citind în cadă. Nici vorbă, e doar un clip mic-burghez, cu tînăra scriitoare plimbîndu-se pe malul Bosforului, apoi intrînd într-o librărie şi cumpărîndu-şi nişte cărţi cu respectivul card. N-ar fi o bună idee şi pentru bancherii români? (S. S.)

● Toate cele ce s-au scris prin presă nu au rezumat mai clar, mai concis, mai simpatic al celor întîmplate în penultima săptămînă din mai ca tricoul cu mesaj purtat de Andi Moisescu în emisiunea Apropo TV: „După Eurovision KO / După dealuri OK“. (P. M.)

● Ministrul Educaţiei a propus un fel de referendum: părinţii şi copiii să fie întrebaţi cum să se desfăşoare Bac-ul. Dacă tot e să băgăm democraţia directă în sistemul de educaţie, eu propun înainte de toate un referendum cu întrebarea esenţială: „Ne mai trebuie şcoală?“. Ce, nu sînteţi curioşi să aflaţi cîţi „da“, cîţi „nu“ şi cîţi „nu ştiu“ ar ieşi la socoteală? (M. V.)

● În următorii 40 de ani se estimează că numărul centenarilor din SUA va creşte de la 54.000 la 601.000. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, nu e mare lucru pe lîngă cei 226 de ani pe cît se spune că avea crapul-koi (vîrstă calculată datorită solzilor ce poartă, la nivel microscopic, marca fiecărui anotimp) pescuit în apele Japoniei în 1977. (M. C.)

● Cică Ion Ţiriac deţine „un penthouse“ în zona Băneasa. De presupus că e vorba de un apartament de lux la ultimul etaj al unei clădiri, şi nu de revista aceea mai soft decît Hustler. Referitor la cei doi termeni, curios e că, în vreme ce într-un penthouse poţi locui, un hustler poţi să fii. (A. M.)

● Echipa Germaniei, odată ajunsă în Polonia pentru a disputa meciurile Europeanului de fotbal, a fost în pelerinaj la Auschwitz, depunînd jerbe mari de flori; s-au mai dus acolo şi englezii – cei care, de cînd l-au inventat, au propovăduit că fotbalul e doar un joc. De mult nu mai e aşa. (R. C.)

● Două întrebări de maxim interes („Vrei să cîştigi mai mult? Vrei să ai timp liber mai mult?“) îşi află răspunsul într-un anunţ din ziarul Ring de miercuri, 6 iunie 2012: „Alătură-te echipei Kyani în distribuirea triunghiului de sănătate!“. (D. S.)

Foto: D. Goace
 

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.