Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 463 din 27 decembrie 2012 - 3 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDEVA 
ÎNTR-UN LOC DE GAME 
ŞI ARPEGII DE LÎNGĂ 
RUINELE CURŢII VECHI, 
NIŞTE DETECTIVI FAC CURĂŢENIE
PRIN ÎNTUNERICUL IGNORANŢEI  


● Undeva într-un buncăr de lîngă Bordeaux, nişte cercetători pregătesc 176 de lasere pentru a lovi simultan nişte biete molecule de deuteriu în încercarea de a obţine o temperatură de 10.000.000 de grade Celsius. Deocamdată nu sînt gata. (M. C.)

● „Sînt cel mai puternic parlamentar“, a zis Gigi Becali în prima sa zi de lucru la noul loc de muncă. Cel mai puternic parlamentar din cel mai slab Parlament. (M. V.)

● În nici un an n-am ascultat, în scara mea de bloc, colinde mai elaborate şi mai complexe ca anul acesta. Ce Moş Crăciun cu plete dalbe? Ce Domn, Domn să-nălţăm? Astea-s nimic… Am avut parte de glasuri baritonale de pe la Teologie, numai unul şi unul, intonînd imnuri de slavă, de prea sfinte game şi arpegii, de tineri cantori cu alură de intelectuali şi cu viers mlădios, de fete ca nişte îngeri şi de un întreg cor de biserică revărsîndu-se pe scări, pe patru-cinci voci, ciocănind discret pe la uşi şi cîntînd mai frumos ca la liturghie, de începuse să miroasă a mir la mine pe palier, pe bune! Ori Crăciunul a devenit o sărbătoare mai sofisticată decît credeam pînă acum, ori românii au înţeles în sfîrşit că trebuie să fii profesionist ca să cîştigi nişte bani. (A. P.)

● SMS primit de mine într-o noapte de la un număr necunoscut: „Cheers, foştilor frumoşi nebuni ai marilor Aiuduri deveniţi în urma tratamentului cu prostie bolnavi, incurabili şi indezirabili, celor care mai reuşesc să fîlfîie pe ruinele Curţii Vechi, pecetluită cu fierea lui Mateiu Caragiale, intabulată de opincile Gucci ale lui Becali. Zbor deasupra unui cuib de cuc“. Am citit şi m-am culcat la loc. (M. C.)

● Pe strada Drumul Găzarului, unde şed, îşi are sediul o agenţie de detectivi care se cheamă (cum altfel?) „Cod Şopårla Neagră – Detectivi“. (D. S.)

● Un anunţ dintr-un ziar zice aşa: „Persoană drăguţă, 52 de ani, ortodoxă, educată, doresc să îngrijesc o doamnă de afaceri foarte bogată, miliardară, româncă, în vîrstă, singură, fără moştenitori în vederea rămînerii în locuinţa sa. De asemenea, fac curăţenie prin curtea vilei cît şi în interiorul ei. Exclus gătitul în bucătărie“. Adresa de ziar la care s-a trimis o asemenea cerinţă e cu siguranţă greşită. Cred că, în special în această perioadă a anului, mai eficientă ar fi adresa Santa Claus Main Post Office Tähtikuja 1, FI-96930 Napapiiri. (A. M.)

● Ştim cu toţii că Rudolf are nasul roşu. Dar nu ştim de ce. Cercetătorii din Olanda şi Norvegia au vrut să ne scoată din întunericul ignoranţei şi au testat dacă nasul roşu de ren este un rezultat al „microcirculaţiei nazale mai dense şi bogate“, prin comparaţie cu nasurile oamenilor. Se pare că da, din cauză că vascularizarea este foarte importantă pentru renii zburători, care trebuie să facă faţă temperaturilor extreme în timp ce trag sania. Ce am înţeles eu de-aici nu e că Rudolf are într-adevăr nasul roşu, ci că există reni zburători. (L. V.)

EXASPERATĂ 
DE SUCCESIUNEA DEPLASĂRILOR 
DE-A LUNGUL TIMPULUI, 
O FETIŢĂ SE CAUTĂ ACASĂ 

● Într-un metrou, exasperată de succesiunea staţiilor cu „peron pe stînga“, o fetiţă se întoarce către mama ei, cu un ton revoltat: „Iar stînga? Stînga şi numai stînga, m-am săturat de atîta stînga!“. Ca să fiu sinceră, şi eu. (S. G.)

● După şase săptămîni de la realegerea lui Barack Obama la Casa Albă, nouă publicaţii, printre care The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, i-au trimis o scrisoare vechiului candidat republican, Mitt Romney, şi echipei sale de campanie pentru a se plînge de facturile primite. În Statele Unite cei care plătesc facturile deplasărilor jurnaliştilor pentru a fi alături de un candidat şi de echipa sa în campania electorală sînt publicaţiile pentru care scriu. În cazul acesta, se pare că sumele au depăşit cu mult tarifele obişnuite, fiind vorba despre 745 de dolari ceruţi pentru fiecare jurnalist care le-a fost în preajmă candidaţilor în seara dezbaterii finale. Poate se învaţă minte şi americanii şi nu mai trimit oameni pe teren. Politica se face la televiziune, alegerile se cîştigă, nu se pierd, şi se lucrează cu banii înainte, nu după. Şi nu se cer, ci se dau. (A. M. S.)

● De-a lungul timpului, am avut fel şi fel de reclame cu „reduceri imbatabile“, „preţuri de criză“ sau „oferte speciale de Crăciun“. Anul acesta, însă, am auzit-o pe cea care le întrece pe toate: „Metro transformă sfîrşitul lumii într-o zi de sărbătoare“. Deh, nici sfîrşiturile lumii nu mai sînt ce erau… (P. M.)

● Prin nenumărate anunţuri de la mica publicitate se caută bonă sau bonă internă pentru familie deosebită. Între multele astea familii deosebite or exista deosebiri? (A. M.)

● Cînd un şef de la „Drumuri“ responsabil cu deszăpezirea rămîne înzăpezit înseamnă: a) că a nins; b) că subalternii nu şi-au făcut treaba; c) că a avut ghinion; d) este problema lui / nu mă interesează. Rezolvaţi acest quiz 1) în timp ce sînteţi blocat în trafic; 2) stînd relaxaţi pe fotoliu, acasă; 3) la birou, cînd nu vă vede şeful. Analizaţi răspunsul pentru fiecare situaţie în parte. (M. M.

TREABA EI ESTE SĂ SE ASIGURE 
CĂ MEMBRII COMISIEI DE RELAXARE
SE LĂFĂIE

● O cheamă Catherine „Cassie“ Conley şi treaba ei este să se asigure că vehiculele stelare ale NASA nu contaminează cu microbi de pe Terra mediile extraterestre explorate de agenţia spaţială. Cică pînă acum au mai fost scăpări. (M. C.)

● Nu pricep de ce e lumea aşa de îngrozită că Becali va fi unul dintre membrii Comisiei juridice din Parlament. Mi se pare absolut evident faptul că, dintre toţi, el are cea mai mare experienţă cu DNA-ul, Parchetul General, procurorii, Justiţia. (L. V.)

● În sfîrşit, sînt şi la noi cadouri ca-n serialele proaste la care mă uit cu voluptate: Cutia cadou Happybox Escapada de Lux, care „reprezintă posibilitatea de a beneficia de un pachet Turistic de Lux, dintre cele 40 de variante propuse, la hoteluri de 4 şi 5 stele, din toată ţara. Ofertele variază de la cazare în apartamente Deluxe cu cina romantică inclusă, la sejururi care includ picnic organizat la poalele muntelui, pînă la evadări Spa, cu masaje de relaxare pentru cupluri“ (happy-box.ro). În sfîrşit, vom putea fi şi noi în rîndul celor care pot opta pentru escapade kitsch-romantice ca-n Tînăr şi neliniştit. (I. P.)

●În Aviaţiei, pe dreapta, se lăfăie, pe un perete întreg, firma unui nou magazin de „instalaţii“: MARICON. O fi, cum se poartă, o combinaţie de Mariana şi Cornelia sau mîndria (asumată argotic) de a fi gay, că asta înseamnă, în spaniolă, maricón. Vorbim de ţopenie sau, cum ar zice golanii, de „sînge în instalaţie“? (S. S.)

Foto: I. Popovici

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Motoare de barcă gasite în Crișan FOTO garda de Coastă jpeg
Motoare de barcă dispărute din Franța, descoperite în Delta Dunării. Ce explicații a dat proprietarul
Patru motoare de barcă au fost descoperite de polițiștii Gărzii de Costă la un bărbat din Crișan, Tulcea. Motoarele figurau ca dispărute și erau căutate de autoritățile din Franța pentru confiscare.
Dr. Marian Gașpar FOTO arhivă
Petiție pentru eliberarea chirurgului acuzat de luare de mită: „Lăsați-l să salveze vieți în continuare!”
Peste o mie de persoane au semnat, în mai puțin de 24 de ore, o petiție online pentru eliberarea chirurgului timișorean Marian Gașpar, arestat preventiv pentru luare de mită.
Soldat ucrainean pe un tanc rusesc abandonat in Harkov FOTO Profimedia
Ucrainenii sunt pe cale să cucerească Lîman. Panică în rândul bloggerilor militari ruși
Mai mulți bloggeri și corespondenți militari ruși au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și lucrează pentru a finaliza învăluirea trupelor rusești din Lîman și de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets din această zonă.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.