Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 481 din 3-8 mai 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

STUDIILE ARATĂ
CĂ PĂREREA SIMPLĂ
S-A GENERALIZAT ÎN BUCLĂ


● Studiile arată că oamenii „dezvoltă“ sentimente reale faţă de roboţi, pe care ajung să-i considere companioni. Mai ales pe cîmpul de luptă, unde soldaţii se ataşează foarte mult de roboţii cu care colaborează. Condiţia este ca roboţii să aibă trăsături cît mai umane, dar nu foarte umane. (M. C.)

● Dacă vreţi să aflaţi cît aţi zice peşte cum funcţionează Centrul Naţional al Cinematografiei, fără analize şi comentarii suplimentare, vă recomand să citiţi interviul realizat de Florentina Ciuvercă pentru filmreporter.ro cu Ioan Cărmăzan, membru în consiliul de administraţie al CNC. Cîteva idei principale: „Nu îmi cereţi mie părerea, că nu mă pricep. Deci nu mă pricep şi nu vreau să intru în nici o dispută“, „Eu votez ce vreau eu, cînd vreau eu [la sesiunile de finanţări pentru tîrguri, festivaluri de film etc., n.m.]“, „Eu sînt o persoană subiectivă şi votez efectiv după buna subiectivitate. Am dreptul ăsta, după atîţia ani de cinema. Şi cu asta, basta“, „Nu ştiu, habar n-am“. (L. V.)

● Cu o zi înainte de a i se decerna Premiul Cervantes, cel mai important premiu spaniol de literatură, scriitorul José Manuel Caballero Bonald a fost primit de regele Juan Carlos, vizibil afectat în ultima vreme nu doar de antipatia supuşilor săi, dar şi de cîteva intervenţii chirurgicale. Regele, mai transparent ca niciodată, l-a întîmpinat pe celebrul scriitor născut în 1926, şi el în convalescenţă, cu vorbele „¡Está Usted mejor que yo!“ („Arătaţi mai bine ca mine“). Vorbele au făcut înconjurul Internetului ca o mostră de cochetărie senilă, deşi era o simplă glumiţă de bienvenido… Spaniolii sînt ca românii: cînd încep să deteste pe cineva, nu se mai pot opri. (S. S.)

● Constat, şi eu, că prepoziţia „pe“ s-a generalizat într-un mod tragicomic: la B1 TV, o tînără şi entuziastă reporteriţă sporovăia despre o acţiune care a avut loc „pe Centrul Vechi“ (al Bucureştiului). Ca să afli exact despre ce era vorba, ea a încheiat cu „Ceva de genu’…“ (I. P.)

● Din seria „Aflate de la prieteni“: dacă suni la penitenciar şi eşti pus pe linia de aşteptare, poţi asculta, în buclă, „Ob-La-Di, Ob-La-Da“. (P. M.)

AM EVOLUAT FERICIT
(MÎNCĂRIMILE SÎNT DE PREFERAT
REVOLUŢIILOR DESENATE
PE AMBALAJ)


● Am văzut prin Bucureşti şi prin comunele învecinate o groază de pomi daţi proaspăt cu var. Mi se pare o veste bună. Adică am evoluat întrucîtva faţă de faza în care românu’ îi spunea agentului sanitar (în parodia lui Topîrceanu, desigur): „Ce-ai cu noi, mă? Pentru ce să dăm cu var?“ (M. V.)

● Nu numai că a ajuns să se facă reclamă la postul Paştelui („Vino să te delectezi cu produsele de post“), dar au apărut şi reclame pentru „Meniu pentru un Paşte vegetarian“. Probabil că urarea „Paşte fericit“ a fost luată ad litteram. (S. G.)

● Doi neurologi pe nume Liang Han şi Xinzhong Dong au identificat neuronii ale căror terminaţii în piele conţin o proteină-receptor unică, numită aşa: MrgprA3. Ei bine, această MrgprA3 este de vină pentru mîncărimile resimţite pe corp. Care mîncărimi de piele au fost definite pentru prima dată de fizicianul Samuel Hafenreffer. Era în anul 1660. (M. C.)

● Victor Ponta a spus că modificările Constituţiei nu vor fi radicale, ci mai degrabă „un reglaj fin“. Evoluţiile fine sînt într-adevăr de preferat revoluţiilor brutale. Cu condiţia ca „reglajul fin“ să nu fie ca la Farfuridi, „Ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale.“ O dilemă din care nu putem ieşi. (A. M.)

● Vă plac iaurturile cu fructe? Atunci aflaţi că fructele se găsesc mai degrabă desenate pe ambalaj decît în iaurt. În unele cazuri, proporţia poate fi de două căpşuni la un kilogram de iaurt. Dacă însă pe etichetă e marcat clar „cu fructe“, atunci puteţi spera la mai mult: adică la 6% pulpă de fructe. (M. M.)

CINEVA S-A FĂCUT CĂ NU AUDE
RĂCNETUL BUZĂULUI


● Într-o seară, făcînd un zapping, la un post de televiziune am văzut un domn, de care nu auzisem în viaţa mea, ce-şi bălăcărea fosta soţie (sau, mă rog, viitoarea fostă, căci abia se separaseră), dar mai ales pe o prietenă a soţiei care îi fusese, se pare, şi lui confidentă. La un post concurent, fosta soţie – habar n-am cine era – îl acuza pe domnul de mai devreme c-o înşelase, şi mai era invitată şi acea prietenă sau confidentă care îi bălăcărea de fapt pe toţi, chiar şi pe Silviu Prigoană, care nu ştiu ce legătură avea cu această poveste. Am închis televizorul cu senzaţia că cineva mă teleportase forţat în sufrageria unor străini cu care categoric nu voiam să am de-a face. (A. P.)

● O duc pe mama la gară. Îşi luase cu ea o Dilemă, pe care a scos-o la un moment dat din geantă şi a început s-o citească. Domnul cărunt de lîngă ea n-a stat prea mult pe gînduri şi a început să vocifereze: „Dumneata numai revista asta puteai s-o iei?“ Mama l-a rugat să-şi vadă de treabă, fiecare citeşte ce vrea. Omul nu s-a dat bătut, a ţinut-o gaia-maţu. „Ştiţi că Sever Voinescu scrie acolo?“ I-a răspuns extrem de politicos: „Nu numai el.“ Sfîrşitul acestei conversaţii mi s-a părut apoteotic: vecinul i-a mărturisit că a divorţat de soţie după 20 de ani de mariaj din motive politice. Mama s-a făcut că nu aude şi a citit mai departe. (A. M. S.)

● Alte nume de firme din Buzău (vezi numărul trecut): La Nelu Şi Elvis SRL, Meşter Manole SRL, Lucyfer & Juniorii SRL, Precident SRL, Fraţii Comercial SRL, La Birou SRL, Sunet Şi Lumini Negoiţă SNC, Plus Minus SRL, Dealul Zorilor SRL, Trei Izolaţii SRL, Băuturi Alese SRL, Perfect Replica SRL, Şase & Cinci SRL, Registrul Mioriţa SA, Util Marinescu SRL, Insert Name Here SRL, Proxima Mundi SRL, Vulcanii Noroioşi SRL, Rekinul Alb SRL, Poliglot SRL, Drumul Învingătorilor SRL, Briliant Etern SRL, Dan Tineri Fericiţi SRL, General Membrane SRL, Fel De Fel SRL, Răcnetul Buzăului SRL, Doctor Bun TG SRL, Profu De Curăţenie SRL, Eternam Cimitire SRL, Venituri Suplimentare SRL, Micul Peisagist Oly SRL, Galant Perpetuum SRL, Rock La Felinare SRL, Pictură Bisericească SRL, Naşu Pungaşu SRL, Suhurlui Eolian SRL, Terra Utopica SRL, Auto Ştrengarii SRL, Pinguinu Congelat SRL, Optica Vino Să Vezi SRL. (D. S.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești