Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 464 din 3-9 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

CUM AR FI SĂ TE TREZEŞTI
CU UN CAZ COLOSAL
DE SCHIMBARE A DIAFRAGMEI
ÎN COLŢUL DIN DREAPTA,
SUB O STATUIE A LIBERTĂŢII
ÎMBUJORATE?


● O balenă vie, lungă de 18 metri, a eşuat recent pe o plajă din New York. S-a declanşat o întreagă operaţiune de salvare, cu pompieri, poliţişti şi specialişti. Aceştia au constatat că balena are puţine şanse de supravieţuire, ca în mai toate cazurile similiare. Fiindcă există cazuri similare, ba chiar cîte două pe an numai pe plajele newyorkeze. Cum o fi să te trezeşti cu o balenă lîngă tine pe cearceaful de plajă? Să te întrebe de Waldorf Astoria Hotel? (A. M.)

● Cum de mai mulţi ani imaginea lui Moş Crăciun apare peste tot, folosit pe post de comis-voiajor care vinde de toate, de la maşini şi vacanţe scumpe în ţări exotice la detergenţi şi chiloţi, în unele reportaje TV reporterii au ajuns să-i spună „bătrînelul“. Un caz colosal de tragere de şireturi. (S. G.)

● Deci un prim-ministru plagiator (conform Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti) şi un preşedinte al ICR informator al Securităţii (conform CNSAS). Anul trecut, cam pe vremea asta, îngheţam ca proştii protestînd pentru schimbare în Piaţa Universităţii. Mulţumim mult, „USL-aceeaşi-mizerie“! (M. C.)

● O sală de gimnastică din Bucureşti te îndeamnă, printre alte corvoade fizice, la un exerciţiu tentant: terapia prin rîs. Scopul terapiei e eliminarea stresului şi a toxinelor din organism. Exerciţiul constă din stimularea artificială a diafragmei. Parcă-parcă mă încearcă rîsul. Dar nu mai bine mă uit la Seinfeld? (M. M.)

● Să vedeţi ce mi s-a-ntîmplat. Deschid eu într-o seară saitu’ ziarului italian La Stampa (lastampa.it) ca să văd cum mai e cu Berlusconi (recent re-logodit şi re-hotărît să re-salveze Italia) şi, în colţul din dreapta sus, peste cine credeţi că dau, pe un mic banner? Peste Mirabela Dauer făcînd reclamă la tigaia Dry Cooker! Pe româneşte. Am închis imediat saitu’ cu pricina şi nu mi-a mai păsat de Berlusconi şi de logodnica lui. Mă tem că nici globalizarea nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● Pe o pungă de popcorn cumpărată în gara Tecuci scria „authentic fabrication“, sub o statuie a Libertăţii cam ştirbă, dar fericită. Am răsuflat uşurată. Mă temeam că dau peste nişte floricele contrafăcute, fierte în grăsime de gîscă pe un vapor din largul coastelor somaleze. (L. V.)

● Ca în fiecare an, de sărbători am trimis şi am primit mesaje cu urări. Ca în fiecare an, după primele trei sms-uri m-a cuprins o plictiseală teribilă, uitîndu-mă la banalităţile care se tot repetau pe ecranul telefonului. Noroc cu cei de la Kamikaze şi ale lor „SMS-uri de trimis prietenilor pretenţioşi de sărbători“. Iată cum sună unul dintre ele: „Fie ca Sfintele Sărbători să vă aducă belşug în casă şi pe masă, dar un belşug cu conţinut caloric mai scăzut, bazat în special pe calorii provenite din proteine şi mai puţin din glucide sau grăsimi. Fie aşadar ca piftia (de curcan sau soia), cozonacii (fără nuci că au grăsimi, fără ou că e greu şi fără unt), friptura (maxim de peşte cu carne slabă) şi vinul şi ţuica fără alcool să vă aducă numai bucurii!“. Sau: „În clinchet vesel de clopoţei, cu feţele îmbujorate de flăcările din soba pe care şade mîndru televizorul plat care anunţă măriri de impozite şi criză financiară, fie ca magia Crăciunului, a ţuicii şi a vinului să vă dea o stare iluzorie de bine şi de belşug“. La mulţi ani! (P. M.)

CAM ŞTIŢI, CÎT DE CÎT
(CU UN OCHI DESCHIS),
POEZIA LOCULUI DEFINITIV


● Acum fix 30 de ani, pe 1 ianuarie 1983, ARPANET folosea în mod oficial „Internet Protocol“. Restul îl cam ştiţi. (M. C.)

● În dimineaţa zilei în care împlineam un număr de ani cu care aveam o relaţie cît de cît bună, am primit un e-mail de la fondul de pensii privat pilonul doi. Acesta a fost primul, bănuiesc că de acum înainte o să-mi scrie în fiecare an. Aşa că le mulţumesc, mi-au făcut ziua… (A. M. S.)

● Dacă delfinii dorm cu un ochi deschis, propun această expresie: „a dormi delfineşte“. Pentru cei care pot. (M. C.)

● De sărbători mi-a recomandat cineva pentru cozonaci – şi nu numai – cofetăria… Peştişorii. Cînd am ajuns acolo, cu puţin înainte de Ajun, totul se epuizase. Nu şi poezia locului: cofetăria se află pe str. Picturii, colţ cu str. Iarba Cîmpului. De acolo ieşi în str. Ghemului. (I. P.)

● Primesc prin e-mail o invitaţie de la magazinul meu preferat din Franţa, E. Leclerc, şi, pentru că îmi place locul, o şi deschid. Şi citesc aşa: „Vous ne pouvez pas accéder à ce site depuis votre pays“, adică era pentru mine, dar nu şi dacă-mi deschid mail-ul din România. Ştiu, e practica obişnuită – de pildă, amazon.fr nu trimite cărţi electronice pentru Kindle în România orice-ai face şi oricît ai plăti (ceea ce e o discriminare grosolană). Ce să zic, deocamdată pot doar să nu mai calc ever prin E. Leclerc, să citesc cărţi franţuzeşti doar pe hîrtie, să renunţ definitiv la melci şi la camembert… (S. S.)

DEOCAMDATĂ
ÎI PUTEŢI URMĂRI CĂLĂTORIA REPEDE
PRIN VECHILE METODE NOI


● Am promis că vă ţin la curent cu voiajul spre marginea sistemului solar al sondei Voyager 1. Lansată în 1977 şi aflată acum la 18 miliarde km de Terra, este cel mai îndepărtat obiect produs de om. Cercetătorii spun că mai are puţin şi iese din sistemul solar, dar rezervele de plutoniu ale sondei o vor mai putea alimenta doar pînă în 2025, moment în care vom pierde contactul cu ea. Deocamdată îi puteţi urmări călătoria în timp real aici: http://voyager.jpl.nasa.gov/where/index.html. (M. C.)

● Revoluţia din ’89 pe foarte repede înainte. Pe 23 decembrie, la Universitate, o doamnă îi spune fetiţei: „Mulţi tineri au ieşit atunci pe stradă şi s-au bătut cu poliţiştii pentru libertate. Era şi mami acolo“. (A. M. S.)

● Pregătiţi-vă să vă schimbaţi buletinele de identitate. În 2013 se introduc noile cărţi de identitate europene, cu cip electronic şi date biometrice. Asta înseamnă: cozi, ghişee, hîrţogăraie. Pentru că digitalizarea actelor se face tot prin vechile metode analogice. (M. M.)

● La început de an, un pomelnic inaugural cu nume de firme, adunate din Alba Iulia şi Focşani: Info Curăţenie SRL, Abordabil SRL, Sing Sing SRL, Cicago Grup SRL, Viitorul Gologanu SRL, Distins SRL, Ro Basm Tex SRL, Baby Biberon SRL, Decembrie 89 SRL, Spontana SRL, Lumina Bună SRL, Dacii Noi SRL, Dublu Lic & Sic SRL, Florăria Ichebana SRL, Global Investiţii Patrimonializate SRL, Teocratic SRL, Fantezia Culorii SRL, Tu SRL, Balta Lucie SRL, Lăcătuşeria Kuzneţov SRL, Dor Total Com SRL, Micuţul SRL, Promovări Sarmisegetusa SRL, Tarabarala SRL, Agresiv SRL, Şurub Expert SRL, Vasile Transportes Nacionais E Internacionais SRL, Reîntregirea SRL, La Unica Seniorita SRL, Magazin Prelata Albastră SRL, Independent SRL, Pour Amour SRL, Ziduri SRL, Totalitaris SRL, Mânădelucru SRL, Locaşul Meu SRL, Dinţişorul SRL, Expansiune Com SRL, Naşterea Cuvântului Presei SRL, Poarta Şapte SRL, Arta Cimentului SRL, Măsaua De Minte SRL, Pan Tolstoi SRL, Lună Şi Bec SRL, Poem Studio Estetic SRL, Ideal Breaz SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Poliţia Română foto Poliţia Română
Un copil de 4 ani s-a înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis VIDEO
O familie din orașul Găești, Dâmbovița, trece printr-o tragedie inimaginabilă. Copilul de doar patru anișori a fost găsit mort în piscina din curtea casei. De durere, mama s-a sinucis spânzurându-se în pădure.
Masini cu rusi care fug de inrolare asteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
Ruşii care au afirmat la granița cu Georgia că Rusia este țară agresoare ar putea fi pedepsiți
„Poate că este un lucru bun că cei care au semnat acest document au plecat. Ei ne-au trădat. Trebuie să le spunem că au comis o crimă și dacă vor să se întoarcă, vor fi pedepsiți”, a declarat Viaceslav Volodin.
Ultimii lingurari din Baragan FOTO Facebook MS jpg
Romii rudari, ultimii cioplitori în lemn din Bărăgan. Meșteșugul iscusit care i-a ajutat să supraviețuiască
Ultimii meșteri rudari din județul Călărași, iscusiți cioplitori ai lemnului, au fost incluși într-o cercetare realizată de specialiști de la Muzeului Satului „Dimitrie Gusti”.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.