Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 477 din 4-10 aprilie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

PURTÎND MĂŞTI PENTRU A TRANSMITE
CEVA GRAV, ROMÅNII PLEACĂ
SĂ DUCĂ GUNOIUL ŞI,
LA ÎNTOARCERE,
SE ARATĂ DERANJAŢI DE RISIPĂ


● ICR a declarat oficial că tinerii care au protestat lîngă standul românesc de la Salonul de Carte de la Paris, purtînd măşti ale scriitorilor absenţi, se aflau sub influenţa alcoolului. ICR consideră, poate, că protestele sub influenţa alcoolului sînt mai puţin serioase? Noi am putea enumera o serie de opere artistice şi literare (unele chiar expuse la respectivul stand românesc) create sub influenţa alcoolului. Ce e totuşi limpede este că protestul n-a fost apă chioară. (A. M.)

● Cînd mergi cu 381 şi nu ţi-ai luat o carte la tine (în ziua aia nu-mi luasem), te uiţi pe geam la ce mai trece. Şi vezi trecînd litere în mişcare, scrise pe maşini pentru a transmite ceva. De exemplu, www.amslabit20kg.ro. (D. S.)

● După cum există studii conform cărora simţul de orientare al păsărilor călătoare este grav afectat de schimbările de climă, ele pierzîndu-şi adesea direcţia de zbor, ar trebui să ne gîndim serios dacă în locul Iepuraşului de Paşti nu va veni cumva Moş Crăciun. (S. G.)

● Mircea Geoană a declarat zilele trecute: „Pe cei de la PDL i-a pedepsit Dumnezeu. Au făcut tot felul de promisiuni – traiul bun, lupta împotriva corupţiei, adevărul, dreptatea, speranţa –, tot arsenalul de promisiuni pe care românii le-au crezut. Şi Dumnezeu, şi românii i-au pedepsit pentru astfel de promisiuni. Dumnezeu vede şi pedepseşte pe cei care întind coarda prea mult.“ Gîndul că Dumnezeu n-are altă treabă decît să-i pedepsească pe membrii PDL mă înfioară mai mult decît gîndul inexistenţei Lui. (L. V.)

● În turul al optulea din cadrul Marelui Premiu de Formula 1 al Malaeziei, cursa a început pe ploaie, iar după doar cîteva tururi, s-a oprit. O parte dintre piloţi s-au grăbit să facă schimbul de pneuri. Printre aceştia, şi Lewis Hamilton, care a încurcat standurile la intrarea la boxe: în loc să se ducă la echipa sa cea nouă, Mercedes, a trecut întîi pe la cel al fostei formaţii, McLaren. A păţit exact ca protagonistul întîmplării după care Constantin Popescu a făcut scurtmetrajul Apartamentul. Un soţ îşi minte soţia că pleacă în delegaţie. Se duce la amanta care stă în acelaşi bloc. Pleacă să ducă gunoiul şi, la întoarcere, încurcă apartamentele şi nevasta se trezeşte cu el la uşă, în pijama. (A. M. S.)

● Ştiţi cum e cînd se întîmplă să intraţi în cîte-un magazin „doar să vă uitaţi“? Mare grijă dacă ajungeţi prin Australia. Proprietarii unui magazin din Brisbane vă întîmpină, încă de la vitrină, cu următorul anunţ: „Dragi clienţi, începînd cu prima zi a lunii februarie, acest magazin va taxa cu 5 dolari fiecare persoană care intră «doar ca să se uite». Taxa de 5 dolari va fi scăzută din suma de plată, în cazul achiziţionării unor produse.“ Eu aş introduce o taxă pe care ar trebui să o plătească vînzătorii plictisiţi şi scîrboşi, care se arată deranjaţi de cum intri în magazinul lor. Dar asta-i altă poveste. (P. M.)

● Carevasăzică: telefoane inteligente, televizoare inteligente, case inteligente, ba chiar şi (am găsit pe net) ghivece inteligente. Nu vi se pare că se face risipă de inteligenţă? (M. V.)

ABSENŢA MATERIEI FRUMOASE
DIN BUCUREŞTI E RELATIVĂ, FIREŞTE

● Fizicienii s-au reunit recent pentru a dezbate diferitele feluri de nimic. Căci „nimicul este cea mai importantă parte din Univers“ – conform spuselor unuia dintre organizatori. Absenţa materiei este prima formă a nimicului, are şi o culoare, neagră – au spus unii. Inevitabil, s-a ajuns să se discute despre originea Universului şi savanţii s-au împărţit în două tabere: unii întrebau „de ce“, alţii întrebau „cum“. Pînă la urmă, s-au dus cu toţii la culcare. (M. C.)

● Compania Ryanair a fost dată în judecată, în Spania, pentru publicitate sexistă. Reclamele prin care încercau să-şi vîndă biletele (care se vînd oricum foarte bine, fiind de zece ori mai ieftine decît cele de la Iberia) sînt pline de femei frumoase aproape dezbrăcate, unduindu-se lasciv pe margini de piscine. Asociaţia de consumatori Adecua, care a cerut oprirea reclamei, este de părere că fetele dezbrăcate n-au nici o legătură cu zborul low cost. Doar dacă Ryanair nu are în vedere vreo aterizare forţată ori vreun crash balneoclimateric. (S. S.)

● Un bilet la expoziţia Human Body, deschisă zilele acestea la Muzeul „Grigore Antipa“ din Bucureşti, costă între 50 şi 60 de lei. Un pont de pe site-ul muzeului: biletele se pot cumpăra şi în rate. (S. G.)

● Conform unui studiu recent, oamenii de Neanderthal, după ce au coabitat mai bine de 10.000 de ani cu oamenii moderni (Homo sapiens), în cele din urmă au dispărut, pentru că aveau o structură cerebrală diferită, o parte importantă fiind alocată vederii, în detrimentul altor funcţii, precum legăturile sociale. Cu alte cuvinte, vedeau mai bine, dar erau mai proşti. Părerea mea, însă, este că dispariţia lor e relativă. (A. P.)

● Trageţi aer în piept să rostim împreună cel mai lung cuvînt din toate limbile lumii: „Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft“. 79 de caractere. Fără spaţii. E în germană, fireşte, şi a fost celebrat de către Institutul Goethe în cadrul recentei Zile Internaţionale a Limbii Materne. (M. C.)

MAI ÎNŢELEGE CINEVA EXPRESIA
„SISTEMUL SOLAR E FĂCUT
CA SĂ PRODUCI FRIG“?


● Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu se mai poate înţelege cu PDL. Cu PSD, PNL şi UDMR nu se mai înţelege de mult. Cu PC nu s-a înţeles niciodată. Mai înţelege cineva ceva? (M. M.)

● Întrebată, pe covorul roşu al Galei Premiilor Gopo, cîte una-alta despre filmul românesc, actriţa Ilinca Goia a folosit expresia „filmul de iscălitură“. Sper că a auzit-o cine trebuie şi că la Gala de anul viitor vom avea „Premiul pentru cel mai bun film de iscălitură“. (L. V.)

● Deşi se estima că va fi ieşit pînă acum din sistemul solar, satelitul Voyager 1 (plecat acum 35 de ani de pe Terra) se află încă sub influenţa Soarelui. Nici sistemul solar nu mai e cum era. (M. C.)

● În Braşov am descoperit un restaurant care se cheamă „Ceasu’ Rău“. Întrebîndu-mă de ce ar vrea cineva să intre într-un local cu un asemenea nume (fără să-i fie teamă că s-ar putea îneca, de pildă), am găsit răspunsul chiar pe site-ul restaurantului: „Ceasu’ Rău e făcut ca să te simţi Ca la Mama Acasă!“ (I. P.)

● Pe marginea şoselei Bucureşti-Ploieşti există o hală pe care scrie „Depozitul de prosoape“. Am intrat, de curiozitate. Înăuntru era un spaţiu uriaş şi un frig cumplit, de simţeai că trebuie să mergi foarte încet ca să nu produci curenţi reci. Pe rafturile risipite de-a lungul acelui spaţiu erau nişte obiecte casnice ieftine. Erau şi prosoape, şi halate, de vreo două-trei feluri, unele mai prăpădite ca altele. Pe un coş de plastic scria „prosoape murdare“. Dedesubt era trecut un preţ, iar înăuntru chiar erau nişte prosoape murdare. Mi-am zis că, dacă or fi puse acolo, la vînzare înseamnă că or exista şi muşterii în stare să cumpere acele prosoape murdare. N-am reuşit să înţeleg însă cine le murdărise. (A. M.)

● Titlu de ştire la TV: „De Paşti, mai frig decît de Crăciun“. Să tăiem porcii? (A. P.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.