Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 450 din 27 septembrie - 3 octombrie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA O COMPLETARE LA PLOI,
DESTINUL FACE CA 
ORGANISMELE MODIFICATE 
ÎN GRĂDINA TRICOLORĂ 
SĂ SE PLICTISEASCĂ 
LA VENEŢIA  

● Ca o completare la două comentarii făcute aici în ultimele săptămîni de colegii mei: 1) dacă pe net a circulat varianta scriitorilor numiţi Ilfov şi Petrov, eu am auzit, într-o librărie, pe cineva întrebînd de cartea Bouvard şi Pécuchard; 2) seriei de gafe de identitate din presa internaţională în care au fost implicaţi, de curînd, atît ciclistul Lance Armstrong, cît şi cosmonautul Neil Armstrong i se adaugă şi gafa unei cunoscute reviste culturale de la noi care a vorbit despre ciclistul… Louis Armstrong. Care, probabil, s-a dopat în speranţa că-şi va face auzită trompeta în atmosfera lunară (unde, se ştie, sunetele nu prea se propagă). (M. C.)

● După ploi, căldură şi frig, televiziunile au mai găsit un element al naturii dezlănţuit şi potrivnic cu care să inflameze spaimele românilor: ursul de Dîmboviţa. (A. M. S.)

● După ce un urs a făcut-o de oaie omorînd un om, iar societatea românească a mai căpătat o temă de care pînă atunci nu părea să-i pese, însuşi ministrul Mediului le-a dat liber vînătorilor să-i facă felul ursului. Destinul face ca dreptul de a încărca puşcoacele să fie dat de cineva cu numele Plumb. Am transmis o ştire din eternitatea românească. Vă mulţumim pentru atenţie. (M. V.)

● Probabil că, în mai puţin de 100 de ani, vom comunica doar prin prescurtări de cuvinte şi de expresii (în limba engleză, desigur!). Mi-am bătut capul vreo jumătate de oră ca să-mi dau seama ce-o fi însemnînd titlul unei secţiuni a ştirilor de pe Yahoo! – „omg“. Oare ce legătură or fi avînd organismele modificate genetic cu sînii Nicoletei Luciu? Pînă la urmă m-a lămurit cineva: era vorba de „oh, my god!“. Nu prea e de… lol! (A. P.)

● Excelentă seria de interviuri realizate de Mihai Voinea şi Cristian Delcea cu junii deputaţi de la noi, speranţa schimbării în politica românească, noul val, tinerele talente. De pildă: „Identificaţi nişte lucruri care trebuie schimbate. V-am spus, asta cu şomerii. Trebuie să facem ceva. În localitatea Săpoca, unde, aţi văzut, s-a intrat şi în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume… A crescut în grădina unui cetăţean sau cum? Nu, domnule, a fost preparată, salată de mîncat“ sau „Ce pasiuni aveţi? Citesc. Care e ultima carte pe care aţi citit-o? Pfuuu! Ultima carte, ultima carte… (se gîndeşte) Ultima carte… să ştii că anul ăsta n-am citit“ (din „Realizările celui mai tînăr parlamentar“, Adevărul, 19 septembrie 2012). Excelentă şi ucigătoare. (L. V.)

● Într-unul dintre magazinele deschise pe Aeroportul Otopeni, am găsit zacuscă la 20 de euro borcanul şi turtă dulce la 10 euro bucata – ce-i drept, o bucată în formă de inimă tricoloră, pentru că, nu-i aşa, ce mai contează preţul cînd e vorba de patriotismul culinar? (S. G.)

● În SUA a apărut un post TV pentru cîini. Cînd trebuie să-l lase acasă pentru mai multă vreme, ca să nu se plictisească, stăpînul poate să-şi pună căţelul în faţa televizorului, să se uite la serialul lui preferat de pe Dog TV. În curînd, cîinele se va certa cu cel mai bun prieten al său pe telecomandă. (M. M.)

● Un prieten se întorcea de la Festivalul de film de la Veneţia. A pierdut semnalul la telefon exact înainte de a se anunţa cîştigătorul Leului de Aur. A întrebat-o pe însoţitoarea de bord dacă pilotul are legătură cu pămîntul şi dacă ar putea să-l ajute cu această informaţie. Femeia s-a uitat întîi neîncrezătoare la el, după care s-a enervat de-a binelea. Vă imaginaţi că întrebarea legată de cîştigătorul de la Veneţia, transmisă de pilot turnului de control, ar fi bătut orice replică dintr-un film american prost? (A. M. S.)  

SE PARE CĂ SPERANŢA 
DE ÎNLOCUIRE A FIBREI NAŢIONALE
A REFĂCUT TRASEUL UNUI CORP

● Citesc în The Economist că în Coreea de Sud s-au pus cote de reprezentare în diplomaţie pentru… bărbaţi. Da, se pare că la examene intră în diplomaţie prea multe femei, deci bărbaţii trebuie şi ei ajutaţi. Eu zic că e de bine. Îmi imaginez nişte diplomate sud-coreene brici la întîlniri cu sonatul ăla mic de e dictator în Coreea de Nord. Sau, şi mai bine, poate că următoarea generaţie de sonaţi Kim va avea numai femei şi ajunge şi Nordul să fie condus de o femeie. Am senzaţia că aşa s-ar rezolva mai repede problema. (C. G.)

● Printr-un anunţ la mica publicitate cineva caută „loc de muncă ca agent pază, paznic, strungar paralel, oriunde în ţară. Am 56 de ani dar sînt perfect“. Ţi-am dat beep şi sînt voinic. Speranţa ar fi să găsească un angajator căruia să nu-i fie perfect perpendicular. (A. M.)

● Iar au început lucrări de înlocuire a bordurilor peste tot în Bucureşti, chiar şi acolo unde nu e nevoie. Atîta deranj şi atîţia bani băgaţi în spart şi în reasfaltat trotuare! Or să pună ăştia borduri în jurul fiecărui copac… (M. C.)

● Găsit pe Facebook, pe pagina „Academiei Naţionale de Ortodoxism Patriotic“. Genul ăla de text năucitor, atît de rupt de realitate, încît nu puteţi decît să citiţi şi să vă minunaţi. Iată o mostră: „Mare păcat înaintea lui Dumnezeu şi în faţa Neamului tău este să fii fată trecută de 25 de ani şi să fii nemăritată. Cei mai buni ani pentru naşterea de prunci sînt aproape pe terminate, iar tu ce ai făcut în timpul ăsta? Probabil ai plecat urechea la amăgirile străinilor, cu poveşti despre emanciparea femeii. Ţi-ai pierdut timpul prin facultăţi şi saloane de înfrumuseţare, sau ţi-ai căutat servici să te întreţii singură, în loc să te dăruieşti vieţii de familie aşa cum porunceşte Hristos. Ţi-ai făcut părul cu placa în loc să îmbrăţişezi năframa. Ţi-ai făcut unghiile şi te-ai epilat, arătînd dispreţ faţă de darurile frumuseţii naturale de la Dumnezeu. Ai umblat prin cluburi unde ai ascultat muzica străinistă care ţi-a răcit sufletul la profunzimea fibrei naţionale, care te cheamă neîncetat să aduci noi fii şi fiice în sînul Poporului Românesc. Doamne-fereşte, poate ai şi preacurvit folosind metode de contracepţie (care, dacă nu ştii, au fost inventate de Noua Ordine Mondială pentru depopularea planetei) […]“. (P. M.)

● Veveriţa din Ice Age, în variantă Valea Prahovei, mi-a sărit în faţă: trecînd din brad în brad, a alergat după singura bucată de pîine – ce-i drept, mare! – din curtea în care ne aflam. A luat-o în bot şi ţuşti cu ea în înaltul bradului din faţă, după care a refăcut traseul iniţial. Să mai spună cineva că desenele animate nu sînt, cît de cît, reale… (I. P.)

● Astăzi, joi, 27 septembrie, se împlinesc fix 107 ani de cînd Einstein a publicat eseul „Depinde inerţia unui corp de conţinutul lui de energie?“, care conţine celebra ecuaţie E = mc2. Cine ştie care articol din acest număr al Dilemei vechi va face istorie! (M. C.)  

CINEVA ESTE DE ACORD 
CA NIŞTE CĂRBUNI SĂ REPREZINTE
VESEL EVOLUŢIA

● Cea mai penibilă dintre imaginile transmise de diversele televiziuni pe 17 septembrie, la deschiderea anului şcolar, a fost cea cu primarul Mazăre vizitînd o şcoală din Constanţa, cu o cască de aviator interbelic pe chelie şi cu fetiţele de la grupa pregătitoare cîntîndu-i languroase melodia lui Michel Teló, învăţată, probabil, de la propriile lor învăţătoare: „Ai se eu te pego!“. Dacă cineva le-ar traduce (un fel de „Ai, ce ţi-aş face!“), tot ele ar sesiza Autoritatea pentru Protecţia Copilului. (S. S.)

● Citesc pe Euractiv.ro: „Premierul român Victor Ponta i-ar fi spus preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că este de acord ca Traian Băsescu să reprezinte România la următorul summit UE de la Bruxelles, scrie Wall Street Journal citînd surse europene“. Pupat toţi Piaţa Endependenţi. Doar că Piaţa Endependenţi s-a mutat la Bruxelles. (M. V.)

● S-a descoperit zăpadă pe planeta Marte! Uraaa! Înseamnă că nu mai e nevoie decît de nişte cărbuni, de un morcov şi de-o mătură ca să facem marţieni de zăpadă. (M. M.)

● Cele mai căutate cuvinte pe Google-ul românesc sînt jocuri şi filme. Un popor vesel! (M. C.)

● Aşadar, continuarea recoltei anunţate în numărul trecut (pentru astăzi, nume de firme din Curtea de Argeş, Năvodari şi Caransebeş): Dinastia Mureşană SRL, Aventurin Acvamarin SRL, Puf Şi Lemn SRL, Preponderent SRL, Gospodarul Italian SRL, Sintetic Gemenii SRL, Casa Tinereţe Fără Bătrîneţe SRL, Pruncuşor Voinicel SRL, Crustaceii SRL, Ciao Bebe Mio SRL, Drumul Oaselor SRL, Bunicutzii Frech SRL, Castorul Ioanei SRL, Aroma Levănţica Blue SRL, Forme Magice SRL, Doar Noi Doi SRL, Sisters Luminiţa & Ana SRL, Ton Detectivul Tău SRL, Bani Buni SRL, Rusoaica SRL, Only Duda SRL, Evoluţia Construcţiilor Mecanizate SRL, Te Iubesc SRL, D.D.G. Urcătorii SRL, Concludent SRL, Vin Din Vie Tradiţional SRL, Solaris Gugulania SRL, Ciucă Autentic Accesorii SRL, Voi SRL, Şapte Din Şapte SRL, Structura Simion Nichita SRL, Parchet Pe Viaţă SRL, La Băieţii De Elită SRL. (D. S.)

Foto: Alexandra Brovchin

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Generalul Mark Hertling FOTO EPA-EFE
Bătălia Crimeei va fi „dificilă” pentru armata ucraineană, afirmă fostul comandant al trupelor americane în Europa
Bătălia pentru Crimeea va fi „dificilă” pentru armata ucraineană în cazul în care va ajunge în situația de a elibera peninsula din Marea Neagră, apreciază fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul în rezervă Mark Hertling.
soldati rusi in ucraina FOTO ZDF
Mărturia unui rus care a scăpat din încercuirea ucrainenilor: Lunetiștii noștri aveau puști din 1939
Rușii sunt trimiși să lupte pe frontul din Ucraina fără să fie pregătiți militar, fără veste antiglonț, fără hrană și cu arme vechi, conform unui militar.
Deepfake Technology. FOTO Discover Magazine
Proces Deep Fake în premieră. Elevă din Giurgiu, condamnată de instanță pentru un trucaj video
Primul proces din România cu tema DeepFake a fost judecat la o instanță din județul Giurgiu. O elevă a fost obligată să achite o sumă importantă pentru că și-a bătut joc de un coleg de clasă.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.