Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 449 din 20-26 septembrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

PRIETENII MILIONARILOR IZOLAŢI
TREBUIE SĂ CONSTRUIASCĂ
PROFILURI FALSE 
CÎND E VORBA SĂ-ŢI TAIE CALEA  

● Diverşi prieteni de pe Facebook anunţă în gura mare că vor să scape de toţi „prietenii“ care le postează anunţuri tîmpite pe wall, care îi invită să subscrie la fel de fel de cauze sau care au alte opţiuni politice. Dacă s-ar aplica, nimeni n-ar mai avea nici un prieten. Ar fi minunat: fiecare ar posta pentru sine. Ce poate fi mai frumos decît să dai like la propriile comentarii? (M. M.)

● Am descoperit un site de matrimoniale tipic pentru România îmbogăţiţilor peste noapte, a lui Moni şi Iri: clubulmilionarilor.ro. Aici, dacă eşti bărbat „de succes“ şi plăteşti un abonament lunar, poţi întîlni o femeie „frumoasă“. „Clubul milionarilor este singurul site de dating care îţi garantează un raport de minim 10 femei la un bărbat.“ Doar că n-au precizat şi despre ce fel de raport este vorba. (A. P.)

● „Înainte, cînd navigaţia înceta în toamnă şi nu existau drumuri de fier, oamenii, fiind izolaţi, îşi făceau provizii de alimente sărate pentru iarnă şi, cînd venea primăvara, erau treziţi la o viaţă nouă cu totul proaspătă. Azi, spărgătoarele de gheaţă şi căile ferate au egalizat anotimpurile şi există flori, fructe şi legume tot anul.“ August Strindberg scria asta în romanul Singur. Era vara lui 1903. (M. C.)

● Sir Graham Watson, liderul liberalilor din Parlamentul European: „Europarlamentarii români trebuie să fie mai inteligenţi cînd e vorba de relaţii publice“. No, Sir, europarlamentarii români trebuie să fie mai inteligenţi în general… (M. V.)

● În logica iubirii şi respectului mai mari faţă de automobile decît faţă de oameni, Primăria Bucureştiului vrea să construiască pasaje auto în zona bulevardelor Kiseleff-Prezan-Aviatorilor, renunţînd la trotuare, piste de biciclete şi bucăţi din parcurile Kiseleff şi Herăstrău. În viitor vom locui cu toţii într-o parcare gigant cu pasaje şi poduri suspendate, iar pieţele, trotuarele şi spaţiile verzi vor fi înghesuite toate în balcoane. (M. C.)

● Frumoase, dar periculoase. Data viitoare cînd daţi peste profilul de Facebook al unei femei irezistibile necunoscute, gîndiţi-vă de două ori înainte de a o adăuga în lista de prieteni şi a vă confesa ei. Conform FoxNews.com, se pare că talibanii folosesc profiluri false, cu imagini ale unor fete drăguţe, pentru a afla informaţii militare secrete. Domnişoarele respective se împrietenesc şi vorbesc cu soldaţii, pentru a strînge informaţii despre diverse operaţiuni secrete desfăşurate de către trupele australiene şi de coaliţie. În plus, nu ajută nici faptul că soldaţii au prea multă încredere în setările de confidenţialitate ale site-ului, dezvăluind, astfel, nume, grade militare sau locaţii. Bună şi interconectivitatea asta, dar cu nişte limite. Altfel, reţelele de socializare pot dăuna. Grav. (P. M.)

● Teroarea cîinilor stradali continuă, chiar în zone centrale. Acesteia i se adaugă, însă, cea a potăilor cvasi-stradale: ca nişte dulăi ai groazei, acestea zac la pîndă în curţile lor. Cînd treci pe lîngă ele, hop pe stradă să-ţi taie calea, prin deschizătura lor specială din gard. Noroc cu un mijloc aş zice tradiţional de intimidare: urlatul la ei, mai tare decît lătratul… Se pare că (încă) mai funcţionează. (I. P.)

SĂ ÎNŢELEGEM CĂ, 
DUPĂ O ÎNTREBARE LANSATĂ 
ÎN APELE RÎULUI, 
AUTORUL STRĂBATE MIZERIA 
CU AJUTORUL NOILOR TEHNOLOGII? 

● Crin Antonescu despre Traian Băsescu: „E şi mai epavă, după referendum“. Să înţelegem că, după interimat, Crin Antonescu e pe val? (M. V.)

● Din limbajul corporatist, o întrebare care mi-a părut de-a dreptul injurioasă, deşi îmbrăcată, la prima vedere, într-o formulă politicoasă: „Vrei să-ţi dau feedback pe obiective?“. N-am prea ştiut ce să răspund. (S. G.)

● O ştire potrivit căreia patru universităţi din România se află (şi anul acesta) în clasamentul mondial „QS World University Rankings“ a fost lansată în mass-media românească în două moduri diferite. În vreme ce HotNews titrează „Patru universităţi din România sînt incluse în Top 700 mondial“, România liberă scrie cu litere de-o şchioapă: „EXCLUSIV. Nici o universitate românească în primele 600“. Noi, la Dilema veche, tragem concluzia, EXCLUSIVĂ evident, că universităţile cu pricina sînt clasate între locurile 600 şi 700. (A. M.)

● Din National Geographic aflu că, în acest moment, în România mai trăiesc în sălbăticie fix 5 zimbri. Tot e bine. Din asprete, singurul peşte a cărui denumire internaţională este cea în limba română – Romanichthys valsanicola, nu se ştie dacă mai există vreun exemplar. Din cauza construcţiei barajului de la Vidraru, acum zece ani mai rămăseseră în apele rîului Vîlsan vreo 15 bucăţi. (M. C.)

● Scriitorul Philip Roth a găsit pe Wikipedia o eroare în textul consacrat romanului său Pata umană. A încercat să-l modifice. Un administrator i-a răspuns: „Nu sînteţi o sursă credibilă“. „Înţelegem punctul dvs. de vedere, potrivit căruia autorul are autoritate asupra operei sale, dar noi avem nevoie de surse suplimentare“. Omul s-a enervat şi a publicat o lungă scrisoare deschisă către Wikipedia în The New Yorker. Între timp, se pare că incidentul s-a rezolvat. Regulile au devenit atît de stricte încît adevărul devine imposibil de demonstrat. (A. M. S.)

● Sîngele străbate, în fiecare zi, pînă la 96.000 de kilometri prin vasele sangvine din corp. E ca şi cum ar călători zilnic în jurul Pămîntului. (M. C.)

● Ministrul francez de Interne a zis că Franţa nu poate primi „toute la misère du monde“, iar o bună parte a presei române a tradus prin „mizeria lumii“. RFI România a tradus (corect) „sărăcia lumii“ şi a declanşat comentarii, reproşuri, opinii. Pofta românească de dat cu părerea nu poate fi stăvilită nici măcar prin simpla consultare a unui dicţionar. (M. V.)

● Prim-ministrul Dmitri Medvedev este îngrijorat de înşelăciunile în universităţile din Rusia şi îi încurajează pe studenţi să nu plagieze. Ba mai mult, i-a îndemnat pe profesori să verifice originalitatea lucrărilor cu ajutorul noilor tehnologii. Mi se pare o atitudine corectă: cine copiază cu ajutorul lui Google, tot prin Google o să fie prins. Alo, domnul Ponta, s-a înţeles? (M. M.)

LA CEREREA CLIENŢILOR, 
UN MINI-INDIVID 
ELIMINĂ HAOSUL EVIDENT 

● N-aveţi idee ce dorinţe vi se pot îndeplini într-o piaţă bucureşteană! Printre morcovi, varză, cartofi, ceapă şi roşii, pe o tarabă în Piaţa Crîngaşi, un anunţ scris cu carioca pe un carton: „La cererea clienţilor, acum avem şi tratament anti-bronşic“. (S. G.)

● Într-un mini-market de cartier, o casieriţă îi împărtăşea unei colege problemele amoroase ale unui cuplu: „Păi, între ei nu mai era de mult nici un pic de chimie, acum nu mai e nici anatomie“. Dacă nici chimie nu era şi nici anatomie nu mai e… măcar matematică o fi? (S. G.)

● A doua oară cînd m-am dus să văd To Rome with Love, am nimerit lîngă un individ care vorbea cu filmul: „A-nnebunit moşul!“ (lui Woody Allen), „A-nnebunit ginerică!“ (lui Jesse Eisenberg), „A-nnebunit lupul!“ (lui Roberto Benigni). După douăzeci de minute, m-am mutat cu vreo două rînduri mai jos, pentru că, da, aţi ghicit. Înnebunisem. (L. V.)

● Aş avea ce scrie la „3,14“ tot anul viitor numai notînd denumirile diferitelor articole de la IKEA: „Gunstig şervet masă“, „abajurul inspirat din fustiţa unei balerine şi iluminat cu ajutorul tehnologiei LED“, „Boholmen, cuvă pentru spălat“ (lighean, pe româneşte) sau îndemnurile intim-familiare: „Nu uita de tine!“, „Elimină haosul din baie“ „Conversaţia e cel mai bun aperitiv“. Săptămîna trecută m-a cucerit însă „Erktorp, perna de dormit pe spate“. N-aveţi una şi pentru dormitul pe burtă? (S. S.)

● Fiindcă e toamnă şi e vremea culesului, am mai dat o raită prin livezile cu nume de firme româneşti ca să adun roadele coapte. Pentru astăzi (urmînd ca în numărul viitor să vin cu încă un sac), recolta din Popeşti Leordeni şi Făgăraş: Etc International SRL, Sugestiv SRL, As Plastic Impex SRL, Aprozarul Verde SRL, Pentagon Electric SRL, Evident SRL, Fiziomed Roşculeţ SRL, Dezmembrări Auto Lupo SRL, Cerbu Muzic SRL, Prezident Medical SRL, Fabrica De Carne Manciuc SRL, Vulturu Carmelit SRL, Corbu Carmelit SRL, Şoimu Carmelit SRL, Sine Nomine SRL, Insula Energiei SRL, Aplomb Impex SRL, Expert Paratrăsnet SRL, Cartof De Făgăraş Grup De Producători SRL, Accent Alpin SRL, Trei Iubiri SRL, Market La Bubu SRL, Eternity Impex SRL, Fun Business Împreună SRL, Terifiant Prod SRL, Rezistenţa Online SRL, Hacienda Blueberry Hălmeag SRL, Uriaşii Veseli SRL, Magherniţa SRL, La Săracu Tata SRL. (D. S.)

Foto: C. Tudor

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.