Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 480 din 24 aprilie - 2 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

AM DESCOPERIT CĂ IMAGINEA
INTRĂRII ÎN PARADIS EXPRIMĂ
O COMBINAŢIE DE FORME
„ARTISTICE“ ŞI CAPTIVITATE


● Am descoperit că există un soi de spanac care se numeşte Matador. Spanac! (M. V.)

● O serie de experimente conduse de neurologi au condus la concluzia că toate acele voci şi lumini pe care cei care experimentează moartea clinică le identifică cu imaginea intrării în Paradis sînt, de fapt, halucinaţii care pot fi provocate artificial prin acţiunea asupra unei anumite părţi a creierului. Dar cine-a zis că Paradisul n-ar putea fi taman o infinită halucinaţie, eventual cu ceva verdeaţă şi răcoare şi, mai ales, fără suspin!? (M. C.)

● Săptămîna trecută, cînd nu se ştia cine a fost la originea atentatelor de la Boston (poate pînă la apariţia acestui text s-a aflat), un reprezentant al talibanilor din Pakistan a fost întrebat ce ştie despre atentat. Acesta a răspuns: „Vom ucide americani oriunde îi vom găsi, dar nu avem nici o legătură cu exploziile din Boston“. Formularea exprimă o combinaţie de ură şi laşitate pe măsura unui adevărat taliban. (A. M.)

● Plagiatul are mai multe forme „artistice“. Francezii au descoperit de curînd că fostul consilier al lui Nicolas Sarkozy a inventat plagiatul prin interviu. Mod de folosire: cînd răspunzi la întrebări, citezi pasaje pe care le-au scris alţii, fără să aminteşti nimic despre autorul lor. E vorba de un interviu acordat de Patrick Buisson ziarului Figaro Magazine. Fragmentele reproduse de acesta erau din Vrai génie du Christianisme de Jean-Louis Harouel. Pare destul de elaborat plagiatul ăsta. Pe lîngă faptul că trebuie să citeşti, mai trebuie să şi memorezi. Şi să ai grijă ca bucăţile alea să se potrivească în context. (A. M. S.)

● Dan Voiculescu a declarat că nu e deranjat de porecla Varanul pe care i-a dat-o CTP. „Din cîte ştiu eu, varanul este un animal foarte puternic, care are doi ficaţi şi care, indiferent cum îl arunci, cum îl pui, el cade bine, se aşază pe burtă. Foarte puternic, un crocodil mare.“ Totuşi, România e o ţară cu o climă temperat-continentală, unde specii precum crocodilul nu trăiesc libere, în natură, ci doar în captivitate. Indiferent dacă au un ficat sau doi. (A. P.)

CE-I DREPT, AM AUZIT DEJA
DE PREA MULTE ORI
CĂ DUMNEZEU A FOST BLOCAT,
DIN MOTIVE DE SIGURANŢĂ,
ÎNĂUNTRU (DAR CRED
CĂ NU E NIMIC SFÎNT LA METROU)


● La o clinică particulară din Bucureşti, o tînără asistentă de la laborator îmi explică pe îndelete cum se recoltează o analiză, cu toate amănuntele, însă complet fals. O întreb dacă nu confundă o analiză cu alta, ce-i drept, asemănătoare, şi adaug, pentru că mi-e simpatică: „Eu aşa am învăţat la şcoală“. Mă priveşte stupefiată, dar edificată şi îmi răspunde triumfătoare: „Eu am învăţat acum!“. (S. S.)

● În general nu sînt foarte atentă la gafele prezentatorilor de pe posturile TV. Dar acum nu pot să nu remarc ceva ce am auzit deja de prea multe ori: vocea care citeşte titlurile pieselor de teatru din ziua respectivă tot repetă Lautrec (exact cum se scrie!) şi, mai nou, Mahler (cu un „h“ puternic). E prea mult! (I. P.)

● Dan Voiculescu a declarat, după eşecul procedurilor de suspendare a preşedintelui: „Înfrînt, e greu de spus, eu voi fi foarte greu înfrînt, probabil că numai Dumnezeu va reuşi să mă înfrîngă atunci cînd mă va lua la el. Probabil“. Adică nici acolo nu se ştie sigur. (L. V.)

● O prietenă a vrut să-şi schimbe PIN-ul la cardul bancar, a mers la bancomat, acesta a rugat-o politicos să introducă noul PIN, după care, la fel de politicos, i-a afişat pe ecran: „Stimate client, cardul dumneavoastră a fost blocat, din motive de siguranţă“. Morala: în ziua de azi, nici pe tine însuţi nu te mai poţi baza. (P. M.)

● „Intrarea cu cîini strict interzisă“ – scrie pe o pancartă la intrarea în Parcul Tei din Capitală. Înăuntru însă, la soare, nestingherite, se lăfăiau haite de cîini vagabonzi. Şi gardul, afară, nici măcar nu era vopsit. (S. G.)

● Tîrziu în noapte, taximetristul, comentînd starea naţiunii, ne anunţă cu o voce gravă: „Dezastrul e cît Muntele Athos“. O avea şi el dreptate, dar cred că nu e nimic sfînt în povestea asta. (A. M. S.)

● Undeva la Piaţa Unirii, nişte oameni strîng semnături şi împart fluturaşi pentru unirea Republicii Moldova cu România. Dedesubt, în pasajul pietonal care duce la metrou, e un chioşc unde se vinde ciocolată „Bucuria“, din Republica Moldova. Schimburile economice merg bine, în ciuda graniţelor. (M. M.)

DOAR N-O SĂ-MI SPUNEŢI
CĂ STATUL ROMÅN
VA AJUNGE RURAL


● Pe 1 mai se împlinesc 260 de ani de cînd Carl Linnaeus a publicat Species Plantarum, lucrare în urma căreia ne-am ales cu taxonomia şi cu nomenclatura plantelor folosite şi astăzi. Doar n-o să-mi spuneţi că puteţi trăi în afara taxonomiei?! (M. C.)

● Cele cinci statui chinezeşti de teracotă (un general, un ofiţer, un infanterist, un arbaletier şi un cal) care vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti costă statul român 650.000 de euro. Cam cît vreo cîteva festivaluri de film la un loc. (L. V.)

● Revin la plaja numelor de firme romåneşti cu unele din Buzău, care se vor întinde pe două numere (fiind multe): Ion Grigore Antic SNC, Ion Vasile Clasic SRL, Angels Nunta De Vis Studio Art SRL, Tub Inspect SRL, La Doi Drumeţi SRL, Vecinu Market SRL, Exclusiv Diamantul Roşu SRL, Pentru Viaţă SRL, Taxi European SRL, Graur Stil Glass SRL, Pieţe Tîrguri Şi Oboare SA, Noua Generaţie SRL, Cleştar SRL, Omuşor Construct SRL, Cuore Di Bambino SRL, Bunătăţi Tradiţionale SRL, Pui K SRL, Chinta De Treflă SRL, Turism Briant SRL, Nica Axa Acapulco SNC, Fii Olteanu Speed SRL, Ciui & Cici SRL, Bunăziua Studio SRL, Achiziţii Piei Şi Lînă SRL, Micromoft 84 SRL, Gothic Edilitar SRL, Universul Piticilor SRL, Desperado SRL, Liniştea Naturii SRL, Urban Ciclopedia SRL, Curăţenie Extremă SRL, Railway Albastru SRL, Strada De Buzău SRL, Passion Rural SRL, Sora Soarelui SRL, Plăteşte Mai Puţin SRL. (D. S.)

Foto: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.