Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 466 din 17-23 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU VI SE PARE CĂ PRIN UNELE
LOCURI ÎNCEP SĂ APARĂ
(ÎN CONTEXTUL REGLEMENTĂRILOR
INTERNE) LEGUME HALUCINANTE
DESTUL DE COAPTE?


● Nu vi se pare că încălzirea globală a îngheţat? (M. M.)

● Coşurile de gunoi rotunde din sectorul 3, din lemn de esenţă tare, instalate îndesit de fostul primar Negoiţă, au început să-şi piardă partea interioară de tablă. Gunoi tot se aruncă în ele şi rămîne acolo mult timp, vizibil printre stinghiile de lemn. Noul primar Negoiţă trebuia probabil să decidă: să continue întreţinerea investiţiei – chiar dacă ineficiente – a vechiului Negoiţă, pe motiv că a costat ceva bani publici, sau să o „lichideze“ şi, după un model împămîntenit, să vină cu o altă firmă şi să facă altfel de coşuri, diferite şi poate mai ieftine. Ei bine, vechile coşuri par să rămînă la locurile lor, tot mai părăginite, în vreme ce prin unele locuri încep să apară altele noi, tot de lemn şi cît se poate de asemănătoare cu cele vechi, doar că ceva mai pătrate. Adică diferenţa e aşa cum bine ştiam, doar de prenume. (A. M.)

● În 2012, doi binecunoscuţi condamnaţi s-au apucat de scris cărţi în penitenciar. Adrian Năstase a publicat cartea România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene, iar Sorin Ovidiu Våntu – un volum intitulat România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare. Conform legislaţiei actuale, astfel de activităţi „literare“ pot duce la reducerea pedepselor. Ce mai, s-a întors lumea cu susul în jos! Dacă în anii comunismului riscai să fii închis rapid pentru asemenea îndeletniciri intelectuale, astăzi ai şanse să-ţi micşorezi cu ele numărul zilelor petrecute după gratii. (P. M.)

● Deşi botaniştii susţin că roşiile sînt un fruct, Curtea Supremă de Justiţie a SUA a decretat că sînt legume. Oricum, se pare că banala roşie are cu aproximativ 7000 de gene mai mult decît un om. Să mai spui despre cineva că a ajuns o legumă! (M. C.)

● În momentele în care izbucneşte cîte un circ mediatic şi nebunia se dezlănţuie, iar comentariile din spaţiul virtual devin halucinante, mă gîndesc că ieşitul din casă are un factor de risc pe care nu-l prea luăm în calcul. (A. M. S.)

● Aspiraţia la apă sfinţită nu scoate, din păcate, ce-i mai bun din toţi semenii noştri: pe lîngă mine, cuminte aşezată la coadă, au trecut cel puţin două doamne, destul de coapte, care au abordat niscaiva strategii prin învăluire (după ce au încercat vorba bună şi apoi protestele), au sărit peste binecuvîntarea preotului şi puparea icoanei şi a crucii, şi ne-am trezit cu ele că au şi plecat cu sticlele în vreo cinci minute. La ce bun comentariile nesărate de după: „Aţi văzut? Chiar şi la biserică…?“ (I. P.)

DACĂ LE APEŞI PE BURTĂ SOACRA
(DIRECTOR-ADJUNCT CIVIL),
TE ANUNŢĂ CĂ OMAGIAZĂ
LUNGUL VIEŢII…


● Becali, la RTV: „Animalele nu sînt însufleţite“. Nu, unele sînt făcute din pluş, altele din plastic, altele din lemn şi încep să vorbească dacă le apeşi pe burtă. (L. V.)

● Cîteva bloguri de scandal, printre care LiveStrong, sînt de părere că stările toxice prin care trece Kate Middleton de cînd este însărcinată se datorează mai ales unor prăjituri cu lavandă trimise de soacra ei vitregă, Camilla Parker. Doamne fereşte să piardă ducesa de Cambridge sarcina, că vom asista la varianta Albei ca Zăpada 2013, cu maştera sufocîndu-şi rivala cu un biscuit malefic oprit în gît. (S. S.)

● Există cîteva nume predestinate să lucreze în echipa lui Marga de la ICR. Printre ele, Eunicia Maria Trif (nepoata soţiei lui Andrei Marga – secretar general adjunct ICR) şi Pompei Cocean (prorector UBB – director-adjunct ICR, filiala Transilvania). (L. V.)

● Văduva lui Sergiu Nicolaescu a făcut un gest de mare bun-simţ şi a dat un comunicat prin care a cerut televiziunilor să nu transmită în direct înmormîntarea, citînd nişte articole de lege. Deci am ajuns ca hienele de presă să fie ameninţate cu Codul Civil. Apoi s-a aflat de faptul că omul a vrut să fie incinerat, dar Biserica Ortodoxă Română are o părere despre asta. De ce are BOR o părere cînd nu e implicată în poveste? Ia să citim pe ziare.com: „«Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormînteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormîntare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sînt înmormîntate personalităţile lumii artistice», a spus părintele Constantin Stoica“. Booon, acum să recitim. Deci domnul Stoica de la BOR crede că modul în care o familie decide să spună „adio“ cuiva e treaba poporului pravoslavnic. Pînă aici e vorba doar de grobianism. După care, domnul Stoica de la BOR face şi o ofertă: vă facem discount de 50% din banii de slujbă şi vorbim la Primărie să vă dea loc gratis. Cu alte cuvinte, domnul Stoica de la BOR simte că pierde un client şi face o ofertă de reducere a abonamentului. Asta apropo de hiene. (C. G.)

● Pe un perete dintr-o staţie de metrou, o reclamă te anunţă că la o anumită bancă te aşteaptă, cu daruri multe, Moş Credit. Să înţeleg că de la Moş Gerilă la Moş Credit, Moş Crăciun a fost doar o scurtă perioadă de tranziţie? (S. G.)

● Jurnalul naţional îl omagiază pe Mihai Gâdea de ziua lui, iar el publică un text despre sine însuşi, pe care îl încheie comentînd nişte vorbe ale lui Martin Luther King: „Martin Luther King spunea că nu se teme de cuvintele celor violenţi, ci de tăcerea oamenilor cinstiţi. În 2013 îmi doresc stabilitate şi să nu se audă tăcerea celor cinstiţi“. Bravos! Bine zice. Pour une fois, sînt de acord. Mai ales că în 2012 s-au auzit asurzitor zgomotele oamenilor de la Antena 3, care n-au tăcut deloc, da’ deloc… (M. V.)

● O persoană străbate pe jos, de-a lungul vieţii, cam 160.000 de kilometri. Ca şi cum ar face de patru ori înconjurul Pămîntului. Dacă mai pui că face anual, laolaltă cu planeta, şi un tur în jurul Soarelui, poţi spune despre oameni că sînt destul de plimbăreţi. (M. C.)

…ADORMIT
PE VREMEA CELUI
DE-AL DOILEA EMINESCU,
ÎN TIMPUL UNUI EXTAZ


● Poliţia din Paris a publicat un best of al cazurilor sale insolite: turişti danezi recuperaţi în pielea goală de pe stradă, un hoţ beat care a adormit pe canapeaua din apartamentul în care intrase, un şofer care a tăiat anvelopele maşinii de Poliţie care îl oprise, scoaterea unui piton de trei metri din Sena etc. Cum la noi se poartă lucrurile hard, o asemenea antologie n-ar avea nici un succes. Ştirile de la ora 5 sînt baza şi poate va face cineva un best of al celor mai sîngeroase omoruri din ultimii ani. Neapărat cu multe imagini. (A. M. S.)

● Un octogenar englez s-a trezit din comă după cîteva zile nemaivorbind engleza, dar vorbind foarte bine galeza, limbă pe care nu o ştia, însă la care fusese „expus“ în urmă cu 70 de ani, pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul unui refugiu. Norocul a fost că nevasta lui ştia galeza, i-a tradus ce zicea şi astfel, în cîteva zile, păstrîndu-şi cumpătul, bietul om a început să-şi recupereze propriul idiom. (S. S.)

● Consiliul Judeţean din Botoşani a hotărît să-l facă pe Mihai Eminescu cetăţean de onoare al judeţului Botoşani. Pasul următor e să primească Steaua României în grad de comandor, apoi honoris causa de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi, în cele din urmă, şefia ICR-ului. Nu ştiu cum de nu s-a gîndit nimeni la asta pînă acum. (L. V.)

● Continuarea şi sfîrşitul buchetului cu nume de firme din Bacău (voi reveni cu altele, din alte părţi, peste cîteva luni): Şoferul SRL, Cabotin Com SRL, Look At Me SRL, Dumbreea Impex SRL, Konstantinii SRL, Pomaltoi SRL, Azur Marcel SRL, Amplu SRL, Depozitul De Scaune SRL, Rainbow Moldova SRL, Calofilia Com SRL, Simultan Divers SRL, Static SRL, Pont Neuf SRL, Funii Şi Cabluri SRL, Ultima Şansă SRL, Tentaţia SRL, La Bază SRL, Mondial Flori & Plante SRL, Raiul Divin SRL, Ghervase Oil SRL, Dulce Acrişor SRL, Siameza SRL, Excepţional Meniu SRL, Solida Birou SRL, Hidropol Studii SRL, Vrăbiuţa Prodcom SRL, Anima SRL, Electro Confident SRL, Soarekarla SRL, Adifier Colect SRL, Trăieşte Natural SRL, Quality & Respect SRL, Conachi Eolica SRL, Vesperal SRL, Ceptul Pur SRL, Cosa Nostra Mario SRL, Extaz SRL, Ciocan Beer SRL, Omul Cu Grădina SRL, Pescăruş Marilu SRL, Ghisheft Impex SRL, Mîndru Constructor SRL, Centrul Părinţii Spun Prezent SRL, Palosh Lac SRL, Fabrica De Sport SRL, Alecu Proprietate Intelectuală SRL. (D. S.)

Foto Farkas Erno

Cea mai bună parte din noi jpeg
Am cîntat Go West la Moscova
Îmi tot fuge gîndul la fata deloc înaltă din Ucraina, care m-a oprit zîmbind pe holul Teatrului Bolșoi și mi-a făcut poze în timp ce imitam balerinele. Sper că va dansa toată viața, așa cum a visat.
Zizi și neantul jpeg
Balonzaid
Odată intrată în grupul de școlari și protejată de el, din potențială Scufiță Roșie deveneai pitic.
965 18 Adina jpeg
Pisicile și oamenii lor
Așadar sînt foarte mulți oameni care se adună în jurul acestor pisici ale nimănui – de la cei cărora „li se face milă”, ca mie, și se îndură să adopte, la donatori, la oengiști și la doctori.
965 19 Stela jpg
„Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire” – interviu cu Erwin KESSLER, directorul MARe/Muzeul de Artă Recentă –
Vizitatorii vin la MARe ca să se simtă bine, nu ca să își îndeplinească o îndatorire, o corvoadă culturală, din spectrul instruirii obligatorii.
p 20 WC jpg
Despre Marin Tarangul: cum începe lectura
Despre Marin Tarangul a scris Andrei Pleșu două propoziții care m-au făcut să nu mă las pînă nu îl citesc în întregime.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Francisc și Clara
Într-o istorie a prieteniilor spirituale, Francisc și Clara au o întîietate necontestată.
640px Bucharest city jpg
Zgomotul curățeniei
Dacă ne uităm în Planul de acțiune pentru aglomerarea București disponibil pe versiunea veche a site-ului Primăriei Municipiului București, observăm că măsurile sînt direcționate către zgomotul generat de traficul rutier, feroviar (tren, tramvai), aeroportuar și industrial.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O cercetătoare vorbește despre emoțiile animalelor și spune că cimpanzeii sînt capabili să se împace după ce au avut o dispută. Asta schimbă cu totul perspectiva asupra semenilor noștri care rămîn supărați ca văcarul pe sat.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.

Adevarul.ro

disparuta olt foto ipj olt png
Dispariția tinerei din Olt, telenovelă. Alina a ajuns în Anglia și nu se mai întoarce acasă
Tânăra de 26 ani, din Văleni, Olt, a cărei dispariție a fost anunțată marți, 4 octombrie 2022, a fost găsită. Alina a vorbit cu polițiștii și le-a spus că este bine, dar că nu se întoarce acasă.
FOTO 1 În centru, Daniel Magdal, Hoffmann foto Andrei Grigore jpg
„Povestirile lui Hoffmann”, premieră la Opera bucureșteană
Cel mai reprezentativ opus dintre multele compuse de Jacques Offenbach a fost ales drept deschidere a stagiunii 2022-2023.
premiul nobel pentru chimie 2022 jpg
Premiul Nobel pentru chimie 2022: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea «chimiei click» și a chimiei bioortogonale“
Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2022 lui Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless „pentru dezvoltarea «chimiei click» și a chimiei bioortogonale”.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.