Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

VINE UN MOMENT 
CÎND DESCHIDEŢI DICŢIONARUL 
ŞI EUFORIA ÎŞI VEDE 
IMAGINEA MULTIPLICATĂ 
CU AJUTORUL UNUI PIETON 

● În metrou, într-o zi, un el şi o ea, vorbind. Şi vine un moment cînd ea îi spune lui, răspicat, dar cald: „Tu ai altă filozofie de mers cu metroul decît mine!“. (D. S.)

● Meciul Rusia-Polonia a fost arbitrat (impecabil!) de un german. Dacă asta nu vă spune nimic înseamnă că nu sînteţi european; iar dacă şi numele acestui neamţ – Stark – vă lasă rece, deschideţi dicţionarul şi veţi înţelege humorul inegalabil al istoriei şi cu siguranţă îmi veţi spune Danke schön. (R. C.)

● Campania trece, bannerele rămîn. După euforia alegerilor, de pe blocuri, de deasupra străzilor, de pe vitrinele magazinelor sau de pe ziduri, chipurile candidaţilor încă ne zîmbesc. Acum par însă uşor mai trişti. (S. G.)

● Cînd o picătură de ploaie loveşte un ţînţar, de 50 de ori mai uşor decît ea, ţînţarul va avea o acceleraţie echivalentă cu de la 100 la 300 G (unitate de acceleraţie gravitaţională). Instantaneu, insecta îşi vede greutatea multiplicată de o manieră considerabilă şi suportă, poate, acceleraţia cea mai importantă din lumea animală. Vă daţi seama că, după cîte senzaţii tari au avut cu ploile din vara asta, insectele care ne bîzîie acum sînt nişte super-ţînţari? (A. M. S.)

● Celor care încă nu au înţeles că iarna nu-i ca vara şi că vara unii nu dorm, ci cîntă, le recomand „călduros“ imaginea care circulă de cîteva zile pe Facebook: Fuego + textul „Eu iarna nu dorm / Împodobesc bradul“. (P. M.)

● Oamenii de ştiinţă au descoperit o metodă mult mai eficientă de a cerceta zebrele: le fotografiază, apoi le scanează dungile cu ajutorul unui soft special. Combinaţiile de dungi albe şi negre sînt unice la zebre şi cercetătorii vor acum să aplice scanarea pentru tigri şi pentru girafe. Orice amator care vrea să scaneze o zebră o poate face aici: http://code.google.com/p/stripespotter. (M. C.)

● După părerea mea, nu există un oraş mai relaxant în România decît Clujul. De pildă, nu vei vedea nici un pieton care să traverseze pe roşu, nici chiar atunci cînd nu trece nici o maşină. Ba nu, mint, am văzut vreo doi, dar mi-am dat repede seama că erau bucureşteni veniţi la TIFF. (A. P.)

LA NAIBA, DOAR PATRU ÎNVINŞI 
LA CAPITOLUL VIRUŞI 
MAI SÎNT PRIETENOŞI PE HÎRTIE 

● Zice HotNews: „Premiul în bani oferit laureaţilor Nobel va fi redus cu o cincime, a anunţat luni fundaţia care oferă prestigiosul premiu, după un deceniu de cheltuieli excesive care au afectat finanţele instituţiei“. La naiba, trebuie să-l luăm repede, că ne scad ăştia din bani. (C. G.)

● NASA îşi oferă istoricele navete spaţiale muzeelor care pot suporta cheltuielile de 28,8 milioane de dolari pentru curăţarea şi transportul lor. În acest moment, doar patru navete spaţiale se află în muzee: Endeavor este expusă în L.A., Enterprise în New York, Discovery în Virginia şi Atlantis în Florida. În acest timp, ruşii dezbat dacă îl îngroapă pe Lenin sau continuă să-l îmbălsămeze în mausoleu. (M. C.)

● În noaptea logoreică a alegerilor, o singură frază atotliniştitoare pentru învinşi şi învingători ar fi trebuit să domine tele-ecranele, acolo unde se scriu de obicei avertizările meteo şi hidro: „Nu e cea din urmă cameră, domnule Caţavencu“ (Zoe Trahanache). (R. C.)

● Raportul specialiştilor în securitate informatică de la Symantec arată faptul că site-urile porno au căzut pînă pe locul 10 la capitolul viruşi şi că un risc mult mai mare de a infecta calculatoarele îl reprezintă utilizarea site-urilor educaţionale, precum şi a celor de tehnologie. Îndrăzneşte cineva să tragă nişte învăţăminte din această ştire? (M. C.)

● Mă plîngeam, cu alte ocazii, că oamenii nu mai sînt prietenoşi: zilele trecute, un tînăr cu un imens buchet de gladiole, prin zona mall-ului Vitan, s-a întors aşa, deodată, către mine şi a spus: „Cum vi se par? Merg? O să fac faţă cu ele?“. Mi-a zîmbit şi a trecut mai departe. (I. P.)

● La Sinaia, un afiş electoral prezenta un candidat drept „primarul proiectelor“. Nu ştiu cum era candidatul în sine, dar mi-am făcut o idee despre cum i-a fost proiectată campania. Păi, proiectul e doar un proiect, e ceva pe hîrtie, nu e o realizare concretă. Şi mai e şi vorba aceea cu încremenirea în proiect… (A. M.)

SE PARE CĂ NICI PLICTISEALA 
NU MAI E CE-A FOST: 
ÎMI ŞI IMAGINEZ UN BOU 
CARE A ÎNGHIŢIT CULTURĂ MARE
PRINTRE BLOCURI


● Se pare că nici BBC-ul nu mai e ce-a fost. Transmisia directă a ceremoniei de sărbătorire a „jubileului de diamant“ a fost plină de gafe: un prezentator a numit-o pe regină „Alteţa sa regală“ în loc de „Majestatea sa“, un binecunoscut jurnalist a întrebat-o pe o femeie învăluită în steagul Canadei de unde vine, iar un altul a comparat pălăria lui Kate Middleton cu cea a „amiralului Nelson la Waterloo“, ignorînd că amiralul murise în 1805, în bătălia de la Trafalgar. Atacul şi vînătoarea de greşeli au pornit de la presa online, mai ales pe Twitter, aşa încît ar putea fi o simplă ceartă între medii, o bătălie pe resurse. (S. S.)

● De plictiseală, l-am pus pe Goagăl Translatoru’ să traducă o pagină web. A meritat, căci mi-a alungat imediat plictiseala: a tradus newsfeed prin „ştiri alimentare“. (M. V.)

● La avizierul Observatorului Astronomic, un A4 pe care scrie cu carioca neagră: „Eclipsa parţială de lună NU este vizibilă din România!“. Îmi şi imaginez telefoanele zbîrnîind încontinuu la Observator: „Alo, aş vrea şi eu să vin diseară să văd Luna. Cum? Nuuu se vede de la noi?!“. Nu ştiu de ce, dar mi se pare că o ţară cu oameni înnebuniţi după stele şi planete ar fi o ţară mai bună. (L. V.)

● Pledoarie a avocatului Viorel Roş la ultimul termen al procesului lui Adrian Năstase: „În prezenţa lui Adrian Năstase te simţi ca în prezenţa lui Antoine de Saint-Exupéry, despre care se spunea că simpla lui prezenţă te obliga să fii mai deştept“. Eu, în prezenţa acestei afirmaţii, parcă văd un bou care a înghiţit un elefant. (M. M.)

● Comisia pentru cultură din Senat, căruia ICR-ul îi e acum subordonat, are acelaşi preşedinte din 2008: Sergiu Nicolaescu. (L. V.)

● Din ciclul „O gîndire ca un Crin“: „Sîntem în faţa celui mai mare succes electoral al PNL de după cel de-Al Doilea Război Mondial“ (Crin Antonescu). Aşa este. E un succes mai mare decît cel pe care l-au avut, în primii ani de după război şi în vremea stalinismului, liderii liberali băgaţi la puşcărie de comunişti. Bravo, domnu’ Antonescu! La mai mare, pe noi culmi de civilizaţie şi progres! (M. V.)

● Nu ştiu cum au reuşit autorităţile locale, însă, la Cluj, n-am mai văzut nici măcar o coadă de cîine comunitar. Situaţia e valabilă nu doar în centru, pe unde se plimbă turistul, ci şi în cartiere, printre blocuri. Deja mă gîndesc cu nostalgie că bancul acela „Cum latră un cîine în Ardeal? Răspuns: No, ham!“ nu mai este de actualitate. (A. P.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.