Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 467 din 24-30 ianuarie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIE CINEVA CE S-A ÎNTÎMPLAT
CU ADEVĂRATA NEMULŢUMIRE?
DE CE NU MAI APAR
MAGAZINE INACCESIBILE ÎN EST?


● Ştie cineva ce s-a întîmplat cu OTV-ul? Vreme de trei zile nu au mai apărut pe ecran titlurile ştirilor-bombă despre viitorul preşedinte al României DD, burtierele cu „Daţi SMS la numărul…“ şi întrebări de tipul „Credeţi că Sergiu Nicolaescu a murit de moarte bună“? O fi vîndut DD-ul aparatul lui de propagandă vreunuia căruia îi plac ecranele mai curate? Am ajuns s-o spun şi pe-asta: nici OTV-ul nu mai e ce a fost! (A. P.)

● După ştirile TV, unde afli adevărata stare a naţiunii – că Bănică a divorţat de Marin, Elodia e în viaţă şi Becali a ameninţat-o pe Crudu să se lase de carieră –, apeşi telecomanda şi dai de Masters-ul de snooker. Unde jucătorii îşi autodenunţă un fault (observat doar de ei), riscînd să piardă meciul. Cît de aproape pot fi două lumi atît de paralele! (S. G.)

● Spuneţi sincer la ce/cine vă gîndiţi cînd citiţi următoarele: „Mişcarea de protest va continua pînă cînd elita politică va auzi strigătele de nemulţumire şi va renunţa la putere! Acesta este mesajul trimis în multiple feluri: prin pancarte, măşti, strigăte: «Destul!». Ne-am săturat de minciuni, de cleptocraţie, de injurii şi de umilinţe. Spiritul contestării este cel mai bine întruchipat de sloganul: «Minte, fură, guverneaz㻓. Nu, nu e din/despre România. E vorba despre Slovenia, unde o Comisie parlamentară pentru lupta împotriva corupţiei a descoperit nişte bani nedeclaraţi şi nişte tranzacţii aiurea, şi la actualul premier, şi la liderul opoziţiei. (M. V.)

● Site-ul HelloWork al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Japonia propune următorul job: observator de baloane publicitare. Descriere: să te asiguri că baloanele cu heliu de pe cerul Japoniei care poartă logo-ul marilor magazine sau al sălilor de jocuri sînt în bună stare de funcţionare şi umflate regulamentar. Salariu: între 5300 de yeni şi 7300 de yeni pe zi (46-63 de euro). Cum se spune: „Pick me! Pick me!“ în japoneză? (L. V.)

● ADN-ul extras din sîngele recoltat din lipitorile vietnameze i-a ajutat pe biologi să monitorizeze diversitatea unor specii tropicale din zone aproape inaccesibile, cum ar fi capra japoneză, muntjacul Truong-son, iepurele vărgat annamit sau bursucul-dihor chinez. (M. C.)

● Există întotdeauna un risc cînd inviţi pe cineva în Est şi îl laşi să guste farmecul său retro de unul singur. Spaniolul Enrique Vila-Matas, invitat în Bulgaria, ar prefera să fie oriunde altundeva şi notează în jurnalul lui volubil: „Se mai fac încă simţite sechelele regimului totalitar. Acestea fiind zise, n-am mai nimic de adăugat despre Bulgaria, poate fiindcă aici, la Sofia, n-am auzit nimic, n-am stat de vorbă cu nimeni. S-ar putea spune că am venit aici ca să fac exact contrariul a ceea ce ar fi făcut un spion.“ La urma urmei, ce căuta spaniolul în Bulgaria? (S. S.)

CRED CĂ OAMENILOR
ÎN FORMĂ DE SPIRALĂ
LE-AU CAM STAT ÎN GÎT ARDEII
CU NUME DE BASM,
NICIODATĂ GRĂBIŢI


● Ultimul film al lui Ben Affleck, Argo, n-a fost deloc pe placul guvernului iranian care intenţionează să producă un contra-film, în care să-şi spună punctul de vedere asupra acestei afaceri. Argo vorbeşte despre o operaţiune de salvare a şase diplomaţi americani cu ajutorul CIA, iar acţiunea se petrece la Teheran, în 1979. Filmul iranian va fi realizat de Araollah Salmanian, un regizor minor, supranumit „The General Staff“. Cred că oficialilor iranieni le-au cam stat în gît Globurile de Aur. Să vedem cum se vor îneca cu Oscarurile. (A. M. S.)

● Şi anul acesta, pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, s-a cerut, insistent, canonizarea poetului. E aproape ridicol! Să le spună cineva oamenilor ăstora că Eminescu a fost deja canonizat. Literar, desigur. (M. M.)

● S-a descoperit cea mai mare galaxie în formă de spirală, cam de cinci ori cît Calea Lactee. Astronomii au botezat-o NGC 6872, fireşte. (M. C.)

● Din categoria „Sfaturi utile, pe net“: „Ai grijă ce mănînci. 4 alimente care produc halucinaţii!“. Ca să nu vă las într-o confuzie totală, cu vertijuri, şi să vedeţi elefanţi verzi pe stradă, vă spun care sînt cele patru alimente: ardeii iuţi, nucşoara, pîinea de secară şi cafeaua. Cel puţin trei dintre ele fac parte şi din categoria „alimente pentru o viaţă sănătoasă“ sau „alimente care te ajută să slăbeşti“. Nu vi se pare halucinant? (A. P.)

● Din Calea Văcăreşti, la un moment dat, pe la Timpuri Noi, în zona fostului abator, dacă faci dreapta, dai în Aleea Zînelor. Nu e singura cu nume de basm din Bucureşti în vecinătăţi nu dintre cele mai feerice: nu departe de Calea Ferentari se află suratele ei, str. Făt Frumos şi  str. Ileana Cosînzeana. (I. P.)

● În ultima vreme, la salonul de coafură la care merg de nişte ani buni, la manichiură şi pedichiură dau tot mai des peste domni care stau fie cu mîinile, fie cu picioarele la muiat. Şi ce mi se pare cu adevărat ciudat e că nu sînt niciodată grăbiţi, nu le sună isteric telefoanele, ci vorbesc calmi şi zîmbitori despre copii, grădiniţe şi călătorii. (A. M. S.)

DOUĂ VOCALE
ŞI PATRU CONSOANE
(DAR FĂRĂ Ţ LA IAŞI)
AU IEŞIT DIN HIBERNARE
ŞI SE REFERĂ LA UN CUVÎNT


● E o limbă străveche, se numeşte silbo gomero, constă în doar două vocale şi patru consoane, toate fluierate, şi încă se mai „vorbeşte“ pe insula spaniolă (de origine africană) La Gomera din arhipelagul Canare. Asta după ce, la începutul anilor ’90, a fost introdusă ca materie de studiu în şcoli. Momentan, alte limbi fluierate se mai folosesc şi pe insula grecească Evia, în oraşul turcesc Kuskoy, într-un orăşel din Pirineii francezi şi în cîteva comunităţi din Africa. Să mai fluiere lingviştii a pagubă! (M. C.)

● Pe un zid, scris cu litere mari, dar fără Ţ, acest avertisment: „ATENTIE, CAD TURTURI!“. Nu m-ar mira să văd la primăvară, cînd va începe ciripitul, un alt avertisment, în acelaşi stil: „ATENTIE, CAD TURTURELE!“. (D. S.)

● „Pot să vă spun că este foarte important faptul că, adeseori, apare o carte foarte bună la Iaşi pe care oamenii de cultură de la Craiova nu o ştiu şi, de aceea, ne dorim să creăm această structură!“, a zis Andrei Marga la deschiderea oficială a filialei Institutului Cultural Român din Iaşi. Pentru că informaţiile par în general că ajung mai greu la Andrei Marga, aş vrea să-i transmit că „această structură“ se cheamă Internet şi se găseşte de ceva vreme şi la Iaşi, şi la Craiova. (L. V.)

● Pînă săptămîna trecută, cel puţin, iarna asta a fost destul de clasică, atît ca temperaturi, cît şi în ce priveşte zăpada. Iar meteorologii au tot prognozat perioade de încălzire care nu s-au prea adeverit. Televiziunile au exagerat (cum le e obiceiul), anunţînd în cîteva rînduri, sonor, că „de mîine vremea se încălzeşte“, cînd era vorba de cîte o creştere nerelevantă de vreo două grade şi care nu dura mai mult de o zi. Pe la jumătatea lunii ianuarie însă, cînd afară erau cel mult zero grade, o asemenea televiziune a dat ştirea că urşii din Braşov au ieşit din hibernare şi circulă prin oraş căutînd prin gunoaie, iar în josul ecranului era titrat „Căldura zăpăceşte urşii“. Nu mai poţi să crezi decît că şi urşii au început să se ia după prognoza fetelor dezgheţate de la televiziuni. (A. M.)

● După o listă scurtă care a mai inclus, printre finalişti, şi acronimul YOLO (You only live once – „Trăieşti doar o dată“) sau des folosita expresie fiscal cliff („vîrf fiscal“), Societatea Americană a Dialectelor a votat cuvîntul anului 2012. Acesta este hashtag şi se referă la un cuvînt sau o expresie precedată de simbolul #, folosită pe Twitter pentru a introduce un subiect sau a face un comentariu. Dacă am fi pe Twitter, acum, şi ar trebui să mă încadrez în cele 140 de caractere, v-aş scrie astfel: #dilemaveche: Pe 14 ianuarie 1993 a apărut primul număr din Dilema, care avea 16 pagini şi costa 50 de lei. În 2013 revista noastră a împlinit 20 de ani. (P. M.)

Foto: C. Tudor

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Rusii trec granita in Georgia FOTO Getty Images jpg
Moscova face liste cu cei care pleacă din țară: ce se va întâmpla cu ei
Rusia alcătuiește liste cu persoanele care pleacă din țară în contextul decretării mobilizării parțiale.
Martin Jordan sosie Gordon Ramsay foto Antena 1 jpg
„Chefi la cuțite“, vizitați de Gordon Ramsay. „Când îți demontează farfuriile de la amuletă, te gândești: «Îți e permis, maestre»“
În ediția de miercuri a show-ului culinar de la Antena 1, chefii au avut un șoc total când l-au văzut în platou pe celebrul Gordon Ramsay.
marian cozma jucator handbal jpeg
Omagiul maghiarilor pentru Marian Cozma, handbalistul omorât la Veszprem VIDEO
Dinamo a jucat miercuri în turul 3 al Ligii Campionilor la handbal contra lui Veszprem. A fost întâlnirea echipelor la care a evoluat sportivul ucis mișelește într-un bar din Ungaria.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.